Το πρόβλημα είναι ότι ο στρατός δεν υπάρχει για να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πολέμου. Υπάρχει για να συντηρείται ένα οικονομικό κατεστημένο.
συν το γεγονος οτι τα τελευταια χρονια στις δυτικες κοινωνιες, βλεπουμε μια αλαματωδη στρατιωτικοποιηση της αστυνομιας. Για αναρωτηθειτε, ποσο συχνα βλεπετε ποια αστυνομικους φεροντες αυτοματα οπλα, υπο αμφιεση που προσομοιαζει αυτη του στρατου. Για αναλογιστειτε τη προσφατως εισαχθεισα χρηση και στην χωρα μας των πλαστικων σφαιρων, για καταστολη των διαδηλωσεων. Την προθεση της ελληνικης κυβερνησης για τον εξοπλισμο των ΜΑΤ (Μοναδες Αποκαταστασης Ταξης) με τεθωρακισμενα οχηματα.
Wretch, σε βλέπω για αξιωματικό εσένα, χεχ:p
99 και σήμερα μείνανε!!!Ποιος στρατός ρε από όπου και να το δεις είναι ένα μάτσο άχρηστοι και ανίκανοι μαζεμένοι στο ίδιο μέρος.Όποιος έχει πάει ξέρει.Πράγματα που θα μπορούσες να τα μάθεις σε 3 μήνες τα κάνεις σε 1 χρόνο και μετά το 3μηνο αρχίζει το πήξιμο επειδή δεν κάνεις τίποτα άλλο από σκοπέτο και καθαριότητες!!!
Συμφωνώ με απόψεις που ήδη διατυπώθηκαν -και για μένα η σημερινή μορφή του δεν λειτουργει. Νομίζω είναι καλό να υπάρχει κάποια βασική εκπαίδευση, γιατί δυστυχώς κάποια πραγματα δεν άλλάζουν έτσι, αλλά σίγουρα οχι με αυτό τον τρόπο. Η δε σκληραγώγηση καλή μεν, αλλά τελείως άχρηστη -δεν είναι κάτι που διατηρείται(!) Πάνω απ’ όλα πάντως πράγματι είναι το ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύστημα μας σε άλλους τομείς.
To μέτρο για στράτευση στα 18 έχει καθαρότατα εκδικητικό χαρακτήρα ως προς την νεολαία, γιατί τόλμησε να κάνει κινητοποιήσεις, να πολιτικοποιθεί και να έρθει σε ρήξη με την άρχουσα τάξη, πράγμα που έχει τρομοκρατήσει τα “μεγάλα κεφάλια” και ως εκ τόυτου τώρα θέλουν να περάσουν στράτευση στα 18 προκειμένου να “πειθαρχήσουν” τους νέους, υποβάλλοντας τους στην πλύση εγκεφάλου που επικρατεί στο στρατό, όπου απαγορεύεται ακόμα και το να σκέφτεσαι, σε ορισμένα στρατόπεδα τιμωρείται μέχρι και η ανάγνωση πολιτικών εφημερίδων και το μόνο που κάνουν εκεί είναι να σου επιβάλλουν την υπακοή προς τους “ανωτέρους” σου. Έτσι ελπίζουν στο μέλλον να μην συναντούν διαμαρτυρίες από φοιτητές, μιας και έχουν “στρώσει”.
