Θα επενδύατε τα χρήματά σας στους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, με δυνατότητα οικονομικής ανταμοιβής;

Διάβασα αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, μετά από πολλή σκέψη μου για το θέμα:

Η σκέψη είναι απλή: δίνεις λεφτά σε έναν καλλιτέχνη / τραγούδι που πιστεύεις ότι θα πάει καλά, και με τα χρήματα αυτά αγοράζεις ένα ποσοστό των κερδών που θα βγάλει. Προφανώς το copyright παραμένει στον καλλιτέχνη, εκείνος απλώς υποχρεούται συμβατικά να σου αποδώσει το ποσοστό σου.

Το αναζητώ το θέμα γιατί πρώτον σαν άνθρωπος πιστεύω πάρα πολύ ότι στην τέχνη βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του νοήματος της ζωής, και δεύτερον γιατί η μουσική βιομηχανία και ιδιαίτερα οι μικροί καλλιτέχνες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην ή και κέρδος από την τέχνη τους.

Θα ήταν όνειρο για μένα το να μπορεί ένας άνθρωπος που νιώθει ότι έχει δημιουργικότητα να αφήσει την 9-5 δουλειά του για να μπορέσει να αφοσιωθεί στην τέχνη του, ακόμα κι αν του αποφέρει απλώς μία ανθρώπινη, βιώσιμη αμοιβή. Και από την πλευρά (μας) των οπαδών, θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να στηρίζουμε τον απόλυτα underground καλλιτέχνη για να συνεχίσει αυτό που κάνει και να μην τα παρατήσει. Και προφανώς το οικονομικό incentive της επένδυσης θα μπορούσε να κάνει την ιδέα πραγματικά βιώσιμη, γιατί μόνο με τα donations βλέπουμε ότι δεν γίνεται εύκολα δουλειά.

Μία υλοποίηση της ιδέας υπάρχει και δεν είναι τόσο κακή, αλλά σίγουρα θα είχε πολύ πολύ δρόμο. Ακούς 30 δευτερόλεπτα από ένα τραγούδι και επιλέγεις αν θα βάλεις χρήματα σε αυτό, με ανώτατο όριο χρημάτων που έχει θέσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. https://corite.com/explore

Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες για το θέμα και την υλοποίηση της ιδέας που με χαρά θα συζητούσα, αλλά ας ξεκινήσουμε από το γενικό αυτό concept.

12 Likes