Βινυλια και αριθμοι καταλογων

Παιδια καλησπερα σας, ειμαι 24 χρονων και απο μικρη ηλικια ασχολουμαι με το βινυλιο που παντα με γοητευε.Εχω μπερδευτει λιγο και ζητω απο εσας και απο εμπειρους συλλεκτες η ατομα εξοικειωμενα να μου λυσουν καποιες αποριες.Εχω μια μικρη συλλογη απο βινυλια κυριως rock trip hop alternative.Πρωτον υπαρχουν μαιμου βινυλια? αν ναι τα ξεχωριζεις ευκολα? Δευτερον Θα ηθελα να μαθω τι γινεται με τους αριθμους καταλογων ιδια βινυλια εχουν διαφορετικους αριθμους ποιο ειναι το αυθεντικο? Τριτον Εχω βινυλιο με διαφορετικο αριθμο εξωφυλλου και διαφορετικο αριθμο πανω στο δισκο, εχω μπερδευτει πολυ και οσο ψαχνομαι μπερδευομαι ολο και πιο πολυ.Καθε απαντηση σας θα την υπερεκτιμησω.

Σας ευχαριστω πολυ!

ναι δυστυχώς υπάρχουν, προχειροδουλειές θα τις καταλάβεις από την κακή εκτύπωση, αλειωμένα χρώματα κτλ Πλέον έχουν βγει στην αγορά και πιο “κυριλέ” -επααγελματικές δηλαδή- δουλειές, αντιγράφουν πιστά εξώφυλλα και ετικέτα και για να τα καταλάβεις τσεκάρεις matrix/runout (τυπωμένα γράμματα/κωδικοί στο “νεκρό” κενό στο τέλος της κάθε πλευράς.

ας υποθέσουμε ότι η μπάντα ROCKING βγάζει το 1975 ένα δίσκο (το WILL BE GR IN THE FUTURE) στην αμερικανικη εταιρεία ROADRECORDS (δεν υπάρχει αλλά για να καταλαβεις). Τα δικαιώματα στην ευρωπαική αγορά τα παίρνει μια αλλη εταιρεία. ας πουμε η γερμανικη IHATEUSRECORDS. Η μπαντα πουλαει πολυ και την επομενη χρονια τυπωνει μερικα ακομα βινυλια και η ολλανδικη GOUDARECORDS.

μετά απο χρόνια η ιταλική CARBONARAMUSIC επανεκδιδει το δίσκο σε 1000 βινυλια και αλλα 250 limited μπορδοκιτρινοπράσινα, και σε cd.

Πας εσυ λοιπον στο www.discogs.com, πληκτρολογείς το ονομα της μπαντας, δηλαδη ROCKING και βλεπεις μια λιστα με τη δισκογραφια της που στην περιπτωση μας είναι το ενα και μοναδικo WILL BE GR IN THE FUTURE.

Η λιστα θα ειναι καπως ετσι:
ROCKING WILL BE GR IN THE FUTURE(LP) -ROADRECORDS- -RD005- - US - -1975-

ROCKING WILL BE GR IN THE FUTURE(LP) -IHATEUSRECORDS- -IH025- - UK - -1975-
ROCKING WILL BE GR IN THE FUTURE(LP) -GOUDARECORDS- -GD15- - NETHERLANDS - -1976-

ROCKING WILL BE GR IN THE FUTURE(LP, RE) -CARBONARAMUSIC- -CARBL001- - ITALY - -2007-

ROCKING WILL BE GR IN THE FUTURE(LP, RE, COLOR) -CARBONARAMUSIC- -CARBL001- - ITALY - -2007-

ROCKING WILL BE GR IN THE FUTURE(CD, RE) -CARBONARAMUSIC- -CARBCD001- - ITALY - -2007-

Oπότε εφόσον εσύ εχεις το δισκο κοιτας τον αριθμο καταλογου και βλεπεις πιο ειναι το δικο σου, ο αριθμος καταλογου μπορει να ειναι ο ιδιος μερικες φορες αλλα μπορεις να δεις επισης το barcode που υπαρχει σε πολλους δισκους, το matrix/runout κτλ Μερικες φορες μπορει να υπαρχουν 2 αριθμοι καταλογου (περιπτωσεις συνεργασιας 2 εταιρειων)

παίζει βέβαια και η περίπτωση εσύ να έχεις μια σπάνια ελληνική κόπια που είχε βγάλει η ΜΙΝΟΣ ΜΑΤΣΑΣ & ΥΙΟΣ το 1985 με κωδικό (ας πούμε) MSΜ1388 αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν είχε προσθέσει στην database του discogs. Tην προσθέτεις και έτσι ξέρουμε και μεις γιαυτήν, ενώ στα release notes μπορείς να ενημερώσεις για διάφορα πράγματα (πχ ότι οι τίτλοι τραγουδιών είναι γραμένοι με greeklish κτλ)