Ωραιος o Manson! Eγραψες οτι ηθελα να γραψω.
Ειναι δικαιωμα του καθενος να κανει κακο στον εαυτο του.
Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου manson 21. Χωρίς να διαφωνώ, θα ήθελα να προσθέσω μερικές αποχρώσεις.
-
Καθετί που κάνουμε, μέσα στο χώρο ελευθερίας που ορίζουμε εμείς ή ο νόμος, μπορεί να ενοχλεί ή να βλάπτει τον διπλανό μας.
-
Το παράδειγμα της υποχρεωτικής ζώνης ασφαλείας είναι ενδιαφέρον. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν το κράτος-πατέρας να μας νουθετεί και να μας απαγορεύει κάτι (το να μη φοράμε ζώνη) το οποίο φαινομενικά βλάπτει μόνο εμάς. Όμως στο παράδειγμα υπάρχουν κι άλλες συνιστώσες, από τις οποίες απορρέουν επιχειρήματα (που δεν χρειάζεται να συζητήσουμε εδώ, αν είναι σωστά ή λανθασμένα). Π.χ. το να φοράς ζώνη, σε περίπτωση ατυχήματος, σου επιτρέπει να μη χάσεις τις αισθήσεις σου και να αποφύγεις το δυστύχημα (δηλαδή και τους αθώους γύρω σου). Ή ακόμη π.χ. το να φοράς ζώνη – δηλαδή να μειώνεις τις πιθανότητες να σκοτωθείς σε ατύχημα – προστατεύει εμμέσως την οικογένειά σου, που δεν θα σε χάσει, τον ασφαλιστή σου που δεν θα «σε πληρώνει», τον υπάλληλό σου που δεν θα χάσει τη δουλειά του κλπ.
-
Όλοι λοιπόν οι κανόνες που περιορίζουν τις προσωπικές μας ελευθερίες πρέπει βάζουν στη ζυγαριά τα οφέλη και τα δεινά που προκαλούν περιορίζοντάς τις. Εν προκειμένω, το δεινό του να φοράς ζώνη είναι πολύ μικρότερο από τα οφέλη.
-
Αντιθέτως, δεδομένου ότι παρά την απαγόρευση ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ανατρέχει στα ναρκωτικά και οι κίνδυνοι που αυτό εγκυμονεί, πρέπει να μας βάλει να σκεφτούμε αν η απαγόρευση πρέπει ή όχι να αρθεί.
-
Αν υπήρχε μια νόμιμη αγορά ναρκωτικών (π.χ. στα φαρμακεία) α) θα εξαφανιζόταν η μαύρη αγορά, β) θα μειώνονταν τα εγκλήματα, που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών, γ) θα άδειαζαν οι φυλακές (των οποίων ο χώρος είναι απαραίτητος για 1000 άλλους λόγους), δ) θα διδόταν στους χρήστες ένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν, κάτι που θα ωφελούσε τη δημόσια υγεία, ε) η τιμή των ναρκωτικών θα έπεφτε, εφόσον δεν πρόκειται για προϊόν της μαύρης αγοράς, και ο χρήστης δεν θα αναγκαζόταν να ανατρέξει στο έγκλημα για να αποκτήσει τη δόση του, στ) θα εξαφανιζόταν μέρος της γοητείας της παράνομης απόλαυσης, ζ) θα μπορούσαμε μέσω των νομίμων πωλητών να βοηθάμε τους χρήστες να ενημερώνονται και να απεξαρτητοποιούνται ευκολότερα, η) θα αποδυναμώνονταν οι μαφίες, και εδώ και στο εξωτερικό.
Αντιθέτως, το γεγονός ότι τα ναρκωτικά απαγορεύονται συνεχίζει να τρέφει νοοτροπίες όπως αυτή του 0pr0phet, ο οποίος – και με συγχωρείς που σου το «αποκαλύπτω» – αναπτύσσει τη στεγνή επιχειρηματολογία του βαπαρακίου και του παράνομου εμπόρου. Τα ναρκωτικά σίγουρα δεν κάνουν καλό, ανεξαρτήτως του αν είναι σκληρά ή μαλακά (αυτό είναι διάκριση για το πόσο κακό κάνουν). Αλλά, όταν βρίσκονται «στη σκιά και στα σοκάκια», όταν δεν τα «βλέπουμε», το κακό που κάνουν πολλαπλασιάζεται.
Είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών για τους ενήλικες. Αυτή όμως προφανώς θα πρέπει να ακολουθηθεί από κάποιους κανόνες για να μη γίνει ξέφραγο αμπέλι και βρίσκονται 50 άτομα στην πλατεία που παίζουν τα παιδάκια να κάνουν ενέσεις. Ας πούμε θα μπορούν να πουλάνε τα φαμακεία ναρκωτικά αλλά η χρήση τους να μην επιτρέπεται σε δημόσιο χώρο.
Η αποποινικοποίηση θα φέρει λιγότερα θύματα, θα εξαλήψει τη μαφία των ναρκωτικών και και θα μειώση τις παράνομες δραστηριότητες των χρηστών.
φιλε vic vega
μπορει εσυ να με βλεπεις σαν το ατομο που εχει την νοοτροποια του βαπορακιου οπως ειπες η του εμπορου
να σε ενημερωσω οτι αυτα που εγραψα ειναι ο τροπος που ζω και η προσωπικη μου αποψη, ΠΟΤΕ δεν πουλησα χορτο και ΠΟΤΕ δεν θα πουλησω και ο λογος που εγραψα εδω ειναι γιατι σηχαινομαι το «στη σκιά και στα σοκάκια» που προανεφερες…δεν ξερω αν ειναι ο τροπος που μιλαω πολυ θετικος (προς την αποποινικοποιηση) ,αν εγω τα ειπα με αλλο τονο και με αλλο φανηκε η αν εσεις ειστε αρνητικοι προσ καποιον που λεει αυτο που νιωθει αλλα με χετε παρε ολοιι σαν τον “κακο” χασικλη
απλα εγω ειπα την αποψη μου!
γουσταρω να πινω και επειδη σηχαινομαι να νιωθω το αισθημα του “παρανομου” δηλωνω οτι ειμαι υπερ…
το οτι μεσω ενος post εβγαλα τα εσωψυχα μου (για τους emo , την αποποινικοποιηση και για την προπαγανδα της ζωης) δεν νομιζω να με κανει ουτε χασικλη ουτε κακο ανθρωπο ουτε βαπορακι (κατι που πραγματικα με πειραξε γιατι δεν εχω καμια σχεση με τετοια ατομα) απλα ειπα αυτα που πιστευα…μαλλον ειναι αυτη η νοωτροποια του ελληνα που λεμε ολοι :?
και οπως εγραψα (εγω το βαπορακι )
δεν σασ λεω να πεσετε στα χορτα αλλα να σκεφτητε πιο σφαιρικα
το θεμα τησ αποποινικοποιησης και στο πως επιλεγουν καποιοι να ζουν
-
Λυπάμαι αν αισθάνεσαι ότι σου επιτίθεμαι, αλλά δεν το κάνω.
-
Το να είσαι υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών είναι ένα πράγμα, το να είσαι υπέρ των ίδιων των ναρκωτικών είναι ένα άλλο πράγμα.
-
Δεν είπα ούτε ότι είσαι βαποράκι και ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να κρίνω τον τρόπο ζωής σου. Απλά παρατήρησα ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιούσε ο «cool» έμπορος, έξω από ένα σχολείο.
-
Κανείς δεν σου απαγορεύει να λες αυτό που πιστεύεις και κανείς δεν σε αντιμετώπισε σαν «κακό χασικλή». Αν πρέπει να σε αντιμετωπίσω σαν κάτι συγκεκριμένο ? με στο συμπάθιο, δηλαδή ? θα σε αντιμετωπίσω σαν λίγο ανεύθυνο, γιατί κάνεις τον απολογισμό του χασισιού μέσα σε ένα φόρουμ που διαβάζουν πάρα πολλοί ανήλικοι και παιδιά.
-
Δεν ξέρω τι εννοείς με την έκφραση «νοοτροπία του Έλληνα», αλλά η νοοτροπία στην οποία εγώ αναφέρθηκα ήταν άλλη. Πρόκειται για τη νοοτροπία της πόλωσης, που προκαλείται από την απαγόρευση. Όσο άδικο μπορεί να έχουν οι «ρατσιστές» ανενημέρωτοι γονείς, όπως τους περιγράφεις, άλλο τόσο έχει το άλλο άκρο, δηλαδή όποιος παρουσιάζει τα ναρκωτικά (έστω και τα ελαφριά) με τόσο «παραμυθένιο», «αθώο» και ακίνδυνο τρόπο.
-
Τώρα σχετικά με αυτό:
α) Έχεις μια κάποια μανία καταδίωξης. Δεν σε αποκάλεσα βαποράκι, απλά είπα ότι τα επιχειρήματά σου είναι τόσο «ανθόσπαρτα» όσο εκείνου που θέλει να πουλήσει.
β) Δεν έγραψες μόνο αυτή την πρόταση… Έγραψες και πολλά άλλα.
γ) Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς κι εσύ λίγο πιο σφαιρικά. Σε ένα κοινωνικό ζήτημα με τόσα πλοκάμια, η υποκειμενική μαρτυρία σου ότι εσύ περνάς καλά «πίνοντας» δεν είναι κριτήριο για την αποποινικοποίηση. Δεν είσαι μόνος σου. Υπάρχουν πολλοί άλλοι, που ακολούθησαν άλλα μονοπάτια και τους κατέστρεψε τη ζωή. Έτσι για να το βλέπουμε πιο «σφαιρικά».
-
Λυπάμαι αν αισθάνεσαι ότι σου επιτίθεμαι, αλλά δεν το κάνω.
-
Το να είσαι υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών είναι ένα πράγμα, το να είσαι υπέρ των ίδιων των ναρκωτικών είναι ένα άλλο πράγμα.
-
Δεν είπα ότι είσαι βαποράκι και ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να κρίνω τον τρόπο ζωής σου. Απλά παρατήρησα ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιούσε ο «cool» έμπορος, έξω από ένα σχολείο.
-
Κανείς δεν σου απαγορεύει να λες αυτό που πιστεύεις και κανείς δεν σε αντιμετώπισε σαν «κακό χασικλή». Αν πρέπει να σε αντιμετωπίσω σαν κάτι συγκεκριμένο – με στο συμπάθιο, δηλαδή – θα σε αντιμετωπίσω σαν λίγο ανεύθυνο, γιατί κάνεις τον απολογισμό του χασισιού μέσα σε ένα φόρουμ που διαβάζουν πάρα πολλοί ανήλικοι και παιδιά.
-
Δεν ξέρω τι εννοείς με την έκφραση «νοοτροπία του Έλληνα», αλλά η νοοτροπία στην οποία εγώ αναφέρθηκα ήταν άλλη. Πρόκειται για τη νοοτροπία της πόλωσης, που προκαλείται από την απαγόρευση. Όσο άδικο μπορεί να έχουν οι «ρατσιστές» ανενημέρωτοι γονείς, όπως τους περιγράφεις, άλλο τόσο έχει το άλλο άκρο, δηλαδή όποιος παρουσιάζει τα ναρκωτικά (έστω και τα ελαφριά) με τόσο «παραμυθένιο», «αθώο» και ακίνδυνο τρόπο.
-
Τώρα σχετικά με αυτό:
α) Έχεις μια κάποια μανία καταδίωξης. Δεν σε αποκάλεσα “βαποράκι”, απλά είπα ότι τα επιχειρήματά σου είναι τόσο «ανθόσπαρτα» όσο εκείνου που θέλει να πουλήσει.
β) Δεν έγραψες μόνο αυτή την πρόταση… Έγραψες και πολλά άλλα.
γ) Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς κι εσύ λίγο πιο σφαιρικά. Σε ένα κοινωνικό ζήτημα με τόσα πλοκάμια, η υποκειμενική μαρτυρία σου ότι εσύ περνάς καλά «πίνοντας» δεν είναι κριτήριο για το αν τα ναρκωτικά είναι καλά ή όχι. Δεν είναι καν κριτήριο για την αποποινικοποίηση. Δεν είσαι μόνος σου. Υπάρχουν πολλοί άλλοι, που ακολούθησαν κι άλλα μονοπάτια και αυτά τους κατέστρεψαν τη ζωή. Έτσι για να το βλέπουμε πιο «σφαιρικά».
Ασχετο, αλλά το τσιγάρο επιτρπέπεται παντού και κάνει κακό σε όλους, ακόμα και σε όσους δεν καπνίζουν. Οπότε… :Ρ
Αλλα δεν οφελεί τις εταιρείες να απαγορευτεί! Α και τώρα που μου ήρθε. Αν νομιμοποιηθεί το χασις ουσιαστικά θα ανοίξει μια νέα αλυσίδα επειχειρίσεων. Θα καταστραφουν τα μεγα-βαποράκια αλλα ουσιαστικά η αλλαγή είναι οτι τα λεφτα θα πηγαίνουν σε άλλα χέρια. Και πολύ πιθανον αυτοί που το έκαναν παράνομα με τα λεφτά που έχουν βγάλει να ανοίξουν μια νόμιμη επιχείριση!
Δεν θα ειναι τοσο ευκολο. Το τσιγαρο καθιερωθηκε ως κοινωνικο συμβολο μεσα απο εναν τεραστιο μηχανισμο προπαγανδας. Μεσα απο διαφημισεις εκατομμυριων (βλ. ο cowboy του Marlboro) ή ακομη και μέσω του Hollywood, ειδικοτερα τα πρωτα χρονια της ζωης του. Δεν μπορω να φανταστω τον cowboy του Marlboro λοιπον να διαφημιζει κατι που μεχρι προτινως θεωρουταν, οχι τοσο παρανομο όσο κατακριτεο. Η να βλεπω στις ταινιες, τους ηθοποιους μετα το σεξ να κανουν εναν μπαφο. Χωρις την βοηθεια της εικονας, τιποτα δεν μπορει να διαδοθει τοσο πολυ οσο το αλκοολ και το τσιγαρο.
Ναι ντάξει προφανώς και δεν θα είναι το ίδιο. Το είπα κ λίγο στην πλάκα.
Υπερ.
…με όλες τις προ’υ’ποθέσεις, τα ανάλογα νομικά πλαίσια ,τις διακρίσεις (σκληρά -μαλακα) κτλ κτλ
Δε νομίζω όμως ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα λογικό σύστημα που να μπορεί να τα στηρίξει όλα αυτά…οποτε και αυτό το “υπέρ” που λέμε (όσοι το λέμε) είναι μάλλον εκ του ασφαλούς.
Και αν όλοι αυτοί οι λόγοι για τους οποιους θέλουμε την αποποινικοποίηση, με βασικότερο για μενα την καταρριψη των κυκλωμάτων παρανομου εμπορίου ευσταθούν , τότε γιατι στις χώρες που ήδη έχει εφαρμοστεί η αποποινικοποιηση δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (διορθώστε αν κάνω λάθος)??
Και αν αποποινικοποιηθούν τα ναρκωτικά πού θα βρει διέξοδο όλο αυτό το παρανομο εμπόριο , πού θα στραφούν οι έμποροι ???..μπορεί και στο άλλο κερδοφόρο εμπόριο…των όπλων (αυτό κ αν είναι !)
Την τελευταία υποθεση δεν τη σκέφτηκα εγώ …νομίζω την είχα διαβασει σ ένα βιβλιο του ουμπέρτο έκο…
ερωτηματικά που εμφανίστηκαν βραδιάτικα…!!
Οι κοινωνικές ανησυχίες δημιουργουν μεγαλύτερη σύγχυση και απο την εξεταστική!
Η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη είναι η κάνναβη. Περίπου 71 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15-64 ετών, έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη ουσία. Η μικρότερη χρήση κάνναβης έγινε τον περασμένο χρόνο στη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Η Ευρώπη αποτελεί επίσης τη δεύτερη αγορά κοκαΐνης και οπιούχων παγκοσμίως.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, την οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κκ. Γερ. Νοταράς και Χαρ. Πουλόπουλος, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έκθεση, μια νέα τάση στη διακίνηση των παράνομων ουσιών αποτελεί το εμπόριο κοκαΐνης μέσω των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης μεταφέρονται στις παράνομες αγορές της Δυτικής Ευρώπης μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού - της οδού που παραδοσιακά αξιοποιείτο στη διακίνηση οπιούχων.
Παρά το γεγονός ότι η χρήση ηρωίνης και άλλων οπιούχων παρουσίαζε μείωση στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει. Ηδη έχει καταγραφεί αύξηση της χρήσης στην Ολλανδία και στη Γαλλία.
Το πρόβλημα παραμένει οξυμένο και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου υπάρχουν δύο εκατομμύρια χρήστες οπιούχων. Η εκτεταμένη διακίνηση και χρήση ηρωίνης έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του ΑΙDS, με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η χρήση κοκαΐνης έχει γίνει πιο διαδεδομένη σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Ευρώπης, όπως στη Γαλλία όπου διπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στον ρόλο του Διαδικτύου στη διάδοση της χρήσης ελεγχόμενων και μη ουσιών. Η ανάπτυξη των παράνομων φαρμακείων στο Διαδίκτυο- επισημαίνεται- συνδέεται άμεσα με την προώθηση απομιμήσεων φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 7%-10% των φαρμακευτικών προϊόντων μπορεί να είναι απομιμήσεις.
:lol::lol::lol:
ναι…λες και τώρα απαγορεύεται…:roll:
το ίδιο και το αυτό θα είναι και να νομιμοποιηθεί,
μεγαλο διλημα αυτο παιδια…
ισως θα επρεπε να ηταν νομιμο και να ελενχετε οχι οπως γινετε τωρα.Στην ελλαδα βρισκετε πολυ ευκολα οποτε ειναι σαν νομιμο δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα
Όχι βέβαια, καμία σχέση δεν θα έχει.
Καταρχας, θα πάψει να υπάρχει η κουλτούρα του “παράνομου” που διακατέχει όσους καπνίζουν. Όλο και λιγότεροι θα θέλουν να δοκιμάσουν από “περιέργεια”. Θα είναι πολύ φθηνότερο και θα βρίσκεται παντού, άρα θα πάψουν να πλουτίζουν οι κάθε λογής λαθρέμποροι.
Θα εκλείψει και η δήθεν κουλτούρα του κουλ τυπά/τύπισσας που καπνίζει ένα σεβαστό αριθμό τσιγάρων καθημερινά για να το λέει στην παρέα. Θα σταματήσει η φετιχοποίηση και θα αντιμετωπίζεται απλά σαν ένα χόρτο.
Πάρτε το χαμπάρι. Το χασίς παραμένει παράνομο για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγαλοεμπόρων παγκοσμίως, όπως συμβαίνει και με όλα τα ναρκωτικά. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν ένα ναρκωτικό μπορούσε να βρεθεί οπουδήποτε στην αγορά, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι χρήστες αφού δεν θα υπήρχε κανείς για να τα “σπρώξει”. Και στην τελική τι το κόβει τόσο πολύ το κράτος, η υγεία των πολιτών;
Παράνομο ή νόμιμο, πάντα θα ισχύει ένα πράγμα: ότι ο αγώνας ενάντια στο κράτος είναι και αγώνας ενάντια σε κάθε είδους νάρκωση.
Όπως ακριβώς τα τσιγάρα και τα ποτά :lol:
Tα τσιγάρα και τα ποτά Μάνο δεν βλάπτουν το χρήστη κοντοπρόθεσμα, παρά μόνο μακροπρόθεσμα. Και η παρουσία τους στην αγορά εξαρτάται από τις πολυεθνικές από τις οποίες παράγονται (γι’ αυτό είναι και νόμιμα). Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν ποτέ οι πολυεθνικές αποφασίσουν να παράγουν επίσημα χασίς μαζί με όλα τα προϊόντα του, αυτομάτως θα νομιμοποιηθεί και την επόμενη μέρα θα βρίσκεται στα ράφια.
Ούτως ή άλλως από πάντα το αλκοολ ήταν πολύ πιο διαδεδομένο, είτε ήταν νόμιμο είτε παράνομο (βλέπε ποτοαπαγόρευση στην Αμερική).
Μα αν νομιμοποιηθεί, ασφαλώς και θα το παράγουν οι πολυεθνικές και θα βρίσκεται στα ράφια, όπως οποιοδήποτε άλλο κερδοφόρο προϊόν.
Το συμπέρασμα ότι θα υπάρχουν λιγότεροι χρήστες δεν κατάλαβα.
Στην Ελλαδα το νομιμο δεν πουλαει…Για αυτο και δεν θα γινει ποτε αποποινικοποιηση…