Και μιας και έπηξα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σινεμά τις προηγούμενες βδομάδες (χωρίς μάλιστα να δω και κάτι αληθινά ξεχωριστό), έπεσε μαραθώνιος Middle Earth σε bluray.
Είχα κάνει πέρυσι για πρώτη φορά μαραθώνιο και τις 6 ταινίες και είπα να το επαναλάβω φέτος (πάντα μιλάμε για τις extended βέβαια)
15 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του Return of the King στους κινηματογράφους δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Σήμερα η τριλογία του Άρχοντα φαίνεται σχεδόν… handmade όχι μόνο σε σύγκριση με τα Hobbit αλλά σε σύγκριση με το 99% των σημερινών blockbuster. Ίσως για αυτό συνεχίζει να είναι τόσο εντυπωσιακή σε θέαμα. Υπάρχουν σκηνές εδώ μέσα που και με σημερινά δεδομένα σου ρίχνουν το σαγόνι στο πάτωμα. Αλλά όπως και να το κάνουμε αυτό που έχει κρατήσει ψηλά αυτή την τριλογία είναι το τεράστιο συναισθηματικό βάθος σε χαρακτήρες και story. Ο τρόπος που έχουν μεταφερθεί οι χαρακτήρες από το βιβλίο στην ταινία δείχνει την τεράστια αγάπη Jackson και σία. Η μέση-γη είναι το ίδιο ζωντανή με τους χαρακτήρες και συνεχίζω να πιστεύω πως ο κινηματογράφος δεν έχει ξαναδεί τέτοιο worldbuilding. Και μιας και στο μεταξύ έχω διαβάσει τα βιβλία άλλες 3-4 φορές μπορώ να πω πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίων ever. Δεν είναι στείρα μεταφορά σελίδων στο πανί. Ακούς για παράδειγμα τον Saruman στο Two Towers να λέει “The old world will burn in the fires of industry, The forests will fall” και ξέρεις πως ο Jackson πέρασε τις ανησυχίες του Tolkien την εποχή που έγραφε το βιβλίο. Και αυτό είναι από τα πολλά παραδείγματα. Επίσης για πρώτη φορά κράτησα τις πραγματικές διάρκειες των ταινιών στις extened edition, χωρίς να μετράμε τίτλους τέλους που είναι ιδιαίτερα μακροσκελείς. Σύνολο 10 ώρες και 56 λεπτά!!! (8:19 τα Hobbit πάντα extended)
Για τα Hobbit τώρα… εγώ μια φορά συνεχίζω να γουστάρω κάργα και τις 3 ταινίες. Μάλιστα ίσως γίνω και… περίεργος αλλά μιας και από το '14 και μετά ξαναδιάβασα και το βιβλίο θα τολμήσω να πω πως πρόκειται για καλή μεταφορά και εδώ. Ακόμα και ο Alfrid δεν με χάλασε και τόσο, όχι όσο την πρώτη φορά που είδα το Battles σινεμά τουλάχιστον και 2-3 φορές μου έφερε αυθόρμητα μερικές γκριμάτσες αποδοκιμασίας. Αυτό που εδώ φάνηκε πάντως είναι η αδυναμία του Jackson και του μόνιμου team του στο σενάριο, όταν το αρχικό υλικό του βιβλίου δεν τους καλύπτει εντελώς και πρέπει να βάλουν αρκετή δική τους δημιουργία. Εκεί έχασαν για μένα και όχι και τόσο στα εφέ. Οι ταινίες συνεχίζουν να φαίνονται πανέμορφες, δίνοντας ένα πιο παραμυθένιο τόνο σε σύγκριση με Άρχοντα που ώρες ώρες έμοιαζε απλά με ταινία εποχής. Αν έπρεπε να κάνω ένα edit (μιας και πολύς λόγος για τις διάρκειες σε σχέση με τις σελίδες του βιβλίου) δεν θα έκοβα ίσως σκηνές αλλά μερικούς chessy διαλόγους, όπως π.χ. αυτό το “Why does it hurt so much… because it was real” στο τέλος του Battles που λογικά γράφτηκε στο πόδι την τελευταία μέρα των γυρισμάτων απλά για να μην αφήσουν βουβή την σκηνή. 1000 φορές να έμενε χωρίς διαλόγους (υπάρχουν 2-3 ακόμα τέτοια σχεδόν όλα στο Battles).
Overall και για να μην συνεχίσω την αποθέωση που έτσι και αλλιώς έχω ρίξει πολλάκις και γίνομαι και γραφικός, τούτο εδώ είναι το καλύτερο, ομορφότερο franchise στην ιστορία του Hollywood σε ότι αφορά τα δικά μου γούστα. Λίγες τόσο μεγάλες ταινίες έχουν γίνει με τόση μεγάλη αγάπη και μεράκι και βγήκε τόσο ωραία στην οθόνη.