Στον ύπνο σου

[SIZE=“2”]Όλοι μας γνωρίζουμε τους γνωστούς «υπνοβάτες» και όλο και κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε κάνει και εμείς αυτούς τους νυχτερινούς περιπάτους…
Μήπως όμως έχουμε επιδοθεί και σε κάτι άλλο και απλά δεν το θυμόμαστε;;

Υπάρχει και μία άλλη διαταραχή του ύπνου μας, η ονομαζόμενη «Σεξυπνία».
Μία σπάνια διαταραχή του εγκεφάλου μας!
Η σεξυπνία αναγνωρίζεται επισήμως ως υποτύπος της παραϋπνίας, μιας ομάδας διαταραχών που περιλαμβάνουν την υπνοβασία, το παραμιλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου και τους εφιάλτες, μεταξύ άλλων.

Άτομα που παρουσιάζουν την διαταραχή αυτή εκδηλώνουν άθελα τους, ενώ κοιμούνται, τις σεξουαλικές διαθέσεις τους στο σύντροφο τους, συχνά με βίαιο τρόπο, καθώς περιλαμβάνουν από τα βογγητά μέχρι και τον αυνανισμό. Ενώ την επόμενη μέρα το πρωί δεν θυμούνται το παραμικρό από όσο έχουν κάνει το προηγούμενο βράδυ!

Στην περίπτωση της σεξυπνίας, το πρόβλημα συνήθως είναι διαταραχή της διέγερσης από τον ύπνο χωρίς όνειρα. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα εν μέρει διεγείρονται από τον βαθύ ύπνο, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου-αφύπνισης όπου δρουν ασυναίσθητα, με σοβαρά εξασθενημένη κριτική ικανότητα.

Μελέτη που έγινε το 2005 από τον Νικ Τραγιάνοβιτς, που είναι ερευνητής στην Κλινική Ύπνου και Επαγρύπνησης στο νοσοκομείο Western του Τορόντο στον Καναδά, απέδειξε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που εκδηλώνουν σεξουαλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ήταν υπερβολικά πολλές και ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Πρέσμαν, ειδικό σε θέματα ύπνου στο νοσοκομείο Lankenan στην Πενσυλβάνια, τις περισσότερες φορές οι σεξουαλικές πράξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση. Και οι αντιδράσεις τους είναι ποικίλες. «Μερικές φορές, το σιχαίνονται. Άλλες, απλώς το ανέχονται και σε σπάνιες περιπτώσεις, το απολαμβάνουν περισσότερο από ό,τι όταν είναι ξύπνιοι». Ο ίδιος ειδικός προσθέτει πως οι άνθρωποι αυτοί είναι απλοί, με συνηθισμένη ερωτική ζωή (όταν δεν κοιμούνται).
Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανιζόταν σε ανθρώπους που πραγματοποιούσαν όσα ονειρεύονταν, ως αποτέλεσμα υποκρυπτόμενων ψυχολογικών προβλημάτων. Η άποψη αυτή όμως θεωρείται σήμερα λανθασμένη. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σεξυπνία συνδέεται με την προσωπικότητα ή με προηγούμενες σεξουαλικές συμπεριφορές του ανθρώπου που την εκδηλώνει», προσθέτει ο Πρέσμαν.

Ο Τραγιάνοβιτς και οι συνάδελφοί του ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή, επειδή σπανίως οι ίδιοι το δηλώνουν σε ειδικό γιατρό, ενώ οι γιατροί δεν ρωτούν σχεδόν ποτέ. Σε καμία περίπτωση όμως η σεξυπνία δεν είναι τόσο συχνή όσο η υπνοβασία, που σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζει 2%-4% του ενήλικου πληθυσμού.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουν τα αίτια και το εύρος της εξάπλωσης της σεξυπνίας, γιατί σε ορισμένες χώρες υπήρξαν άνθρωποι που κάθησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου εξαιτίας αυτής της ασυνήθιστης διαταραχής.
Φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μηνύθηκαν από τις συντρόφους τους για σεξουαλική παρενόχληση και εκείνοι επικαλέστηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων τη δικαιολογία ότι πάσχουν από σεξυπνία.
Η σεξυπνία και η υπνοβασία έχουν πολλά κοινά στοιχεία καθώς συγκαταλέγονται στις δυσυπνίες - διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Σε αντίθεση με τους υπνοβάτες, οι άνθρωποι που πάσχουν απο σεξυπνία δεν… το κουνούν από το κρεβάτι τους. Μπορεί να επιδοθούν σε σεξουαλικές πράξεις οποιαδήποτε ώρα του ύπνου τους, σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπνοβατών που αρχίζουν τη… βόλτα τους τις πρώτες ώρες της νύχτας.
Η Κλινική Ύπνου και Επαγρύπνησης στο νοσοκομείο Western του Τορόντο στον Καναδά έκαναν μία έρευνα για την σεξυπνία και το ένα
τρίτο από τους 219 ανθρώπους που έλαβαν μέρος ήταν γυναίκες.

