Κάρλος Καστανέντα - Η διδασκαλία του Δον Χουάν

Δον Χουάν

Ένας απο τους πιό μυστηριώδης ανθρώπους στη γη ήταν ο Δόν χουάν δάσκαλος και κάτοχος της εκπληκτικής γνώσης τον Τολτέκων σαμάνων του αρχαίου μεξικού.Ο Δον χουάν έγινε γνωστός σαν ο κεντρικός χαραχτήρας των βιβλίων του Κάρλος Καστανέντα.

-Κατα τα φαινόμενα ο δον χουάν γεννήθηκε το 1891 στην Γιούμα περιοχή της αριζόνα και <<πέθανε>> το 1973 ή το 1976. Λέω <<πέθανε>> γιατί στα βιβλία του Καστανέντα ο δον χουάν μεταμορφώθηκε μαζί με όλη του την ομάδα σε μια μάζα ενέργειας ! σε μία πολύ συγκινητική σκηνή στο βιβλίο του καστανέντα.

  • Όλη του την μυστική του διδασκαλία την διδάχθηκε περίπου στην ηλικία των είκοσι χρόνων του απο τον Ναγκουάλ Χουλιάν Οσόριο που ήταν ηθοποιός στο επάγγελμά του και τρομερός γνώστης της παραφύλαξης μιας τεχνικής που περιγράφω πιο αναλυτικά στο άρθρο μου για τον κάρλος καστανέντα. Ο δον χουάν ήταν ο τελευταίος μάγος της γενεαλογικής τους γραμμής.Ο χαραχτήρας του αν και εκκεντρικός είχε σωστή κατα τη γνώμη μου τοποθέτηση για τα πράγματα που έθιγε και πραγματικά πιστεύω πως είτε αληθινός είτε φανταστικός, σαν χαραχτήρας ήταν ασσύληπτος για τα δεδομένα ενός δυτικού ανθρώπου.

-Αστείος,αστείρευτα ενεργητικός,πνευματώδης και ένα σωρό άλλους χαραχτηρισμούς μπορεί να του προσδώσει κανείς αν μελετήσει την ζωή του μέσα πάντα απο τα βιβλία του Καστανέντα και των συντρόφων Ταίσα Αμπελάρ και Φλορίντα Ντόνερ Γκράου. Ο δόν χουάν ήταν κάτοχος της μυστικής γνώσης ενός πανάρχαιου γνωστικού συστήματος αντίληψης της πραγματικότητας.Μέρος αυτού του συστήματος πέρασε στον Κάρλος καστανέντα και στην ομάδα του.Υπάρχουν πάντως πολλοί ερευνητές που συμφωνούν ότι στην πραγματικότητα ο δον χουάν είναι απλά ένας μύθος και αποκύημα της φαντασίας του κάρλος καστανέντα.Πολλές φορές μέσα στα βιβλία του καστανέντα ο δον χουάν έχει τρομερή άποψη για πολλά πράγματα του κόσμου μας.

Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Δον Χουάν υπήρξε πράγματι ή όχι (για μας που διαβάσαμε τον Καστανέντα μάλον υπήρξε…) πάντως οι διδασκαλίες του είναι μοναδικές και νιώθω ότι από τις κουβέντες του ρέουν πολλά ποτάμια γνώσης.

Νομίζω οτι αυτά τα διδάγματα, οι κοσμοθεωρίες και ο τρόπος ζωής που πραγματεύονται τα βιβλία είναι πέρα για πέρα σωστά. Ίσως ο Καστανέτα να ήταν ο Δον Χουάν. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα.
Σημασία έχει ένα πράγμα… Τι πραγματικά λένε τα βιβλία αυτά. Μιλούν για μια γενική αλήθεια που όλοι την αντιλαμβανόμαστε; 'Η Ο καθένας μας καταλαβαίνει κάτι διαφορετικό…

Σας ακούω…

Πάει καιρός από τότε που διάβασα, αλλά πέρα από τις εικόνες της μεξικάνικης ερήμου με το πεγιότ, ή πως το λέγανε, δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο στο νου μου. Δε με είχε κερδίσει πάντως, μου φάνηκε πως έχει γίνει πολύ κακό για το τίποτα. Έχεις διαβάσει μήπως άλλα βιβλία του;

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΦΛΟΓΑ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ
Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
ΜΑΓΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΣΑΜΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΕΞΙΚΟ
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

Αυτα ειναι τα βιβλια του. Τουλαχιστον τοσα γνωριζω…

Εχω διαβασει και το “Η δυναμη της σιωπης”

Πρεπει καποια στιγμη να διαβασω και αλλα…

Επομένως Spiro θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα βιβλία αυτά σε μια κατηγορία “μυστικιστικού” ας πούμε περιεχομένου?

