Ενδιαφερον ορισμος του νεοφιλελευθερισμου. Να τον δημοσιευσεις
Βρε floydized μην το παιζεις αθωος αφου ξερεις τι εννοω. Αν οι φιλελυθεροι του στυλ Μανου κλπ θεωρουν τους εαυτους τους συνεχιστες του φιλελευθερισμου του 18ου αιωνα καπου εχουν χασει την μπαλα… Στην τελικη ας ταμπελοποιηθουν καπως διαφορετικα. Τωρα για την εμφανιση εδω μεσα προφανως ξερω οτι υπαρχουν καποιοι αλλα αυτο το πραγμα να καθομαστε να συζηταμε για τον Μανο και τη δημιουργια ξανα σε μια τετοια συγκυρια μου εκανε κλικ πως και να το κανουμε…
Αν θες εξηγησε μας που εντοπιζεις σημερα τον φιλελευθερισμο που αναφερεις για να συνεννοηθουμε.
Μίλησέ μας λίγο για τον αντεργκραουντ γερμανικό φιλελευθερισμό που είναι ανώτερος του Μαρξ.
Χρονολογίες, ντέμο και τέτοια.
Ως kiratsos τουλαχιστον συνειδητοποιω οτι δεν θελω να με εκπροσωπει καποιος που a priori εχει διαφορετικα συμφεροντα απο μενα. Το δακρυβρεχτο παραμυθι περι ενοτητας των παντων(εκμεταλλευτων-εκμεταλλευομενων, εργαζομενων-εργοδοτων, πλουσιων φτωχων) εχει στεγνωσει προ πολλου. Ο υπαλληλος/εργατης/ανεργος λεω να υποστηριξει για αλλη μια φορα τον εργοδοτη του-ναι αυτον που τον εδιωξε γιατι τα κερδη μειωθηκαν, αυτον που τον εκβιασε γιατι τα κερδη μειωθηκαν, αυτον που τον ειχε με εκβιασμους ανασφαλιστο κλπ γιατι ΑΥΤΟΣ ξερει το καλο και των δύο.
Ξαναλεω δεκαρα δεν δινω για το αν καποιος ψηφιζει ΔΡΑΣΗ ΔΗΣΥ ΚΚΕ Μ-Λ ΑΝΤΑΡΣΥΑ… Το θεμα ειναι να σκεφτει γιατι το ψηφιζει αυτο… Προφανως αν ημουν εργοδοτης θα με βολευαν αυτες οι θεωριες… Αλλωστε η διαλυση των συλλογικων συμβασεων, η καταστρατηγιση του συνδικαλισμου και η ευελιξια της εργασιας στο ονομα της ανταγωνιστικοτητας(και της ελευθεριας της καθε ατομικοτητας) μια χαρα συμφωνο θα με εβρισκε. Τωρα αν ειμαι απο αυτους που τα τρωνε στη μαπα ολα αυτα αλλα θελουν να το παιξουν και καθαροι μην ψηφιζοντας αυτα που ψηφιζαν τοσα χρονια δεν θα εσκαβα μονος μου τον λακο μου.
Μην με κάνεις να επικαλεστώ Θανάση Γκιούρα,τα ξέρεις καλύτερα κύριε φιλόσοφε
Kiratze δεν ξέρω τι ταμπέλα φορά στον εαυτό του ο Μάνος,ούτε με νοιάζει κιόλας.Η αλήθεια είναι ότι έχει έχει νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα αρκετά σοβαρό σε σχέση με άλλους.Το θέμα είναι αν συμφωνεί με αυτό ή όχι,τι ζητά από ένα κόμμα,γενικά τι άποψη έχει για τα κοινά.
Προσωπικά μιλώντας διάφορα οικονομικά νεο-φιλελεύθερα προγράμματα δεν μου λένε και πολλά από μόνα τους.
Οι απολυσεις στον ιδιωτικο τομεα γινονται γιατι δεν βγαινουν οι επιχειρησεις. Οταν αυξανεις τη φορολογια στις επιχειρησεις αυτες η κλεινουν η μεταναστευουν η απολυουν κοσμο. Και αυτος ο κοσμος δεν πρεπει να σκαβει μονος τον λακο του
ας λυπηθουμε λοιπον τις καημενες τις επιχειρησεις που δεν βγαινουν(?). αραγε δε βγαινουν ή απλα το ποσοστο αυξησης των κερδων τους μειωθηκε? και δεν μιλαω για μικροεπιχειρησεις(πχ για τον φουρνο της γειτονιας μου ή για ενα τοπικο μαγαζι με ρουχα. αλλα για εργοαστασια, μεγαλες αλυσιδες κλπ). και αντε να τις λυπηθουμε, τους εργαζουμενους και εργατες που ειτε τους απολυουν ειτε στην “καλυτερη” τους μειωνουν ωραριο και μισθους ποιος θα τους “λυπηθει”?
