Για πρώτη φορά χτες μου άρεσε η ομάδα. Μπράβο στους παίκτες για την καλή εμφάνιση και φυσικά κυρίως στον Αντρίκο που πραγματικά είναι διαμάντι το παλικάρι.
Όσο για το διαιτητικό τιμ και το πέναλτι που δεν έδωσαν στον ΠΑΟΚ, ντροπή μόνο έχω να πω. Και τα περί φάουλ σε δικό μας παίκτη στην αρχή της φάσης είναι αστεία. Αν δεν έδωσαν πέναλτι γι’ αυτόν τον λόγο τότε έπρεπε να μη δώσουν ούτε κόρνερ για τον ΠΑΟΚ αλλά να γυρίσουν τη φάση πίσω με φάουλ υπέρ μας.
Για να κλείσουμε το θέμα με το πέναλτι, όλοι λέμε ότι ήταν. Eλπίζουμε να υπήρξε μεμονωμένο περιστατικό εύνοιάς μας. Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνηθίσει το αντίθετο να συμβαίνει.
Πράγματι, ήταν η καλύτερη εμφάνιση μας, από την αρχή του ματς. Ο Κάνγκουα φαίνεται να βοηθάει τον Καμαρά να κάνει μόνο αυτά που μπορεί και να φαίνεται σαφώς καλύτερος παίκτης, οπότε το κέρδος είναι πολλαπλό. Ο Τεττέη είναι θωρηκτό, οΤαμπόρδα ωραίος, Ουναΐ το έχει. Μόνο ο Καλάμπρια ήταν κακός χτες (πέραν της βλακείας του Ντέσσερς). Η συνολική βελτίωση σε πολλά επίπεδα είναι εμφανής.
H μεγάλη συζήτηση τώρα είναι πώς θα χωρέσουν όλοι οι παίκτες. Πιστεύω θα πάμε σε δύο ενδεκάδες:
Η μία θα είναι 4-4-2 με Λιβάι & Τεττέη μπροστά, Ένα εξτρέμ (Αντίνο ή Πελίστρι) και έναν χαφ στα άκρα (εκ των Ουναί, Ταμπόρδα, Γιάγκουσιτς)
Η άλλη θα είναι 4-2-3-1 με Ντέσερς μπροστά, Δϋο εκ των χαφ στα άκρα και έναν εξτρέμ πάλι.
Η πρώτη ομάδα πιστεύω θα είναι ιδανική για πίεση μπροστά (πχ στα ντέρμπι) και η δεύτερη ικανή να “τραμπουκίζει” επιθετικά ομάδες που θα κλείνονται στην άμυνα με καλή κυκλκοφορία και εξαιρετικά τελειώματα από τον Ντέσερς
Αμυντικά και οι δύο έχουν αδυναμίες, μην τα ξαναλέμε
Μαλακιες πεναλτυ ειναι αυτα, αλλα αφου ειναι ετσι ο κανονισμος (τωρα, σε 3 μηνες μπορει να αλλαξει παλι) ειναι πεναλτι.
Πολυ καλη και κυριαρχικη η ομαδα. Κλασσικα τρικυμμια στο τελος παραλιγο, κατι πρεπει να γινει με αυτο το πραμα. Πολυ καλος Αντινο, Κανγκουα και Ταμπορδα, και ο Καμαρα μου αρεσε.
Απο περιεργεια ποιος ειναι ο κανονισμος που λετε; Οτι υπαρχει σε κανονισμο λεει οτι αν το χερι ειναι σε φυσικη θεση κ κοντα στο σωμα δεν δινεται χερι. Δεν εχει σημασια αν εχει κατευθυνση στην εστια που ειπε ο σπηκερ.
Πάει να διώξει τη μπάλα καθαρά με το πόδι, το χέρι του είναι κοντά στο σώμα του λόγω της κίνησης που κάνει και πάει εκεί η μπάλα. στον αγκώνα του.
