Εφέ κιθάρας!

Καλισπέρα,

θα ήθελα να πετύχω τον ήχο των metallica και γενικότερα άλλων γνωστών συγκροτημάτων η κατα κάποιο τρόπο να έχω ενα καλύτερο distortion απο αυτό του ενισχυτή.
Επειδή δέν έχω και πολλές γνώσεις πάνω στα εφέ της κιθάρας, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?

Γενικά υποτίθεται ότι οι ενισχυτές έχουν καλύτερες παρμορφώσεις από τα πεταλάκια/πεταλιέρες, και μάλιστα οι λαμπάτοι κυρίως… Αν θέλεις να πετύχεις κάτι σαν τον ήχο των Μetallica, πέρα από το προφανές να έχεις μία καλή metal κιθάρα :stuck_out_tongue: , από άποψη ενισχυτή θα χρειαστείς κάτι σε ENGL, Mesa/Boogie, Krank, Diezel, Soldano, Peavey κτλ κτλ, αλλά όλα τα “καλά” κυμαίνονται σε τιμές 1000ρικο τα φτηνότερα (μόνο η κεφαλή, χωρίς την καμπίνα/ηχείο). Εναλλακτικά υπάρχει και η λύση ξεχωριστή προενίσχυση και τελικός που βγαίνει πάλι ίδια λεφτά, μπορεί και παραπάνω. Απο κει και πέρα για λιγότερα money πας σε πιο φτηνά πράγματα που μπορεί να είναι πολύ ποιοτικές προσομοιώσεις (π.χ. το ακριβό POD) ή και μέτριες, αλλά σε ανεκτά επίπεδα. Δεδομένου του σταδίου στο οποίο βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή (ψάξιμο γύρω από τον ήχο) οποιοδήποτε πολυεφέ/πεταλιέρα κάτω από 200 ευρά (δες εδώ π.χ. http://www.thomann.de/gr/cat_PG_2.html?gf=multieffects_for_guitars&oa=pra) νομίζω θα σε εξυπηρετήσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (μην ξοδεύεις και τζάμπα λεφτά :stuck_out_tongue: ) , και όταν έρθει η ώρα να αναβαθμίσεις τον ήχο σου, θα ξέρεις από μόνος σου τι θέλεις να πάρεις :smiley:

Επίσης ένα γενικότερο σχόλιο, αυτό που ακούς στο cd των Metallica δεν είναι απαραίτητα ο ήχος που βγαίνει από τον ενισχυτή αλλά έχει υποστεί αρκετή επεξεργασία και “διόρθωμα”, πέρα από το ότι πολλές φορές μπορεί να μπερδέψεις το ποιες συχνότητες είναι του μπάσου και ποιες τις κιθάρας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχεις τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό με αυτόν που ηχογραφήσαν, να έχεις τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, αλλά ο ήχος δε θα βγει ίδιος με αυτό που ακούς στο cd. (άσε που θα έχεις δώσει και τα άπειρα λεφτά :stuck_out_tongue: )

Σ’ ευχαριστώ depleted.

Έχω μια Blade Texas Standard Pro και έναν Line 6 Spider III ενισχιτή. Δέν είναι ακριοβώς "metal "η κιθάρα αλλα πιστέυω έχει απίστεφτο ήχο για τα λεφτά της:)

Xmmm, τότε αυτό που λέω να πάρεις φτηνή πεταλιέρα μάλλον δε θα βοηθήσει και πολύ αφού ήδη ο line 6 έχει ενσωματομένους παρόμοιας ποιότητας ήχους… Πολύ πιθανό να μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση (μιλώντας πάντα για 1-2 σκαλοπάτια πριν το επίπεδο του χιλιάρικου) αλλάζοντας τους μαγνήτες σε κάτι πιο metal αλλά θέλει πολύ ψάξιμο γιατί οι επιλογές είναι πραγματικά απεριόριστες και δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις τι θα σου ταιριάξει (top μάρκες και πιο διαδεδομένες, EMG, Seymour Duncan, DiMarzio). Επίσης άλλη λύση (και πιο φτηνή) που μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποδοτική είναι να πάρεις ξεχωριστό distortion πεταλάκι (πάλι πολύ ψάξιμο…), το οποίο όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε μόνο του, είτε ταυτόχρονα με την παραμόρφωση του ενισχυτή! (Θα χρειαστεί να “παίξεις” αρκετά για να βρεις ποιες είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις!)

Το κλου για όλα πάντως είναι να πειραματίζεσαι αρκετό καιρό για να βρεις τον ήχο σου. Μπορεί κάποιος να έχει βαρβάτο εξοπλισμό και να βγάζει μέτριο ήχο, ενώ κάποιος άλλος με χειρότερο εξοπλισμό να έχει κάνει τις σωστές ρυθμίσεις και ήχος του να τα σπάει :slight_smile: