Ρυθμός Χαμπανέρα

Δείτε το video μου :

Το λεξικό ορίζει ότι " χαμπανέρα" (η habanera παίζεται ή σε 2/4 ή κυρίως στο ελληνικό ρεπερτόριο σε 4/4 και είναι κοντά στο ταγκό κυρίως το ??Αργεντίνικο tango??.
Η χαμπανέρα είναι μια πιο αργή αλλά και ηδονικότερη παραλλαγή του ταγκό, που πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα Αβάνα.
Στο ρυθμό της Χαμπανέρας , έχουν γραφτεί πάρα πολλά τραγούδια σε ρυθμό 2/4 και 4/4 όχι μόνο ισπανόφωνα, αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες, και πλήθος από αυτά στα ελληνικά.
Η Χαμπανέρα" όπως και “Μπαγιό” είναι ρυθμοί Latin , που προσαρμόστηκαν και σε δικά μας τραγούδια.
Ειδικά τα τραγούδια της παλιάς Αθήνας και τα λεγόμενα ??Κρασάδικα?? ? κυρίως με τους Φιλανδρο & Κορώνη- που είναι σχεδόν όλα σε ρυθμό χαμπανέρας 4/4.
Μια παλιά , πασίγνωστη ? σε πολλές γλώσσες- χαμπανέρα είναι η ?? Paloma ??, από τον 19ο αιώνα και που ακόμα τραγουδιέται και παίζεται από ορχήστρες και σήμερα. ?? Paloma ??σημαίνει στα ισπανικά ‘’ περιστέρι ‘’. (στα ελληνικά ο αντίστοιχος τίτλος είναι: ??η Μαριώ??) .

Επίσης γνωστή είναι και σε Όπερα, η χαμπανέρα ?? Κάρμεν ?? του Ζωρζ Μπιζέ.
Απο την habanera ξεπήδησε διαχρονικά δημοφιλέστατο Bolero , που θα εξετάσουμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο που από τον 19ο αιώνα συνεχίζει σχετικά ακμαίο μέχρι και σήμερα.

[SIZE=4]Habanera Variations[/SIZE]
Δείτε ηχητικά παραδείγματα στην περιγραφή του YouTube :