Ρυθμός Τσιφτετέλι

Μόλις ανέβασα το video :

Τα τσιφτετέλια μπορούν να θεωρηθούν σαν μια μορφή του χορού της κοιλιάς που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται από ελεύθερο λίκνισμα χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.
Η λέξη Tsifteteli προέρχεται από τα τούρκικα και σημαίνει ??δίχορδο??.
Αναφέρεται σε χορό και το ρυθμικό του σχεδιάγραμμα μπορεί να είναι :
??Greek Tsifteteli has a small repertory of movements, rather simple musical arrangements and uses 3 main rhythms: Maqsoum (4/4 rhythm), Ayoup (2/4 rhythm) and Taksim (8/4 rhythm)??.

Εγώ στο παράδειγμα στο Video χρησιμοποίησα το ρυθμικό σχεδιάγραμμα 2/4 (πηγή: Wikipedia και ??Ρυθμική Κιθάρα Fagotto?? http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Guitar%20General/TSIFFAGOT_zpsffcafa72.jpg
).
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τα 2 ρυθμικά σχεδιαγράμματα : Τα 4/4 και τα 2/4 .
Αν και είχα ενστάσεις ότι το ελληνικό ??πρωτόκολλο?? είναι αποκλειστικά 4/4 ,όμως με ένα πρόχειρο σέρφινγκ στο Google βρήκα ότι και δεκάδες άλλοι μουσικοί χρησιμοποιούν και τα 2 ??πρωτόκολλα?? . Δείτε τα ΕΔΩ : https://app.box.com/s/h64dfu6op5o9j9qbmaxm

Το ίδιο ρυθμικό σχήμα από πολλούς παίζεται με χτυπήματα ΜΟΝΟ προς τα κάτω.
Μερικά τραγούδια του Τσιτσάνη ?κυρίως σε δρόμο χιτζάζ- και άλλων συνθετών ,είναι τραγούδια που στην Ελλάδα τα χαρακτηρίζουμε ως oriental , αράπικα, ή ανατολίτικα , έχουν όμως ένα στυλ του ρυθμού ??μπιγκίν?? ή ?? beguine ?? ή ??Μπολέρο ανατολίτικο??.
Δηλαδή τραγούδια που ανήκουν στην κατηγορία ρυθμού “μπολερό” ή “ανατολίτικου ύφους” τα οποία μνημονεύουν ονειρεμένες γυναίκες και περιγράφουν παραμυθένιους τόπους.
Πχ Μαρία Σουλτάτου - Γκιουλμπαχαρ .
{ “Ya Rabbim to Ya Habib” = Αχ αγάπη μου. yara bin το yahabib = χίλιες πληγές το σ’αγαπώ }.

Αυτά τα Greek Oriental που συνήθως είναι γραμμένα σε 4/4 θα τα εξετάσουμε σε επόμενο ξεχωριστό κεφάλαιο καθώς έχουν διαφορετικό ρυθμικό σχεδιάγραμμα από το τσιφτετέλι .
Σημείωση:
Εγώ , όπου ?τραγουδάω? το κάνω απλά για να σας δείξω (φυσικά όχι για καλλιφωνία) πως διαβάζεται το ρυθμικό σχήμα.
Ο βαθμός της ταχύτητας ή βραδύτητας με την οποία εκτελούνται οι κινήσεις του ποδιού , θέση --άρση ,λέγεται ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ή ΤΕΜΡΟ.
Προτείνω να διαβάστε και το άρθρο ‘‘Μετρονόμοι’’ ΕΔΩ :
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=3357

Εδώ θα βρείτε όλους τους ελληνικούς ρυθμούς σε ντραμς
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=24191