Παναθηναϊκός

Καλά τα κείμενα του Καρπετόπουλο για τον Τεν Κάτε είναι του στυλ, “όλοι εσείς που δεν καταλαβαίνετε από ποδόσφαιρο, βρίστε τον, εγώ που ξέρω τον αποθεώνω”. Το χει κάνει πολλές φορές αυτό, πχ με τον Σόλιντ και τον Ριβάλντο.

Όπως είχα γράψει πριν το ματς του ΠΑΟ, στην Ελλάδα μέση λύση δεν βρίσκουμε με τίποτα.
Οι ομάδες μας κερδίζουν τη Σπάρτα 3-0 και πάνε για τσουλού ή χάνουν 3-1 και πάνε για οριστική διάλυση.

Ο Τεν Κάτε για μένα, όπως έχω πει 1000 φορές, δεν είναι καλός προπονητής, όχι γιατί μπορεί να έχασε από την Σπάρτα, τον Εργοτέλη ή τον Ηρακλή. Είναι γιατί δεν μπορείς, ως προπονητής σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, να μην έχεις κατασταλάξει σε εύλογο χρονικό διάστημα (1 μήνα? 2? 3?) στη φιλοσοφία με την οποία θα κατεβαίνεις στο γήπεδο και στις τακτικές που θα πετύχεις τους στόχους σου σε ένα ματς.

Edit: Ο ΠΑΟ κατά την άποψη μου ΔΕΝ είναι χαμένος από χέρι με την Ατλέτικο (θα ήταν με Φιορεντίνα). Αρκεί να μη φάει γκολ στο πρώτο ματς.

ο ChrisP εχει απολυτο δικιο…τα πραγματα ετσι εχουν και οσοι το καταλαβουν νωρις τοσο καλυτερα.

κοίτα, εμένα δεν μου βγάζουν μια λογική του να υποδείξουν πως είναι το ποδόσφαιρο, αλλα η διαφορετική λογική προσέγγισης του ποδοσφαίρου.

δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ωραίος και μάγκας όποιος πάει με το σύστημα. οι άλλοι χαλάνε την πιάτσα. ρωτήστε πόσο καλές σχέσεις έχει π.χ. ο Μπαγεβιτς με τους δημοσιογράφους, πόσο συχνά τους κάνει τραπέζι κλπ.

ο Τεν Κάτε έχει κάνει πολλά λάθη και ένα εκ των κυριότερων είναι η λάθος αξιολόγηση του ρόστερ. Αλλά ρε γαμώτο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι εμπαθης με τον Μάτος και όχι με τον Γκάμπριελ, με τον Ιβανσιτς και όχι με τον Χριστοδουλόπουλο;

Καλώς ή κακώς ΚριςΠ αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία του Τεν Κατε. Μη δογματική. Με συστήματα που αλλάζουν ανάλογα με τις περιστάσεις και τις περιπτώσεις, με παίκτες σε διάφορες θέσεις.

Δεν του αρέσει η προσωποκρατία. Εδώ ολόκληρο Σισέ σε 2 ματς τον έχει βάλει σε 2 διαφορετικές θέσεις. Ο Τεν Κάτε πιστεύει κάτι που ισχύει σε όλες τις οργανωτικές δομές σε όλο τον κόσμο. Η θέση κάνει το πρόσωπο και όχι το πρόσωπο τη θέση. Στην ελλάδα υπάρχει προσωποκρατία. Την γουστάρει ο Ελληνας. Από το δημόσιο σε όλες του τις εκφάνσεις μέχρι το ποδόσφαιρο στο οποίο ψάχνει για ήρωες και θέλει η ομαδάρα του να στηριχτεί στον υπερπαικταρα. Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θεωρώ εγώ ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί (αρκετά) εκτός συνόρων.

