Είπα να ανοίξω topic μιας και αρχίσανε σιγά σιγά τα κρύα και πιστεύω αφορά αρκετούς. Πετρέλαιο έχω να βάλω 3 χρόνια και επιλέγω εναλλακτικές μεθόδους. Έχω ένα κλιματιστικό παλιό που βγάζει λιγάκι ζέστη αλλά δεν φτάνει ούτε για αστείο. Απλά δεν παγώνει το σπίτι.
Φέτος το δίλημμα μου είναι αλογόνου, θερμοπομπός η αερόθερμο. Κάτι μικρό, σχετικά φθηνό που να ζεσταίνει ένα δωμάτιο. Έχω μια αλογόνου αλλά πρέπει να την έχεις εντελώς δίπλα σου και συνεχώς αναμμένη για να ζεσταθείς λιγάκι. Για πείτε τι χρησιμοποιείται και πόσο οικονομικά (στην κατανάλωση ρεύματος) και αποτελεσματικά είναι. Να ξέρω να μείνω με την αλογόνου η να ψάξω και τίποτα άλλο καλύτερο;
Πέρσι δοκίμασα έναν μικρό θερμοπομπό και μάλιστα σε νεόκτιστο σπίτι(με υψηλή υγρασία) και έκανε αρκετά καλή δουλειά. http://www.bestprice.gr/item/2152344940/iq-ht-1486
Aυτόν για την ακρίβεια. Για ένα δωμάτιο είναι ότι πρέπει. Για μεγάλο δωμάτιο τύπου σαλονοτραπεζαρία δεν κάνει.
ο χαητεκ μπαμπας μου μου προτεινε κατι λεει καινουργιο infrared θερμανση, αλλα θελει καποια εγκαστασταση και δεν το εψαξα παραπανω. Παντως λεει (ο κοσμος, οχι ο μπαμπας) οτι ο συμφερει
Εγώ που χρησιμοποιώ ηλεκτρικό καλοριφέρ κάνει πολύ καλή δουλεια στη θέρμανση ενός δωματίου. βέβαια, το δωμάτιό μου είναι αρκετά μικρό οπότε δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο για μεγαλύτερους χώρους. Πάντως, ανοίγω τη θέρμανση περίπου στο μισό και είμαι στο δωμάτιο με κοντομάνικο. Αυτό έχω εγω
Στο δωμάτιο του μικρού έχω ένα λαδιού της Kerosun.Για τέτοιο μικρό χώρο θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση και με βάση το κόστος αγοράς,ενα καλοριφέρ λαδιού είναι πάντα αποδοτικοτερο και πιο οικονομικο.Αλλωστε πλέον του λαδιού έχουν όλα σχεδόν θερμοστάτη συν ότι διαλέγεις τη θερμοκρασία και το αν θα δουλεύουν όλες οι φέτες. Αν υποθέσουμε ότι έχεις και νυχτερινό ρεύμα τότε είναι μονοδρομος.Τα watt που γράφουνε είναι σε πλήρες φορτίο οπότε από την στιγμή που θα δουλεύουν οι μισές φέτες (για παιδικό τις μισές θα δουλέψεις γιατί θα έχει πολύυυ ζέστη με όλες) & ο θερμοστάτης δεν θα πιάνεις ποτε την μάξιμουμ κατανάλωση του. Εγώ πάντως έχω σωθεί μ’αυτό.Για σαλόνι δεν γνωρίζω αν θα ισχύει κάτι παρόμοιο αφού μεγαλώνουν τα τμ. άρα και η κατανάλωση του καλοριφέρ.
Και εγω πρεπει να κανω τα κουμαντα μου αφου δεν υπαρχει σαλιο για να βαλω πετρελαιο.Οι γνωστες παρακαλω να προτεινουν μια οικονομικη λυση μπας και ζεσταθει λιγακι το κοκκαλακι μας φετος!!!
Πέρσυ έβαζα καλοριφέρ μέχρι να χτυπήσει μια βιώσιμη θερμοκρασία (πχ 24) και μετά έβαζα το αερόθερμο των 2000W για να το συντηρεί και όποτε ξανάπεφτε πάλι καλοριφέρ. Προσωπικά με βόλεψε γιατί έχω καλές μονώσεις, εργοταξιακό ρεύμα και σπίτι γύρω στα 45-50τμ. Φέτος που χω ξυπνήματα 7 το πρωί δεν ξέρω πώς θα την παλέψω να σηκώνομαι απ΄το πάπλωμα και να κάνω μπάνιο μέσα στο ψοφόκρυο, είναι αρχές νοέμβρη και ήδη τα πρωϊνά τουρτουρίζω.