Παρόλα αυτά και παρα το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγο καιρό ήμουν ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση, σκέφτηκα ότι το μόνο που υπάρχει σαν αντικατάστατο, μέσα στην κοινωνική οργάνωση που ζούμε είναι ο μισθοφορικός στρατός, στον οποίο είμαι κάθετα ενάντιος. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι η χώρα μας απειλείται από τους γείτονες κλπ. (για την ακρίβεια αυτά τα θεωρώ μ@λ@κίες), αλλά αστική δημοκρατία χωρίς στρατό (ο οποίος είναι ένας αστικός θεσμός, που πολλές φορές έχει στραφεί ενάντια στον ίδιο τον λαό, επί χούντας αλλά και του παρακράτους που βασίλευε πριν, ή ακόμα και σήμερα, το λιμενικό ενάντια στους απεργούς λιμενεργάτες, άρα βλέπουμε ότι είναι απαραίτητος προς τους αστούς) δεν υφίσταται. Ένας μισθοφορικός στρατός θα εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα τα συμφέροντα των αστών, καθώς ο μισθοφόρος είναι επαγγελματίας και δεν έχει κανέναν απολύτως ενδοιασμό να κάνει ότι του ζητηθεί (γι
αυτό και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μισθοφορικό στρατό προκειμένου να τον στέλνουν ελεύθερα στο Ιρακ, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού θέλουν), σε αντίθεση με τον απλό φαντάρο ο οποίος μιας και είναι πολίτης με στολή δεν θα δεχόταν το ίδιο άνετα να πάει στο εξωτερικό, να επιτεθεί σε απεργούς κλπ. Σκεφτείτε μόνο ότι στο Κόσοβο και στο Ιράκ, οι ελληνικές δυνάμεις αποτελούνται από ΕΠΟΠ, δηλαδή επί της ουσίας μισθοφόρους. Οπότε το μη χείρον βέλτιστον, κατά τη γνώμη μου πάντα.
για τον οποιοδηποτε να παει φανταρος μολις τελειωσει το λυκειο στα 18 πιστευω πως ειναι πολυ καλυτερο απο το να παει να σπουδασει και να παει στη συνεχεια…
1)και κυριοτερο γιατι τελειωνεις και συνεχιζεις απροσπελαστος τη ζωη σου τις σπουδες σου η οτιδηποτε αλλο χωρις πλεον εμποδια …
2)γιατι οσο μικροτερος εισαι σε ηλικια τοσο ποιο χαλαρα αντιμετωπιζεις τις διαφορες μαλακιες του στρατου…π.χ. αλλο να εισαι 18 και να σου πριζουν τα αρχιδια να στρωσεις το κρεβατι σε φακελο και αλλο να εισαι 25…στα 25 δυσκολα θα ανεχεσαι τετοιου ειδους παπαριες και πολλες αλλες…και οι εκνευρισμοι στο στρατο θεωρω πως ειναι οτι χειροτερο…
ειδικα αν μιεωσουν κι αλλο τη θητεια θα ναι ακομα καλυτερα…
βεβαια τα παραπανω ειναι ασχετο για την γενικοτερη γνωμη μου για τον στρατο…απλως εδω εξεταζω αν το συγκεκριμενο μετρο βολευει τη ζωη καποιου και οχι…
Κρατάω αυτή τη φράση ως την ουσία ίσως όλων. Αυτή είναι η πραγματικότητα παιδιά. Μέσω του στρατού το κράτος δείχνει άμεσα πόσο έλεγχο ασκεί πάνω στα σώματα των πολιτών του, και ναι, ακόμα και στις συνειδήσεις. Γιατί αν κάποιος πάει κόντρα στο όλο στρατιωτικό σύστημα, ναι μεν ο στρατός και το κράτος δεν μπορεί να του αλλάξει τις απόψεις, αλλά μπορεί να τον τιμωρήσει για την “ανταρσία” του. Έλεγχος, ο οποίος πολύ θα ήθελαν να ήταν ολικός, πέρα για πέρα.
Και μετά θα σου πουν για “αγάπη προς την πατρίδα”. Εκείνοι που το έχουν κάνει επάγγελμα δηλαδή αυτό, οι αξιωματικοί, και πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν, είναι “επαγγελματίες εραστές της πατρίδας”. Πληρώνονται για να την αγαπούν. Ας πληρώνουν και τους φαντάρους τότε, άμα δε θέλουν να τους βλέπουν να αντιδρούν.
