Στράτευση και στρατός

Έχει δίκιο ο ζούγκλας. Τρελές μίζες στις προμήθειες. Κάτι που έχει επίπτωση και στην ποιότητα.
Αλλά το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι…

αυτό όμως δεν είναι επιχείρημα κατά τα του στρατού, γιατί ακόμα κι αν η στράτευση γίνει προαιρετική, οι μιζαδόροι που διαχειρίζονται τα κρατικά λεφτά θα παραμείνουν και θα βρουν να τα φάνε από αλλού.

Από τη στιγμή που το στρατό μας δε μπορούμε να τον καταργήσουμε, συνεχίζω να πιστεύω στην υποχρεωτική θητεία που στο κάτω κάτω της γραφής, αναγκάζει και τις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην έχει το στρατό ως όχημα για κακή εξωτερική πολιτική, που κανένας Έλληνας δε θα συμφωνεί μαζί της (βλ. ευκολία Μπλερ να στείλει τον επαγγελματικό πλέον στρατό στο Ιράκ)

καρβου, το ζήτημα δεν είναι εκεί. Έχεις κάποια δίκια, αλλά το ζήτημα είναι το εξής:

Ο Στρατός χρειάζεται σε ένα κράτος για να υπερασπίζει την ακεραιότητα της χώρας από κακόβουλες επιθέσεις. Από τη σκοπιά του κράτους λοιπόν, είναι αναγκαίο να έχει έναν αξιόμαχο στρατό, ανταγωνιστικό στους “πιθανούς κινδύνους”. Όσοι έχουν υπηρετήσει σε μάχιμα σώματα (ΠΖ, ΠΒ, ΤΘ) μπορούν 1000% να σε διαβεβαιώσουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο στρατός μας μόνο αξιόμαχος δεν είναι.

Λόγω του “αμαρτωλού” παρελθόντος (βλέπε χούντες) το γραφειοκρατικό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να μην δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Παπαδόπουλο να κινηθεί και να αναπτύξει δράση. Αυτό είναι μπούμερανγκ, γιατί ναι μεν αποτρέπει παρεμβολές του στρατού στα δρώμενα (κάτι που δεν ισχύει στην Τουρκία π.χ. και ο τουρκικός λαός το’χει πληρώσει ακριβά), αλλά έχει μετατρέψει τις ΕΔ στο πιο αρτηριοσκληρωτικό κομμάτι του ελληνικού δημοσίου (με ΟΛΑ όσα μπορεί να σημαίνει αυτό).

Εμείς που πάμε στρατό βρισκόμαστε στη μέση αυτής της κατάστασης.

Πάντως επιχείρημα υπέρ του στρατού σίγουρα δεν είναι. Επίσης νομίζω πως η ελληνική κοινωνία στην ουσία δεν αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων σε ξένες χώρες. Αν ήθελε κάτι τέτοιο ας το δήλωνε με την ψήφο της. Στρατιώτες αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει στείλει παντού. Μέλος του Νάτο είμαστε, υπό την Αμερικανική κυριαρχία βρισκόμαστε άρα χορεύουμε…

Δεν είναι επιχείρημα κατά τα του στρατού, είναι μια πραγματικότητα σε όλους τους τομείς του ελληνικού κράτους.
Δεν έχει να κάνει με το αν ο στρατός είναι υποχρεωτικός ή όχι. Μιζαδόροι θα υπάρχουν παντού και πάντα. Δυστυχώς.
Εκεί που ήμουν εγώ π.χ. ο διοικητής τα έπαιρνε ακόμα και από το φραπέ που πουλούσε σε -ξεχωριστό και όχι στο κψμ- κυλικείο!

Δε νομίζω ότι η υποχρεωτική στράτευση είναι αυτή που συγκρατεί την κυβέρνηση από το να ασκήσει κακή εξωτερική πολιτική. Καταρχάς, ασκεί εξωτερική πολιτική;
Στο Ιράκ, έχουν σταλεί ελληνικές δυνάμεις όπως και σε άλλα μέρη στον κόσμο.
Ενδεχομένως με επαγγελματικό στρατό να στέλνονταν περισσότεροι.
Από την άλλη, είναι και τα μεγέθη της κάθε χώρας.

Η θητεία, πάντως, πάνω από 3-4 μήνες είναι χαμένος χρόνος. It’s a fact!

Εντιτ: Με προλαβε πάλι ο ζούγκλας!

Forkboy ο στρατός με έκανε άντρα :stuck_out_tongue:

Χα χα χα!

Χωρις πλάκα, αν έκανε κάτι, είναι ότι βοήθησε στην προσαρμογή μου στις επαγγελματικές συνθήκες.
Πειθαρχία κι έτσι! :?

Έχω δει πολλές ομοιότητες στον τρόπο που λειτουργεί μια εταιρεία και ένα τάγμα!!!

Σχολειο - Στρατος.

Ιδεολογικοι μηχανισμοι του κρατους.

Κατασκευαζουν τον “καλο” πολιτη.

το σχολειο βαζει τις βασεις και αν θελει ο εκαστοτε ανθρωπος καλλιεργειται αναλογως.το στρατο τον θεωρω χασιμο 1 χρονου απο την ζωη ενος αντρα.

και στο στρατό άμα θες συνεχίζεις σαν ΕΠΟΠ… :p:p:p:p:p

Ο Βακιλλος θα παει για ΕΠΟΠ ρε… το αποφασισε…

ΕΠΟΠ εχω ακουσει απο τους πιο πολλους οτι δε πολυαξιζει να παει καποιος…

+1

Iσχύει το γεγονός πως μία χώρα με επαγγελματικό στρατό έχει μεγαλύτερη ροπή σε “περιπέτειες” αλλά είναι αυτό αρκετός λόγος για να εξαναγκάζεις πολίτες να κάνουν κάτι που δεν θα επέλεγαν από μόνοι τους; :-k
Άσε που στην ουσία τους εξαναγκάζεις να έρθουν σε επαφή με τη βιομηχανία του βύσματος και του ρουσφετιού δημιουργώντας άλλη μία ευκαιρία για διαφθορά και συναλλαγή.
Και τελικά -το σημαντικότρο ίσως- είναι αυτό που γράφει ο bleedin:

Πόσες απώλειες είχαμε στους πολέμους στο: Αφγανιστάν, Ιράκ, βομβαρδισμός Γιουγκοσλαβίας; Άλλο το να στέλνεις στρατιώτες και την πιο επικίνδυνη δουλειά να την κάνει ο Μπαξεβάνης με το μικρόφωνο του κι άλλο το να συμμετέχεις ενεργά στις μάχες.

Με το που θα γίνει επαγγελματικός ένας στρατός, πλέον το 70% του κόσμου χέστηκαν για το τι συμβαίνει σε αυτόν και δεν ασχολούνται και από το υπόλοιπο 30% σχεδόν όλοι θα επιλέξουν τη λογική “επαγγελματίες είναι, αυτά έχει η ζωή, ήξεραν πως είναι επικίνδυνα τα πράγματα, όταν υπέγραφαν, ας μην υπέγραφαν”.

Με αυτή τη βιομηχανία (δες μπολνταρισμένα) ο Έλληνας πολίτης έρχεται αντιμέτωπος σε όλες τις βαθμίδες της ζωής του. Από τα ΑΕΙ (με τις παρατάξεις και τις παράνομες μεταγραφές) μέχρι και τα ασφαλιστικά ταμεία (με τους γιατρούς να γράφουν ό,τι φάρμακα να 'ναι). Αν ο στρατός διέφθαρε πολίτες, τότε οι Ελληνίδες θα έπρεπε να ήταν Παναγίες. Εγώ δε βλέπω ουσιώδεις διαφορές νοοτροπίας ανάμεσα σε Έλληνα και Ελληνίδα (αν δε ταιριάζανε, δε θα συμπεθεριάζανε).

Πολλά δεν επιλέγει ο πολίτης από μόνος του. Ούτε τους φόρους επιλέγει, ούτε τη στάση λεωφορείου 3 λεπτά από το σπίτι του. Κι εγώ θα ήθελα ένα κόσμο που θα μπορώ να επιλέγω τα πάντα στη ζωή μου (βλ. Sims :p), αλλά c’est la vie. Ο κόσμος δεν είναι έτσι και από το να έχω πολίτες που δεν πηγαίνουν στρατό (γιατί το επέλεξαν) και ως συνέπεια επιλέγουν να μη τους ενδιαφέρει το τι κάνει ο ελληνικός στρατός, προτιμώ να έχω στρατό και να εξαναγκάζω πολίτες να ασχολούνται γιατί έτσι έστω καίγεται ο κώλος τους. (δείτε για παράδειγμα πόσες διαμαρτυρίες έγιναν στις ΗΠΑ για το πόλεμο στο Βιετνάμ, όταν ξεκίνησε το drafting και γύρναγαν πίσω νεκροί στρατιώτες που δεν είχαν συμφωνήσει ποτέ για να πάνε στον πόλεμο και πόσες διαμαρτυρίες από τον απλό κόσμο γίνονται τώρα με όλους αυτούς τους πολέμους, όταν οι νεκροί είναι επαγγελματίες μάχιμοι)

Άσε που επαγγελματικός στρατός, θα σημαίνει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για τσέπωμα χρημάτων και δε μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει το αντίθετο…

Karvou δεν μπορώ να ξερω από πριν αν ένας επαγγελματικός στρατός θα ήταν πιο διεφθαρμένος οικονομικά από τον τωρινό. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως ο στρατός όπως λειτουργεί τώρα έχει όλα τα προβλήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

@all: Πάμε όλοι να γίνουμε ΕΠΟΠ να ξεμπερδεύουμε όπως λέει και ο dr.rock :stuck_out_tongue:

Ναι μεν σε περιπτωση που ο στρατος γινει επαγγελματικος θα υπαρχουν σαφως ευκαιριες για τσεπωμα, αλλα ετσι οι αντιρρησιες συνειδησης δεν θα εχουν τα σημερινα προβληματα…

οι ΕΠΟΠ, τουλάχιστον την εποχή που υπηρέτησα εγώ (τότε λέγονταν ΕΠΥ νομίζω), ξεκίνησαν σαν ένας θεσμός που θα αντικαταστούσε τον απλό φαντάρο ώστε να γίνει εφικτή η μείωση της θητείας. αγγαρειομάχοι και σκοπάνθρωποι ήταν, στην ουσία έκαναν ότι έκανε ο απλός φαντάρος με τη διαφορά πως όταν δεν είχαν υπηρεσία κοιμόντουσαν σπίτι τους. δεν ξέρω εαν τώρα έχει αλλάξει κάτι.

Γιατι τωρα τι προβλημα εχουν?Διπλο χρονο κανουν αλλα και δουλιτσα εχουν και μισθο.Μια χαρα βολεμα εχουνε.Παλια φυλακιζοντουσαν.Εγω παντως αν ημουνα υπουργος θα εβαζα υποχρεωτικη θητεια 4 χρονια και οποιος ελεγε οχι θα πηγαινε εξορια.:lol::lol:(spookie)

:|:| http://www.antirrisies.gr/ Για δες λιγο την περιπτωση Πετρομελιδη.

man εγω ειμαι μιλιταριστης.Επειδη διαβαζω πολυ ιστορια εχω δει οτι χωρις στρατο αυτοκρατοριες διαλυθηκαν.Για να μπορεσει ενα εθνος να επιβιωσει χρειαζεται στρατο και οικονομια καλη.Οποτε ολο αυτη η νεα μοδα για καταργηση στρατου και τα σχετικα με βρισκει αντιθετο.Θα μου πεις τωρα που παμε καλα για να πηγαινουμε καλα στο στρατο?Εδω σαυτην την γωνια του κοσμου ολοι προσπαθουνε να βγαλουνε Ι5 οι αλλοι θελουνε να βγαλουνε αναπηρικη και ο καθενας κοιταει να βολευτει.Εγω παντως φετος μπαινω και γουσταρω πολυ.Ξερει κανεις αν επιτρεπεται να εχεις βιβλια μεσα?