Ο Τεν Κατε καλως ή κακως ειναι αυτος που ειναι και διανυοντας τον δευτερο χρονο στην Ελλαδα ακομα δεν μπορει να καταληξει σε ενα σχημα…Την μια θα καταιβασει την ομαδα με 4-2-3-1 την αλλη με 4-3-2-1 την αλλη δεν ξερω και εγω τι…Αυτο δεν βοηθαει καθολου την ομαδα ισα ισα την κανει πολυ χειροτερα με τις διαφορες αλχιμιες του…Ειδικα για τον Ματος ειναι πολυ λαθος,παικτης που την χρονια με τον Πεσειρο εκανε την καλυτερη χρονια απο ολους…

Ρε συνονόματε, δε μίλησα για παίκτες.
Αυτοί, υπό προϋποθέσεις μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις.

Μίλησα για φιλοσοφία παιχνιδιού.
Δηλαδή:

• Παίζουμε αμυντικά?
  • Παίζουμε επιθετικά?
  • Παίζουμε από τα άκρα?
  • Από τον άξονα?
  • Πρεσάρουμε ψηλά?
  • Περιμένουμε πίσω από τη σέντρα?

Όσο και να προσπαθούν να με πείσουν κάποιοι ότι τα συστήματα αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα, εγώ βλέπω ότι οι πραγματικά επιτυχημένες ομάδες σπανιότατα αλλάζουν τη φιλοσοφία τους μέσα στη σεζόν…

ChrisP η φιλοσοφια μιας ομαδας κατα κυριο λογο εχει να κανει με ποιο σχημα την παρατασεις και μετα κοιτας αν η φιλοσοφια που θες να της περασεις θα ειναι επιθετικη ή αμυντικη…το πως θα παιζει δηλαδη με σεντρες,με καθετες κλπ ειναι σε θεμα τακτικης…

Υπάρχουν 2 ειδών ομάδες που μπορούν να ξεχωρίσουν. Αυτές που θα το κάνουν λόγω και μόνο των παικτών που έχουν, όπως είναι η Μπάρτσα, η Ρεαλ, η Μάντσετσερ κλπ

και υπάρχουν οι ομάδες που μπορούν να ξεχωρίσουν ως σύνολο γιατί είναι πραγματικά καλοδουλεμενες ομάδες, όπως πχ η Βιγιαρεάλ, η Πόρτο ακόμα αν θες και η Άρσεναλ (που είναι κάτι ανάμεσα στις 2 κατηγορίες κατά μια έννοια).

Η δευτερη κατηγορία αλλάζει πολύ περισσότερο τη φιλοσοφία της μέσα σε μια σαιζόν γιατί έτσι μπορεί να διακριθεί. Στα παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός έχασε πιο πολύ μου κάνει πως οι παίκτες υποτίμησαν τους αντιπάλους τους παρά ο προπονητής.

Δεν δείχνει δουλειά προπονητή να έχεις την πρωτη επίθεση με το βασικό (:wink: σου σέντερ φορ να έχει βάλει 3 γκολ; Δεν ήταν μόνιμα στις οδηγίες του η γρήγορη κυκλοφορία και η πίεση ψηλά;

Το πρόβλημα του ΠΑΟ πέρσι ήταν κυρίως ότι δεν είχε επιθετική ανάπτυξα από τα πλάγια μπακ του και το ότι το κέντρο της άμυνας ήταν (και λογικά είναι) ελλιπές. Εκεί ο Σιμάο έκοβε και έτρεχε για όλους, για αυτό ήταν σχεδόν πάντα διακριθέντας. Έλα μου όμως που έτσι δεν μπορούσε να βοηθήσει καθόλου στην ανάπτυξη παιχνιδιού στην οποία έτσι και αλλιώς υστερεί. Το παιχνίδι που έκανε ο Κατσουρ με την Σπάρτα είναι παιχνίδι υπέρβασης και θα κάνει λίγα τέτοια μέσα στη χρονιά. Δεν μπορείς να περιμένεις να σου κόβει και να σου σκοράρει ταυτόχρονα σε κάθε ματς. Τελευταίο πρόβλημα που είχες πέρσι ήταν το εύκολο γκολ. Μπορώ να σου θυμήσω πολλές φάσεις στα ματς που στράβωσαν ή δεν κέρδισες που έχεις χάσει γκολ από αυτά που δεν θα έπρεπε να χάνονται (Ζιλμπερτο με ΑΕΚ, Γκάμπριελ με Πανσερραικό).

