Παναθηναϊκός #2

Ο αρχηγός της εθνικης Βουλγαρίας εχει μεγαλωσει στην Ελλάδα και την Κύπρο και μιαλει άπταιστα ελληνικά. Το οτι δεν ειναι στην εθνικη ειναι θεμα της εοκ και μονο.

Αφού ο Αταμαν ειναι τοσο σχολαστικός με τις εθνικότητες και τον χαλαει ο βεζενκοφ και ο ντορσευ φαντάζομαι θα επιστρέψει το μεταλλιο του γιουρομπασκετ με τοσους “μουφα” τουρκους που ειχε. :stuck_out_tongue:

Ο κανονισμός ειναι για γελια. Το μονο που καταφερε ειναι κατι Μποχωριδιδες και Λαρςντζακιδες να πατανε στην αναγκη για ελληνες και να κατσικωνονται στα ροστερ των αιωνιων με καλα συμβόλαια. Οι αμεσως επομενες ομαδες δε (Αεκ, Αρης κλπ) προτιμανε ξεκάθαρα να χτίσουν σε averege Αμερικανούς. Ο πιο αξιόλογος Έλληνας που παει να αναδειχθει και ο μονος που ειμαι σε θεση να σκεφτω ειναι ο Μπαζινας.

Για Γουοκαπ αγγελιπουλους και δπγ τα ειπαμε 100 φορες τζαμπα θα ανακηκλωθω. Μακαρι να χασει την υπηκοότητα ο Τομας και να παρουμε πιο ταλαντούχο βασικο ασσο και να μεινει για ειδικες αποστολες και αμυνα σαν 2ος

Το παιδί Έλληνας είναι. Το ξέρουμε αυτό.
Το θέμα όμως είναι ότι όλο αυτό με τους 6 ξένους/Έλληνες έχει γίνει υποτίθεται κυρίως για την εθνική, να υπάρχουν Έλληνες παίκτες που θα παίζουν, θα εξελιχθούν και στη συνέχεια θα μπορούν να προσφέρουν στην εθνική. Αυτό ήταν το πλανο, η “λογική”.

Ο Βεζένκοφ εκ των πραγμάτων ούτε επαιξε ποτέ ούτε θα μπορεί να παίξει. Είναι στην εθνική Βουλγαρίας.
Και ο Μιλουτινοφ είναι πολλά χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ. Αν πάρει την υπηκοότητα θα πρέπει να λογίζεται και αυτός μέσα στην εξάδα των Ελλήνων;…
Το ίδιο θα έλεγα και για οποιονδήποτε δικό μας παίκτη απλά δεν έχω κάποιον υπόψη μου αυτή τη στιγμή που να γνωρίζω ότι θέλει την ελληνική υπηκοότητα.

Για τον Γουόκαπ δεν θέλω να πω κάτι …δεν έχει νόημα να μιλάμε για τα προφανή.

Για τον Ντόρσεϊ, εγώ προσωπικά λέω ότι καλώς παίζει.
Και εκεί όμως υπάρχει θέμα. Σύμφωνα με την ΦΙΜΠΑ δεν είναι Έλληνας νομίζω, στην εθνική παίζει ως νατουραλιζέ, με τον ίδιο τρόπο δηλ που παίζει και ο Σορτς με την Βόρεια Μακεδονία, ο Μπράουν με την Ισπανία και τόσοι άλλοι Αμερικάνοι που έχουν πάρει διαβατήριο και παίζουν με εθνικές ομάδες.

Για εμένα δύο δρόμοι υπάρχουν.
Ο πιο λογικός, δηλ να τελειώνει όλο αυτό και οι ομάδες να παίζουν με τα ρόστερ τους όπως παίζουν και στην Ευρωλίγκα ή αν θέλουν να υπάρχει το 6/6, να μπουν αυστηροί κανόνες.
Σε τι ηλικία πχ πήρε την υπηκοότητα. πόσα ματς έχει παίξει με την εθνική κτλ
Έτσι όπως είναι τώρα το πράγμα δεν βγάζει κανένα νόημα, μια παρωδία είναι.