Ο αριθμός αυτός συμπίπτει με τα γενικά ποσοστά παρόμοιων διαταραχών του ύπνου που εκδηλώνονται σε διάφορους ανθρώπους. Το γεγονός μάλιστα ότι η σεξυπνία παρουσιάζεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι πρόκειται για μια κατάσταση η οποία - όπως συμβαίνει και με την υπνοβασία - συσχετίζεται με την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι με κάποιο σοβαρό ψυχολογικό ή σεξουαλικό πρόβλημα που εμφανίζεται μόνο σε νεαρούς άνδρες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, θεωρούν ότι η σεξυπνία είναι παραλλαγή της υπνοβασίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Δεν θυμούνται τίποτα από όσα κάνουν το προηγούμενο βράδυ, ενώ καμιά φορά οι ίδιες συνήθειες παρουσιάζονται και σε μέλη της οικογένειάς τους. Ο αδελφός και η αδελφή της Λίζας Μαχόνεϊ από την Πενσιλβάνια λένε πως έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς σεξουαλική συμπεριφορά την ώρα που κοιμούνται.
Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων ανδρών με αποφρακτική άπνοια ύπνου που οι σύντροφοί τους παραπονέθηκαν ότι προσπαθούσαν να κάνουν σεξ μαζί τους ενώ ροχάλιζαν. Ομοίως, σεξυπνία έχει αναφερθεί και μεταξύ ατόμων που υποφέρουν από σχετιζόμενες με τον ύπνο επιληπτικές κρίσεις.[/SIZE]

Βy Rangel

Έχω να δηλώσω ότι έχω πέσει θύμα σεξ - υπνοβάτη.

και σε χάλασε…:lol:

Έχω ακούσει κάτι τρελά περιστατικά σχετικά με το θέμα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν…

Τα άτομα που πάσχουν από σεξυπνία δεν το γνωρίζουν, οπότε αν στο είπε κάποιο θύμα . τότε έχει πιο πολλές πι8ανότητες να είναι αλή8εια…

Όχι το είχα διαβάσει σε εφημερίδα και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση!Συγκεκριμένα έλεγε για μία γυναίκα με οικογένεια παιδιά η οποία το βράδυ σηκωνόταν έβγαινε απ’το σπίτι της και και πήγαινε σε διάφορα μπαρ και περίεργα μέρη όπου και λάμβανε μέρος σε ομαδικές “συγκεντρώσεις”…:stuck_out_tongue: :-s

Δεν ισχύει ή είναι μία τελείως διαφορετική περίπτωση… :wink:

Γιατι από την στιγμή που 8α σηκωθεί απο το κρεββάτι θεωρείτε υπνοβάτης και όχι ότι πάσχει από σεξυπνία , καθώσ τα άτομα αυτά επιδίδονται σε εξουαλικές πράξεις στο σημείο ακριβώς που κοιμούντα… αν είναι μονοι τους, μόνοι τους ! αλλιως με τον συντροφο τους…

Άρα καλά το υποψιάστηκα στην αρχή!

Bασικά σε εμένα κάτι χουφτώματα είχαν πέσει, αλλά μιλάμε για χώσιμο κανονικό. Τι κρίμα που ήταν ο μαλάκας ο φίλος μου ο Κώστας… Καλά πολύ γέλιο την άλλη μέρα πάντως.

Καλά κ εσύ δεν του έχωνες καμία να ξυπνήσει…?!

Μπορει να την εβρισκε ο ανθρωπος, τι ανακατευεσαι???:stuck_out_tongue:

Περίεργα πράγματα…!!:? :stuck_out_tongue:

Εχω πεσει θυμα ‘‘σεξυπνιας’’ με τον τροπο που το εννοεις κουκλιτσα μου απ τον προην μου…αν θυμαμαι καλα δυο η τρεις φορες… τον ειχα ρωτησει την επομενη και δεν θυμοταν τιποτα…:slight_smile:

Δεν καταλαβες, εκανε πως κοιμοταν…:stuck_out_tongue:

Εχω πεσει θυμα ‘‘σεξυπνιας’’ απ τον προην μου κουκλιτσα μου…αν θυμαμαι καλα δυο η τρεις φορες!!!
Του εκανα κουβενα την επομενη για τις ‘‘ενεργιες του’’ και δεν θυμοταν ΤΙΠΟΤΑ!!![-X

Nαι αλλά δε νομίζω να σε χάλασε το προηγούμενο βράδυ!!! :lol:

Μου χαλασε τον υπνο ο βλακας!!!:evil:

εγω μια φορα μικρος, σηκωθηκα και πηγα να κατουρησω τον αδερφο μου. ευτυχως με προλαβε ο πατερας μου και κατουρησα κατι λουκυ-λουκ.
ο αδερφος μου απ’την αλλη, μια νυχτα που ειχε κανονικο ψωλοκρυο, σηκωθηκε και πηρε ολα τα σκεπασματα του και τα’χωσε μες στο μπανιο, μετα πηρε τα δικα μου και σκεπαστηκε…