Ας παμε κοντρα στην καταστροφολογια και τη μιζερια της εποχης

Σας παρακαλω, σταματηστε να βλεπετε δελτια ειδησεων αυτες τις μερες. Η μικρη οθονη ξερει να κανει καλα τη δουλεια της, να ενημερωνει αφενος και να τρομοκρατει αφετερου. Και δεν εννοω οτι αυτα που προβαλει και λεει ειναι εκτος πραγματικοτητας και οτι σκοπο εχει να τρομοκρατησει τα πληθη. Εννοω οτι τα πληθη, εγω, εσεις, ο οποιοσδηποτε μπορει να τρομοκρατηθει και να αναστατωθει παρακολουθωντας τις εξελιξεις. Μην αφησετε την τηλεοραση να σας τρομοκρατησει. Μην αφησετε τον ισοπεδωτικο λαικισμο των σοσιαλ μιντια να σας επηρεασει και μη γινετε κομματι αυτου. Χαιρομαι που σημερα δε μπηκα καθολου στο twitter, στο facebook. Χαιρομαι που γλιτωσα τον καταιγισμο πληροφοριων συνοδευομενων απο υπερβολες, τυμπανοκρουσιες, λαικισμους, αφορισμους, βρισιες. Μην δωσετε σημασια στους αυριανους βαρεις τιτλους των εφημεριδων. Ουτε να πιστεψετε οτι γιναμε το επικεντρο της προσοχης ολου του κοσμου για αρνητικους λογους. Μην δειτε εκπομπες τυπου “Ραδιο Αρβυλα”, μην ακουτε τον καθε καταπτυστο που λεει την ηλιθια ατακα του στο twitter. Μη βαλετε λαδι στη φωτια με λογια βαρια.
Διαβαστε το ενδιαφερον αυτο αρθρο της Καθημερινης που διαβασα σημερα. Με αυτα πρεπει να ασχολουμαστε. Αυτα πρεπει να αναδεικνυουμε. Να προβαλουμε. Αυτα πρεπει να γινονται γνωστα. Φτανει πια με την τρομοκρατια, τους λαικισμους, τις υπερβολες, την καταστροφολογια, τη μιζερια. Την εχει σιχαθει η ψυχη μου τη μιζερια και την απαισιοδοξια της εποχης. Ας παμε κοντρα σε αυτην. Διαβαζοντας θετικες ειδησεις, αρθρα, συνεντευξεις, ποστ, παμε κοντρα σε αυτην. Μετα μενει να προχωρησουμε και στην πραξη. Να συμβαλουμε εμεις οι ιδιοι ωστε να δημιουργουνται θετικες ειδησεις και με την αισιοδοξη σκεψη να καταπολεμησουμε την απαισιοδοξια που γεννα ολα τα αλλα δυσαρεστα σε αυτη τη ζωη. Ποσταρετε και εσεις μια αισιοδοξη ειδηση, κατι αισιοδοξο που διαβασατε, που ειδατε, που κανατε.
Ιδου το αρθρο :

Ο ενεργός πυρήνας των νέων Ελλήνων

Τρία παραδείγματα πολιτών που δραστηριοποιούνται, συμπαρίστανται και προχωρούν διαμορφώνοντας το μέλλον της χώρας

Διατρέχοντας την καθημερινότητα από τη μια άκρη της Ελλάδας ώς την άλλη, διασταυρώνεσαι με ανθρώπους που βρίσκουν τη δύναμη, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, να μην τα βλέπουν όλα μαύρα κι άραχλα, να δραστηριοποιούνται υπέρ του γενικού καλού, να συνεισφέρουν οβολό αλληλεγγύης, να «επιχειρούν» κατά κυριολεξία, χωρίς να καταθέτουν τα όπλα.

Ολοι αυτοί δεν συναθροίζονται σε μια μειονότητα που τα τελευταία χρόνια βαφτίσαμε «η άλλη Ελλάδα», αντιδιαστέλλοντάς την με μια χώρα ωχαδερφισμού, εγωκεντρισμού και γενικευμένου βολέματος. Αυτοί οι διπλανοί μας είναι ο ενεργός πυρήνας. Αγωνιούν, αλλά συμπαρίστανται. Πάσχουν και αυτοί, αλλά φτιάχνουν ομάδες υγιούς δράσης, αλλάζουν τον δρόμο τους, τη γειτονιά τους. Αλλοι αφοσιώνονται στο να κάνουν τη ζωή συνανθρώπων τους καλύτερη και άλλοι στέλνουν στα πέρατα της γης δείγματα της διαχρονικής δυνατότητας των Ελλήνων. Οι μικρές ιστορίες που ακολουθούν είναι απλώς ενδεικτικές, που πιστοποιούν την ύπαρξη «καλών ειδήσεων» σε μια χώρα που περιδινίζεται.

Το ξέρατε, για παράδειγμα, ότι στη Λάρισα εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται μια εταιρεία που εξάγει υψηλή τεχνογνωσία στις ΗΠΑ, την οποία επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της περίφημης NASA και που τα καινοτόμα προϊόντα της κέντρισαν το ενδιαφέρον της Γερμανίας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Μπόινγκ; Ρομποτικά συστήματα, αμυντικά συστήματα made iCreece. Ψάχνουμε συνέχεια για το καινούργιο, δεν σταυρώνουμε ποτέ τα χέρια λέει στην «Κ» ο ιθύνων νους της εταιρείας κ. Κώστας Σούκος.

«Μόνο εάν ο κόσμος μπει στο δάσος και περπατήσει θα το αγαπήσει» μας λέει ο κ. Σπ. Ζαφειρόπουλος, συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία δράσης του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών, που κέρδισε την υπερκομματική εμπιστοσύνη των κατοίκων της Αμαλιάδας με συνεχείς, ομαδικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και κάνουν τους πολίτες συνεργάτες για το κοινό καλό.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν δύο φοιτητές, ο Αλέξης και ο Φίλιππος, που δημιούργησαν την πρώτη πλατφόρμα περιήγησης στο Facebook για άτομα με προβλήματα όρασης, κερδίζοντας βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό της Microsoft.

Ο λόγος ανήκει σε αυτούς.

Η Eclipsis ανοίγει παράθυρο όρασης στο Facebook

Αλέξης Τζανετόπουλος, Φίλιππος Πρωτογερίδης

Του Δημητρη Pηγοπουλου

Το 2011, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 161 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα όρασης: έχουν χαμηλή όραση ή είναι τυφλοί. Οπωσδήποτε εντυπωσιακό νούμερο. Ο Αλέξης Τζανετόπουλος δεν εντυπωσιάζεται. Οταν άρχισε να κάνει μαθήματα στον 13χρονο γείτονά του Βασίλη, ο οποίος είναι ο ίδιος τυφλός, συνειδητοποίησε ότι άτομα σαν τον μικρότερο σε ηλικία φίλο του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύ εύκολα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το εξαιρετικά δημοφιλές στους «βλέποντες» συνομηλίκους του Facebook.

Ο Αλέξης, παθιασμένος «κομπιουτεράς» από τα πέντε του χρόνια(!), είδε μπροστά του μια τεράστια πρόκληση: να δοκιμάσει να δημιουργήσει την πρώτη πλατφόρμα περιήγησης στο Facebook για άτομα με προβλήματα όρασης. Και το έκανε μαζί με τον συμφοιτητή του Φίλιππο Πρωτογερίδη. Η εφαρμογή τους με το ελληνικότατο όνομα «Eclipsis» θεωρείται πρωτοποριακή στο είδος της και, ως φυσικό επακόλουθο, διακρίθηκε στον διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2011.

Οταν προσπαθούσαμε με τον Αλέξη Τζανετόπουλο και τον Φίλιππο Πρωτογερίδη να βρούμε μια ώρα να μιλήσουμε για την πρωτοποριακή τους διαδικτυακή εφαρμογή, διάβασα ένα email που δεν περίμενα. «Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον. Θέλουμε μόνο να σας ενημερώσουμε ότι αυτή είναι για μας περίοδος εξετάσεων και είμαστε λίγο πιεσμένοι».

Ο Αλέξης και ο Φίλιππος εκτός από φίλοι είναι και φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν φανταζόμουν ότι οι δύο αυτοί νέοι επιστήμονες είναι τόσο μικροί σε ηλικία. Εικοσι τριών ο Αλέξης, εικοσάρης ο Φίλιππος.

Πώς λειτουργεί

Tι ακριβώς, όμως, κάνει το «Εclipsis»; Η παρέα του Αλέξη με τον Βασίλη βοήθησε τον πρώτο να συνειδητοποιήσει τι «φταίει» και ο Βασίλης δυσκολεύεται με το Facebook. Eνας τυφλός σήμερα έχει στη διάθεσή του μόνο τους λεγόμενους screen readers, πλατφόρμες για άτομα με προβλήματα όρασης που εγκαθίστανται στον υπολογιστή και διαβάζουν όσα γράφει η οθόνη. Ενας screen reader είναι χρήσιμος για να «διαβάσει» ένας τυφλός το περιεχόμενο βασικών προγραμμάτων του υπολογιστή, όπως το office, αφού φυσικά πρώτα έχει εξοικειωθεί με το «τυφλό» σύστημα πληκτρολόγησης. Οταν έρθουμε όμως σε πιο «περίπλοκα» διαδικτυακά περιβάλλοντα, όπως το Facebook, τα πράγματα δυσκολεύουν. Μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης περιέχει πληθώρα δεδομένων και η «αποκρυπτoγράφησή» της από έναν τυφλό απαιτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα στον κέρσορά του αλλά και πολλή συγκέντρωση. Αν ο χρήστης δεν προλάβει ή δεν είναι αρκετά προσεκτικός για να ακούσει την επιθυμητή πληροφορία, θα πρέπει ίσως να επαναλάβει τη διαδικασία προσθέτοντας εκνευρισμό και απογοήτευση. Η πρωτοποριακή εφαρμογή των δύο νέων Ελλήνων προσφέρει στους χρήστες ένα νέο περιβάλλον, όπου μεταφέρεται, συγκεντρώνεται και κατά κάποιον τρόπο «κωδικοποιείται» το περιεχόμενο του Facebook καθιστώντας το φιλικό και εύχρηστο. Αυτό γίνεται μέσα από δύο βασικούς δρόμους, που είναι από τη μία πλευρά οι φωνητικές εντολές («θέλω να δω τα μηνύματα», «θέλω να δω τα αιτήματα φιλίας» κ.λπ.) και από την άλλη οι συντομεύσεις πληκτρολογίου μέσω των οποίων ο χρήστης είναι πλέον σε θέση να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα πιο εύκολα και χωρίς να σπαταλάει χρόνο όπως γινόταν προηγουμένως.

Η εφαρμογή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη και δύσκολα θα είναι πριν από το καλοκαίρι εάν δεν βρεθεί χρηματοδότηση. Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να βάλει κάτι λιγότερο από 100.000 ευρώ. «Στην Ελλάδα δεν διαπιστώσαμε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ούτε καν από τους θεσμικούς φορείς των τυφλών. Στο πανεπιστήμιο δύο καθηγητές και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ιδρύματος έδειξαν ενδιαφέρον». Αλλά δεν το βάζουν κάτω. Σε λίγες ημέρες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ιταλία για να παρουσιάσουν την εφαρμογή τους, όπως το έκαναν πριν από λίγους μήνες και στη Γαλλία. Και στο μεταξύ, ετοιμάζουν το επόμενο βήμα, που είναι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για το Twitter.

Παιδική χαρά, πράσινο στην πόλη, Μπουλατοδρομίες

Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών, Αμαλιάδα

Της Λινας Γιανναρου

Η παιδική χαρά της οδού Καλαβρύτων στην Αμαλιάδα, δωρεά του Θεόδωρου Μαυρογιάννη, κατοίκου Βοστώνης, στην πόλη το 1957, είχε μεγαλώσει γενιές και γενιές, αλλά πια έδειχνε την ηλικία της. Μολονότι επρόκειτο για έναν τεράστιο αδόμητο χώρο μέσα στον αστικό ιστό ?η έκτασή της φτάνει τα 570 τ.μ.?, εγκαταλελειμμένη και βρώμικη, είχε σταματήσει να αποτελεί πόλο έλξης για τα παιδιά. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη αφετηρία για την παρέα του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών, την ομάδα που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης κάνοντας τους κατοίκους της να νοιαστούν γι? αυτήν.

Η ιδέα ανήκει στον Σπύρο Ζαφειρόπουλο, καθηγητή Πληροφορικής στο ΤΕΙ Πάτρας, είναι εξαιρετικά απλή, αλλά συνάμα εντελώς ριζοσπαστική. Η «θητεία» του σε διάφορες συλλογικότητες είχε δείξει ότι συχνά-πυκνά οι πρωτοβουλίες είτε μένουν στη θεωρία, με τους συμμετέχοντες να αναλώνονται σε συζητήσεις επί συζητήσεων, είτε περιορίζονται στη δράση των λεγόμενων «ενεργών πολιτών», που αναλαμβάνουν μόνοι τους να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στις κουρασμένες, μπετονένιες, ασφυκτικές πόλεις μας. Πραγματική «επανάσταση» θα ήταν τα ηνία να λάβουμε οι ίδιοι οι χρήστες τους. «Να το θέσω αλλιώς», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Μόνο εάν ο κόσμος ξαναμπεί, ξαναπερπατήσει στο δάσος, θα νοιαστεί να το διατηρήσει καθαρό. Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε εστίες κοινωνικού ενδιαφέροντος για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές».

Ξανακέρδισαν τον χώρο τους

Κάπως έτσι, τον Μάρτιο του 2010, η οργανωτική ομάδα του νεοσύστατου Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών προχώρησε στην πρώτη παρέμβαση, εκείνη στην παιδική χαρά. Προσκλήθηκε όλη η γειτονιά. Καθαρίστηκε ο χώρος με τη βοήθεια της Μοτοσυκλετιστικής Λέσχης Αμαλιάδος, στον τοίχο ζωγραφίστηκε ένα παιδικό γκράφιτι (αφού ρωτήθηκε ο γείτονας φυσικά), οι μαμάδες έφεραν ριγανάδα για να κολατσίσουν τα παιδιά και οι μπαμπάδες τούς έμαθαν τα παιχνίδια της δικής τους γενιάς: αμπάριζα, κεραμιδάκια, κουτσό. «Δεν κόστισε σχεδόν τίποτα, αλλά για πρώτη φορά η γειτονιά ?συναντήθηκε? σε έναν κοινό δημόσιο χώρο», λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Οπως σημείωσε κάποιος στο σάιτ του δικτύου (www.citizenalertnetwork.gr), «πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς συναντιούνταν καθημερινά, αλλά δεν αντάλλασσαν ούτε μια καλημέρα». Εκτοτε, βέβαια, όχι μόνο συζητούν, αλλά έχουν φροντίσει ο χώρος να παραμένει καθαρός, να τοποθετηθεί φωτισμός, να μπουν νέα παιχνίδια. «Ξανακέρδισαν τον χώρο τους».

Εκτοτε, η δράση του Δικτύου υπήρξε καταιγιστική. Από δενδροφυτεύσεις «ψεύτικων» δέντρων για να αναδειχθεί το πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου στην πόλη και εκστρατεία με τίτλο «Μην περιμένεις να έρθει, πήγαινε εσύ στο δάσος», δράσεις για την ασφάλεια στον δρόμο και το Διαδίκτυο μέχρι προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις, η ομάδα του Δικτύου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αμαλιάδας που άρχισαν να την στηρίζουν σε κάθε βήμα. «Κάθε τρίμηνο οργανώνουμε μεγάλες συναντήσεις, με ανοιχτή συμμετοχή, όπου προτείνουμε νέες ιδέες. Μέχρι και όπερα έχουμε φέρει!»

Κομβικό σημείο για την επιτυχία του εγχειρήματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο διαδικτυακός χώρος του δικτύου, αποτέλεσμα εθελοντικής δουλειάς ομάδας γραφιστών, το οποίο θα ζήλευαν πολλοί οργανισμοί του εξωτερικού. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα σάιτ τόσο ωραίο όσο και αυτό που κάνουμε», σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Λόγω της μεγάλης απήχησης, το Δίκτυο ανιχνεύει άμεσα τα προβλήματα και επεμβαίνει ταχύτατα όπου είναι δυνατόν. «Εκεί» θα είναι και τις Απόκριες, αφού ο Δήμος έχει σταματήσει να διοργανώνει καρναβάλι. «Εφηύραμε ένα δικό μας έθιμο, την ?Μπουλατοδρομία?! Πρόκειται απλά για μια ποδηλατοδρομία μεταμφιεσμένων που εκτός από… πολλή πλάκα, συμβάλλει και στη διάδοση του ποδηλάτου». Η Μπουλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 19 Φεβρουαρίου.

«Κάθε φορά που απογοητευόμαστε, εμφανίζονται δέκα νέα μέλη. Από την άλλη, δεν είναι δύσκολο να κάνεις τη διαφορά, στις παρούσες συνθήκες. Το πεδίο είναι ελεύθερο για δράση», καταλήγει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Η Μπόινγκ αναζητεί τεχνολογίες αιχμής made in Λάρισα

Soukos Robots SA

Του Θαναση Tσιγγανα

Εξάγει τεχνογνωσία σε αμερικανικές εταιρείες, ενώ εκπρόσωποι της ΝΑSΑ επισκέφθηκαν τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της. Η δραστηριότητα της εταιρείας σε αμυντικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας επεκτάθηκε σε Σαουδική Αραβία, Ιταλία, Ισραήλ, Γερμανία, Ινδία. Εχουν ενδιαφερθεί για τις καινοτομίες της οι Boeing, Raytheon, L3, General Dynamics και πριν από λίγες ημέρες εκκινήθηκε η συνεργασία της για τεχνολογίες αιχμής με την αμερικανική εταιρεία Textron.

Με τέτοιο «κύκλο εργασιών» θα υποθέταμε ότι η έδρα της εταιρείας «λογικά» παραπέμπει σε μια διάσημη περιοχή, ταυτόσημη με παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Οχι. Βρισκόμαστε στη Λάρισα, στην παλαιά εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, στη «Soukos Robots SA», ένα ιδιωτικό κέντρο έρευνας που στους δύσκολους καιρούς στέλνει παγκοσμίως μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και σε αυτόν τον τομέα: Ρομποτικά συστήματα, τεχνολογίες αιχμής, αμυντικά συστήματα, όλα «made in Greece».