Αν ρωτας εμενα οχι. Απλα ειναι αλλο πραγμα τελείως. Ο Σασα απ την αρχη της καριερας του παιζει σταν Έλληνας, μεγάλωσε σε ελληνικό περιβάλλον και μπορεις να πεις οτι τα ελληνικά ειναι η μητρική του γλώσσα.

Ο Ντορσευ αγωνίζεται σαν Έλληνας απ το 2015 και εκεινο το παγκοσμιο υ19 στην Κρήτη. Το οτι παιζει σαν νατουραλιζε ειναι μαλακια της FIBA και μονο. Για ποιον λογο να παιζει ρολο η ηλικια που πήρες διαβατήριο. Αν το ιδιο ίσχυε στην FIFA Καρετσας και Ζαφείρης δεν θα μπορουσαν να παιξουν μαζι γιατι θα ηταν ναρουραλιζε ενω ειναι ελληνες. Και ο Μπουζελις στην Λιθουανία για τον ίδιο λογο ως νατουραλιζε λογίζεται.

Υπαρχουν καλύτεροι τρόποι θεωρώ να παραχθουν παιχτες απ αυτην την κοροϊδία. Υοοχρεωσε τους να επενδύσουν στις ακαδημιες, βαλε κανονα να ειναι μεσα ενας Έλληνας u20 υποχρεωτικά σε καθε 5αδα κλπ. Κανε κατι πιο ουσιαστικό τελως παντων.

1 Like

Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα γενικά που να βγάζει νόημα το 6/6, πιο ουσιαστικά όπως λες.
Δεν το έχουν κάνει και βλέπουμε αυτή την αστειοτητα.

Και εννοείται το αποτελεσμα είναι να βλέπουμε ένα ελληνικό μπάσκετ και μια εθνική που πάει από το κακο στο χειρότερο.
Ευτυχώς υπάρχει ένας Γιάννης που έρχεται κάποια καλοκαίρια αλλιώς ούτε 8αδα δεν θα μπαίναμε κάθε φορά.

1 Like

Παντως, ανεξαρτητως ομαδας, ονοματος παικτη, αθλήματος ή δεν ξερω τι αλλο, το κρατος εχει θεσπισει κριτηρια με τα οποια ενας ξενος μπορει να παρει υπηκοοτητα. Αν ο (καθε) Μιλου τα καλυψει, προφανως μπορει να παιξει σε καποια εθνικη. Μετα μπαινουν οι κανονες της εκαστοτε συνομοσπονδιας, αφου π.χ. ο Μεσι δεν μπορει να παιξει και στην Αργεντινη και στην Ισπανια.

Η υπηκοοτητα δεν κρινεται απο το αν εμεις θα θεωρησουμε Ελληνα τον Βεζενκοφ ή Γερμανο τον Ντορσεϊ. Η μονη παρασπονδια, που δεν οφειλεται σε ομαδα αλλα στο κρατος και τα καναλια που διακινουν τετοιες “ευκαιριες”, ειναι του Γουοκαπ. Ουτε ειναι κριτηριο υπηκοοτητας οι παραξενιες της ΦΙΜΠΑ, ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, παπαρια μαντολες και οι κανονες που βαζει.

Ε καλά, κάτι λίγο οφείλεται και σε κάποια ομαδα ε; Δε νομίζω ότι ξύπνησε το κράτος μία μέρα και είπε “ας δώσω υπηκόοτητα στον Γούκαπ”.

Μπορούμε να διαφωνήσουμε το ποια ομάδα εμπλέκεται. Μπορείς να πεις ότι ήταν η εθνική ομάδα (αυτή είναι η λεγόμενη καλή θέληση που έχουμε πάντα για τις ομάδες μας και ποτέ για τους αντιπάλους) κι εγώ να λέω ότι έγινε λόγω Ολυμπιακού (αφού δε θυμάμαι να εξετάστηκε κάποιο έυρος παικτών και να αποφασίστηκε ότι ο Γουόκαπ ήταν καλύτερη επιλογή από τον Μπέικον ξερωγω - πες ότι έχω κακή θέληση). Πάντως κάποια ομάδα το εκμεταλλεύτηκε και ηθικά αυτή είναι υπόλογη

“Κατι λιγο” και “κατι πολυ”. Προφανως ολο και καποια ομαδα θα εχει οφελος να το κανει αυτο. Ομως χανεις το δασος. Αν το κρατος ηθελε, στα @@ του ποια ομαδα θα το ηθελε. Το δικο μου ποιντ προφανως δεν ηταν να καθαρισει ο Γουοκαπ απο το αν επρεπε ή οχι να γινει Ελληνας, αλλα στο τι οριζεται ως κριτηριο για υπηκοοτητα.

