για ψαξτε λιγο και την οδηγια Μπολγκενσταιν, συμφωνα με την οποια μπορει ας πουμε ο Χ επιχειρηματιας να ανοιξει επιχειρηση στην Ελλαδα, με την εδρα της στην Πολωνια, οποτε θα εχει το δικαιωμα να πληρωνει τους εργαζομενους στην Ελλαδα με μισθους Πολωνιας.
Βεβαια αυτο με τις συνταξεις δε το θεωρω παραλογο, απο τη στιγμη που εισαι στην Ε.Ε. Να φερω το δικο μου παραδειγμα, αμεσα σχετιζομενο με το θεμα. Το Σαββατο μεταβαινω στην αυστρια για ενα εξαμηνο για ενα προγραμμα. Κουβαλαω την απο εδω ασφαλεια μου η οποια ισχυει και στην αυστρια, ως κοινα μελη στην ΕΕ. Οποτε εχω στη διαθεση μου το αντιστοιχο ΕΣΥ της αυστριας, σε περιπτωση αναγκης, με εξοδα ουσιαστικα προφανως των αυστριακων.
κοίτα, ως ε.ε. πρέπει να βγάζει μια τέτοια εικόνα, αλλά κακά τα ψέμματα, αφού δεν είναι σε ίδια επίπεδα όλες οι χώρες της θα έπρεπε να έχουν προβλεφτεί ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφεύγονται ευτράπελα σαν και ετούτα.
Το θέμα με την Οδηγία Bolkestein ειλικρινά είναι από τα μεγαλύτερα ψέματα που επικαλέστηκαν ποτέ οι πιο λαοπλάνοι εχθροί της Ε.Ε. Η Οδηγία δεν θα εφαρμοζόταν στην υπόθεση που περιγράφεις… Αφορά τελείως διαφορετικές καταστάσεις. «Ψάξε την» εσύ καλύτερα, πριν πεις στους άλλους να την ψάξουν.
[B][B][U]ΕΚΘ Στο πόδι για τους λευκορώσους μεταλλεργάτες στα ΕΛΠΕ [/U][/B] [1][/B]
Την εντονότατη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η “άφιξη” μεταλλεργατών από τη Λευκορωσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε υπεργολαβία κατασκευής δεξαμενών στο βιομηχανικό συγκρότημα των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησε την Πέμπτη το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στα ΕΛΠΕ “εντοπίστηκαν” δεκαεπτά μεταλλεργάτες από τη Λευκορωσία και σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το ΕΚΘ στο έργο αναμένεται να απασχοληθούν και άλλοι 108. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στελέχη του ΕΚΘ, η “εισαγωγή” μεταλλεργατών στη Θεσσαλονίκη, όπου η ανεργία στον κλάδο του μετάλλου φτάνει το 20% και πολλές επιχειρήσεις αναγκάζουν τους εργαζομένους τους να αποδεχτούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από πλήρους απασχόλησης σε μερική, αποτελεί προσπάθεια να εφαρμοστεί από το “παράθυρο” η οδηγία “Μπόλκενσταϊν”. Χθες ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και τα μέλη του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου συναντήθηκαν γι’ αυτό το θέμα με τον περιφερειακό διευθυντή της Επιθεώρησης Εργασίας Νίκο Παπαμαρίνο, από τον οποίο ζήτησαν τα πλήρη στοιχεία του ελέγχου που διενεργήθηκε την Πέμπτη στα ΕΛΠΕ, αλλά και την πραγματοποίηση νέου ελέγχου παρουσία και συνδικαλιστικών στελεχών. Παράλληλα εξέφρασαν την εντονότατη ανησυχία τους για τυχόν μέτρα που λαμβάνουν επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και αφορούν την περικοπή ημερών εργασίας και μισθών του προσωπικού τους και ζήτησαν περισσότερους και πιο εντατικούς ελέγχους.
