Ο θάνατος του βασιλιά

Όντας από μικρή ηλικία μέσα στα γεγονότα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αρχικά ως οπαδός και όταν πια κρίθηκα ηλικιακά έτοιμος, ως παίκτης, με βασάνιζε χρόνια τώρα ο εξής προβληματισμός: Πώς εξηγείται το συνεχόμενα μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα αυτό; Και με τη λέξη κόσμος, δεν αναφέρομαι μόνο στους φιλάθλους, αλλά και στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Και εξηγούμαι.

Σχετικά με τους φιλάθλους, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η χαμηλή προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα ερμηνεύτηκε ως απόρροια της οικονομικής κρίσης. No money, no party δηλαδή, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ακόμα και στις καφετέριες ή οπουδήποτε αλλού προβάλλεται κάποιος ποδοσφαιρικός αγώνας, η ολοένα αυξανόμενη αδιαφορία του κόσμου, είναι φανερή. Έχοντας μεγαλώσει άλλωστε σε μια σχετικά κλειστή κοινωνία, μπορώ πολύ εύκολα να κάνω τους ανάλογους συσχετισμούς και να σκεφτώ τι πανικός γινόταν πριν από κάποια χρόνια όταν ο Γαύρος υποδεχόταν το Βάζελο και τι αδιαφορία (σχετικά πάντα με την προηγουμένως αναφερθείσα περίπτωση) επικρατεί σήμερα, στον ίδιο χώρο, μπροστά στην ίδια τηλεόραση, τρώγοντας τα ίδια σουβλάκια στην ώρα του ματς. Η αδιαφορία του φιλάθλου, σήμερα, είναι κάτι δεδομένο πλέον για εμένα και δεν περιμένω κανένα «Goal» να μου πει με κάποιο πινακάκι ότι η μείωση των εισητηρίων οφείλεται στην έφοδο της Τρόικας ή στα μαστίγια του Μπούλμπασαρ.

Οι φίλαθλοι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, από την άλλη, επιβεβαιώνουν απόλυτα την αδιαφορία αυτή. Όταν κάποιος υποστηρίζει κάποια ερασιτεχνική ομάδα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρόκειται για τη δικιά του ομάδα, για την ομάδα που εδρεύει στο χωριό του, για την ομάδα στην κάποτε ονειρευόταν να παίξει. Κάτι που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν, είναι ότι η ομάδα αυτή, συνήθως, τον πονά περισσότερο από τον κάθε Παντοδυναμικό που έχει σαρώσει τα πρωταθλήματα της Super league. Γυρίζω, λοιπόν, ξανά κάποια χρόνια πίσω, για να θυμηθώ τα γεμάτα ερασιτεχνικά γήπεδα και την ατμόσφαιρα που σου δημιουργούσε την αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει εδώ. Ζούσαν όλοι τότε για ένα γκολ, για αυτό το γκολ που αρκετές φορές ερχόταν με το καλάμι, αλλά ήταν χίλιες φορές σημαντικότερο από το φάουλ του Λουτσιάνο από το κέντρο. Τα χρόνια πέρασαν όμως και ο κόσμος έπαψε πια να νοιάζεται. Κανείς στο γήπεδο πια. Μόνο κάποιοι τελευταίοι, ελάχιστοι. Μα κι εκείνοι κουρασμένοι και σαφώς απογοητευμένοι από την εξέλιξη του αθλήματος που αγαπούν. Και αυτή η κάτω βόλτα δεν ήρθε με κανένα ΔΝΤ. Ήρθε σταδιακά από τότε που θυμάμαι να έχω όραση. Και ποιος ξέρει πώς ήταν τα πράγματα ακόμα πιο παλιά;

Και περνάω στους παίκτες. Εδώ δεν έχει χωρισμένες παραγράφους, μόνο για ερασιτεχνικό μπορώ να μιλήσω. Άτομα της προηγούμενηες γενιάς υποστηρίζουν πως μετά από ήττα της ομάδας τους δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι για δύο - τρεις ημέρες. Όχι μόνο για να γλιτώσουν την κατακραυγή, μα επειδή και η ίδια τους η ψυχολογία δεν προσφερόταν για βόλτα ούτε μέχρι την αυλή. Κάθε παιχνίδι ήταν ζήτημα τιμής και ειδικά σε τυχόν ντέρμπι, το κλίμα ήταν πράγματι πολεμικό. Και για να προλάβω ενδεχόμενα σχόλια του τύπου «Αυτά μάγκα μου τα άκουσες, δεν τα είδες με τα μάτια σου», τα είδα. Έχω ευτυχώς κάποιες αναμνήσεις από πολύ μικρή ηλικία που με κάνουν να θλίβομαι κάθε φορά που παρακολουθώ σήμερα ερασιτεχνικό αγώνα. Γιατί σήμερα αυτό που μας νοιάζει, είναι να μας πιάσει ο φωτογράφος πάνω στο τάκλιν ή στο πλασάρισμα και να έχουμε μια cool φωτογραφία προφίλ στο facebook μέχρι να μας πιάσει σε ακόμα καλύτερη στιγμή. Το πάθος άφησε τη θέση του στην προσπάθεια για προσωπική ανάδειξη, έτσι ώστε η περιοχή να εκθιάζει τον ήρωά της για κάποιο διάστημα και εκείνος να περιφέρεται σαν άρχοντας. Αμ, έτσι νόμιζε όμως, γιατί μειωμένο ενδιαφέρον, σημαίνει μειωμένο ενδιαφέρον και οι ντομάτες στους τοπικούς Ρονάλδους δεν θα αργήσουν να πέσουν.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το σκηνικό της συζήτησης που είχα σήμερα με ένα φίλο και με οδήγησε στην εξής παρατήρηση: Το ποδόσφαιρο πεθαίνει. Κάθε μόδα έχει ένα τέλος. Μπορούμε να σκεφτούμε όλοι μας διάφορα. Μόδες που κράτησαν μια πενταετία, μια εικοσαετία, έναν αιώνα. Το ποδόσφαιρο φαίνεται ότι υπάγεται στην τελευταία κατηγορία, εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο, οι κερκίδες θα ξαναγεμίσουν. Μιλάμε για ένα άθλημα που έφτασε να λατρεύεται σαν θεός. Τώρια πια εξευτελίζεται σε τέτοιο βαθμό, που ο αφανισμός του είναι σαν λύτρωση για όσους γνωρίσαμε τι αξία είχε κάποτε.

Πολυ καλο θεμα και κειμενο Περικλη, ωραιος! Το θεμα το εχω σκεφτει και εγω. Λογικα μιλας για τοπικο επιπεδο, καθως σε παγκοσμια κλιμακα τα γηπεδα εξακολουθουν να γεμιζουν, τουλαχιστον σε οσους αγωνες βλεπω και αν μη τι αλλο στα πιο γνωστα πρωταθληματα.

Ας μιλησουμε ομως για την δικη μας χωρα, ετσι οπως το θετεις. Πιστευω οτι πια ο κοσμος εχει απογοητευτει. Δεν ειναι σονυ και ντε οτι φταιει η Τροικα αμεσα, ειναι η απογοητευση που νιωθει ο καθενας μας, σε μια ετοιμορροπη κοινωνια, η οποια δεν ειναι ενα περιβαλλον που επιτρεπει σε καποιον να ασχοληθει πιο δραστηρια με τον αθλητισμο γενικοτερα (εφοσον μιλαμε για αθλητισμο εδω περα). Θαρρω πως ο κοσμος ειναι αρκετα αποκαρδιωμενος πλεον που δεν του κανει κεφι ρε αδερφε να παει στο γηπεδο ή να παει σε μια καφετερια να δει μπαλα.