Εντάξει τώρα…
Δεν παίζει ρόλο τι “πάει να κάνει”. Είναι σαφές ότι δεν έχει πρόθεση. Σημασία έχει ότι χέρι που δεν είναι κολλημένο στο σώμα αποτρέπει γκολ. Αυτό είναι πέναλτι. Αν δεν απέτρεπε γκολ και η μπάλα πήγαινε προς κόρνερ μπορεί και να μη δινόταν, να έκρινε ο διαιτητής ότι ήταν “φυσική θέση” κτλ. Αυτό δεν ισχύει πάνω στη γραμμή του τέρματος. Φυσικη-ξεφυσικη, το παρατεταμένο χέρι δεν μπορεί να στερήσει τέρμα.
Κοινώς ο κανονισμός έχει γίνει πιο χαλαρός για κάτι άσχετα πέναλτι που δίνονταν στη γωνία της περιοχής με τη μπάλα να πηγαίνει σε άσχετη κατεύθυνση, και πιο αυστηρός για χέρια που στερούν γκολ.
(Και) Ο φετινος κανονισμος παντως στην σελιδα 82 στην Ελληνικη εκδοση λεει οτι πεναλτι δινεται οταν το χερι ειναι σε αφυσικη θεση και μεγαλωνει το σωμα. Θεωρω οτι στην φαση αυτη δεν ισχυει κατι τετοιο, γιατι ουτως η αλλως θα χτυπαγε στο σωμα του, χωρις να ξερω μετα που θα πηγαινε η μπαλα, ουτε θεωρω οτι μεγαλωνει το σωμα του εκει που χτυπαει, ουτε οτι ειναι αφυσικη η θεση. Αλλα οκ πες αυτα ειναι θεμα ερμηνειας διαιτητη.
Απλα δεν υπαρχει εξαιρεση για να δινεται πεναλτι οταν πηγαινει στο τερμα οπως ειπε ο σπηκερ του σκαι.
Και η δικαιολογια/κανονισμος που επικαλουνται τα προσκειμενα σαιητ * ειναι ο κανονισμος που αφορα τον πειθαρχικο κωρδικα και το ποτε δινεται κιτρινη καρτα σε πεναλτι που προκυπτει απο ακουσιο χερι που βρισκεται σε αφυσικη θεση.
Και αυτή η απόφαση συζητήθηκε έντονα, ωστόσο η συγκεκριμένη περίπτωση καλύπτεται ξεκάθαρα από τους κανονισμούς της IFAB : «Όταν ένας παίκτης στερήσει στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ, διαπράττοντας μια ΧΩΡΙΣ πρόθεση παράβαση παιξίματος της μπάλας με το χέρι και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι, ο παραβάτης παρατηρείται».*
απο sport fm
Καλη ομαδα εχετε παντως. Πολλοι καλοι παιχτες. Νομιζω οτι το πρωταθλημα θα παιχτει μεταξυ ΑΕΚ, ΠΑΟ και λογικα και Ολυμπιακου, αλλα με καποια ερωτηματικα εκει λογω νεου προπονητη και πολλων αλλαγων στο ροστερ
Σε αυτό έχεις ένα δίκιο με την έννοια ότι, όπως έχει στρίψει, ουσιαστικά το σώμα δε μεγαλώνει γιατί η μπάλα έρχεται κάθετα προς το πλευρό του και απλά με το χέρι συναντάει το σώμα πιο νωρίς. Το ότι το χέρι δεν είναι κολλημένο δε μεγαλώνει το σώμα προς αυτή την διεύθυνση αλλά προς μία διεύθυνση που δεν επηρεάζει στην πραγματικότητα τη φάση. Δεν ξέρω πώς ερμηνεύεται ο κανονισμός σε αυτή την περίπτωση, πιθανώς να έχεις δίκιο.
