Χασαποσέρβικος Ρυθμός

Δείτε το video μου:

Σχήματα χασαποσέρβικου
2/4 σημαίνει ότι σε κάθε μέτρο παίζονται νότες συνολικής αξίας 2 /4 . Όμως μόνο αυτή η πληροφορία δεν αρκεί .Πρέπει για πληρότητα να εξετάσουμε και τη δόμηση του μέτρου των 2/4. Ανάλογα της δόμησης του έχουμε σε 2/4 :
? Χασάπικο (Το είδαμε στο video Εδώ : )
? χασαποσέρβικο
? Μπάλος
? Μπαγιό ή Μπαγιόν
? Σούστα
? Πεντοζάλη
? Τσιφτετέλι
? Ρούμπα

Αυτός ο τύπος του γρήγορου χασάπικου αποδίδεται με μέτρο 2/4 και πολύ γρήγορο tempo από 136- 160 κλικς μετρονόμου γι αυτό το διακρίνει η ζωντάνια και η γρηγοράδα του.
O χασαποσέρβικος είναι ο πιο εύκολος, ο πιο δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα αλλά και ο πιο κεφάτος ομαδικός χορός. Πολλοί μπερδεύουν τον χασαποσέρβικο με το συρτάκι (το συρτάκι είναι ένας επιταχυνόμενος ρυθμός 2/4).
Σημείωση: Τα τραγούδια πχ ??είμαστε αλάνια ?? , ??Αφού βαστάει η καρδιά σου?? , ?? Ο πιο καλός ο μαθητής ?. είναι βέβαια χορευτικά και μάλλον σχετικά γρήγορα χασαποσέρβικα. Αλλά στη Σύρο πχ δεν χορεύονται σαν χασαποσέρβικα αλλά σαν …φοξ αγγλέ και στο γλέντι κατατάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων ??Ευρωπαϊκών?? τραγουδιών. Πολλές φορές στην πίστα οι περισσότεροι τα χορεύουν σαν χασαποσέρβικα και ταυτόχρονα λίγα ζευγάρια σαν ??Φοξ Αγγλέ??.
Ρεπερτόριο ματζόρε


Ρεπερτόριο μινόρε

Τα πλήρη τραγούδια που ακούγονται, ΕΔΩ:
Λουκιανός Κελαηδόνης σε D


Σωτηρία Μπέλλου σε F

Μαρίκα Νίνου σε G