«Σκότωσα δέκα άτομα. Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης». Τη συγκλονιστική ομολογία έκανε ο γνωστός Τούρκος ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Πολέμησε κατά την εισβολή υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία. Μιλώντας σε εκπομπή στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Star, ο ηθοποιός είπε ότι καθώς ξεκινούσε η εισβολή του 1974, είχε μόνο μία μέρα για να απολυθεί, αλλά μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση, έφυγε από τη Μερσίνα για την Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανέφερε: «Είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις, μου είπε».
Ο Ολγκάτς συνέχισε λέγοντας: «Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα».
Ο ηθοποιός είπε πως αποκαλύπτει για πρώτη φορά την αλήθεια αυτή και είπε: «Ο πόλεμος με επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι το διοικητή να μου λέει, νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στ’ αλήθεια, να δεις πώς είναι».
Η αντίδραση των συγγενών αγνοουμένων
Είναι πολύ σημαντικό ο Τούρκος ηθοποιός, Ατίλα Ολγκάτς, να έρθει ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής (ΔΕΑ) και να καταθέσει όσα γνωρίζει ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλες μαρτυρίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κύπρου Νίκος Θεοδοσίου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως η ομολογία του Ολγκάτς ότι σκότωσε δέκα άτομα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, είναι ‘‘μια πραγματικά, συγκλονιστική είδηση για τους συγγενείς των αγνοουμένων’’.
Δυστυχώς για εμάς, σημείωσε, έχουμε εμπειρία από πολλές παρόμοιες μαρτυρίες αλλά αυτήν την φορά εκείνο που διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες, είναι ότι ο ίδιος ο δολοφόνος βγαίνει μπροστά και ομολογεί το έγκλημα που έχει διαπράξει.
‘‘Είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις τον ίδιον που το έκαμε να λέει ότι εγώ σκότωσα δέκα, και ο ένας να γνωρίζεις ότι ήταν επώνυμα αιχμάλωτος 19χρονος. Αρα είναι πολύ συγκλονιστικό’’, σημείωσε.
Πιστεύουμε, είπε ο κ. Θεοδοσίου, ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία να δοκιμαστεί η καλή θέληση της Τουρκίας μέσα στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής και να δούμε αν είναι δυνατόν να κληθεί αυτός ο μάρτυρας από τη Διερευνητική Επιτροπή και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο συμβάν αλλά και για άλλα συμβάντα που πιθανόν να ήταν παρών ή μόνος».
‘‘Είναι πολύ σημαντικό να του ζητηθεί να έρθει. Απ´ εκεί και πέρα αν έρθει ή όχι, είναι άλλο. Αν έρθει είναι πολύ σημαντικό. Ισως να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες μαρτυρίες’’, πρόσθεσε.
Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως τα στοιχεία που βγαίνουν από την συγκεκριμένη ομολογία είναι αρκετά. ‘‘Το ένα, είναι ότι καταρρίπτεται ο μύθος του Ντενκτάς στην γνωστή μαρτυρία του, της 1ης Μαρτίου 1996, ότι τις δολοφονίες των αιχμαλώτων τις έκαμαν παραστρατιωτικές ομάδες και εννοούσε Τ/κ για σκοπούς αντεκδίκησης’’, σημείωσε.
Αρα η προσπάθεια του Ντενκτάς, συνέχισε, να αθωώσει τον τουρκικό στρατό πέφτει στο κενό μετά από αυτήν τη μαρτυρία, διότι γνωρίζουμε και από τα ευρήματα της Διερευνητικής Επιτροπής ότι υπάρχουν πολλοί εκτελεσθέντες από τις πρώτες μαρτυρίες.
Με τη μαρτυρία του Τούρκου ηθοποιού, ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, βγαίνει στην επιφάνεια η εμπλοκή του τουρκικού στρατού στις εν ψυχρώ δολοφονίες στρατιωτών και αμάχων.
Το άλλο στοιχείο, συμπλήρωσε, είναι ότι επιβεβαιώνεται με τον πιο δυνατό τρόπο η πεποίθηση μας ότι ο τουρκικός στρατός στα αρχεία του κατέχει πάρα πολλές πληροφορίες, οι οποίες είναι χρήσιμες στην προσπάθεια διερεύνησης για την τύχη των αγνοουμένων μας.
‘‘Ελπίζουμε να αξιοποιηθεί πολιτικά και διπλωματικά αυτή η μαρτυρία για να δημιουργηθούν οι σωστές πιέσεις προς την Τουρκία να συνεργαστεί στην απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να δώσει όσα στοιχεία κατέχει στις οικογένειες των αγνοουμένων και στις αποφάσεις της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, όπου καλείται η Τουρκία να δώσει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και των τουρκικών φυλακών’’, κατέληξε.
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=334&id=603268