Πάντως η οδηγία (και όχι κανονισμός, λάθος διατύπωση από μέρους μου) ότι όταν το χέρι αποτρέπει γκολ οφείλει ο διαιτητής να είναι πιο αυστηρός με το τι είναι “φυσική θέση” και τι όχι σε σχέση με το αν πηγαίνει (π.χ) πλάγιο άουτ υπάρχει. Ή τουλάχιστον θυμάμαι να συζητιέται εδώ και καιρό.
εδιτ: για να φέρω και ένα παράδειγμα πως καταλαβαίνω εγώ ότι εφαρμόζεται η οδηγία: Αν δύο παίκτες πηδήξουν για κεφαλιά, την πάρει ο επιθετικός και η μπάλα χτυπήσει στο χέρι του αμυντικού που ήταν απλωμένο (γιατί φυσικά κανείς δεν μπορεί να πηδήξει με το χέρι κολλημένο στο πλευρό του), αν η μπάλα πήγαινε άουτ ή πίσω ή πλάι ή οπουδήποτε πλην εμφανούς γκολ, ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει ότι είναι φυσική θέση χεριού. Στην ίδια ακριβώς φάση όμως, αν η μπάλα πήγαινε προς το τέρμα και αυτό αποτρέπει καθαρό γκολ, τότε είναι πέναλτι. Έτσι τουλάχιστον έχω καταλάβει εγώ. Άλλες περιπτώσεις πάλι θα είναι πάντα “φυσική θέση” ανεξάρτητα από την πορεία της μπάλας (για παράδειγμα το χέρι στήριξης)
edit 2:
“An arm extended away from the body makes that body bigger, in an unnatural position,” explains Mike Riley, Managing Director of Professional Game Match Officials Limited (PGMOL), the referees’ body.
“If the ball strikes that arm, particularly if it is blocking a shot on goal, there is a greater likelihood we will penalise that.”
(και από AI - δεν ξέρω πόσο ακριβές είναι:)
Stopping a Certain Goal Changes the Context
Referees use a hierarchy of impact. If an extended arm blocks a routine pass in midfield, a referee might occasionally deem it a natural running movement and wave play on. However, if the arm directly blocks a shot on target that was otherwise a certain goal, the tolerance level drops to zero. The extended arm has fundamentally altered the scoreline of the match by covering more space than the body silhouette allows
Θέση χεριού που μπορεί να προκύπτει από την κίνηση
μη πέναλτι / λογική Video 11
Η μπάλα φαίνεται να είχε πίσω από το χέρι τον κορμό
ισχυρό επιχείρημα κατά του “bigger”
Αρχική απόφαση διαιτητή: play on
πολύ σημαντικό για VAR
Για την απόφαση καθαυτή: παραμένει οριακή. Μπορώ να καταλάβω διαιτητή που τη δίνει.
Για την παρέμβαση του VAR: είμαι πλέον αρκετά πιο αρνητικός. Με βάση την ίδια την τρέχουσα οδηγία της UEFA, δεν μου φαίνεται clear and obvious error το αρχικό «παίζετε».
Και κάτι ακόμη: δεν θα χρησιμοποιούσα τελικά το “η μπάλα θα έβρισκε στο σώμα” ως κάποιον αυτοτελή κανόνα, γιατί τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει. Θα το χρησιμοποιούσα ως ισχυρό στοιχείο στην αξιολόγηση του κατά πόσο το χέρι πράγματι έκανε τον Αντονίσε unnaturally bigger. Αυτή είναι η πιο σωστή κανονιστικά διατύπωση.
Χωρις να ξερω τι ακριβως λεει ο κανονισμος, δεν θεωρω οτι το χερι του αμυνομενου στη θεση που ητανε εμποδισε τη μπαλα να μπει στο τερμα. Και να μην ειχε αριστερο χερι καν ο ανθρωπος, η μπαλα μαλλον θα χτυπουσε στο σωμα του και τελος. Αλλα, ξαναλεω, δεν ξερω τι ακριβως λεει ο κανονισμος. Γεγονος ειναι παντως οτι δινονται πολλα σαπια πεναλτυ, οποτε δεν θα μου κανει καμια εντυπωση να ηταν νομιμοτατο.
