Γ. Τσίγκος & οι Μαύροι Κύκλοι - Βόμβα

Μετά από 8 χρόνια απουσίας από τα δισκογραφικά δρώμενα, ο Γιώργος Τσίγκος επιστρέφει με το νέο άλμπουμ του με τίτλο Β.Ο.Μ.Β.Α. Ένα συγκρότημα που έζησε την χρυσή εποχή του ελληνόφωνου ροκ, τώρα προσπαθεί να δηλωσει ξανα παρόν, σε μία εποχή που σίγουρα είναι πιο φτωχή για τον συγκεκριμένο χώρο. Προσωπικά θεωρώ ότι μόνο και μόνο η προσπάθεια του συγκεκριμένου καλλιτέχνη να δημοσιεύσει άλλη μια φορά τα ονειρά του, είναι άξια συγχαρητηριών. Μακριά από τα πάλαι ποτε αιμοδιψη βαμπιρ του χώρου (βλεπε EMI - περάσανε ήδη πάνω από 10 χρόνια), η ανεξάρτητη X-ART.ici records (η οποία έχει δώσει δείγματα γραφής πέρισυ με το EP των Deus Ex Machina) ανέλαβε να κυκλοφορήσει την ΒΟΜΒΑ, το 6ο άλμπουμ των Μαύρων Κύκλων. Μια ΒΟΜΒΑ με 12 κομμάτια ελληνόφωνου ροκ, που μας υπενθυμίζει ότι ποτε δεν είναι αργά για να γυρίσουμε στα παιδικά μας όνειρα.
Η σύνθεση του γκρουπ είναι ίδια με αυτή του προηγούμενου άλμπουμ τους “Tango Βατράχων”, δηλαδή πρόκειται στην ουσία για τον Γιώργο Τσίγκο μαζί με μέλη του γκρουπ “Εκτός Μάχης”.
Οι στίχοι του Γιώργου Τσίγκου δίνουν και πάλι το γνώριμο στίγμα τους, καθώς ακροβατούν μεταξύ καυστικών κοινωνικό-πολιτικών θεμάτων και την ποιητική του πλευρά. Χαρακτηριστικότατος είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο διαστάσεων της στιχουργικής του Τσίγκου στο κομμάτι “Ερωτευμένα Παιδιά”:

[CENTER][…]Φαντάσου γυμνούς αγγέλους με απλωμένα φτερά
να διαδηλώνουν κάνοντας έρωτα στους δρόμους
να ζωγραφίζουν τα γκρίζα σύννεφα με χρώματα ιριδικά
Αψηφώντας δικαστές, χρηματιστές και αστυνόμους[…][/CENTER]

Στη μουσική διάσταση του δίσκου τώρα, σε γενικές γραμμές την ΒΟΜΒΑ θα την περιέγραφα σαν μία πιο κατασταλλαγμένη εκδοχή του προηγούμενου άλμπουμ τους “Tango Βατράχων”. Ο δίσκος έχει μια ποικιλία στο στυλ του, καθώς υπάρχουν ταξιδιάρικοι ροκ ρυθμοί όπως στα κομμάτια “Στων Ονείρων Την Βεράντα”, “Ερωτευμένα Παιδιά” και “Κοιτάω”, αλλά και πιο άγριες καταστάσεις όπως το “Ρωτάς” και “Ξύπνα - Γύρνα” όπου οι ταχύτητες ανεβαίνουν και αγγίζουν τα όρια του metal/hardcore (heavy riffs και κοπάνημα, διπλοπέταλα κλπ). Eπίσης υπάρχουν και πιο ήρεμες στιγμές όπως η μπαλάντα “Φωνάζω Εσένα”. Συχνά είναι και τα πλήκτρα και η διακριτική χρήση μερικών ηλεκτρονικών samples που δένουν όμορφα. Γενικά το νέο άλμπουμ κυμαίνεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, αν και μπορεί να μην φτάνει βέβαια την συνθετική πολυμορφία του “Πάνινες Κούκλες” ή την αμεσότητα του “Η Πόλη των Αθανάτων” αλλά μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η αυθεντική σύνθεση των Μαύρων Κύκλων δεν υπάρχει πλέον.

Θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά στο τελευταίο κομμάτι του δίσκου με τίτλο “Τηλεθνοπορνοστάρ”. Πολλοί από σας θα θυμούνται το κομμάτι “Τετραγωνισμένα Φύλλα” που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση όταν είχε κυκλοφορήσει, σε σημείο να θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνόφωνου ροκ. Εδώ λοιπόν θα βρείτε κατά κάποιον τρόπο την συνέχειά του, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα 10λεπτο μανιφέστο, με τον Γιώργο Τσίγκο να δίνει μαθήματα στιχουργικής, και την μουσική να λειτουργεί συνοδευτικά στην αρχή και προς το τέλος να παίρνει αυτή τα ηνία. Το κομμάτι ξεκινά διαπραγματεύοντας τα σκουπίδια της τηλεόρασης, ενώ προοδευτικά αγγίζει πιο γενικούς προβληματισμους. Λίγα αποσπάσματα:

