Δεν το χα σκεφτεί έτσι.
BRIAN DE PALMA/SCARFACE.
Μία ταινία τον κάνει τον καλύτερο σκηνοθέτη. Μάλιστα.
Ας πω αγαπημένους εγώ… Quentin Tarantino και Guy Ritchie για τον ξεχωριστό τρόπο αφήγησης, τα κολλήματά τους και τις ωραίες ιστορίες τους. Οliver Stone για την άρτια σκηνοθεσία ταινιών εμπνευσμένων κατ’ εξοχήν από τα πραγματικά γεγονότα και Tim Burton για τα παραμύθια του και τις εικόνες του.
Stanley Kubrick: Από τους κορυφαίους, ίσως ο καλύτερος αμερικανός (γιατί αν πιάσουμε κ Bergman/Tarcovsky/Χιτσκοκ ζορίζει το πράγμα). Ο άνθρωπος ήταν ξεχωριστός, μάστορας, καλλιτέχνης. Θα σας πω να (ξανα)δειτε το “μάτια, ερμητικά, κλειστά”. όποιος έχει κάνει μακροχρόνια σχέση, θα έχει πολλά να σκεφτεί. παρόλα αυτά είμαι πολύ σίγουρος ότι όλοι τον ψηφίζουν, ΧΩΡΙΣ να τον έχουν δει, μόνο για “το λένε όλοι”. Κάτι σαν τον Πολίτη Κέην δλδ… Τεράστιος
[B]
Martin Scorceze:[/B] Παρόλες τις εμμονές του, τον καραγουστάρουμε. Στα 90s έκανε μια τρελή κοιλιά, αλλά κ πάλι το βλέμμα του δημιουργού δεν χάθηκε. Μας αρέσει, τον αγαπάμε κ έφτιαξε καριέρες (DeNiro). Τον θεωρώ λίιιιιγακι μονοδιάστατο, λόγω των κολλημάτων του, αλλά οκ, ποιος μεγάλος δεν είναι;
Francis Ford Coppolla:Το αποκάλυψη τώρα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. εντάξει, ότι κ να πούμε είναι λίγο. Ο Νονός όμως (το 2 περισσότερο, αν κ το 1 όπου έχει τον ΘΕΟ δεν παίζεται) είναι σταθερά στις πεντάδες όλων των ψηφοφοριών…Πάντως όπως ειπώθηκε, σε καθαρούς αριθμούς, έχει κάνει λιγότερες πολύ σημαντικές ταινίες, από άλλους. αγαπάμε.
James Cameron: χαχαχαχαχαχα. χαχαχααχ. χαχα. χα
Michael Mann:έχει touch, ξεχωρίζω heat κ το άλλο με τον Κρόου που δεν θυμάμαι τίτλο τώρα (έχω δει κ άλλα αλλά κόλλησα). κατώτερος των υπολοίπων όμως
Peter Jackson: χαχαχα. χαχα.χα. χωρίς διευθυντή φωτογραφίας, budget κτλ θα πούλαγε πασατέμπο στην ομόνοια κ θα διεύθυνε τίποτα videoclips κατά του καρκίνου του μαστού. όποιος θεωρεί ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι 7 σκάλες κάτω από τους άλλους, ας δει το king kong: αν δεν κοιμηθεί στην μέση, κάνω πολυσέλισδο αφιέρωμα για τους Europe στο rocking.gr (πονάει πολύ - οι γνώστες ξέρουν).