Αν μπουμε στη διαδικασια εξετασης παλαιων ελληνοποιησεων, θα πεσει πολυ κλαμα και δεν θα αρεσει ουτε σε πρασινους ουτε σε κοκκινους. Ποδοσφαιρικους και μπασκετικους. Ας μην κλειδωθει λοιπον το νημα, κριμα ειναι :stuck_out_tongue:

Φοβάμαι ότι αυτό ακριβώς είναι το δάσος και θα αντιστρέψω αυτό που λες σε κάτι πιο ρεαλιστικό κατ’ εμέ. Αν κάποια μεγάλη ομάδα θέλει, στα @@ της τι θέλει το κράτος, όπως έχει αποδειχθεί στα πάντα, από ελληνοποιήσεις μέχρι γηπεδικά.

Αυτοι που λενε τον Βεζενκωφ ‘Βουλγαρο’ (λες και οι λεξη ειναι βρισια) φανταζομαι λενε και τον Γιαννη Νιγηριανο? Γιατι ο Βεζεκωφ ειναι πιο Κυπριος απ’οτι ο Γιαννης Ελληνας (με τα δικα τους κριτηρια, για εμενα ειναι 100%), ειχε και εναν γονεα Κυπριο εκτος απο το γεγονος οτι γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Κυπρο.

Εκτος αν το προβλημα του Τρακη ειναι πως οι Κυπριοι δεν θα επρεπε να παιρνουν Ελληνικη υπηκοοτητα. Δεν περιμενα να ειναι τοσο ΑΚΕΛ ο Τρακης, μπραβο του δεν λεω.

Γελοιοτητες απο εναν γελοιο καραγκιοζη.

Ρεαλιστικο ναι. Ομως νομιζω οτι δεν ειναι η σωστη προσεγγιση. Ρεαλιστικο ειναι να κοιταζουμε την παρταρα μας εκει εξω και να μην μας νοιαζει ο,τιδηποτε, αλλα δικαιως παλευουμε οσο μπορει ο καθενας για να αλλαξει κατι. Αρα, κατ’ εμε, το κρατος φταει και εκει θα εστιασω.

Το σκεφτηκα καποια στιγμη, αλλα ειπα να μην ανοιξω αυτο το θεμα. Σε γενικες γραμμες παντως, οι πεντε τελευταιες λεξεις σου συνοψιζουν ολη την κουβεντα περι ελληνων και ξενων στις ομαδες.

Παμε για νανι, καληνυχτα (ή καλημερα, ό,τι ερθει πρωτο).

Πας αλλού τη συζήτηση.
Υπό την ανοχή του κράτους γίνονται πολλά. Και πρέπει να παλεύουμε για να αλλάξουν. Αυτό δεν αναιρεί τις συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων εταιρειών (ας το θέσω έτσι) όταν είτε παρανομουν είτε παίζουν με τους κανόνες προς όφελος τους.

Να το θέσω αλλιώς, στη Βιολαντα έχει ευθύνη το κράτος για το πώς δίνονται οι άδειες και πως (δε) γίνονται οι έλεγχοι. Όμως υπάρχει και συγκεκριμένος φυσικός αυτουργός που έχει ευθύνη για το ατύχημα. Και υπάρχει η στιγμή να μιλήσουμε για τις ευθύνες του κράτους αλλά όταν εξετάζουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τις ευθύνες της συγκεκριμένης εταιρείας.