«Tο άσχημο με την Ελλάδα είναι ότι έως τώρα υπήρχαν σύριγγες που ρουφούσαν το συνάλλαγμά της στο εξωτερικό. Ακόμη και οι μικρές εταιρείες με πενιχρό ποσοστό έρευνας δεν είχαν καταλάβει ότι έπρεπε να έχουν το ένα τους πόδι στο εξωτερικό και να πουλούν αυτό που εμείς οι Ελληνες ξέρουμε να πουλάμε καλύτερα. Το μυαλό μας. Αυτό άλλωστε πουλάμε εδώ και 3.000 χρόνια. Μυαλό που φέρνει συνάλλαγμα και ισχυροποιεί την οικονομία μας», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Σούκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η Soukos Robots ΑΒΕΕ δημιουργήθηκε το 1980 και, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, έχει εξελιχθεί σε Κέντρο Ερευνας Αμυντικών και Ενεργειακών Τεχνολογιών, «μικρό αλλά με σαφή προσανατολισμό στο εξωτερικό». Πολλές από τις συμφωνίες της, άλλωστε, διαρκούν χρόνια «δένοντας» τις ξένες επιχειρήσεις με τη θεσσαλική εταιρεία ώστε να αγοράζουν τις καινοτομίες της. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν βρίσκεσαι στη φωτιά, κάνε μεγάλα βήματα και μη σκύβεις το κεφάλι».

Δυνατά προϊόντα

Οι περίπου 45 εργαζόμενοι της εταιρείας και οι άλλοι 120 που εξαρτώνται έμμεσα από τις παραγγελίες (σε 42 υποκατασκευαστές) δείχνουν ότι κάποιοι δεν περιμένουν με σταυρωμένα χέρια την κρίση να περάσει.

Η απάντηση στη σημερινή δεινή πραγματικότητα είναι, κατά τον κ. Σούκο, μία κι απλή. Η Ελλάδα χρειάζεται να πουλάει καινοτομία και να φέρνει συνάλλαγμα. Μικρές οικοτεχνίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα και θα τα εξάγουν.

? Πώς γίνεται μια εταιρεία από τη Λάρισα να διεισδύσει σ? αυτό τον πολύ δύσκολο χώρο;

? Τα δυνατά προϊόντα σε κάνουν πολύ γρήγορα γνωστό, αρκεί να είναι κάτι που χρειάζεται πραγματικά π.χ. ο αμερικανικός στρατός. Την άλλη μέρα σε ξέρουν όλες οι εταιρείες του κόσμου.

«Η δική μας δραστηριότητα», διευκρινίζει ο κ. Σούκος, «δεν είναι επιθετικής αιχμής, είναι αμυντικής. Επικεντρώνεται στο να καταστρέφει πυρομαχικά ή να εξουδετερώνει επιθετικά όπλα. Οπως η τεχνολογία RPG, που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός για να ?εξουδετερώνει? ρουκέτες».

Ο εκπρόσωπος της λαρισαϊκής ΑΒΕΕ υποστηρίζει ότι έχει σήμερα τη λύση για τη δυνατότητα ανίχνευσης από μεγάλες αποστάσεις των εκρηκτικών που κρύβουν καμικάζι. Διαθέτουν επίσης, όπως λέει, πρωτοποριακή τεχνολογία για την καταστροφή «ληγμένων» πυρομαχικών, ναρκών και πυραύλων χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η έρευνα της Soukos έχει στραφεί και στην ανάπτυξη νέου ρομποτικού κάδου χαμηλού κόστους, μιας υποβρύχιας γεννήτριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

Η εταιρεία ανέλαβε προσφάτως την καταστροφή των «ελληνικών» ναρκών δωρεάν, παρόλο που το έργο είχε κατοχυρωθεί σε άλλη εταιρεία. Η εταιρεία δεν θα βγει βεβαίως ζημιωμένη απ? αυτό. Πρόσφατα πρότεινε να αναλάβει δωρεάν την καταστροφή 22.000 τόνων παλαιών πυρομαχικών, αποκομίζοντας το σκραπ αλλά και την πιστοποίηση στη διεθνή αγορά ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και γι? αυτό.

locked? χαχααχαχα:lol:

Too fucking long;

εχει γελιο?να το διαβασω?

Πάρε μπούλο.