Αλλά όχι, οι φαντάροι “οφείλουν” να “αγαπάνε τη χώρα” τους, απο αγνό φρόνημα και μόνο…
Εν ολίγοις, για άλλη μια φορά σε έναν θεσμό με καθαρά υλική βάση (με άλλα λόγια τα διάφορα οικονομικά κατά κύριο λόγο συμφέροντα που εξυπηρετεί, όχι απαραίτητα της “πατρίδας”… γιατί ποιός θα μου πει εμένα πως είναι περισσότερο προς το συμφέρον της χώρας οι απίστευτες δαπάνες σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και όχι μεγαλύτερες δαπάνες για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ας πούμε…), βλέπουμε να χρησιμοποιείται ένα ιδεολογικό παραπέτασμα ώς μορφή κάλυψης της πραγματικότητας (το οποίο είναι φυσικά η αγάπη προς τη χώρα).
Ο στρατός ακολουθεί ένδοξα το παράδειγμα κάθε μορφής υπηρεσίας, εκείνο του μέσου και του βύσματος. Και αναπαράγει διαρκώς τον κίνδυνο του “εξωτερικού εχθρού” για να αυτοσυντηρείται. Θυμάμαι τα τηλέφωνα στην Κω που υπηρέτησα, που είχαν πάνω τους σημείωση “ΠΡΟΣΟΧΗ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ”. Δύο χρόνια πριν αυτό. Όχι οτι δεν υπάρχει εχθρός φυσικά, ασφαλώς και οι διάφοροι γείτονες είναι το ίδιο και περισσότερο στρατόκαυλοι δυστυχώς. Αλλά έτσι βλέπουμε μόνο το δέντρο και όχι το δάσος.
Είναι δίλημμα αυτό με την στράτευση στα 18. Ισχύει οτι καλύτερα να σου κόβουν τη ζωή στη μέση και να ακους την κάθε μ@λακία μικρότερος, παρά στα 30 σου ας πούμε. Απο την άλλη όμως μικρός είσαι και περισσότερο εύπλαστος και περισσότερο ευαίσθητος…
Δεν ξέρω καν αν η λύση θα ήταν ο μισθοφορικός στρατός, μια που έτσι το όλο στρατιωτικό σύμπλεγμα απομακρύνεται απο τα μάτια του κόσμου, και μπορεί πλέον να δρα ανεξάρτητα σύμφωνα με τη βούληση του κάθε οικονομικού και πολιτικού παράγοντα, όλα για το χρήμα. Δεν ξέρω αν είναι λύση, χωρίς όμως να υποστηρίζω την υποχρεωτική στράτευση. Αν όχι η πλήρης κατάργηση, τουλάχιστον μια ολική μείωση της θητείας ίσως να ήταν καλύτερη. Ίσως.
Α, προσωπικά δεν πέρασα άσχημα φαντάρος! Τώρα μόλις θα πάω να συναντήσω ένα φιλαράκι που έχω να δω απο τότε! Διαχωρίζω ωστόσο τα προσωπικά μου βιώματα, που ήταν θετικά σ’ έναν βαθμό, απο την όλη μου αντίληψη γύρω απο τον στρατό.
Και για να το πω αλλιώς, θα μπορούσε άνετα να υπήρχε στρατός, αλλά να επιτελούσε έναν περισσότερο κοινωνικό ρόλο. Ξέρετε πόσες είναι οι ποσότητες του φαγητού (που προορίζεται για τους φαντάρους) που επειδή περισσεύουν πετιώνται κάθε μέρα στα σκουπίδια?? Μιλάμε για πολύ φαί, που θα μπορούσε να θρέψει πολύ κόσμο, αν διοργανώνονταν σισύτια για παράδειγμα. Άνετα ο στρατός θα μπορούσε να οργανωθεί ώστε να έχει έναν τέτοιο ρόλο. Αλλά όχι, το φαγητό πετιέται. Το αναφέρω αυτό ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Σόρρυ για την πολυλογία, αλλά τι να γίνει, αυτά είχα να πω.
Ομως το ιδιο ευκολα σου σπανε τον τσαμπουκα στα 18 και το ιδιο στα 25??? Υπαρχουν πολλα ατομα που στα 18 τους ειναι ακομα παιδακια που ποτε δεν ξεφυγαν απο την οικογενειακη ομπρελα και θα τους ερθει πολυ βαρια μια τετοια αλλαγη. Θα θελουν ολοι να κοψουν τις φλεβες τους. Στα 25 σου και μονος σου θα εχεις μεινει και θα εχεις μαθει καποια παραπανω πραγματα στην ζωη εξω, θα εισαι σιγουρα πιο ετοιμος να αντιμετωπισεις οποιανδηπωτε κακουχια.
Εγω πηγα στα 24 και βαριομουν την ζωη μου…:lol: 1000 φορες στα 18…δεν το συζηταμε…ετσι και αλλιως η σημερινη νεολαια ειναι ατιθαση,σιγα τον τσαμπουκά που θα τους σπασουν…:lol:
[QUOTE=Sharuman;353742]To μέτρο για στράτευση στα 18 έχει καθαρότατα εκδικητικό χαρακτήρα ως προς την νεολαία, γιατί τόλμησε να κάνει κινητοποιήσεις, να πολιτικοποιθεί και να έρθει σε ρήξη με την άρχουσα τάξη, πράγμα που έχει τρομοκρατήσει τα “μεγάλα κεφάλια” και ως εκ τόυτου τώρα θέλουν να περάσουν στράτευση στα 18 προκειμένου να “πειθαρχήσουν” τους νέους, υποβάλλοντας τους στην πλύση εγκεφάλου που επικρατεί στο στρατό, όπου απαγορεύεται ακόμα και το να σκέφτεσαι, σε ορισμένα στρατόπεδα τιμωρείται μέχρι και η ανάγνωση πολιτικών εφημερίδων και το μόνο που κάνουν εκεί είναι να σου επιβάλλουν την υπακοή προς τους “ανωτέρους” σου. Έτσι ελπίζουν στο μέλλον να μην συναντούν διαμαρτυρίες από φοιτητές, μιας και έχουν “στρώσει”.[QUOTE]
Καλά δεν είναι και τόσο πλύση εγκεφάλου στο στρατό μη τα παραλέμε.Όσο για το όριο των 18 δε νομίζω πως το κάνουν για να εκδικηθούν τη νεολαία αλλά γιατί δεν έχουν κόσμο στα στρατόπεδα και με τις αναβολές χάνουν τη μπάλα.Δηλαδή αν γίνει να πας στρατό μετά το λύκειο θα ξέρουν από πριν τη δύναμη θα έχουν κάθε χρόνο για βάλουν!και τέλος όσον αφορά το μισθοφορικό στρατό στην τελική θα υπάρχουν και θέσεις εργασίας ανοιχτές για κάποιον που θα χρειάζεται χρήματα έστω και σαν τελευταία λύση.(ειδικά αν είσαι άχρηστος και αγράμματος όπως οι εποπ :lol: )
Για τον μισθοφορικό στρατό, πως είστε σίγουροι ότι δεν θα στέλνουν δυνάμεις στο εξωτερικό ή δεν θα χτυπάνε απεργούς? Ήδη, οι δυνάμεις που βρίσκονται σε Κόσοβο, Ιράκ αποτελούνται από ΕΠΟΠ. Νομίζω η ηθική είναι πάνω από κάλυψη θέσεων ανεργίας…
Συνταξη στα 18, στρατευση στα 100!
.-
Για το θέμα της στράτευσης στα 18, όσο και αν ξυνίζει πολλούς, θα είναι καλό για όσους πάνε τότε. Εγώ που πήγα στα 29 ήταν χάλια από θέμα ψυχολογίας κλπ, αν και με βοήθησε σε θέμα καβάτζας (γραφεία, ΛΥΒ κλπ) Όμως, όπως και να το κάνουμε, στα 18 πιο εύκολα περνάει η θητεία (και το έβλεπα στα πιτσιρίκια που είμασταν μαζί στο στρατό). Φυσικά κι εγώ στα 18 μου δεν ήθελα να πάω και είχα πάρει του κόσμου τις αναβολές για σπουδές κλπ, αλλά τώρα βλέποντας τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα και αντικειμενικά, είναι καλύτερα να πάνε στα 18 να ξεμπερδεύουν (άκουσα σήμερα κιόλας ότι θα προβλεφθεί - όταν και αν κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο - ώστε να μπορούν να παίρνουν 1-2 χρόνια αναβολή για να προλάβουν να δώσουν πανελλήνιες κλπ).
η πιο ψύχραιμη θέση. συμφωνώ. κ εγώ ψάχνω τώρα να βρω “κατάλληλη εποχή” κ καμία δεν κάνει. ας είχαμε πάει στα 18.
Καλα μου παιδακια… Κανεις δεν σε εμποδιζει και τωρα να πας στα 18 σου! Ακομα και καποιοι να λενε οτι ειναι καλυτερα στα 18, ειναι διαφορετικο πραγμα να σε υποχρεωνει ο αλλος να πας τοτε ντε και καλα.
και εγω το μετανιωσα πικρα που δεν πηγα αμεσως μετα το λυκειο.
τωρα στα 25 στρατευομαι κ κανω και γενεθλια μεσα…σκατα…κ δεν εχω καμια ορεξη…και πρεπει να τελειωνω με πτυχιακη μεχρι και ιουνιο να κανω και λιγο καλοκαιρι…σκαταααααααααααααααααααα!!αααααααααααααααα
St. Anger και Monte για σκεφτείτε λίγο την κατάσταση ακριβώς μετά τις πανελλήνιες. Και για να μην το γενικεύω, προσωπικά όταν είχα τελειώσει πανελλήνιες ήθελα να ρεμαλιάσω όσο άντεχε το κορμί μου. Είχα πήξει τόσο πολύ ,που εάν είχα στο μυαλό μου πως στα καπάκια θα έπρεπε να καταταγώ θα βάραγα μπιέλες στάνταρ.
Επίσης αυτό που αναφέρθηκε, ότι στα 18 περνάς πιο εύκολα το φανταριλίκι έχει μια βάση. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας που είδα εγώ στο στρατό, όντως αντιμετώπιζαν καλύτερα τον στρατό από εμένα . Αλλά η σημαντική παράμετρος της κατάστασης αυτής ήταν ότι η πλειοψηφία των παιδιών αυτών δεν είχε στο μυαλό του να σπουδάσει. Οι περισσότεροι είτε έπηζαν ήδη στην οικογενειακή δουλειά ή αλλού είτε έλεγαν πως καλύτερα στρατός που έχει άραγμα , παρά πήξιμο στην μετέπειτα δουλειά.Σχετικά είναι τα πράγματα…
Καλό μου παιδάκι… Κοίτα, όταν ισχύει το ίδιο για όλους είναι πιο σωστό ίσως… Από την άλλη, οι πραγματικοί λόγοι που θέλουν να το κάνουν αυτό είναι άλλοι (μη επάρκεια στις μονάδες λόγω πολλών αναβολών, πολλοί πτυχιούχοι μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν όρεξη για στρατό και δεν εκπαιδεύονται καλά κλπ…). Αν το ψάξει κανείς περισσότερο, σίγουρα θα βρει θετικά και αρνητικά. Απλά πιστεύω ότι γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα (ειδικά από κόμματα και κομματικές νεολαίες). Σε τελική ανάλυση θα είναι πιο εύκολα για τα ίδια τα παιδιά, ειδικά όταν θα ξέρουν ότι υποχρεωτικά θα πάνε όλοι (άσε που έτσι πιο πιθανό να τύχουν με συνομήλικους συμμαθητές και φίλους μαζί). Βέβαια το πιο σωστό μέτρο θα ήταν πλήρης κατάργηση της στράτευσης και μόνο επαγγελματίες Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα…
Βασικα εδω συζητατε για το αν θελετε να τρωτε τη σφαλιαρα αναποδα η κανονικα.