Σοβαρότατα. Το κείμενο που παραθέτεις είναι επίσης άσχετο με το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και άλλη μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν κάποιοι πολιτικά την άγνοια του κόσμου. Τί να περιμένει όμως κανείς…
Εδώ το όνομα του ανθρώπου δεν καταφέρνουν να γράψουν σωστά, η ανάλυση τους μάρανε. (Δεν έχει «ν» πριν από το «σ».)
Kαλα δε χρειαζεται να ωρυεσαι, κουβεντα κανουμε. Κ αν σου θιξαμε την αγια Ευρωπαικη Ενωση, μην ανησυχεις, σκοπος μου (μας ) ειναι κ αυτος. Οσον αφορα τον αν ο κυριος γραφει το ονομα του με “ν” η οχι, ελαχιστη σημασια εχει.
Η οδηγια Μπολκεσταιν λοιπον. Η οδηγια για την οποια εξεφρασαν τις αντιρρησεις τους στο παρελθον ο προεδρος Σιρακ και ο καγκελαριος Σρεντερ. Οχι τα εκει ΚΚ η γενικοτερα αριστερα κομματα, αλλα οι ιδιοι οι ηγετες των 2 πιο ισχυρων κρατων της Ε.Ε. Μηπως γιατι αναγνωριζαν οτι, πιθανη εφαρμογη της, θα υπονομευε τα δικαιωματα των γαλλων και γερμανων εργαζομενων? Η οδηγια Μπολκεσταιν εγινε ευρυτερα γνωστη με το παραδειγμα του “πολωνου υδραυλικου”. Μια πολωνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, θα μπορούσε να απασχολεί Πολωνούς εργαζομένους όχι σύμφωνα με την ελληνική αλλά με την πολωνική νομοθεσία. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τα συνδικάτα, θα σπρώχνονταν προς τα κάτω όχι μόνο οι μισθοί, αλλά και το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Έχω μέρες να μπω, οπότε γράφω 2 πραγματάκια επιγραμματικά, γιατί δεν προλαβαίνω ούτε να φτερνιστώ (να κλάσω προλαβαίνω και είναι δικαίωμα μου και κανείς δε θα μου το πάρει! :p)
α) Ίσις, για την επίθεση στο στέκι αντιρρησιών συνείδησης. Καλά έκανες και το μετέφερες το θέμα εδώ, γιατί δεν έχει προφανή σχέση με την αστυνομική βία. Πάντως, μήπως πλέον έχουμε αρχίσει να χάνουμε το τόπι με τις θεωρίες συνομωσίας; Η αστυνομία και το παρακράτος της δεξιάς πίσω από τις επιθέσεις στους αντιρρησίες συνείδησης, πίσω από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από τις τρομοκρατικές ενέργειες, πίσω από τις αδέσποτες σφαίρες, πίσω από τη Χρυσή Αυγή και πίσω από τα πάντα. Ή η Ελληνική αστυνομία πλέον θα πρέπει να αρχίσει να αποκαλείται “εταιρεία”, όπως στο Prison Break, ή υπάρχει κάπου κάποιο κενό στο συλλογισμό, η αστυνομία κάνει αντίποινα, στα αντίποινα των αντίποινων που έγιναν για τα αντίποινα των αντιποίνων της καθοδηγούμενης από τη δεξιά, μούφας ακροαριστεράς. Αγία δεν είναι σίγουρα, αλλά δεν είναι και η πηγή όλων των κακών…
Εκτός από τον Mule, και εγώ θα χαρώ αν ο Βέγκα (γνωρίζοντας και το βιογραφικό του και τις σπουδές του) πει κάτι παραπάνω, αλλά προφανώς όταν υποψιάζεται πως το κείμενο που θα γράψει, θα διαβαστεί σοβαρά από ελάχιστους και θα χλευαστούν οι νομικές του γνώσεις από τον οποιοδήποτε, δε θα παραξενευτώ αν αποφασίσει πως ο κόπος δεν αξίζει.
Έχω μέρες να μπω, οπότε γράφω 2 πραγματάκια επιγραμματικά, γιατί δεν προλαβαίνω ούτε να φτερνιστώ (να κλάσω προλαβαίνω και είναι δικαίωμα μου και κανείς δε θα μου το πάρει! :p)
α) Ίσις, για την επίθεση στο στέκι αντιρρησιών συνείδησης. Καλά έκανες και το μετέφερες το θέμα εδώ, γιατί δεν έχει προφανή σχέση με την αστυνομική βία. Πάντως, μήπως πλέον έχουμε αρχίσει να χάνουμε το τόπι με τις θεωρίες συνομωσίας; Η αστυνομία και το παρακράτος της δεξιάς πίσω από τις επιθέσεις στους αντιρρησίες συνείδησης, πίσω από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από τις τρομοκρατικές ενέργειες, πίσω από τις αδέσποτες σφαίρες, πίσω από τη Χρυσή Αυγή και πίσω από τα πάντα. Ή η Ελληνική αστυνομία πλέον θα πρέπει να αρχίσει να αποκαλείται “εταιρεία”, όπως στο Prison Break, ή υπάρχει κάπου κάποιο κενό στο συλλογισμό, η αστυνομία κάνει αντίποινα, στα αντίποινα των αντίποινων που έγιναν για τα αντίποινα των αντιποίνων της καθοδηγούμενης από τη δεξιά, μούφας ακροαριστεράς. Αγία δεν είναι σίγουρα, αλλά δεν είναι και η πηγή όλων των κακών…
β) Cynic, επειδή κατά πάσα πιθανότητα οι γνώσεις σου με το αντικείμενο είναι πιο επιδερμικές και από τις γνώσεις μου για τις νέες τάσεις στα παιδικά παππούτσια, θα σου πρότεινα να μην ειρωνεύεσαι έτσι απροκάλυπτα όποιον “αισθάνεσαι” και ελπίζεις να έχει άδικο, γιατί κατά πάσα πιθανότητα εσύ θα εκτεθείς αν αυτός επιχειρηματολογήσει.
Εκτός από τον Mule, και εγώ θα χαρώ αν ο Βέγκα (γνωρίζοντας και το βιογραφικό του και τις σπουδές του) πει κάτι παραπάνω, αλλά προφανώς όταν υποψιάζεται πως το κείμενο που θα γράψει, θα διαβαστεί σοβαρά από ελάχιστους και θα χλευαστούν οι νομικές του γνώσεις από τον οποιοδήποτε, δε θα παραξενευτώ αν αποφασίσει πως ο κόπος δεν αξίζει.
Κι εγώ θα χαρώ να απαντήσει ο Vic απλά καλό θα είναι να έχουμε όλοι υπόψη ότι καμιά φορά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το ίδιο θέμα. Άρα οι έννοιες ψέμα/αλήθεια είναι, ίσως, αδόκιμες.
Το ζήτημα είναι κατά πόσο ένας νόμος (πρόταση, οδηγία κτλ):
Έχει σωστό πνεύμα (υποκειμενικό είναι αυτό, ανάλογα με τις πεποιθήσεις του καθένα)
Διασφαλίζει οποιαδήποτε παρέκκληση από το πνεύμα αυτό.
Η οδηγία Μπολκεστάιν δε νομίζω ότι είναι ζήτημα νομικών γνώσεων ή νομικής ερμηνείας. Είναι ζήτημα εφαρμογής ή όχι μιας αντι-εργατικής ρύθμισης, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αποδόμησης εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.:thumbdown:
Και απ’ ότι θυμάμαι πέρυσι το Μάη (ή Ιούνη ήταν?) οι τότε αρμόδιοι υπουργοί είχαν συμφωνήσει την ενσωμάτωση στο δικό μας εθνικό δίκαιο μέχρι το τέλος του 2009.