Απολυτως γελοιο το οτι δεν υπαρχει goal line technology στη Σουπερλιγκα. Τοσο φοβερη τεχνολογια ειναι πια, που δεν μπορουνε να τη βαλουνε;
Ναι, αυτό εν τέλει αναγνωρίζω ότι ίσως είναι ισχυρό επιχείρημα προς το μη πέναλτι. Παρότι το χέρι κάνει το σώμα μεγαλύτερο, δεν το κάνει με τρόπο και στη διεύθυνση που εμποδίζει την πορεία της μπάλας. Με αυτή τη λογική ίσως δεν έπρεπε να δοθεί.
Προσπαθεί να διώξει τη μπάλα με το πόδι και η μπάλα πάει στο χέρι του το οποίο δεν επηρεάζε σε καμία περίπτωση την φάση.
Όλο του το σώμα ουσιαστικά είναι μπροστά από την μπάλα.
Δεν ξέρω τι λένε ή τι δεν λένε οι κανονισμοί αλλα θεωρώ εντελώς γελοία τέτοια πέναλτι που μόνο κακό κάνουν στο άθλημα.
Και δεν μιλάω μόνο για το χθεσινό προφανώς, γενικά το λέω για παρόμοιες περιπτώσεις.
Να το πω διαφορετικά, αν αυτό είχε γίνει εις βάρος της ομάδας μου τώρα θα μιλούσα για αλλοίωση αποτελέσματος.
Ακούω τώρα άλλη συζήτηση που λένε ότι ναι μεν ισχύουν όσα λέμε, αλλά η οδηγία δεν ασχολείται με το αν η μπάλα θα έβρισκε στο σώμα ή όχι του αμυνόμενου αν δεν υπήρχε το χέρι γιατί δεν μπορεί να μαντέψει κανείς τι θα γίνει (πχ να χτυπήσει στο σώμα και να μπει γκολ). Από τη στιγμή που το χέρι είναι απλωμένο και η μπάλα πάει προς το κενό τέρμα, είναι πέναλτι. Αν είχε και πρόθεση θα ήταν και κόκκινη.
Κοιτάς πάγκο: βλέπεις Ζοτς και Μάικ. Κοιτάς κάτω από την μπασκέτα στην υπόλοιπη αποστολή: βλέπεις Μητσο και Φράνκι
Αρκετά καλή εικόνα στην επίθεση για την εποχή, με κάποια νέα στοιχεία ήδη. Στην άμυνα, ο Μπονγκα έχει κάνει ήδη κάμποσες τάπες και κλεψίματα. Θα δημιουργήσουν τείχος μαζί με Χουάντσο.
ΥΓ: Εν τω μεταξύ, μια χαρά μετάδοση από το Action 24. Τον έναν τον αναγνωρίζω, είναι ο Ασπρουλιας… οι άλλοι ποιοι είναι ρε;
Μία διαιτητική σελίδα ανέλυσε το πέναλτι και είπε ότι δεν είναι δίνοντας ανάμεσα σε άλλα την παρακάτω εξήγηση, λέει: Η οδηγία της UEFA είναι πως, όταν η μπάλα κατευθύνεται προς την εστία και βρίσκει σε χέρι, είναι πέναλτι, ακόμη κι αν το χέρι δεν βρίσκεται σε φυσική θέση. Όμως, αυτό πάει εντελώς κόντρα στην IFAB, η οποία αναφέρει πως, αν ένας παίκτης εμποδίζει την μπάλα να καταλήξει στο δικό του τέρμα με το χέρι/βραχίονα, αλλά δεν αγγίζει σκόπιμα την μπάλα και δεν κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο, δεν αποτελεί παράβαση χεριού.
Δηλαδή άλλα λέει ο κανονισμός, άλλα η οδηγία της UEFA. Έχουν μπλέξει κι αυτοί τα μπούτια τους και προσπαθούμε μετά εμείς να βγάλουμε άκρη.