Αυτά σε πολύ (μα πάρα πολύ) πιο ασήμαντη κλίμακα ισχύουν και στις εταιρείες-ομάδες. Είτε είναι η ελληνοποίηση του Γουοκαπ είτε του Τιτ Σοκ

1 Like

Καλημέρα. Τα γράφεις μόνος σου, χαίρομαι. Γιατί τα βάζεις με τον ολυμπιακό τότε όταν ξέρεις ότι διαχρονικά η ομάδα σου έχει κάνει τα ίδια πράγματα;

Αυτός ήταν ο λόγος που το πήγα αλλού (από την αρχή, όχι στο προηγούμενο ποστ μου) και ο λόγος που δεν ήθελα να αναφέρω ονόματα (θα βάλω τώρα μπουμπλη, ταρλατς και δεκάδες άλλους).

Δεν ήθελα να κάνω flame, γενική θέση εξέφρασα. Το πρόβλημα λύνεται στη ρίζα του, όχι με επιφανειακές ενέργειες. Αν διαφωνείς, κανένα πρόβλημα. Και πάλι φίλοι.

Καλημέρα. Μα, όπως είπες, την έδωσα την απάντηση ήδη. Όταν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα, μιλάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα. Τώρα μιλάμε για τον Γουοκαπ, θα τα ρίξω στον Ολυμπιακό. Αν μιλήσουμε για τον Σοκ θα τ ρίξω στον Παναθηναϊκό. Αν μιλήσουμε και για τον Σοκ και τον Τόμιτς θα τα ρίξω …στον Ιωαννίδη που τα ξεκίνησε όλα αυτά από τον Άρη ακόμα. :grin:

Η τακτική του να μην αποδίδουμε ποτέ ευθύνες γιατί “όλοι οι μεγάλοι τα ίδια κάνουν” και “το πρόβλημα λύνεται στη ρίζα του” αθωώνει μονίμως τους ενόχους αναβάλλοντας την (έστω και ηθική) καταδίκη για ένα μέλλον που δεν έρχεται ποτέ. Είναι ένα κρυμμένο whataboutism.

Φαντάζομαι ότι πλέον θα φιλοξενηθούμε εδώ και το άλλο νήμα τετέλεσται. Επομένως:

30 χρόνια μεθαύριο από το έπος:

22 χρόνια σήμερα από το ταξίδι του τεράστιου:

6 Likes

Ο νομος ειναι εκει, ας το καναμε και εμεις. Προσωπικα τον πατριωτισμο του Τρακη τον γραφω στα παπαρια μου, αλλα αν αυτος πιστευει οτι του δινει ποντους και γι’αυτο δεν το κανει τοτε ας υποστει και τις συνεπεις. Ειλικρινα δεν καταλαβαινω ουτε τον λογο, ουτε την σκοπιμοτητα αυτης της κουβεντας αυτην την στιγμη εκτος απο τον αποπροσανατολισμο μετα απο αλλη μια ηττα η οποια δεν ηταν καθολου κοντα ωστε να μπορεσουμε να τα ριξουμε παλι στην διαιτησια, οποτε βρηκαμε κατι αλλο.

Πληξη και βαρεμαρα, ειλικρινα εχω σιχαθει την ενασχοληση με το μπασκετ.

Από αυτό ξεκίνησε η συζήτηση, αυτό έγραψα κι εγώ. Ότι είναι μια μαλακιά και μισή αυτή τη στιγμή η προσπαθεία για τον Γουοκαπ που δε θα φέρει κιόλας αποτέλεσμα έτσι κι αλλιώς

Από εκεί και μετά όμως, επειδή άνοιξε η συζήτηση, το να λέμε ότι η ελληνοποίηση του Γουοκαπ δεν είναι ένα από τα σκάνδαλα του ελληνικού μπάσκετ είναι εξίσου παράλογο.

Κανένα σκάνδαλο. Εκείνη τη στιγμή, αυτό χρειαζόταν η Εθνική και έτσι έγινε. Ο Ντόρσει -να είναι πάντα καλά το παιδί- δεν ήταν σε καλή κατάσταση από όταν πήγε στην Τουρκία. Προσωπικά θέματα. Επίσης, ο Σλούκας εμφανιζόταν τις μισές φορές και δεν είχε άσσο η Εθνική. Ας ερχόταν ο Σλούκας στην Εθνική τα προηγούμενα καλοκαίρια, να θέσει το βέτο του για τον Ουόκαπ που δε θέλει να παίζει μαζί του κι έτσι να μην τον έχει ως νατουραλιζέ απέναντι του.