Γενικά μου φαίνεται η καλύτερη λύση είναι καφετέρια με φτηνούς καφέδες. 2,5-3 ευρώ, αράζεις εκεί 3 ώρες και βγαίνει φθηνότερα απ’ το να άραζες σπίτι με θέρμανση
Ειχα ενα μικρο αεροθερμο με θερμοστατη.Eκανε αρκετα καλη δουλεια.Το αναβα σε φαση το πρωι μολις ξυπναγα πριν φυγω απο το σπιτι και μετα το απογευμα η το βραδυ.Ηθελε λιγη ωρα αλλα το ζεστενε το δωματιο μου.Αλλα η μαλακια με τα αεροθερμα ειναι οτι καινε αρκετο ρευμα.Δηλαδη παρατηρουσες ξεκαθαρη αυξηση στο λογαριασμο της ΔΕΗ.
Αυτα με την ifrared θερμανση που λεει ο mr_whatsisname τα εχω ακουσει κι εγω και υποτιθεται οτι δε ζεσταινουν τον αερα αλλα ζεσταινουν τα σωματα και ειναι πιο οικονομικα και πιο αποδοτικα.Τωρα δεν ξερω κατα ποσο ειναι δοκιμασμενα και κανουν οντως δουλεια οποτε καλο ειναι να ψαχτειτε καλα πριν τα επιλεξετε.
Μόνο εγώ έβγαλα τον περσινό χειμώνα με το θερμοστάτη στο 18-20???
Anywayz, χρειάζομαι κάτι για σαλοτραπεζαρία
Είναι σε ενοικιαζόμενο χώρο, οπότε δεν μπορώ να κάνω πολλές αλλαγές και εγκαταστάσεις. Πέρσι είχαν βάλει πετρέλαιο, αλλά μόνο απογευματινές ώρες και για λίγο.
Έχω θερμοπομπούς για τα μικρά δωμάτια και κάνουν αρκετά καλή δουλειά, αλλά για το μεγάλο δωμάτιο δεν. Για να ζεσταθεί χρειάζεται να μεταφέρω εκεί και τους 2 οπότε κατέληγα, με κάθε συνδυασμό μετακίνησης των θερμοπομπών, να είναι παγωμένος ο μισός χώρος.
Η μεγάλη αλήθεια. Είναι γελοίο ο χειμώνας στην Αθήνα να έχει μέσο όρο 8 βαθμούς Κελσίου και να καταναλώνετε για θέρμανση περισσότερη ενέργεια (και λεφτά) από ότι εγώ στην Ελβετία με τους -4 κατά μέσο όρο (και με -25 για μια-δυο εβδομάδες το χρόνο).
Μεταφέρετε το στο podium. Να το θυμηθούμε όσοι μηχανικοί είμαστε εδώ και να εξηγήσουμε 2-3 βασικά πράγματα.
Spoiler: το να καις ξύλα στο τζάκι πολλές φορές κοστίζει περισσότερο από το να βάλεις πετρέλαιο στον καυστήρα. Το πετρέλαιο βγάζει περισσότερη θερμότητα (=ζέστη) ανά ? και επίσης χρησιμοποιείς τα καλοριφέρ που αν είναι σωστά τοποθετημένα την μοιράζουν αυτή τη ζέστη παντού ομοιόμορφα. Επίσης πιο ακριβές είναι οι ηλεκτρικές σόμπες (κάποιος καίει πετρέλαιο για να μετατρέψει ένα μικρό ποσοστό αυτής σε ηλεκτρική ενέργεια, για να μετατρέψει μετά η ηλεκτρική σόμπα ένα μικρότερο ποσοστό αυτής πάλι σε ζέστη). Αντί να βάλετε μια σόμπα σε ένα δωμάτιο, σκεφτείτε μήπως σας συμφέρει περισσότερο να κλείσετε όλα τα σώματα στα υπόλοιπα δωμάτια και να καίτε πετρέλαιο μόνο για να ζεστάνετε με το καλοριφέρ αυτό το ένα δωμάτιο.
Βασικά και εγώ για ένα δωμάτιο το θέλω, σε ένα κάθομαι κυρίως και δεν με πειράζει να το μεταφέρω. Έτσι και αλλιώς βάζω λίγες ώρες και το air-condition που κάτι λίγα τα βγάζει αρά το υπόλοιπο σπίτι (που δεν είναι και τόσο μεγάλο μιλάμε για 60τμ) δεν είναι παγωμένο. Εγώ περισσότερο θέλω κάτι να ζεσταίνει αποτελεσματικά και οικονομικά ένα δωμάτιο. Να μην χρειάζεται να παίρνω αγκαλιά και πάλι την αλογόνου δεν λέει.