Θα προτιμούσα τους όρους νεοφιλελεύθερος και neoliberal για να είμαστε μέσα και όλοι ευχαριστημένοι
Φιλελεύθερος θα λεγα πχ πως αυτοπροσδιορίζομαι κι εγώ, και γενικά μπορεί να προσδιοριστεί όποιος πιστεύει σε ένα δίκαιο μη απολυταρχικό τρόπο διοίκησης.
πχ:
Political scholars such as Noam Chomsky assert that in most countries the terms “libertarian” and “libertarianism” are synonymous with left anarchism. It is only in the United States that the term libertarian is commonly associated with those who have conservative positions on economic issues and liberal positions on social issues, going by the common meanings of “conservative” and “liberal” in the United States. (wikipedia)
offtopic τώρα: Η φράση στην υπογραφή σου μου θύμισε γνωστό ηθικό πρόβλημα: Ένα τρένο με την διαδρομή που διανύει θα σκοτώσει 5 ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στις ράγες. Εσύ είσαι κοντά σε μοχλό, ο οποίος αλλάζει τις ράγες. Σε αυτή την εναλλακτική διαδρομή ξέρεις πως είναι παγιδευμένος ένας άνθρωπος, ο οποίος σε περίπτωση που πιέσεις τον μοχλό, θα βρει επίσης σίγουρο θάνατο, ενώ οι υπόλοιποι θα σωθούν. Τι κάνεις?
Έκανα ολόκληρο ποστ πως προσδιορίζεται η Δεξιά και πώς η Αριστερά (όχι από εμένα, ιστορικά και από όλο τον κόσμο) και μου απαντάς ό,τι να 'ναι. “Αντικομμουνιστική φωνή” είναι και κάποιοι αναρχικοί, δεν τους ονομάζω δεξιούς. Το λέω για μία ακόμα φορά και αν θες να μου απαντήσεις, απάντα σε αυτό ακριβώς που λέω. Δεξιοί είναι όσοι ευαγγελίζονται έναν όμορφο γενναίο κόσμο που θα δημιουργηθεί από την ενίσχυση του κεφαλαίου, τους νόμους της αγοράς, την ιδιωτική επιχειρηματικότητα με σκοπό το κέρδος κτλ. Είναι έτσι ή δεν είναι; Οι “liberals” λένε κάτι τέτοιο ή όχι; Χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι Δεξιοί είναι liberals προφανώς, όλοι οι liberals είναι Δεξιοί.
Και στο κάτω κάτω, χέστηκα αν θελετε να λέγεστε Δεξιοί ή αριστεροί, πάνω ή κάτω, πλαγιομετωπικοί ή διχοτόμοι. Στο διαχωρισμό κεφάλαιο ή παραγωγικές δυνάμεις η τοποθέτησή σας είναι ξεκάθαρη.
Εδώ νομίζω ότι εστιάζεις σε λάθος δίλλημα. Για τους νεοφιλελεύθερους η κατεξοχήν παραγωγική δύναμη είναι το κεφάλαιο.
@Mule & GRACCHUS BABEUF
Συμμετείχα εν αγνοία μου σε ρόλο guest star στην ετήσια παράδοση. Κακίζω τον Mule περισσότερο γιατί ως πιο συντηρητικός εκ των πραγμάτων, θα έπρεπε να σεβαστεί περισσότερο αυτή την παράδοση. Από την άλλη δεν μπορώ να παραγνωρίσω την ευγένεια του ανδρός που με περισσή υπομονή και καλόπιστη διάθεση μπήκε στο διάλογο. :lol:
Το σκέφτηκα την ώρα που το έγραψα αλλά δεν ήξερα πώς αλλιώς να το διατυπώσω μέσα σε λίγες λέξεις. Εκτιμώ πάντως ότι καταλαβαίνει ο Μιουλ τι εννοώ και δε θα μου απαντήσει ότι το κεφάλαιο είναι παραγωγική δύναμη γιατί, ως γνωστόν, γενιέται και πολλαπλασιάζεται μόνο του, σαν την αμοιβάδα ένα πράμα.
Είναι και έχεις δίκιο. Προσπαθώ να κάνω ένα point προς τον Μιούλ με όσο γίνεται λιγότερα λόγια για να απαντήσει επί της ουσίας και όχι σε άλλες βάσεις. Είναι προφανές ότι στα λίγα λόγια και ιδεολογικά λάθη θα γίνονται και παρανοήσεις. Δυστυχώς στο ανοικτό φόρουμ αυτό είναι επικίνδυνο και έχεις δίκιο. Θα κάνω τουλάχιστον ένα edit προσθέτωντας ένα “κάποιοι” για να διορθωθεί λίγο το νόημα.
Γενικά υπάρχει ένα μπέρδεμα με τους αμερικάνικους όρους και τους όρους του υπόλοιπου κόσμου. Στις ΗΠΑ liberal σημαίνει σχεδόν αριστερός!
Ομοίως libertarian(ελευθεριακός) στον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει ουσιαστικά αναρχικός.
Και ναι, τα “τρισδιάστατα” σχήματα πολιτικού προσανατολισμού είναι κάπως παραπλανητικά, δεν πιστεύω ότι το δίπολο δεξιά-αριστερά μπορεί να χάσει κάποτε το νόημά του.
#-o καλά, μέσα σε ένα ποστ έχω κάνει περισσότερα λάθη από όσα θα φανταζόμουνα ότι μπορούσα. Αυτά παθαίνεις όταν γράφεις γρήγορα και από τη δουλειά. Libertarian εννοούσα όπως αυτοαποκαλείται και ο Μιουλ…
Αξιοθρήνητη η εικόνα κάτω από το μπαλκόνι μου με 4 πιτσιρίκια 15-16 χρονών όλα με μπλουζάκια Χρυσή Αυγή να περιμένουν να τα μαζέψει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής (ένα μοσχάρι που κατά 99% έχει κάνει μπράβος σε μαγαζί στανταρ) με πολυτελές αυτοκίνητο κιόλας, για να πάνε… who knows where.
φαντάζομαι η δημοκρατία επίσης δεν του δίνει το δικαίωμα να πει τον τραμπούκο με το όνομά του.
εντιτ: εν τω μεταξύ, μεγάλη συγκίνηση και πρωτάκουστα πράγματα, πρώην τραμπούκοι ξεπλένουν τ’ όνομά τους στην “αριστερά”, νεοδημοκράτες όπου φυσάει ο άνεμος πάνε και πρώην φασίστες - νυν πατριώτες ονειρεύονται σκλάβους πενταετούς διαρκείας.
Βγήκε ντοκουμέντο (βίντεο και ήχος) στην τιβι όπου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αποκαλεί αδερφό κόμμα της νδ την χρυσαυγή και καλεί -ως άλλος Καρατζαφέρης- σε συσπείρωση τις…κεντροδεξιές παρατάξεις.
Επίσης έχει βγει κρυφή δημοσκόπηση λέει σύριζα 30 νδ 28 πασοκ 9 κκε 4. δεν είναι διασταυρωμένο
Εκνευριστικότατος!! Ότι ερώτηση του έκαναν η μόνη απάντηση που έδινε ήταν ότι ο σύριζα θα μας γυρίσει στην δραχμή. Ευχόμουν να σηκωνόταν κάποιος και να τον ρωτούσε : “Κύριε Σαμαρά γιατί είστε τόσο μαλάκας;”