Σκάνδαλο είναι να παίζουν παίκτες που αρνήθηκαν κλήση στην Εθνική, όχι αυτοί που δέχτηκαν με χαρά.

Παράλογο (με επιείκεια κιόλας) είναι να λέει κάποιος ότι είναι “σκάνδαλο”.

Από τη στιγμή που επιτρέπεται σε κάθε εθνική να έχει νατουραλιζέ, το '23 λόγω απουσίας Σλούκα/Καλάθη χρειαζόταν επειγόντως PG, επιλέχθηκε (προφανώς σε μία win-win κατάσταση για ΕΟΚ και Ολυμπιακό) ο Γουόκαπ που έπαιζε ήδη και 2 χρόνια στην Ελλάδα και είχε συμφωνήσει να προεκτείνει το συμβόλαιο μέχρι το '27 και με αυτόν καλύτερο παίκτη να μην κάνει διακοπές και να παίζει 35λεπτα η Εθνική πήγε στους 16 εξασφαλίζοντας το προολυμπιακό.

Στο οποίο προολυμπιακό και στην ολυμπιάδα που ακολούθησε, πάλι ο Σλούκας έλειπε, πάλι ο Ντόρσει ήταν μη διαθέσιμος, πάλι ο Γουόκαπ ήταν απαραίτητος, πάλι δεν έκανε διακοπές (και εν τέλει έβγαλε σοβαρό τραυματισμό μέσα στη σεζόν), πάλι ήταν ο 2ος-3ος καλύτερος παίκτης της ομάδας, ειδικά στο καθοριστικό ματς με την Αυστραλία που μας πήγε στους 8.

Βέβαια για να τα καταλάβει κανείς αυτά, πρέπει να καταλαβαίνει και το άθλημα, τα βασικά του έστω, οπότε εδώ φτάνουμε σε τοίχο.

1 Like

Ακόμα και αν η Εθνική χρειαζόταν κάποιον άσο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτός ήταν ο Γουοκαπ. Αντιθέτως αποδείχθηκε ότι μόνο τον Γουοκαπ δε χρειαζόμασταν. Χρειαζόμασταν σκόρερ, όχι κι άλλους οικοδόμους. (Ειχαμε τον Καλάθη για ακριβώς την ίδια δουλειά)

Ποια ακριβώς ήταν η διαδικασία επιλογής του Γουοκαπ; Ποιοι άλλοι παίκτες εξετάστηκαν; Πώς γίνεται να ξέρει δημοσιογράφος ότι ο Γουοκαπ ίσως ελληνοποηθει όταν ο ίδιος ο Γουοκαπ έλεγε “…μα είμαι Αμερικάνος”.

Τεσπά, όπως νομίζετε. Σκεφτείτε τι θα λέγατε αν είχε γίνει αντίστροφα αυτό, από τον Παναθηναϊκό

1 Like

Νομίζω πως έχουμε ξεπεράσει τη φάση της ειρωνίας και του flame. Οπότε το βρίσκω αχρείαστο.

Από εκεί και πέρα, εμένα πχ μου φαίνεται πιο παράλογο ένας παίκτης να επιλέγει να παίξει με άλλη εθνική ομάδα, αλλά να θεωρείται γηγενής για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Γενικά, όπως τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, φροντίζουμε να τα έχουμε σε μια γκρι ζώνη, για να τα ερμηνεύει ή να τα αξιοποιεί ο καθένας κατά το δοκούν.

Επειδή τη βαριέμαι αυτή την κουβέντα, η άποψή μου είναι βρουν όλες οι ομάδες όλα τα παραθυράκια όλων των νόμων, να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες να παίζουν ως γηγενείς ώστε να αναγκαστεί να αλλάξει όλο αυτό. Είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά.

1 Like