Kiratze γενικα συμφωνω σε αρκετα με οσα λες(ειδικα στην αμεσως αποπανω αναλυση) για την ενοτητα. και νομιζω συμφωνουμε οτι τα πραγματα ειναι ταξικα. απλα δεν μπορω να καταλαβω το τσουβαλιασμα οργανωσεων οπως το κκε μλ και το ανταρσυα με τα δεξια/ακροδεξια/συστημικα δραση και δησυ. πραγματικα καταλαβαινω τις ιδεολογικες διαφωνιες(που κ εγω μπορει να εχω) αλλα δεν ειναι συστημα ΟΛΗ η υπολοιπη αριστερα πλην του ΚΚΕ.
Προβλέπω κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ, με επικές κωλοτούμπες από την κάθε μεριά. Γενικά ένα 30% πασοκ-νδ μαζί το μαζεύουν(γιατί στόκοι υπάρχουν ακόμα). Επίσης σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο απότι ξέρω θέλει άλλο 12.5% για κυβέρνηση που τα δύο άλλα κόμματα θα το μαζέψουν άνετα.
Πάνω από 40% θα είναι αθροιστικά το ποσοστό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ οπότε θα κάνουν κυβέρνηση από μόνοι τους. Καμμένοι, Κουβέληδες, Καρατζαφέρηδες (Τhe KKK Took My Baby Away) θα επιστρατευτούν μόνο αν υπάρξει ανάγκη.
Πάλι παρουσιάζεις μια προσωπική σου γνώμη ως κοινό τόπο, τώρα και με επίκληση στην αυθεντία. Έχεις καθηγητή το Γκιούρα, ο οποίος μπορεί να θεωρεί τον Βέμπερ
"μεγαλύτερο διανοητή" από τον Μαρξ και άρα πρέπει να είναι έτσι.
Επίσης τι σχέση έχει ο Βέμπερ με τους μεταπολεμικούς (νεο)φιλελεύθερους; Όχι μεθοδολογικά, αλλά πολιτικά. Από τη μία παρουσιάζεις το εύρος του φιλελευθερισμού και λες ότι πρέπει να διακρίνουμε τις αποχρώσεις και από την άλλη λες να αναφερόμαστε στον “ανώνυμο Γερμανό φιλελεύθερο διανοητή που ήταν μεγαλύτερος του Μαρξ” αντί για τον Φρίντμαν λες και είναι το ίδιο πράγμα.
Το 1945, όταν οι σύμμαχοι μπήκαν στο Βερολίνο και πιάσανε τον Καρλ Σμιτ αυτός τους είπε ότι είναι φιλελεύθερος, αλλά όχι δημοκράτης. Έχει κανένα νόημα να πάρουμε αυτόν ως τον ‘μέσο φιλελεύθερο’ μήπως;
Καταρχάς εντάξει το “μεγαλύτερος διανοητής” το παίρνω και πίσω,τσιγκλάει ολίγον και δεν έχω όρεξη για κόντρες,είναι και χαζό.Μαία κούλπα που θα έλεγε και η νοσοκόμα(δηθενια Χοκαμίσια)
α)Πού κατάλαβες ότι παρουσιάζω μια προσωπική γνώμη ως κοινό τόπο,απλώς θέλησα να τονίσω ότι υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις στον φιλελεύθερο χώρο,πράγμα λογικό και κατανοητό νομίζω.Τον Θανασάκο τον έβαλα περισσότερο για Inside joke(μεταξύ μας δηλαδή,επειδή έχουμε μιλήσει και ξέρεις ποιος είναι κτλ)σιγά μην πάω σε άνθρωπο και του πω “βούλωνε το είπε ο Θανάσης”(αν και σε αριστερό πρέπει αλλά τέλος πάντων-είναι διαβασμένος εκεί,τι να κάνουμε:p)
β)Πού κατάλαβες ότι είπα πως έχει σχέση ο Βέμπερ με τους μεταπολεμικούς νεο-φιλελεύθερους.