[I][CENTER][…]Έγινε η ζωή το έφηβο σταριλίκι μιας πορνοταινίας επιβίωσης
Με πρωταγωνιστές ανήλικα προσοδοφόρα πλαδαρά
Παιδιά μιας τηλεκανίβαλης κοινωνίας
Προσκυνημένα σε ποπ σκυλοείδωλα
Που πασχίζουν να μοιάσουν στα προτυπά τους[…]

[…] τα αυγά των φιδιών της φασίζουσας έρπουσας κοινωνίας,
το προαιώνιο πολίτευμα εκλογοπλήσης εγκεφάλου
τις σχολές της βιομηχανοποιημένης παραπαιδείας
τα κρατικά εργοστάσια παραγωγής κοπροτρομολαγνείας
τις ιερές αγελάδες μεταλλαγμένου μητρικού γάλακτος […]

[…] Σύριγγες στραφταλίζουν στα έρημα πάρκα
καπνίζοντας δάκρια παιδιών που βιαστήκανε οι ψυχές τους
Φυλλοροώντας τους σταυρούς που γράφουν τα ονόματα των φίλων μας
τους γλυκοφιλούμε σαν τους πιο μεγάλους έρωτες που δεν προλάβαμε να αγαπήσουμε
σαν τα πιο μεγάλα παιδικά μας όνειρα που ζητούν εκδίκηση για την χαμένη μας ευτυχία…[/CENTER][/I]

και άλλα ωραία που για να τα γράψω θα πρέπει να φάω πολύ ώρα καθώς οι στίχοι του κομματιού πιάνουν μία ολόκληρη σελίδα (με μικρή γραμματοσειρά) στο booklet του cd! Σε κάποια φάση ακούγεται ο στίχος “…ιδανικά με ημερομηνία λήξης” που παραπέμπει σε ένα άλλο τεράστιο γκρουπ του παραλθόντος και προσωπικά το χάρηκα πολύ!!!

Σημείωση: Επειδή πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή, το συγκρότημα έβαλε λεφτά από την τσεπή του. Αν πάει καλά το cd, θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε live ξανά. Έχω ήδη 4 χρόνια να τους δω από την τελευταία τους εμφάνιση και μου λείπουν αρκετά! Αν συμβαίνει το ίδιο και με εσάς, νομίζω ότι αξίζει να στηρίξετε την συγκεκριμένη προσπάθεια, καθώς μπορείτε να παραγγείλετε το cd στέλνοντας ένα e mail στο tsigos@artemis-studios.net (μαζί με έξοδα αποστολής, συνολικά θα σας κοστίσει 15 ευρώ) ή περνώντας μια βόλτα από κάποιο δισκάδικο.

Αυτά είναι νέα! Θα κάνω το παν να το ακούσω.

thx για την ενημέρωση παναγιώτη, δεν ήξερα ότι βγήκε νέος δίσκος. κάποια στιγμή ίσως το παραγγείλω.

Τσίγκος=η τελεια μετουσιωση και μελοποίηση στίχων σε μουσική…Θα το τσεκαρω το album…

Ελα ρε… Εχω μεινει στο Τανγκο Βατραχων, δεν ηξερα πως ακομη δισκογραφει…

όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν μερικές επί πλέον απόψεις για το νέο άλμπουμ:

Μιλώντας για την βόμβα

επίσης, η Βόμβα φιγουράρει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για το 2008 στο rockap.gr που ασχολείται αποκλειστικά με την ελληνική σκηνή.

προς γνώση και προβληματισμό

ΤΗΛΕΘΝΟΠΟΡΝΟΣΤΑΡ

Ρε Παναγιώτη… Εσύ το έφτιαξες αυτό το απίστευτα τέλειο βίντεο-κλιπ;

Με έκαψες τελείως… Το ελληνόφωνο ροκ το είχα πολύ χαμήλα (μόνο Τρύπες και Αγγελάκα σεβόμουν μέχρι τώρα δηλαδή) μέχρι που άκουσα τον συγκεκριμένο δίσκο… Η εκτίμηση μου και προς το ελληνόφωνο ροκ και προς το παρόν συγκρότημα ανέβηκε κατακόρυφα.

Θενκς.

γεια σου ρε παναγιώτη μερακλή… κότσαρες και “έργα” σου ε :slight_smile:

σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! ναι έγω το έφτιαξα, πίστευα ότι άξιζε να αφιερώσω λίγο χρόνο για αυτό το κομμάτι!

και έλεγα ότι κάπου θα μου χρησιμεύαν αυτά τα σχέδια που έκανα όταν είχα διαβάσει λίγο για χάος. :lol:

Ο δίσκος τα σπάει τον είχα κατεβάσει λίγο πριν τα Κρίνα και δεν τον άκουσα πολύ εκείνη την περίοδο:p

Κλασικός Τσίγκος

Μην ξεχνάμε και ο Atlantis τσίγκο βάζει οταν “αυτοδιαφημίζεται”:stuck_out_tongue: