Έχω ακούσει ότι η υποχρεωτική στράτευση είναι παράνομη με κοινοτική νομοθεσία και η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα κάθε χρόνο στην ΕΕ. Και όμως οι δικοί μας προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμο παρά να συμμορφωθούν. Θλιβερή πραγματικότητα.
Ο στρατός δεν θέλει γιατρούς και πληροφορικάριους, αυτούς μπορεί και να τους προσλάβει. Σκοπάνθρωπους θέλει και γενικότερα περισσότερο κόσμο στη παραμεθόριο.
Και σύνταξη στα 18 Φάση θα έχει να ανακοινώσουν κανά τέτοιο μέτρο πάντως. Φαντάζομαι πως τα παιδιά του Λυκείου θα αφηνιάσουν. Στα καπάκια μετά την καταπίεση με το Λύκειο, εξετάσεις, φροντιστήρια κλπ κλπ στρατό…ε ρε γλέντια!
Σωστός… Έτσι πρέπει. Έτσι κι αλλιώς εγώ αφηνιάζω με τν ιδέα του στρατού. ΚΑι στα 18 , μετά το σχολείο που θέλω να ζήσω 10 πράγματα… Να πάω στα σκατά του στρατού… Δε παίζει… Λιποτάκτης
Στρατός είναι καλή φάση, αλλα το καταλαβαίνεις μόνο μέτα. Έχει τρελά χωσέ και πολλά ξενερώματα αλλα αυτά που θυμάσαι αργότερα, το 90% τα θυμάται ευχάριστα και γελάει. Βλέπεις πράγματα και βιώνεις καταστάσεις που απλά δεν πίστευες ότι υπάρχουν. Καλή ηλικία για να πάει κανεις είναι γύρω στα 23-25 έτσι για να το ευχαριστηθεί μετά τις σπούδες του και να κάνει και τις τελευταίες τζαμπα διακοπές του πριν από το πραγματικά μεγάλο μανίκι της real life…
Είναι καλύτερα κατευθείαν.
Στην Κύπρο πάνε όλοι στα 18 και κάνουν θητεία 24-26 μήνες αν δεν κάνω λάθος και μετά σπουδές κλπ.
Αν στα 18, πας 12 μηνάκια (ούτε που θα καταλάβεις πώς περνάνε) ή όσο είναι και μετά είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι γουστάρεις.
Εγώ έκανα 18μηνο.
Αλλά θα προτιμούσα να έκανα 9 με full πρόγραμμα. Γιατί η αλήθεια είναι πως από τους 18 μήνες, οι 5-6 είναι κολοβάρεμα. Σύμπτυξη εκπαίδευσης είναι το καλύτερο. Και η σκοπιά στην εκπαίδευση περιλαμβάνεται. Όπως και πολλά άλλα που φαίνονται ανούσια.
Και οι Ισραηλινές πάνε υποχρεωτικά νομίζω 2-3 χρονάκια και παίρνουν και βαθμούς!!!
Έγώ έκανα 23 μήνες αλλά ήμουν ΔΕΑ και πέρασα κορυφαία ειδικά το 7μηνο που ήμουν Ξάνθη θύμιζε πενταήμερη, έπαιρνα και κάτι ψιλά που βέβαια έφευγαν όλα σε ενοίκιο, ξύδια μπαράκια και ότι περίσευε το έδινα κατάθεση στην Ανηφόρα…
Το έφερα σαν παράδειγμα…
Μήπως ενδιαφέρεστε για το ελβετικό μοντέλο, που υπάρχει συνεχής εκπαίδευση κάθε χρόνο?
Και η Ελβετία είναι ουδέτερη χώρα.
Πάντως, με όσους Κύπριους έχω μιλήσει για αυτό το θέμα, έχουν πει ότι είναι καλύτερα να πηγαίνεις και να τελειώνεις.
Και από πότε ο λόγος μερικών Κυπρίων μετράει? Εδώ ρε παιδιά ο Οκκάς είναι Β εθνική Ισπανίας και ο Κωνσταντίνου συνέχεια εκτός κλίματος , για ποια Κύπρο μιλάμε??? Επίσης δεν νομίζω ότι πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στο κράτος να αποφασίζει τόσο άμεσα για τον προγραμματισμό της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Εάν κάποιος δηλαδή θέλει να σπουδάσει τι θα κάνει? Εάν θέλει να δουλέψει? Προβλήματα τα οποία οι πολιτικοί που παίρνουν τις αποφάσεις και οικογένειες τους ,ούτε τα συνάντησαν ποτέ και ούτε πρόκειται…
Στην Ελλαδα των αθλιων στρατοπεδων. των ολοενα αυξανομενων περιπτωσεων αυτοκτονιων φανταρων (γιατι αραγε???), του διαχωρισμου των στρατευσιμων σε δυο κατηγοριες, στους προνομιουχους με μεσο που κανουν τη θητεια τους στο γες, στη σαλαμιν, στο πορο κλπ και στους αποκληρους που τρεχουν αλεξανδρουπολη, λημνο κλπ, συζηταμε την θητευση στα 18.
Οταν στη γειτονικη αλβανια, καταργείται εντελώς η στρατιωτική θητεία. Από τον Ιανουάριο του 2010 οι ένοπλες δυνάμεις της θα είναι αμιγώς επαγγελματικές (14500 άνδρες). Αλλα τι ξερουν αυτοι???αυτοι ειναι αμορφωτοι και κατσαπλιαδες, ενω εμεις ε?
Πληροφοριακα, η υποχρεωτικη στρατιωτικη θητεια, καταργειται στην Γεωργία το 2009, ενώ Σερβία και Ουκρανία έχουν πλάνο κατάρηγησης το 2010. Από το 2011 τέλος και στην Πολωνία.
εν τω μεταξει, ημαστε η μονη χωρα στην ευρωπαικη ενωση, που κηνυγα με τετοιο μενος τους αντιρρησιες συνειδησης, τιμωρώντας τους μαλιστα με φυλακιση. Φυλακιση για οσους σκεφτονται διαφορετικα, ασχετα αν σα χωρα εχουμε υπογραψει τη χαρτα των ανθρωπινων δικαιωματων, οπου συμπεριλαμβανεται και η ελευθερια του σκεπτεσθαι, του πραττειν, και προφανως της συνειδησης. Δεν ειναι τυχαιο λοιπον, οτι ουκ ολιγες φορες το Ευρωπαικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων, εχει καταδικασει την Ελλαδα, για παραβαση στοιχειωδων ανθρωπινων δικαιωματων στην περιπτωση των αντιρρησιών συνειδησης.
Τουλαχιστον σε αλλες χωρες, για λογους ισοτιμιας με οσους στρατευονται οικειοθελως, οι αντιρρησιες αναλαμβανουν κοινωνικη εργασια ισοτιμης χρονικης διαρκειας, με τη θητεια.
Στρατοκαυληδες ολοι!!
να καουν τα στρατοπεδα!!!
αντε και θα παω αυγουστο γαμω…
ειναι τραγικο αυτο που σηζητειται για στρατευση στα 18.ο καθενας οποτε επιλεξει.
ασε που μετα το στρατο οτι εχεις μαθει απο λυκειο σε μαθηματικα χημεια φυσικη κ οικονομια τα χεις ξεχασει τελειως…τζαμπα λυκειο δηλ κ θα τραβαμε ολοι ζορι να τα ξαναθυμηθουμε. (εγω τα θυμονουνα χαχαχα)
κανονικα πρεπει να καταργηθει κ να γινει επαγκελματικος.κ μιας δε δε γινεται αυτο εγω χωρις ντροπη λεω οτι θα βαλω τρελο μεσο να την περασω αραχτος κ λαιτ!!!
Ο γιος του Μεϊμαρακη ποσων χρονων πηγε φανταρος? Πηγε?
Λοιπον, προσωπικα δεν εχω καμια διαθεση να μου φανε τα καλυτερα και πιο δημιουργικα χρονια της ζωης μου για να παω να καθαριζω τουαλετες, να εχω τον καθε κομπλεξικο αμορφωτο πανω απ’το κεφαλι μου να προσπαθει να βγαλει ολα τα κομπλεξ του στην φορα και να βλεπω εμπορους ναρκωτικων να περνανε μπροστα μου στη σκοπια και να κανω τον μαλακα. Επισης, απο μικρο σε ΠΗΔΑΝΕ κανονικοτατα με 7ωρα στο σχολειο, φροντιστηρια, ξενες γλωσσες, πανελληνιες, θα σε στελνουν αμεσως μολις τελειωσεις μ’αυτα στο στρατο, θα πηγαινεις μετα στο πανεπιστημιο που μετα τον Νομο-Πλαισιο θα ειναι σαν Λυκειο (3 εβδομαδες εξεταστικη, εντατικοποιηση μαθηματων, καταργηση προοδων, διαγραφη φοιτητων), θα σε στελνουν στην παραγωγη μετα, θα παιρνεις συνταξη των 300 στα 70 σου και μετα θα εισαι ελευθερος να κανεις τις τρελες σου! Ωραια ζωη, δε λεω.
Δεν θελω μισθοφορικο στρατο. Οι μισθοφοροι ειναι επαγγελματιες και κανουν οτι τους πουν. Προτιμω μια 3μηνη εκπαιδευση, γιατι μετα τους 3 μηνες δεν σου μαθαινουν τιποτα, οποτε θελουμε εμεις κι αποκλειστικα στα συνορα. Δηλαδη οχι αλλα κεντρα στην Πελοποννησο, μονο και μονο για να παιδευουν εμας υπαρχουν.
Σωστος ο led.
Να μην γινονται πολεμοι για να μην χρειαζεται ο στρατος. Στο χερι μας ειναι. Αν κι εχουν γινει μπουρδελο ολα… για να δουμε ποσοι- περα απο μισθοφορους/μονιμους κτλ- θα ειναι ικανοι και θα θελουν να παρουν τ’ οπλο στα χερια τους σε καποιον πολεμο. Δεν μπορει κανεις ν’ αναγκαζει με κανεναν τροπο να υπερασπιζεται ενα κρατος που μπορει καν να μην γουσταρει (γιατι ο πολεμος δεν ειναι θεμα πολιτισμου αλλα θεμα πολιτικης).
Μιλαω απο την καλυτερη θεση (κοπελα) βεβαια.