Η μεγάλη ένσταση όλων των οπαδών του ΠΑΟ είναι πως δεν ενισχύθηκε σημαντικά στο κέντρο άμυνας και στα πλάγια μπακ. Η διαφορά είναι πως ο Τεν Κάτε θεωρεί πως από το να έρθει ένας Χ παίκτης έστω και λίγο καλύτερος δεν θα βελτιώσει την ομάδα σημαντικά. Αν είναι να έρθει ένας Μαρτσένα δεν θα πει όχι, αλλά από το να έρθει κάποιος άλλος προτιμά να βελτιώσει όλη την αμυντική λειτουργία με τους παίκτες που έχει.

Πέρσι για τις επιλογές του τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν. Φέτος όλοι εδώ είμαστε να κρίνουμε και θα το κάνουμε, αλλά όχι τόσο νωρίς είναι η άποψή μου.

Ειλικρινά, αν είχαμε αυτόν τον Τεν Κατε στον Ολυμπιακό, σε πόσο καιρό θα είχε φύγει?? Ο άνθρωπος απλά δεν είναι προπονητής, και το κακό(καλό για μας) είναι ότι ο κόσμος τον γουστάρει…

Θα ειχε φυγει σιγουρα νωρις…μπορει οχι μετα την Ανορθωση περυσι οπως δεν εφυγε και ο Βαλβερδε αλλα ο Κοκκαλης επειδη δεν γουσταρει τσαμπουκαδες προπονητες οπως ο Τεν Κατε που με τους παικτες δεν εχει καλες σχεσεις θα τον ειχε στειλει πισω…

1. Η περσινή Μπάρτσα είναι δημιούργημα Γκουαρντιόλα, η δε Μάντσεστερ είναι του σερ Άλεξ. Φυσικά κι έχουν τεράστιους παίκτες, αλλά αναλογικά στην Ελλάδα και ο ΠΑΟ τέτοιους έχει.

2. Δεν είδα την Πόρτο του Μουρίνιο να αλλάζει ποτέ φιλοσοφία μέσα στη σεζόν (άλλο αν αυτό γίνεται για 1-2 παιχνίδια), πόσω μάλλον δεν έχω δει την Άρσεναλ του Βενγκέρ εδώ και δεκα-τόσα χρόνια να αλλάζει έστω για λίγο το “πάσα-με-τη-μία-και-φύγαμε” κάθετο παιχνίδι της.

3. Αφενός το να υποτιμούν συνεχώς οι παίκτες κάποιους αντιπάλους δεν τιμάει και πολύ τον προπονητή. Αφετέρου αυτό δεν αλλάζει πως τα τόσα πολλά διαφορετικά σχήματα και τακτικές αποπροσανατολίσζουν και αναποφευκτα κοστίζουν σε βαθμούς.

4. Αυτή η “πρώτη” επίθεση που τόσο πολύ διαφημίζεται είναι τα 51 γκολ σε 30 ματς, ένα παραπάνω από τον Ολυμπιακό δηλαδή. Σόρυ κιόλας, αλλά κλάην μάην! Πιο πολύ μου φαίνεται αδυναμία στο σκοράρισμα για μια ομάδα που ο κόουτς έχει πει “θέλουμε να νικάμε με 4-3 και όχι με 1-0” παρά επιτυχία.

5-6) Δεν νομίζω ότι τα ακραία μπακ του ΠΑΟ ήταν και είναι τοοοοόσο τραγικά σαν παίκτες, δες και τα αντίστοιχα του Ολυμπιακού και σύγκρινε. Πέρσι ο Ολυμπιακός έκανε μισή ντουζίνα και βάλε γκολ από ασίστ του κατά τ’ άλλα ανεκδιήγητου Ντομί. Αν η ανάπτυξη από τα πλάγια είναι προβληματική αυτό δεν έχει να κάνει με τις οδηγίες του προπονητή?

1. Όταν ένας προπονητής συνεχίζει και την επόμενη σεζόν σε μια ομάδα δεν μπορείς να λες “έγινε ό,τι έγινε πέρυσι, τα διαγράφουμε όλα και ξεκινάμε να κρίνουμε πάλι από το μηδέν”.

Λάθος.

Η Μπάρτσα πχ, με όποιο σχήμα και να κατέβει, θα παίζει επιθετικά.
Η Μάντσεστερ την ανάπτυξη απ τα άκρα.
Ο Λεμονής στον Ολυμπιακό ανεξάρτητα από το σχήμα, είχε φιλοσοφία τις γρήγορες αντεπιθέσεις, ο Βαλβέρδε το πρέσινγκ και την κατοχή κτλ.

Οι δυο ομαδες που ανεφερες ειναι απο την φυση τους πολυ επιθετικες…με οποιον και να παιζει το συστημα δεν αλλαζει…ομως αν θυμασαι ο Λεμονης αλλαζε την φιλοσοφια του στα Ευρωπαικα παιχνιδια ενω τα παιχνιδια στο Ελληνικο πρωταθλημα τα εβλεπε αλλιως…αυτο εννοουσα εγω…

Yπήρχε μια φήμη χτες που έλεγε ότι μετά το χτεσινό ΑΕΚ-Μπόκα θα συναντιόταν ο Πατέρας με το Ρικέλμε για να τον πείσει να έρθει στον ΠΑΟ. Τουλάχιστον αστείο μου φαίνεται.

Τεσπά, εγώ θα σταματήσω να γκρινιάζω, αλλά μη δω κανέναν άλλο να γκρινιάζει αργότερα. Ρε outshined κατάλαβε όμως ότι αν ο κόσμος δε φωνάξειι τώρα που υπάρχουν τα τελευταία περιθώρια, μετά με τις στραβές θα πρέπει να είναι πολύ ήρεμος για να μη χάσει τον έλεγχο με αυτά που θα δει μες στη χρονιά…

Και υπάρχουν κάποια πράγματα από πέρυσι που δεν καταπίνονται αλλά τα έχουμε αφήσει στην άκρη: απλό παράδειγμα - αποκλεισμός από Σέρρες.

Ελπίζω οι προτάσεις για το Μάτος να είναι ευχή μόνο και να μην έχουν πραγματική υπόσταση.

Άλλαζε τη φιλοσοφία του ο Λεμονής στην Ελλάδα? Ούτε καν…
Γι αυτό είχαμε χάσει τόσους βαθμούς εκείνη τη σεζόν.

Τεσπά δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε, εδώ συζήτηση για ΠΑΟ γίνεται, είναι συγκεκριμένα αυτά που λέω.

Συμφωνω με Outshined. Αλλα οπως και να το κανεις εχουμε ενα μεγαλο θεμα με την αμυνα μας και οχι τοσο με το ποιος θα βγαλει την καθετη πασα μπροστα.
Εχουμε ηδη παιχτες που αν τους δωσουμε την ευκαιρια εχουν την ικανοτητα να μας βοηθησουν.
Δεν λεω οτι θα παμε στους 4 του C.L. με αυτους αλλα μπορουμε να κανουμε ενα καλο πρωταθλημα.
Ομως αμυνα εχουμε προβλημα. Και με τρελαινει που δεν παιρνουμε τον Σειταριδη τουλαχιστον.

Οσο για τον Ten Kate αν θα εμενε στον Ολυμπιακο αυτο δεν το ξερουμε. Αυτο που ξερουμε ειναι οτι ο Ολυμπιακος (και πιο συγκεκριμενα ο Κοκκαλης ) εδιωξε τον Λεμονη παρα την προκριση απο τους ομιλους επειδη εβλεπε οτι θα χασει το πρωταθλημα και εδιωξε και τον Βαλβερδε που εδωσε αλλη νοοτροπια στον Ολυμπιακο και δεν ειχε και παιχτες για καλες αλλαγες.(Το ιδιο προβλημα εχει και φετος ο Ολυμπιακος.)

Οι φιλαθλοι του Παναθηναικου ειναι αληθεια οτι δεν εχουν πια μεγαλη υπομονη και οχι τοσο για τους τιτλους που δεν παιρνουμε αλλα περισσοτερο για αυτο που ειπε ο Outshined. Οτι πολυ παιχτες εδειχναν νωχελικοι.
Τουλαχιστον παρα τις οχι και τοσο θετικες εμφανισεις με την Σπαρτα παιχτες οπως ο Κατσουρανης, Καραγκουνης, Σαλπιγγιδης, Σισε, Λετο εδειξαν θεληση… Αν παρουμε εστω και ενα καλο παιχτη με αντιστοιχη διαθεση και στην αμυντικη γραμμη θα ειμαστε περισσοτερο ομαδα.
Η προσωπικοτητα παιζει μεγαλο ρολο στις μεγαλες ομαδες και ο Παναθηναικος με την πολυμετοχικοτητα παρουσιασε ενα σχεδιο να γινει μια ομαδα οπως ειναι η Lyon, η Porto, η Villarreal. εχουμε ομως πολυ δρομο ακομα για να γινουμε ενα τετοιο club.

μονο που τον βαλβερδε δεν τον εδιωξε ο λεμονης,εκεινος δεν απαντουσε επειδη περιμενε προταση απο ισπανια και ετσι εφυγε.

Παμε για sold out με την Ατλετικο. Μεσα στο γηπεδο να δουμε τι θα κανουμε… (και απο μεταγραφες επισης)

Οσον αφορά την Ατλέτικο, το μόνο που φοβάμαι είναι η κωλονοοτροπία μας, αυτή που μας στέρησε την πρόκριση με την Βιγιαρεάλ.
Οτι η Ατλέτικο των Αγκουέρο και Φορλάν δεν πρέπει να μείνει έξω και πρέπει να περάσει, δεν γίνεται να μην, αφού είναι ισπανική.

Μαλακισμένα κανονίστε, δεν θα αντέξω να ξαναδώ αυτό το έργο πάλι, ευτυχώς που παίζουμε στο ΟΑΚΑ πρώτα και όχι έξω.
Αυτό μας έλειπε να παίρναμε κανά 0-0 (καλύτερα να χάσεις παρά να πάρεις 0-0 έξω, ειδικά αν είσαι ΠΑΟ) ή 1-1 έξω και να έρχονταν εδώ με αέρα και άνεση οι άλλοι και μεις να παίζαμε κρυφτό.

η ατλετικο ειναι ομαδα επιπεδου βιγιαρεαλ πανω-κατω κ αφου περυσι δειξαμε οτι εστω κ με λιγη τυχη (κ πολυ κοντρα διαιτησια) τους εχουμε θελω να πιστευω οτι μπορουμε… αν περυσι μας επαιζαν 50-50 κ περνουσαμε φετος κ hummer θα ειχαμε κ δεν θα ειχαμε τιποτα να ζηλεψουμε απο την ατλετικο… μονο ομως το οτι η τιμωρια σαριεγκι αποτελει πληγμα, δειχνει τις ελλειψεις του ροστερ…

Την εχετε λες εσυ δηλαδη?Την Ατλετικο?Oh really?