Χμμ, ας πω τη γνώμη μου και μετά μπορείτε να αντιπαραθέσετε τις δικές σας.
Το ερώτημα είναι, πόσο πρωτότυπο θέλουμε το συγκρότημα που ακούμε? Ποια είναι τα κατώτερα όρια καινοτομίας που του επιβάλλουμε/ ή ποια είναι τα ανώτερα όρια καινοτομίας που του επιτρέπουμε?
Καταρχάς να προλάβω όσους θα πουν “αρκεί η μουσική να μιλάει μέσα σου, να την ακούσεις και να γουστάρεις” και λοιπές ανακάλυψα-τον-τροχό εκφράσεις. Ε ναι ρε φίλε, προφανώς και ισχύει, κάτι μας είπες τώρα. Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία. Αν οι εξηγήσεις ήταν τόσο εύκολες, ο Φρόυντ θα ήταν φούρναρης και ο Γκάους πεταλωτής!
Λοιπόν, αφού ξεκαθάρισα αυτό να προχωρήσω σε αυτό που θέλω εγώ από ένα συγκρότημα, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δε μου αρέσουν και συγκροτήματα που δεν κάνουν αυτά που λέω.
Πιστεύω ότι ένα συγκρότημα οφείλει καταρχήν για να έχει λόγο ύπαρξης στη μουσική σκηνή να έχει καταφέρει να φτιάξει μετά από μια σειρά κυκλοφοριών, ή και με την πρώτη του ήδη κυκλοφορία, το δικό του προσωπικό αναγνωρίσιμο ήχο. Και προφανώς να το κάνει συνειδητά αυτό. Από εκεί και πέρα, κατά τη γνώμη μου δεν οφείλει να συνεχίσει να πρωτοτυπεί. Δε χρειάζεται να συνεχίσει να πρωτοτυπεί, εκτός αν το αισθάνεται. Ο ήχος που έχει ήδη φτιάξει είναι αυτός που έχει καθιερώσει το συγκρότημα στους οπαδούς του, οι οποίοι -εφόσον τους άρεσε ο συγκεκριμένος ήχος- σίγουρα περιμένουν και άλλους δίσκους σαν και αυτόν. Δηλαδή, πως να το πω, όταν ακούτε έναν γαμάτο δίσκο και είναι ακριβώς όπως τον θέλετε, δεν επιθυμείτε να ακούσετε κάτι παρόμοιο? Αυτός στην ουσία δεν είναι και ο λόγος που αγωνιάτε για να βγει ο επόμενος?
Αυτά τα λέω γιατί σήμερα υπάρχει από πολλούς μια λανθασμένη αντίληψη, ότι πχ ένα συγκρότημα επαναλαμβάνεται, αναμασάει τα παλιά, έχει επαναπαφθεί κτλ κτλ. Ε λοιπόν όχι, αν το συγκρότημα έτσι γουστάρει να κάνει και οι δίσκοι που βγάζει εξακολουθούν να είναι εμπνευσμένοι, τότε κάνει πάρα μα πάρα πολύ καλά. Και αυτό γιατί προφανώς παίζει ωραία μουσική και παίζει δικιά του μουσική όπως μόνο αυτό ξέρει. Τι άλλο να ζητήσει κανείς!
Αυτά προς το παρον. Και να ξεκαθαρίσω ότι αν το συγκρότημα επιλέγει να πειραματίζεται συνέχεια, πολύ καλά κάνει. Και αν οι νέοι δρόμοι που επιλέγει τυχαίνει να αρέσουν και αυτοί σε μένα, τότε παίρνουν ένα respect point.
Όπως επίσης και το γκρουπ που διαλέγει να μην είναι καινοτόμο (ή δεν τα καταφέρνει να είναι). Και αυτό θα μου αρέσει απλά στην εκτίμησή μου θα είναι πολύ πιο ψηλά τα γκρουπς που περιέγραψα.