Tim Burton:ναι οκ και εγώ τον αγαπάω. ΑΛΛΑ δεν παύει να είναι το κουλτουροάλλωθι όλων των θεατών που δεν έχουν άλλη σχέση με τον κινηματογράφο. οι ταινίες του ξεχωρίζουν μεν, αλλά κ πάλι παραμένουν “pop” αρκετά. Είναι οι iron maiden του κινηματογράφου: τον βλέπεις ακόμα κ αν δεν έχεις δει τπτ άλλο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δεις κ κάτι πιο σοβαρό. από τους εμπορικούς, είναι ο κορυφαίος πάντως. κ το καλύτερό του φυσικά είναι ο εφιάλτης κ δεν ακούω κουβέντα…
Brian de Palma: ο φονιάς του καταπληκτικού βιβλίου “μαύρη ντάλια”, προσπάθησε κάποτε να γίνει Χιτσκοκ (δικά του λόγια), κάτι έκανε, αλλά μετά τα 90s τον σκότωσαν. καλός, αλλά λίγος
Γενικά σε όλες του τις ταινίες θίγει τις σχέσεις. Δες πχ το Λολίτα . Ο τύπος έχει μια απίστευτη ευθύτητα και ειλικρίνεια. Δεν χαρίζεται απλά. Take no prisoners
Εχεις δει braindead?heavenly creatures?bad taste?..οταν τα γυριζε αυτα ο τζακσον οι αλλοι απλα απορουσαν…και με μηδεν μπατζετ κτλ…οποιος γυριζει κατι εμπορικο κ με εφε γινεται κατευθειαν και μουφα στους και καλα απαιτητικους…και τα Lords γ@μησαν εν τελει κ ο kING KONG ηταν ταινιαρα,η καλυτερη αμερικανικη παραγωγη που ειδα εκεινη τη χρονια!!
Ο τζακσον ειναι ιδια φαση με σπιλμπεργκ…ολοι γουσταρουμε αυτο που βλεπουμε,περναμε γ@μω αλλα μετα λεμε ‘‘α,εφε,πιου πιου,τι ειναι αυτα κτλ…’’…απο τους ελαχιστους συγχρονους που ξερουν να χρησιμοποιουν τα εφε για να πουν κατι κ οχι για να στραβωνουν κοσμο…μπορει να μην χωραει στη παραπανω λιστα λογω της μικρης φιλμογραφιας του αλλα εχει πολλα να δωσει ακομα και δεν μου φευγει απο το μυαλο πως εινα, μαζι με 2-3 ακομα,οι μοναδικοι αυθεντικοι παραμυθαδες που αντεχουν ακομα στο συχρονο σινεμα…
ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΤΑΠΕΙΝΑ.
στα άλλα θα απαντήσω αργότερα. αυτό μου έβγαλε το μάτι
όταν ο jackson φτιάξει μια “λίστα του Σίντλερ” μιλάμε…
εδιτ : επίσης ο jackson είναι τρίτος στο πρωτάθλημα που παίζει, δλδ με del toro κ burton…
εφοσον θεωρεις το sidlers list κορυφαια στιγμη σπιλμπεργκ πασο…οσο κλαψιαρικο κ να ειναι(και εγω οπωτε το βλεπω δεν μπορω να μην κλαψω),τις ταινιες του σπιλμπεργκ των 70ς-80ς τις βλεπει με κυαλια…και για αυτες εννοω κυριως πως ο τζακσον ειναι στα χναρια του…και μακαρι βασικα να μην κατσει ποτε να ασχοληθει με ‘‘πανανθρωπινα επη αποκλειστικα για να βγαλουν κλαμα’’,γτ αυτα φαγαν και τον σπιλμπεργκ…
οσο για del toro,burton,μαζι σκεφτομαστε,αυτους εννουσα πριν…αλλα μπαρτον ισως πρωτος λογω τεραστιας καριερας ως τωρα,αλλα ο ντελ τορο κ ο τζακσον για μενα μοιραζονται την 2η θεση προς το παρον…ο ντελ τορο εχει 2 ταινιαρες(πανα κ ραχοκοκαλια) αλλα απο κει και μετα,ειναι Like or hate…γιαυτο και τους κοβω να κανουν τρομερο Team τωρα με το χομπιτ…
Παντως,αν δεν το εχεις κανει,δες τουλαχιστον το ‘‘υπεροχα πλασματα’’…θα δεις τζακσον που δεν πιστευες οτι υπηρχε-και ελπιζω να το επαναλαβει φετος,με το Lovely bones που θα βγει,κ εχει ομοιοτητες με την εω λογω ταινιαρα…
Στο πρωτάθλημα που λέτε(τον παραμυθάδων) επιτρέψτε μου να τους θεωρώ όλους πολύ κατώτερους από το Gilliam.
