Μπα, οταν λες κοσμο πρεπει να εννοεις τους παντες και ουτε μονο τα ανωτερα ουτε μονο τα κατωτερα κοινωνικα στρωματα μιας κοινωνιας.
Μια κουβεντα για την κατασταση, τη ζωη, την πολιτικη, την κοινωνια, και το βιοτικο επιπεδο στην Αμερικη, θα επαιρνε σελιδες, και το μονο που θα μπορουσα να προσφερω προσωπικα θα ηταν μια 8χρονη εμπειρια στη Νεα Υορκη. Καθε πολιτεια εχει τα δικα της προβληματα και τα δικα της θετικα, και το δικο της χαρακτηρα. Η ελληνικη νοοτροπια ταιριαζει πιο πολυ στη ζωη στο West Coast, που δεν εχω παει ποτε, αλλα δεν ειναι περιεργο που οι καλυτεροι μου φιλοι ή κοπελες με τις οποιες εχει βρεθει κοινο εδαφος εδω περα ειναι απο Σαν Φρανσισκο, Σαν Ντιεγκο, Νεο Μεξικο και Νεα Ορλεανη. Απο κει και περα, και η Ανατολικη Ακτη ειναι μια χαρα, αλλα στο κεντρο… ας το αφησουμε καλυτερα.
Οσον αφορα τα κατωτερα κοινωνικα στρωματα που λες… ειναι πολυπλοκη η κουβεντα. Η Αμερικη ειναι η χωρα των αντιθεσεων, αλλα αυτο που εχω καταλαβει ειναι πως ενα πολυ μεγαλο ποσοστο των αστεγων και αεργων, θα μπορουσαν να ειναι σε πολυ καλυτερο βιοτικο επιπεδο αν το προσπαθουσαν. Οι ευκαιριες για καλυτερεψη της ζωης ειναι αρκετες εδω περα. Το μεγαλο achievement που δε γινεται πολυ ευκολα unlock ειναι τα ΠΟΛΛΑ λεφτα. Αλλα τελος παντων, περα απο οικονομια… εγω ξερω οτι κανενα μερος στον κοσμο δεν ειναι τελειο. Στην Ελλαδα κανουμε καποια πραγματα καλυτερα απο την Αμερικη, και στην Ευρωπη γενικοτερα υπαρχει μια αντιληψη οτι τα κρατη ειναι περισσοτερο κοινωνικα κρατη, αλλα να το χεσω αυτο οταν βλεπουμε τι γινεται στην Ευρωπη τις τελευταιες δεκαετιες. Υποκρισια, οικονομικος ελεγχος απο Γερμανους και λοιπα βορειοευρωπαικα μουνοπανα, ρατσισμος, φασισμος, εξαρση σε ολες τις καταπτυστες πτυχες της ανθρωπινης ιδιοσυγκρασιας, και ακροτητες παντου. Απο τοτε που δημιουργηθηκε λεει η Ευρωπαικη Ενωση δεν εχει γινει πολεμος… τελεια. Καταπληκτικα περναμε και στην Ελλαδα, καταπληκτικη ειναι και η ζωη στην Πολωνια, τη Νοτια Ιταλια, την Πορτογαλια, ολες τις Σλαβικες χωρες, και σε ολη την Ευρωπη.
Σαν τελικο πορισμα με αυτα που βλεπω και ζω στη συγκεκριμενη πολη και χωρα, νομιζω πως το βιοτικο επιπεδο ειναι πολυ ανωτερο σε μεσο ορο απο την Ελλαδα. Και ασχετα απο το τι νομιζω… υπαρχουν και δεικτες σε παμπολλες ερευνες που ειναι αντικειμενικοι με βαση τους παραγοντες που κρινουν εστω, και σιγουρα τοποθετουν τις ΗΠΑ στις λεγομενες πρωτοκοσμικες χωρες, αλλα σιγουρα οχι στην κορυφη. Η Ελλαδα δυστυχως ειναι πολυ πιο χαμηλα.
Τωρα για τη νοοτροπια του μεσου Αμερικανου και του μεσου Ελληνα… ειπε κι ενα σωστο πραγμα ο Προφεσι μεσα στο τρολλαριστικο παραληρημα του. Ψοφο σε ολους αυτους, δεν κανουμε διακρισεις!
ΥΓ. Την Ευρωπη και συγκεκριμενα την Ευρωπαικη Ενωση, πλεον τη μισω οσο τιποτα αλλο σε επιπεδο “χωρων” και δεν προκειται ποτε να κατσω να αναφερω τα θετικα που εχουνε χωρες οπως η Σουηδια, η Ολλανδια και οι αλλες βορειες, οταν εχουν εγκληματισει ολες εις βαρος των φτωχων χωρων, και μετα μας βριζουν κι απο πανω.