Ξεκινησαν λοιπον οι χερσαιες επιχειρησεις του Ισραηλ στη Γαζα. Ναυτικο και πυροβολικο βαλλουν εναντιον συγκεκριμενων στοχων. Χτυπηθηκε τζαμί με θυματα αμαχους Παλαιστινιους. Τεθωρακισμενα εχουν ηδη μπει στη λωριδα, για να ακολουθησει ο στρατος. Αλλος ενας ιμπεριαλιστικος πολεμος, μετα απο αυτον του Λιβανου το 2006,ειναι σε εξελιξη.
[SIZE=3]ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ [/SIZE](αυτο και τιποτα αλλο)
Xμ, απλώς μου φαίνεται λίγο περίεργο πώς ριζοσπάστες/αριστεροί υποστηρίζουν έτσι έυκολα μία οργάνωση σαν τη Χαμάς. Γενικώς το θέμα δεν είναι καθόλου εύκολο, και για αυτό το ‘‘αληλλεγγύη στον ένα ή στον άλλο’’ μου φαίνονται λίγο κάπως.
Aν αναφέρεσαι στην τελευταία φωτό που πόσταρα, δεν είναι της Χαμάς, είναι του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το 1969 (καμία σχέση με ισλαμισμό, και μάλιστα ακριβώς για να ανακοπεί η άνοδος της δικής της επιρροής στον Παλαιστινιακό λαό, μετά και τα πρώτα σημάδια της συμβιβαστικής διάθεσης της “Φατάχ”, χρηματοδοτήθηκε αδρά από Ισραηλινούς και Αμερικάνους μαζί η Χαμάς, ώστε να λειτουργήσει ως αντικομμουνιστικό αντίβαρο στo PFLP, άσχετα αν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως τα περίμεναν).
Μήπως είσαι της γνώμης να πούμε στους Παλαιστίνιους “συγγνώμη, αλλά πρέπει να κόψετε τους δεσμούς με τους ισλαμιστές για να είμαστε αλληλέγγυοι μαζί σας”; Τότε σε τί διαφέρουμε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επέβαλαν εμπάργκο στους Παλαιστίνιους, επειδή “τόλμησαν” να βγάλουν κυβέρνηση διαφορετική από την “εκλεκτή” τους Φατάχ;
Τίποτα, αλληλεγγύη στον ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ και την διάθεσή του να συνεχίσει την αντίσταση (πέρα από Χαμάς, Τζιχάντ κτλ.)
Όχι, δεν αναφερόμουν τόσο στη φωτό σου, ήταν ένα σχόλιο γενικό για όλη την ‘‘αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη’’ εικόνα της αριστεράς. Μου φαίνεται ότι κάποιοι κάνουν γαργάρα το πώς κυβερνά ακριβώς η Χαμάς και για τι κοινωνία θέλει να υπάρχει. Όπως είπα, το θέμα θέλει πολύ ψάξιμο. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλήξει κάπου συγκεκριμένα, αλλά σίγουρα δε θα βγω να πω ‘‘αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους’’ όπως κάνουν διάφοροι αριστεροί και αναρχικοί, επειδή τους εξιτάρει ο αντιαμερικανισμός, τα παλαιστινιακά μαντήλια ή δεν ξέρω γω τι.
Δεν νομιζω οτι καποιος νοημων ανθρωπος θα στηριζε τις τακτικες της Χαμας που μονο αγια δεν ειναι, αλλα ειναι εμφανες οτι το επισημο Ισραηλ δεν εχει στοχο την Χαμας εξ ολοκληρου, αλλα γενικα τον Παλαιστινιακο λαο, να τον εξουθενωσει, να τον φτασει σε σημειο να παρακαλα για ελεος και να αποσυρει τις αξιωσεις του για μια βιωσιμη πατριδα…
Αν το Ισραηλ με μεθοδευμενες κινησεις εξαρθρωνε την Χαμας, ανευ ολοκληρωτικης σφαγης, ελαχιστοι θα το καταδικαζαν… αλλα δυστυχως εδω και χρονια εχει επιλεξει αλλον δρομο. Ειναι στο DNA τους μεσα, ενας λαος που απο το 70 μ.χ. μεχρι το 1948 ηταν σκορπισμενος στις 4 γωνιες του πλανητη, εδω και 60 χρονια να μην μπορει να βαλει την λογικη πανω απο το συναισθημα και να αφησει εναν μικρο λαο να ζησει αξιοπρεπως οπως αυτοι παλευαν εκατονταδες χρονια. Ο Ραμπιν κατι πηγε να κανει το 1995 (ο οποιος Ραμπιν ειχε σημαντικη θεση στον πολεμο των εξι ημερων) αλλα βρηκε τον θανατο απο ακροδεξιο Ισραηλινο… ε τι να περιμενεις, τι προσδοκιες να εχεις για το μελλον της περιοχης κρινοντας και απο αυτο το γεγονος?