μεγάλη παράλειψη - ναι κ ο γκίλιαμ μέσα. αν κ τον θεωρώ πιο “σοβαρό” κ ως εκ τούτου νομίζω παίζει σε άλλο πρωτάθλημα…
το bros grimm ηταν μεγάλη νύστα όμως, ε
τελευταια το εχει χασει ο γκιλιαμ…οι γκριμ ηταν τελειως ταινια gilliam meets hollywood rules…το tideland παντως μου αρεσε παρα πολυ…
-
λίγο το braindead στην TV. δεν θεωρώ κάποιον μεγάλο δημιουργό επειδή μπορεί να φτιάξει (έστω) ένα cult διαμάντι, για λίγους. είναι σαν κάτι blackάδες που λένε ότι επειδή εκείνοι ακούνε true black από κάποιον που τα είχε με μια κατσίκα, σκότωσε όλους του τους φίλους κ αυτοκτόνησε στα 21 του, ότι είναι καλή μουσική. κ ο lucas ήταν μικρομικάς από τους λίγους στο πανεπιστήμιο, αλλά όλοι για το star wars τον κρίνουν κ τον θυμούνται. μην παρεξηγηθώ : ο jackson δεν είναι ατάλαντος. αλλά όταν τον συγκρίνουμε με τους τεραστιότατους, δεν παίζει να μην χάσει.
-
“αμερικάνικη παραγωγή”: καλά τα λες. παραγωγή, σουπερ. ταινία, νύστα, αδικαιολόγητα μεγάλη, με ένα μέσο τμήμα για ύπνο, κ ελαφρώς ασύνδετη. ε οκ, δεν είναι στις καλύτερες όλων των εποχών.
-
ο cozy με λέει “karja του κινηματογράφου” κ ο λόγος είναι κ οι lords. fun κινηματογράφος για πολύ κόσμο: τιμούμε για αυτό που είναι, αλλά οκ, με όλο τον σεβασμό στους φανμπόηδες, ένα παραμυθάκι είναι κ τέλος. το ξαναλέω: χωρίς διευθυντή φωτογραφίας, ο άρχοντας κάλλιστα θα ήταν επικ movie για το Star στις 21.00. απλά το franchise είχε πολύ “σίγουρο κόσμο”, για να πάει χαμένο κ ο μάστορας το έφτιαξε όσο καλύτερα μπορούσε κ μπράβο του. αλλά ρε γμτ, μιας κ μιλάμε για έπικ, ούτε καν braveheart δεν είναι!
-
σπιλμπεργκ. χμ. τον σέβομαι, δεν τον αγαπώ. είπα για την λίστα, γιατί είναι τεράστιο παράδειγμα, σοβαρής ταινίας, πράγμα που ο jackson δεν έχει κάνει ακόμα - κ δεν νομίζω ότι θα κάνει, γιατί ο άνθρωπος παραμυθάς είναι, όχι auteur. αλλά ο σπιλμπεργκ το έκανε κ μάλιστα πολύ καλά - έδειξε ότι μπορεί. γενικά ο άνθρωπος είναι πολυδιάστατος: Et- minority report - ryan - indie - sidler, έχει κάνει ότι θες. ο jackson δεν νομίζω…
πάντως αν οποιαδήποτε ταινία του jackson είναι στις καλύτερες 10 που έχεις δει, η συζήτηση σταματάει εδώ, φίλοι κτλ κτλ, γιατί νόημα δεν έχει…:roll:
σιγουρα καμια του τζακσον δεν ειναι στις καλυτερες που εχω δει εβερ,κ δεν ειμαι κ φανμποη αρχοντα,φανμποη star wars ειμαι βασικα… αλλα δεν εχει σημασια αν ειμαι ή δεν ειμαι φαν του αρχοντα,απλα ο τζακσον εδωσε τα παντα και δημιουργησε κατα τη γνωμη μου ενα τρομερο επος,που οποιοςδηποτε αλλος θα τα ειχε σκατωσει πανηγυρικα…και ειναι κ καλυτερο απο braveheart για μενα,ουτως ή αλλως δεν το θεωρω και καμια ταινιαρα…για το Kong εχουμε αλλη αποψη,σεβαστο,no big deal…μα και ο τζακσον ειναι πολυδιαστατος,αφου ξεκινησε και εκανε ισως τα καλυτερα σπλατερ εβερ,μετα τα υπεροχα πλασματα,απο τα καλυτερα κοινωνικα φιλμ της δεκαετιας του 90,κωμωδια-frighteners- κ επικες ταινιες…απλα δεν εχει τοσο μεγαλη καριερα οπως ο σπιλμπεργκ γτ ξεκινησε αργα και δεν εχει κανει ουτε το 1/4 οσων εχει γυρισει ο σπιλμπεργκ ως τωρα αλλα εχει πολλα ακομα να δωσει
…και το υπεροχα πλασματα,βαζει για μενα κατω οτιδηποτε σοβαρο αποπειραθηκε να γυρισει ο σπιλμπεργκ ως τωρα,αφου ολα εχουν σημαντικες αδυναμιες και δειχνουν σκηνοθετη-παραμυθα που προσπαθει να κανει κατι εξω απο τα νερα του…
Έλα τώρα που δεν είσαι! Να σε “δώσω” στεγνά τώρα η προτιμάς να ζητήσεις συγγνώμη απ τους συμφορουμιτες σου που δε λες αλήθεια, παλιόπαιδο;
μλκ,γουσταρω αρχοντα,αλλα star wars:bow:…
Για να πάρετε κι οι υπόλοιποι μια ιδέα του τι κουμάσι είναι ο lupin, αυτό που προφανώς εννοεί (αλλα δε λέει) είναι απλώς ότι στη κλίμακα του fanboy-ισμού από 1-10, είναι 11 για τα Star Wars και 10 για τα Lord of the Rings. :lol:
Προσυπογράφω κατά τ’αλλα το σχόλιο του Monte για τον Stanley: τις προάλλες είχε το “Eyes Wide Shut” και για άλλη μια φορα μονολογούσα για το ποσο υπέρτατος μάστορας του film ήταν ακόμα και στα τελευταία του (να είχε και καλύτερο πρωταγωνιστή, ποσο ακόμα πιο αριστούργημα θα ήτανε… )
Για μένα κορυφαία στιγμή του (από τόσες και τόσες, βεβαια) παραμένει πάντως η Oδυσσεια του Διαστήματος, η μονη μέχρι σήμερα πραγματικά εξώκοσμη κινηματογραφική εμπειρία…
Αξεπέραστος στις περιπέτειες. Η ταινία που λες είναι το Insider.
Προσωπικη μου συμπαθεια ο μαστορας του ψυχολογικου θριλερ,ο σουηδος david chroneberg(spider, a history of violence, eastern promises, arachnophopbia κ.α)…Απο εκει και περα ο Πετερ Τζακσον, οχι μονο για την δουλεια του στον αρχοντα αλλα και για αλλεσ του ταινιες στη σφαιρα του φανταστικου ειναι σιγουρα εκ των κορυφαιων,καθωσ επισης και ο Σαμ ραιμι, για την Θρυλικη τριλογια evil dead, τα spider-man(ολα εκτοσ του τριτου που ηταν ψιλοπιπα) αλλα και για αλλες ταινιες του…Γενικα ολοι οι σκηνοθετες που εχετε βαλει ειναι κορυφαιοι…Η λιστα θα μπορουσε να ειναι ατελειωτη!!!