Μυστικιστικά είναι σαφώς, μια καταγραφή της σαμανικής παράδοσης μέσα από το προσωπικό πρίσμα του συγγραφέα. Αν και δεν έχω διαβάσει πολλά πράγματα, κυρίως αποσπασματικά κάποιες θεωρίες και εμπειρίες του, από προσωπικές εμπειρίες νομίζω ότι το θέμα του συνειδητού ονειρέματος και της αστρικής προβολής περιγράφεται με πολλή μεγάλη λεπτομέρεια (όσο λεπτομερής δηλαδή μπορεί να γίνει μια τέτοια καταγραφή, μιας και οι ονειρικές λέξεις και περιγραφές έχουν άλλο τρόπο ερμηνείας και υποσεινήδητο χαρακτήρα.) Τα παρουσιάζει βέβαα πιο γλυκά και ονειρεμένα από ότι είναι βέβαια…μάλλον το γνωρίζει και ο ίδιος αυτό, απλά θέλει να ταρακουνήσει την δυτική κοσμοθεωρία μας και να μας κάνει να στραφούμε στην μυστικιστική παράδοση, πράγμα που θεωρώ και εγώ πολύ σημαντικό.

Με προλαβε ο elmarad. Αλλα με καλυψε επισης. Θα ηταν μια ωραια “εμπειρια” να διαβασεις καποιο-α βιβλιο του παντως, να εισαι σιγουρος.

Ποιό θα μου πρότεινες να διαβάσω πρώτο;

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ :slight_smile:

Δεν έτυχε να διαβάσω βιβλία του αλλα αυτό που είναι σίγουρα εκπληκτικό είναι η ζωή και ο υποτιθέμενος θάνατος του Καστανέντα(η ομάδα και η οπαδοι του των θεωρουν ακόμη ζωντανό)…
Eυκαιρίας δοθείσης ,θα τον τσεκάρουμε και αυτόν…

Η προσέγγιση του πάντως στο θέμα των σαμάνων είναι πολύ ενδιαφέρουσα ,γιατί πρόκεται για μια αφήγηση γεγονότων και εμπειριών από έναν άνθρωπο “δυτικό”. Παρουσιάζει μια διαφορετική όψη του κόσμου. Ενδιαφέρον έχει, τσεκάρετε.

Χμμ δεν ξέρω αν έχει ενδιαφέρον,αλλά εγώ δε συγκλονίστηκα όταν διάβασα το Δον Χουάν.Πιο πολύ μου φάνηκε,πολύ κακό για το τίποτα,με προσποιητό βάθος…not my cup of tea.Φυσικά αυτή είναι απλώς η άποψή μου

Κακά τα ψέματα, απο μια εποχή και έπειτα ο μυστικισμός έγινε και λίγο “trendy” στη Δύση, συμπορευόμενος ίσως με όλο εκείνο το New Age κίνημα της αναβίωσης του αποκρυφισμού, της αστρολογίας, κλπ… Αν και προσωπικά αναγνωρίζω και μια υγιή, θετική πλευρά στον μυστικισμό και σε ανάλογες φιλοσοφικές θεωρήσεις, δε ξέρω που μπορώ να τραβήξω την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε κάτι που είναι γνήσιο (και μερικές φορές ανατρεπτικό) και σε κάτι που απλά κοιτάει να “πιάσει την καλή”…

Ίσως διαβάζοντας τη Διδασκαλία του Δον Χουάν να μου λυθεί η απορία.

Για μένα είναι σωστό να έχεις μια τάση αμφισβήτησης σε οτιδήποτε και εάν διαβάζεις. Είναι υγιές και μόνο έτσι μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοια βιβλία. Εγώ π.χ. δεν εκστασιάστηκα διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, σε αρκετά σημεία στραβομουτσούνιασα , σε κάποια άλλα γούσταρα κλπ κλπ.