Leper δεν νομίζω να είδες κανένα αναρχικό να στέκεται αλληλέγγυα προς τη Χαμας. Η Χαμας είναι γνωστή για τις άκρως φονταμενταλιστικές πρακτικές της, θέλουν να “ρήξουν τους Εβραίους στη θάλασσα” κλπ. Ζήτημα αλληλεγγύης τίθεται προς το λαό της Γάζας και της Παλαιστίνης που δεκαετίες ολόκληρες έχει υποφέρει απο τον ιμπεριαλισμό του Ισραήλ και των ΗΠΑ. (προτιμώ να μην αναλύσω εδώ που αποσκοπεί αυτός ο ιμπεριαλισμός)
Γι’ αυτό, πρέπει όλοι μας να σταθούμε αλληλέγγυοι με την ιντιφαντα του Παλαιστινιακού λαού, όχι γιατί επιθυμούν ένα δικό τους κράτος αλλά γιατί ο αγώνας για αυτονομία και ανεξαρτησία μας αφορά όλους.
Δυστυχώς έχω διαβάσει και απόψεις υπέρ της Χαμάς και του αγώνα που καλεί, και αυτό με κάνει να απορώ με κάποιους. Κατά τα άλλα, συμφωνώ σε αυτά που ειπώθηκαν για αγώνα για αυτονομία κλπ., αλλά καλώς ή κακώς ο αγώνας αυτός ‘‘είναι’’ της Χαμάς εδώ και χρόνια. Και δεν ξέρω αν θέλω να υποστηρίξω έναν τέτοιου είδους αγώνα.
H ειρωνία είναι, ότι οι μισοί που έκραζαν τα γεγονότα με τον Αλέξη, χύνουν τώρα κροκοδείλεια δάκρυα για τα χαμένα παιδιά στη Γάζα. Και εκτιμούν και στηρίζουν την εκεί αντίσταση, αλλά εδώ αφορίζουν τους “κουκουλοφόρους” και την εξεγερμένη νεολαία.
Kαι μόνο αυτό, δικαιώνει τον αγώνα μας. Γιατί η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο των λαών όταν όλοι μιλούν για εθνική συνείδηση και εθνικά συμφέροντα και γίνονται ουσιαστικά κομμάτι του ιμπεριαλισμού που ανέφερα σε ένα ποστ μου παραπάνω. Όλοι οι εξεγερμένοι στον πλανήτη πρέπει να είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους, καμιά φορά βάζοντας στην άκρη ιδεολογικές διαφορές.
Απλά για να μην αφήσω αναπάντητα τα θέματα που θίγεις, θα πω εν συντομία ότι η μαρξιστική ανάλυση αποδίδει μια χαρά (και) την σύγχρονη πραγματικότητα. Απλά ίσως να μην προκύπτει αυτό τόσο άμεσα από τα γραπτά του ίδιου του Μαρξ που, μην ξεχνάμε, έγραφε ενάμισι αιώνα πριν. Υπάρχουν Μαρξιστές πιο σύγχρονοι που προσαρμόζουν τη σκέψη του σε σύγχρονα δεδομένα.
Το κύριο σημείο διαφωνίας μας δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και κάτι άλλο που έγραφα και στο οποίο δεν απάντησες. Ανεξάρτητα αν ο πλουτισμός είναι “κακός” ή “καλός” (αδόκιμοι όροι αλλά μη σταθούμε εκεί) το βασικό είναι ότι τα οικονομικά συστήματα που στηριζονται στο κεφάλαιο δημιουργούν κοινωνίες ανισοτήτων και δύο ή τριών ταχυτήτων τόσο στα στενά πλαίσια μιας χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό ή μας πειράζει και θέλουμε να το αλλάξουμε ή όχι και συνεχίζουμε ως έχουμε και ακόμα χειρότερα (κατά την άποψή μου: η ελέυθερη αγορά). Όπως λέει κι ο Σαββόπουλος “ήρθε ο καιρός να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις”.
Τέλος για το ΣΕΒ μπορώ να αντιστρέψω την απάντησή σου. Λειτουργεί ως λόμπυ που σπρώχνει την οικονομία προς τον έλεγχό της εξ ολοκλήρου από το κεφάλαιο και θυμάται το κράτος όταν δει τα σκούρα.
Κλείνω εδώ γιατί οι εξελίξεις όνως έχουν προχωρήσει πολύ για να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση.
Χα! Εκεί θα την πατήσεις, θα σε πιάσω στον ύπνο άτιμε την ώρα που θα σε έχω ποτίσει μπύρα! :lol: