Ταξιδάκι Γερμανία Απρίλιο, why not?
Ρε σεις οι anvil οργώνουν την Ευρώπη Φλεβάρη-Μάρτη. Να περιμένουμε τίποτα;
Ένα ωραίο και συμμαζεμένο φεστιβάλ σαν αυτά που θα έπρεπε να βλεπουμε στην Ελλάδα (και ας μην μου αρεσουν οι Slipknot)
τι λες ρε φιλε, δεν διαβασες, εδω ο Λωρης τιναξε την μπανκα στο αερα με villagers of Ioannina city…! ( οι οποιοι μ’αρεσουν παρεπιπτόντως…)
πως και δεν τους τσίμπησε κανα U.T.H. ;;;
Δεν ήξερα που ταιριάζει περισσότερο, οπότε ας το βάλω εδώ που γκρινιάζουμε ομαδικώς για τις τιμές των μεγάλων γκρούπς.
Γράφημα από το bloomberg που δείνχει ότι σε 20 χρόνια μέσα, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί περί το 250%.
Για εμένα είναι ανεπαρκές μέτρο. Τα εισιτήρια είναι 2.5 φορές επάνω αλλά τα έξοδα του μουσικοφιλου και τα έσοδα του καλλιτέχνη είναι χοντρικά τα ίδια πιστεύω.
Εφόσον αποδεχτήκαμε την πειρατεία και το streaming κάπου θα υπήρχε αυτή η ανισορροπια. Πριν 20 χρόνια πλήρωνες 5-6.000 δραχμές για ένα CD (που σε σημερινά λεφτά είναι πάνω από 30ευρω σε αγοραστικη αξία) τώρα μπορείς τζάμπα (κυριολεκτικά) να ακούς εκατοντάδες δίσκους το χρόνο.
Στις ταινίες λ.χ. (που είναι το μέτρο σύγκρισης για το Bloomberg) το σινεμά ναι μεν επηρεάστηκε αρνητικά από το Netflix, οι καλλιτέχνες όμως βγήκαν κερδισμένοι από το binge watching και την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τη δουλειά τους, τα αυξημένα μπάτζετ σε παραγωγές κοκ.
Μην τα λες αυτα ετσι αποτομα ρε!
Έτσι είναι ευτυχώς ή δυστυχώς …
Οταν ακουγαμε τσαμπα, ευτυχως. Τωρα που βλεπουμε ακριβα, δυστυχως.
Διαφωνώ καθετα οτι γενικα τα εισιτήρια ειναι πιο ακριβά τουλάχιστον στην Ευρώπη (ας αφήσουμε απ’εξω τις Η.Π.Α) με εξαιρεση περιπτώσεις τύπου GNR. Πραγματικα γίνεται χαμος στην Ευρώπη με πολυ φτηνές τιμές, φτηνότερες απο Ελλάδα αν συγκρίνουμε τι βλεπεις με ενα εισιτήριο. Αν ζητηθούν παραδειγματα θα τα δώσω και μιλαω για μεταλ πάντα.
Πάντως εγώ σκέφτομαι να πεταχτώ Φλωρεντιά για GNR. Εισιτήριο γενικής εισόδου 86 ευρώ (μαζί με ταρίφα , φόρους κτλπ)> Για pitch A, 97 ευρώ. Για αυτούς που έλεγαν ότι γενικά τα εισιτήρια που παίζουν είναι 150άρια…
Ειναι φεστιβαλ αυτο που λες, το Firenze Rocks. Για δες κανα μεμονωμενο live ποσο εχει.
Στα δικά τους λάιβ (εννοώ όχι φεστιβάλ) είναι 100 2ο-3o διάζωμα, 170 πρώτο διάζωμα, 125 GA και 215 FoS. Δε βάζω κάτι VIP, early access κλπ που ξεφεύγουν.
Σκεφτόμουν αν θα κλείσω 2 εισιτήρια για να τους δω 15’ λεπτά από το σπίτι μου ή θα πάω ένα τετραήμερο στην Ισπανία…
Επίσης, το άλλο κακό είναι πως όλοι ανακοινώνουν τις καλοκαιρινές περιοδείες τους (όχι τυχαία) μέσα στο Δεκέμβρη. Pearl Jam, FNM, GnR, Queen + Lambert όλοι έβγαλαν τα εισιτήρια τους μέσα σε μία βδομάδα (και όλοι ξεπούλησαν -αναμενόμενα).
Σωστά, αλλά αυτό αφορά μόνο συγκροτήματα με αντικειμενικά πολύ κόσμο και blockbuster tours που θα τραβήξουν και αρκετούς φασαίους (άλλη κουβέντα οι φασαίοι, ας την αφήσουμε για άλλη φορά!).
Τους μικρομεσαίους ή μικρούς σκέτο δεν τους παίρνει να ανεβάσουν το κασέ τους γιατί στην δική τους περίπτωση, αν αρκετοί από τον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο αριθμό των fans προσπεράσουν το live για οικονομικούς λόγους, δεν θα γεμίζουν “ούτε τηλεφωνικό θάλαμο”!
Έτσι, σε αντιστάθμισμα βλέπουμε εκτεταμένες χρονικά και γεωγραφικά περιοδείες, όπου σχήματα επισκέπτονται “άγονες γραμμές” (κάτι Ρωσίες λ.χ.) και “εξωτικούς προορισμούς” όπου δίνουν σειρά συναυλιών (π.χ. greek tours κλπ ), ανήκουστα φαινόμενα παλιότερα!
Η αλήθεια είναι ότι το ανέβασαν κι αυτοί αλλά σίγουρα όχι 2.5 φορές. Με τα λεφτά που έβλεπες Metallica και Maiden πριν 20 χρόνια τώρα βλέπεις Testament λ.χ.
Οι μικρομεσαίες μπάντες ποντάρουν κυρίως στο merch για να βγάλουν τα σπασμένα (που κι αυτό υπερδιπλασιάστηκε σε κόστος).
Αλλά ναι, ισχύει πως η αύξηση δεν ήταν “accross the board” που λένε και στο χωριό μου, τα 5-10 μεγάλα ονόματα κάθε χώρου επωφελήθηκαν περισσότερο.
Στο Bonnaroo η Miley Cyrus θα παίξει πριν τους Tool. Α ρε Λώρη ουδείς προφήτης στον τόπο του.
Άγονες γραμμές δεν τη λες τη Ρωσία, βλέπουν πιο πολλά από εμάς θαρρώ.
Ωραια πραγματάκια που δεν περνάνε ποτέ από Ευρώπη.