Απο την αλλη ομως, θεωρω πως το αθλημα δεν θα πεθανει. Ισως χαθει ο θρονος, ισως πεσει η δημοφιλια του. Αλλα δεν θα πεθανει. Οσοι εχουν ασχοληθει (και οσοι ασχολουνται) ειτε ως παικτες (ερασιτεχνες, ποσο μαλλον επαγγελματιες που παιζουν και τα λεφτα) ειτε ως φιλαθλοι, σε εναν βαθμο το εχουν αγαπησει. Και οσο και αν ειμαστε αρκετα πισω στην Ψωροκωσταινα γενικοτερα οσον αφορα τον αθλητισμο, δεν νομιζω οτι κανενας Γαυρος/Βαζελος/Χανουμι/Ορκ του Βορρα θα ηθελε να δει το ποδοσφαιρο να εξαφανιζεται απο το προσκηνιο. Πως να στο πω, ειναι στο dna σου, ειναι μια ενασχοληση/χομπυ/δραστηριοτητα που σε εξιταρει, σε συγκινει, σε προκαλει, σε ενθουσιαζει. Ειναι κατι, που ειδικα στην Ελλαδα ουκ ολιγοι εχουν δεθει (και παραδεθει δυστυχως σε αρκετες περιπτωσεις) και σε περιπτωση που υπαρξουν απτα σημαδια σε μεγαλη κλιμακα πως “το ποδοσφαιρο δεν πουλαει και το αφηνουμε στην ακρη”, αρκετος κοσμος θα αντιδρασει.

Τι ομαδα ειστε παιδια;

Ωραίο θέμα, θα αναπτύξω άποψη αργότερα.

Ωστόσο, εν συντομία να πω ότι το ποδόσφαιρο δεν πεθαίνει ως θέαμα, αλλά ως άθλημα.
Κι αυτό συμβαίνει γιατί ο αθλητισμός, ως πράξη, πεθαίνει γενικώς στις συνειδήσεις των παιδιών κάτω των 25.

Κάποτε στα γήπεδα του μπάσκετ πίσω από τη λεωφόρο και τα άλλα δίπλα στη ΓΑΔΑ μετά τις 4-5 το απόγευμα έπρεπε να περιμένεις μισάωρο για να παίξεις.
Τώρα οι μισές μπασκέτες είναι κενές.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με καμία οικονομική κρίση.

Ωραίο θέμα όντως. Νομίζω ότι στην Ελλάδα η έλλειψη ενδιαφέροντος δικαιολογείτε εύκολα. Δεν έχει να κάνει με την κρίση. Εδώ και πολλά χρόνια μειώνεται σταθερά το ενδιαφέρον. Απλά το άθλημα έχει απαξιωθεί πλήρως. Δεν θα μπω σε οπαδική κουβέντα επειδή είμαι ΑΕΚ πχ και να κράξω Ολυμπιακό κτλ, αλλά είτε νόμιμα, είτε όχι(όπως πιστεύω ως ένα βαθμό), ο ανταγωνισμός εδώ και 15 χρόνια είναι μηδαμινός. Ουσιαστικά υπάρχει μονοπώλιο. Καμία προσδοκία και αγωνία. Βάλτε μέσα και όλες τις ιστορίες διαφθοράς αποδεδειγμένες και μη και η έλλειψη ενδιαφέροντος είναι αναπόφευκτη. Μικρότερες ομάδες που έχουν άλλες βλέψεις κατά καιρούς μαζεύουν τον κόσμο τους, αλλά ποτέ δεν είχαν μεγάλο έρεισμα για να συμπαρασύρουν την γενική εικόνα που κυριαρχείτε από 4 άντε 5 βαριά συλλόγους. Προσωπικά έχω πάει λίγες φορές γήπεδο γιατί δεν υπάρχει παρέα και γιατί για κάποιο αρρωστημένο λόγο γουστάρω πολύ να βλέπω τους αγώνες στο στέκι μου με κλασσικούς θαμώνες γύρω να αλληλοκραζόμαστε. Κι όμως και εκεί πλέον μαζευόμαστε 3 και ο κούκος. Εγώ δεν παίζει να το χάσω, αλλά πολλές φορές μπορεί πλέον να μαστε 2-3 άτομα για τον αγώνα. Ακόμα και σε παιχνίδια βεληνεκούς ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

Ο βασιλιάς πεθαίνει μόνο στην Ελλάδα. Αλλά σε μια κοινωνία που καταρρέει δε θα μπορούσε να σωθεί το ποδόσφαιρο…

Τα χετε μπερδέψει λίγο πάντως, σχετικά με το τι θέλει να πει ο Απέρι.

Ξαναδιάβασα το πρώτο ποστ, μήπως δεν κατάλαβα κάτι καλά…

Το θέμα είναι όντως πολύ ενδιαφέρον και έχει δίκαιο ο AperiZ9 για αυτό που λέει. Δεν μπορώ όμως να αλλάξω πολύ γνώμη σε αυτό που είπα πριν. Η κατάρρευση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της τρόϊκας και του ερχομού του αντίχριστου σε 35 μέρες από σήμερα. Πιο πολύ προκάλεσε όλα αυτά, παρά προκλήθηκε από αυτά.
Προηγείται μια γενικότερη έλλειψη παιδείας που δημιουργεί άτομα χωρίς ενδιαφέροντα για τίποτα. Ούτε για πολιτισμό, ούτε για αθλητισμό, ούτε για οτιδήποτε εποικοδομητικό, αφού αυτό δεν αποδίδει υλικό κέρδος στο φτωχό μυαλό μας. Πολύ δε περισσότερο, δεν προκαλεί ενδιαφέρον στα χαμηλά, τα πρωτογενή επίπεδα. Μπορεί να μετακινηθεί ένα ολόκληρο χωριό στο διπλανό για τη νίκη της ομαδάρας. Πάμε όμως για την νίκη και την ομαδάρα, όχι για το άθλημα. Όπως πάμε στα μπουζούκια για το μάτι, το ουΐσκι και το λέλουδο, όχι όμως για τη μουσική (ποια μουσική, άλλωστε…)

Δεν μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι για τίποτα και να αγαπάς πχ, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, έτσι δεν είναι;;;

Το γενίκευσα λίγο το θέμα…μπορώ να επανέλθω…

A, OK, συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό τότε.
Εγώ ερμήνευσα το “καταρρέει” με βάση τις οικονομικές συνθήκες, my bad.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΟΥΣΤΗΣ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ…ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΦΕΡΕΙ ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ
Για αυτό πεθαίνει μάγκες το ποδόσφαιρο…άσε που ΠΑΟ και ΑΕΚ ειναι σε χειρότερη μοίρα απο ότι ξέρουμε ειχαν έναν Βαρδινογιάννη που μπορεί να ήταν καβούριας αλλά ρε μάγκες κόντραρε πολλές φορές τον Κόκκαλη στα ίσα!!!

Ότι λέει ο αποπάνως. Επίσης.

Διαμάντάκι ρε hopeto που το βρήκες?
:stuck_out_tongue:

Μου θυμίζει κάτι θέματα του τύπου [I]“τι απέγιναν οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων”[/I] και δεν είναι καθόλου άσχετο με τη πτώση του “βασιλιά” και γενικά αθλητισμού.

Γίνεται σε κάποιο ποστ, δεν θυμάμαι σε ποιο, αναφορά ότι ειδικά οι ηλικίες 25 και κάτω έχουν χάσει εντελώς το ενδιαφέρον τους. Γενικότερα πιστεύω ότι έχει να κάνει με τα διαστρεβλωμένα πρότυπα τα οποία έχουν περάσει σε αυτές τις ηλικίες και η εκρηκτική αύξηση και έλευση της υψηλής τεχνολογίας στις ζωές μας, η οποία αυτή καθαυτή αλλοίωσε και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη περί κοινωνίας.

Τελείωσα το Λύκειο το 99, όντας στους λεγόμενους πενταμισάρηδες, ανήκα όμως στην κλάση του 2000. Θυμάμαι ότι τα κινητά τότε τα πρόλαβα οριακά ως μαθητής. Κάποιοι, που είχαν πιο ματσωμένους πατεράδες αποκτούσαν δειλά δειλά τα πρώτα. Το δικό μου το πήρα την επόμενη χρονιά με δικά μου χρήματα από μια δουλειά που είχα πιάσει. Σε μεγάλο βαθμό όλη αυτή η αλλαγή πλεύσης της επικοινωνίας και της αφομοίωσης του εξιδανικευμένου λάιφστάιλ από ανθρώπους οι οποίοι βιώνουν/βίωναν τα λεγόμενα “τρυφερά” τους χρόνια, έφερε και μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που τα προσέγγιζαν/προσεγγίζουν και εκλαμβάνουν.

Ουσιαστικά με δυο λόγια, έχουμε να κάνουμε με γενεές που βιάζονται να μεγαλώσουν, να καταναλώσουν, να αποκτήσουν εμπειρίες γρηγορότερα απ’ το φυσιολογικό και όλο αυτό το σύστημα έχει στρέψει το ενδιαφέρον του παιχνιδιού, σε άλλου είδους και ύφους “παιχνίδια”. Μονομιάς χάθηκε το ενδιαφέρον για κρυφτό/κυνηγητό/μπάλα και αντικαταστάθηκε με κους-κους/επιδίωξη τεχνολογικών σχέσεων και διαδικτυακής “φιλίας”. Δεν είναι ας πούμε τρέντυ να παίξεις στον περίβολο μπαλα και μετά να βρωμάς ιδρωτίλα και να κολλάνε τα ρούχα πάνω σου. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογικής διαβίωσης.

Αυτά όσον αφορά τα καθαρά “κοινωνικά” από άποψη τρόπους ζωής στις μικρές ηλικίες όπως θέλω να πιστεύω. Το ενδιαφέρον δεν χάθηε μονάχα στις μικρές αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η ραγδαία τεχνολογική εισροή στη ζωή των πολιτών αναβάθμισε και το προϊόν του τζόγου. Τα κλασσικά τρίπτυχα ΠΡΟ-ΠΟ αντικαταστάθηκαν με τα σύγχρονα στοιχήματα. Το Ποδόσφαιρο πλέον ακολουθεί το στοίχημα που έχει και το χρήμα. Αγώνες κάθε ημέρα της εβδομάδας και αλλοπρόσαλλες ώρες. Παλιότερα όλοι οι αγώνες γίνονταν Κυριακή μεσημέρι. Που είναι αυτές οι εποχές ρε διάολε. Επιπλέον η συνεχώς αυξανόμενη τηλεοπτική κάλυψη επέφερε τεράστιο κορεσμό. Παλιότερα καθόμασταν Κυριακές βράδυ μπροστά στους δέκτες να δούμε τις φάσεις και τα γκολ. Τώρα είμαστε παραλία/βουνό/διάστημα και τα βλέπουμε την ώρα που συμβαίνουν. Αύξηση των αγώνων ανά σαιζόν, ιδίως τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με την ολοένα επιταχυνόμενη εμορευματοποίηση. Παλιότερα πρωταθλητριών (έτσι το έμαθα) λάμβαναν μέρος οι πρώτες ομάδες κάθε χώρας, χωρίς ομίλους. Σήμερα;

Εν κατακλείδι, τόσο η στροφή της κοινωνίας προς σαθρά πρότυπα, όσο και ο σύγχρονος τρόπος διεξαγωγής παιχνιδιών/διοργανώσεων επέφερε βαρεμάρα και αποστροφή του κόσμου. Έβγαλε το ποδόσφαιρο απ’ τις αλάνες και τα τσιμέντα και το έβαλε σε φανταχτερά στάδια και πολυτελείς σουίτες. Είναι ακόμα τόσα που θέλω να γράψω, αλλά κατά πρώτον ψιλοβαριέμε και δεύτερον πρέπει να τα στοιχειοθετήσω κάπως καλύτερα στην εγκεφαλική βάση δεδομένων μου. Θα επανέλθω.

Κατά τη γνώμη μου φταίει και το ότι όλοι οι αγώνες μεταδίδονται από συνδρομητικά κανάλια. Εγώ βαριέμαι να ακούσω (πλέον) αγώνες από ραδιόφωνο και για γήπεδο οι παρέες μου δεν ενδιαφέρονται. Η μόνη λύση θα’ταν να δω κάναν αγώνα στην tv αλλά γιατί να πληρώσω Nova και μαλακίες; Χάνεται το νόημα. Κι άν το σκέφτομαι εγώ έτσι στα 30 μου που μεγάλωσα σ’έναν άλλον κόσμο ως έφηβος πώς ακριβώς περιμένετε να το δουν τα σημερινά παιδιά με τη διαστρέβλωση αξιών που επικρατεί;