γ)Νομίζω ότι το παράδειγμα που φέρνεις με τον Σμιτ είναι από μόνο του ένα “μη τυπικό παράδειγμα”.Δεν τον πήρα ως μέσο φιλελεύθερο.Μίλησα για άτομα τα οποία κατά κοινή ομολογία έχουν επηρεάσει την φιλελεύθερη σκέψη.Όμως κατά ένα περίεργο τρόπο όλοι έχουν ένα κόλλημα με τον Μίλτον που το καταλαβαίνω εν μέρει διότι είναι μεγάλος θεωρητικός και οι απόψεις του αποτέλεσαν το σύστημα κατά κάποιο τρόπο των τελευταίων 30 ετών.
α) Το “μεγαλύτερος διανοητής” να το πάρεις πίσω γιατί απλά δεν μπορείς να το πεις. Το να σου κάνουν περισσότερο οι πολιτικές απόψεις του ενός είναι άλλο πράγμα.
β)+γ) Σωστά μίλησες για το εύρος του φιλελευθερισμού. Και σωστά κατά τη γνώμη μου είπες ότι δεν πρέπει να συγχέουμε πολιτικά πρόσωπα με θεωρητικούς, λες και ο Μάνος κραδαίνει τον Φρίντμαν όπως έκανε κάποτε η Θάτσερ με το “The Constitution of Liberty” του Hayek στις συναντήσεις του κόμματός της. Άλλωστε ο Μάνος εκτίθεται από μόνος του, δεν χρειάζεται και θεωρητική θεμελίωση
Στην παρένθεση είπες ότι είναι τρέντι να μιλάμε για Φρίντμαν, ενώ υπάρχει και ο Βέμπερ πχ. λες και μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον έναν με τον άλλον σε οποιαδήποτε συζήτηση περί φιλελευθερισμού, αλλά την απάντηση την έδωσες μόνος σου. Ο Φρίντμαν έχει ανακατευτεί ενεργά με πολιτικά καθεστώτα πιο οικεία και χρονικά πιο κοντά σε μας, ενώ η πολιτική ενασχόληση του Βέμπερ ήταν πιο διακριτική και σε αρκετά διαφορετική εποχή. Μακάρι ο κόσμος να διάβαζε Βέμπερ αντί για Φρίντμαν δηλαδή, αλλά εδώ ο άλλος διαβάζει Γεωργελέ και Δοξιάδη, μην έχουμε και απαιτήσεις.
Εσυ eNick μας ειπες τι θα ψηφισεις;
Δεν τσουβαλιαζω ρε- παραδειγμα φερνω οπως πχ ο εργατης ειναι μη λογικο να ψηφισει ΔΗΣΥ ετσι και ο μεσαιομεγαλος να ψηφισει Μ-Λ.
crasbody oι επιχειρησεις απολυουν κοσμο και κλεινουν επειδη αυξανεται η φορολογια. Φοβερη και πανω απο ολα τεκμηριωμενη επιχειρηματολογια.
Αν και διαφωνώ σε πολλά μάλλον Σύριζα θα ρίξω.
Π.Δ 26/2012, άρθρο 83, παράγραφος 2:
… ο εκλογέας οφείλει να αποσυρθεί στον ξεχωριστό χώρο με τρόπο να μην τον βλέπουν και εκεί κλείνει [B]μυστικά [/B]το ψηφοδέλτιο της εκλογής του μέσα στον φάκελο, που του έχει παραδοθεί.
Ο νόμος προβλέπει την μυστικότητα της ψηφοφορίας, κάθε δημοσιοποίηση πρόθεσης ψήφου είναι εθελοντική και πιθανόν παραπλανητική.
Αυτό όμως που δεν προβλέπει ο νόμος είναι ένας τρόπος για να ψηφίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, οπότε είμαι αναγκασμένος να απέχω.
Μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές μπορούσες να επιστρέψεις με airΠΑΣΟΚ και airΝΔ πάντως, για να δεις πώς διαχειρίζονται τα μεγάλα κόμματα τις επιδοτήσεις τους με τα χρήματα του τίμιου Έλληνα φορολογούμενου.
the problem with greece is that is full of greeks. δυστυχώς και αυτές οι εκλογές θα δείξουν ότι το πρόβλημα στη ελλάδα είναι οι κάτοικοι που ζουν εδώ και η νοοτροπία που κουβαλάνε.
ανέβα, ανέβα
δυστυχως θα ειναι γυρω στο 40%, μην πω και παραπανω.
ολοι να κλεισουμε τους παπουδες σπιτι τους. εγω μια φορα τις απειλες μου στους δικους μου τις εκανα…:lol:
Με τους νέους ή μεσήλικες που θα ψηφίσουν δικομματισμό, τι θα κάνεις;