γιατί αντι-εργατικής; Μπορείς να μου το εξηγήσεις;
Γενικά, για τη συζήτηση, από Wikipedia:
Legally, the Directive does not bring anything into EU law that does not already exist in the EC Treaty as interpreted by the Court of Justice. The “Country of Origin” principle has been gradually introduced into EU law of the freedom of movement of goods in Cassis de Dijon case of 1979 and into other areas (services, establishment) soon after. Secondary legislation, in principle, cannot introduce rights and obligations that do not already have a basis in the Treaty. In this respect, the Services Directive is not a novelty but a clarification of the case law of the European Court of Justice and the continuation of the Country of Origin principle that has already been introduced in the TV Without Frontiers Directive, the Second Banking Directive, the Third Insurance Directive, the E-Commerce Directive and others.
Αυτό που λέει εν ολίγοις το άρθρο είναι ότι η οδηγία σχετικά με την “χώρα προέλευσης” προϋπάρχει σε νομοθεσία διακίνησης αγαθών. Αυτό που προσπάθησε να κάνει η Ε.Ε. είναι να το εφαρμόσει και στις υπηρεσίες. Είναι η γνωστή κατεύθυνση της “ελεύθερης αγοράς” που βλέπει τα πάντα σαν εμπορέυσιμη αξία: Την εργασία, τις υπηρεσίες, τα εμπορέυματα.
Αν αυτό είναι κακό ή όχι, αντι-εργατικό ή όχι, τελικά καταλήγει στο ποια πλευρά υποστηρίζεις.
Eξοστρακιστηκε απο την Γαζα μηπως η χειροβομβιδα???
Κ δεν ειναι μονο το στεκι των μεταναστων που εχει δεχθει επιθεση… Πολλα στεκια εχουν δεχθει επιθεση, αλλα μαλλον δεν το εχεις ακουσει… (μιλαω για τον τελευταιο 1,5-2 χρονια)…
Βεβαια και σε μια προσπαθεια καταστολης ενεργοποιουνται οι παρακρατικοι μηχανισμοι…
Η παρέθεση απολύτως σωστή. Μην ξεχνάμε ότι με βάση τη συνθήκη του Μάαστριχτ καθιερώθηκαν στην Ευρώπη οι τέσσερις “ελευθερίες”, της κίνησης των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των εργαζομένων. Κι επειδή η ελευθερία κίνησης εργαζομένων είχε ήδη καθιερωθεί σε θεωρητικό επίπεδο, έρχονται κάτι όμορφες οδηγιούλες σαν την λεγάμενη για να την κατοχυρώνουν και πρακτικά.
Κarvou επειδή επιγραμματικά απλά (είμαι στη δουλειά), αναφέρω ότι στοχεύει την είναι ένα θεσμικό εργαλείο για να εξομοιώσει τους μισθούς, ασφαλιστικό προς προς το χειρότερο (η σύγκλιση δε γίνεται ως γνωστόν ποτέ προς τα πάνω, τα είδαμε και με τις χώρες που μπήκαν στην Ευρώπη). Ποινικοποιεί την απεργία και οποιεσδήποτε άλλες συλλογικές δράσεις των εργαζομένων (αντίστοιχα νομιμοποιεί το «lock out», την ανταπεργία των επιχειρηματιών) Καταλύει τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις, που για οποιονδήποτε μπορεί να αποσπάσει ένα καλύτερο μισθό ίσως να μη λέει τίποτα, για τους περισσότερους εργαζόμενους είναι το ελάχιστο προπύργιο που έχουν στη διάθεσή τους για να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης.
Και αν και αντιφατικό, να διορθώσω κάτι που είπα προηγουμένως.
Λάθος. Δεν υπάρχει ζήτημα ερμηνείας από τους εργαζόμενους, αλλά μια αφορμή για νομική σπέκουλα από τα ευρωπαικά ή εθνικά δικαστήρια. Κοινώς, με βάση την οδηγία να το τραβήξουν από δω κι από κει, έτσι ώστε να το φέρουν εκεί που τους βολεύει για να δέδουν τα χέρια των εγαζόμενων.
Ξέρω ότι δε σε κάλυψα, ελπίζω να βρώ χρόνο να επανέλθω.