Αρχαια και ιστορια στο σχολειο

Το ξαδερφακι μου αυτες τις μερες δινει εξετασεις. Παει πρωτη γυμνασιου. Θυμαμαι οταν εγω εδινα τελικες εξετασεις, διαβαζα πολυ και αγχωνομουν (απο τοτε ξεκινησε το αγχος). Αυτος ειναι πολυ χαλαρος. Τοσο χαλαρος που βλεπει ολη μερα τηλεοραση, παιζει παιχνιδια, βλεπει βιντεο. What the f***…κι εγω διαβαζα σαν το βλακα. Πολλες φορες αναρωτιεμαι τι μου χρειαστηκε ολο αυτο το διαβασμα.

Τον εξεταζα στα αρχαια και ηταν πολυ κακος. Αλλα δεν ειναι εκει το θεμα. Τα αρχαια γιατι τα κανουμε στο σχολειο και μαλιστα για 6 χρονια; Γιατι τοση εμμονη με τα αρχαια; Τι χρησιμευει να κλεινεις το απαρεμφατο σε ολους τους χρονους; Πραγματικα τωρα. Ξερω οτι πολλες λεξεις της νεοελληνικης εχουν βαση τα αρχαια. Ξερω οτι για να πεις τον αοριστο του “εκπεμπω” (εξεπεμψα) πρεπει να ξερεις αρχαια. Αλλα και παλι. Τι χρειαζονται τα αρχαια; Γιατι να ξερεις να κλινεις ολα αυτα τα ρηματα, τα ουσιαστικα; Αφου μετα απο λιγο καιρο δε θα τα θυμασαι. Και ουτε θα τα χρησιμοποιησεις. Ας κανανε λιγοτερα αρχαια, ας κανανε καποια σημαντικα κειμενα στα αρχαια και μεχρι εκει. Ρωτησα το ξαδερφακι μου να μου κλινει ρηματα και ουσιαστικα στα νεα ελληνικα. Και ηξερε μια χαρα! Αφου μπορει και μιλαει μια χαρα τα νεα ελληνικα, τι να τα κανει τα αρχαια; Αφου μπορει να μου πει τον υπερσυντελικο ενος ρηματος και ξερει τι σημασια του, αυτο δε φτανει; Γιατι στα γ****σχολεια δεν τους μαθαινουν καλα νεοελληνικα και γενικα χρησιμα πραγματα για την κοινωνια και τους ανθρωπους, και επιμενουν τοσο με μια νεκρη γλωσσα (για να μη μιλησω για τα λατινικα…).

Επισης, αυτες τις μερες, δινει εξετασεις στην ιστορια. Δεν ηξερε τιποτα. Δεν του αρεσει λεει. Τον καταλαβαινω. Ουτε μενα μου αρεσε να παπαγαλιζω. Δεν ειναι η ιστορια που δε μας αρεσει, ο βαρετος τροπος που μας τη διδασκουν (ακομα και σημερα) ειναι. Ενας καθηγητης που λεει το μαθημα, μετα λεει “διαβαστε απο τη σελιδα 6 εως 15” και μετα εξεταζει να δει αν το παπαγαλισαν καλα οι μαθητες. Φετος κανουν πχ για τον μινωικο πολιτισμο. Μου ειπε οτι δεν τους πηγαν στην Κνωσο (ειναι Ηρακλειωτης). Καθονται και μαθαινουν λεπτομερειες των λεπτομερειων για την κνωσο χωρις να εχουν παει. Το βιβλιο ειναι γραμμενο λες και ειναι συγγραμα για φοιτητες του ιστορικου! Με πολυ επισημη και ξυλινη ακαδημαικη γλωσσα, οχι με γλωσσα που να απευθυνεται σε παιδια 12 χρονων! Αλλα οποιοσδηποτε να θελει να διαβασει ιστορια, θα σκυλοβαρεθει με ενα τετοιο βιβλιο. Δε μπορουν να τα γραψουν πιο ευχαριστα και απλα; Δικαιολογημενα τα παιδια δε γουσταρουν το μαθημα αυτο και λενε “τι μας νοιαζει τι εγινε πριν τοσα χρονια;”. Δεν ειναι οτι δεν τους νοιαζει, ειναι που δεν εχουν την κουλτουρα να τους νοιαζει. Το ξαδερφακι μου προτιμησε απο το να διαβαζει το βαρετο αυτο βιβλιο, με τις πληροφοριες που θα ξεχνουσε μετα τις εξετασεις, να βλεπει αστεια βιντεο στο youtube. Εβλεπε κατι βιντεο στα αγγλικα. Αυτο που μου αρεσε ειναι που καταλαβαινε τι ελεγαν, παροτι κανει μονο 3 χρονια αγγλικα. Και μπορει μεσα απο αυτα τα βιντεο κατι καλο να του εμεινε, παροτι ηταν χαβαλετζιδικα. Δε θα ηταν ωραιο αν γινονταν ευχαριστα βιντεο και για την ιστορια;

Βλεπω δικαιωθηκε ο αγωνας για το username

Π-Ο-Υ-Λ-Ο

παντα δικαιωνεται ο αγωνας μου…ιντερνετικα.

οσο κι αν με μισεις, δε θα σου κανω τη χαρη να φυγω απο δω. θα ειμαι παντα εδω!

κι αυτό το καλοκαίρι;

μπασταρντ για παντα

Θα είναι πάντα εδώ :lol: