Ποιες είναι οι απόψεις σας σχετικά με τη λογοκρισία αναφορικά με τη ροκ/μέταλ μουσική πάντα? Πιστεύετε πως είναι θεμιτή και αν ναι είναι και εφικτή? Η γνώμη μου είναι ότι σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρχει αλλά είναι μάλλον ουτοπικό, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποτελεσματική…Αρχικά (για τις ηπιότερες περιπτώσεις) θεωρώ ότι το σήμα του parental advisory ή το explicit lyrics είναι σωστά όταν υπάρχει ανάλογο λεξιλόγιο (κάποιοι το θεωρούν υπερβολή) αλλά νομίζω ότι σε περιπτώσεις ευθείας προσβολής ιερών προσώπων μιας θρησκείας θα πρεπε να υπάρχει ολοκληρωτική λογοκρισία…Σας παραπέμπω και στο άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος…Δεν είμαι κατά της ακραίας μουσικής προς Θεού ε…Απλά πιστεύω ότι δεν θα αλλοιωθεί η ακραία μουσική αν της αφαιρεθεί το “δικαίωμα” να βωμολοχεί εναντίον ιερών προσώπων και των προσωπικών θρησκευτικών πιστεύω του καθενός…Ομολογώ πάντως πως είναι πολύ δύσκολο το να αποφασιστεί τι θα λογοκριθεί…ποιο θα είναι εκείνο το κατώφλι πέραν του οποίου συνιστάται προσβολή…Οπότε είναι αδύνατον να εφαρμοστεί? Κάποιες σκέψεις σαν αφορμή για προβληματισμό…
Είμαι κατά σε οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας στην τέχνη.
Συμφωνώ.
Ο ποιητής έχει το ελεύθερο να γράφει ανορθόγραφα και να λέγεται “μεγάλος καλλιτέχχνης”, και ο τραγουδιστής που προσπαθεί να εκφράσει την (δυσ)αρέσκειά για κάτι του μέσω των τραγουδιών του δεν μπορεί;
oooκέι…λιτός και απέριττος…
Ας τραγουδαει φαλτσα.
καμια λογοκρισια. πρωτον γιατι ειναι πολυ δυσκολο να μπουν ορια και δευτερον γιατι δεν ξερεις ποιος ειναι καταλληλος για να τα καθορισει. επισης την προσβολη των ιερων προσωπων και των προσωπικων πιστευω του καθενος δεν το θεωρω σπουδαιο θεμα. ας λεει ο καθενας οτι θελει απο τι στιγμη που δεν μου αφαιρει κανενα δικαιωμα και καμια ελευθερια (και φυσικα εφοσον δεν μιλαμε για περιπτωσεις συκοφαντικης δυσφημησης η που προσβαλει καποιον αμεσα οπως στην περιπτωση του τραγουδιου για τον Χριστοδουλο).
και αφου ισχυει το parental advisory ας ισχυσει κι αυτο
είναι ουτοπικό όπως αναφέρεις amazing_journey.
δεν μπορεί να βγει κάπου.
ίσα ίσα που λειτουργεί αντίθετα. π.χ. η όλη λογοκρισία στα 80’s μάλλον προσέκλυσε οπαδούς στο rock/metal.
από την άλλη είναι πολύ εύκολο να κρύβεις κόμπλεξ πίσω από τη μουσική.
είναι πολύ εύκολο π.χ. να χλευάζεις και να βρίζεις κάτι που ο άλλος θεωρεί ιερό.
και ποιό μπορεί να είναι το αντεπιχείρημα;
πόσο “μάγκας” είσαι όταν είσαι χυδαίος για κάτι που δεν πιστεύεις, αλλά πιστεύει ο δίπλα σου;
επισημαίνω. όχι να έχεις κριτική στάση και αμφισβήτηση, αλλά να θίγεις πραγματικά κάποιον και να είσαι προκλητικός.
ερώτηση:
Αυτός που έχει το “δικαίωμα” να λογοκρίνει, τι παραπάνω έχει από μενα για να ξέρει τι με προσβάλλει και τι όχι?
Ποιός είναι αυτος που καθορίζει το προσωπικό μου κριτήριο αντί για μένα?
Νομίζω ένα αυτοκολλητάκι “parental advisory” είναι αρκετό, απλά για τους “ευαίσθητους”. Από κει και πέρα η Τέχνη δε γνωρίζει φραγμούς. Ευθύνη του καθενός μας να κρίνει μόνος του τι ανέχεται και τι όχι.
Mε βρίσκεις πάρα πολύ σύμφωνο σε ότι λες…Καλά ειδικά στα 80’s η προσπάθεια για λογοκρισία έφτασε στα όρια της γελοιότητας…Μου έχει μείνει χαρακτηριστικά η απάντηση του μεγάλου Frank Zappa σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις του όταν τον ρώτησε μια δημοσιογράφος πως απαντάει στις κατηγορίες της γυναίκας του Αl Gore (η Tipper Gore ηγείτο της διαβόητης PMRC) για το ότι οι προκλητικοί στίχοι του μπορούν να επηρρεάσουν συνειδήσεις…Η απάντηση του Zappa ήταν αφοπλιστική : “Να σας πω…Έχω γράψει τραγούδι και για το οδοντικό νήμα, αλλά δεν διαπίστωσα οι άνθρωποι να καθαρίζουν τα δόντια τους περισσότερο απότι πριν”…
θυμάμαι τη συλλογή “Have I Offended Someone?” με τα “προκλητικά” τραγούδια του Zappa.
είσαι fake account μου και δεν το ξέρω; :lol:
Λες να πάσχεις από “σύνδρομο Fight Club”?:lol:
Αντιπρόταση σε όσους ευαισθητοποιούνται από την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης με δύο άξονες:
Πρώτον υπάρχει σοβαρή διαφορά μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας
Δεύτερον δυστυχώς καποια πράγματα είναι ανθρωπίνως καμωμένα οπότε θα υπάρχει μια ιεράρχηση…Σε αυτόν που αναφέρεται- Bleeding History εσύ πρεπει νασαι- για το τι έχει παραπάνω αυτός που θα εφαρμόσει τη λογοκρισία από σένα, κι εγώ αναρωτιέμαι τι έχει παραπάνω ένας συντάκτης του rocking.gr? Ξέρει παραπάνω μουσική από σένα? Όχι, αλλα αυτός είναι συντακτης και συ όχι…Επίσης ψηφίζονται νόμοι και παίρνονται αποφάσεις σε αυτή τη χώρα χωρίς να σε ρωτήσει κανείς, κάτι που βρίσκω ακόμη πιο αρνητικό από το θέμα της λογοκρισίας…Ένα αλλο είναι ότι δεν βρίσκω αναγκαία κακό να υπάρχουν κανόνες σε κάτι…Είσαι σ’ενα forum με ελευθερία έκφρασης και εδώ που έχει όμως κάποιους κανόνες ε…Αν τους παραβείς, θα πάρεις πόδι…Ε δεν πιστεύω να ζητήσεις τα ρέστα μετά…
Bleeding History δεν διαφωνώ λοιπόν σε αυτά που λες…λίγο στα συγκεκριμένα επιχειρήματα έχω μικρές ενστάσεις…
μια επισήμανση μόνο.
ένας συντάκτης του ρόκιν (ή οτιδήποτε) δεν κάνει “τέχνη”. κάνει κάποιας μορφής “δημοσιογραφία”. Ένα “λειτούργημα” δηλαδή. Τεράστια διαφορά.
Η άποψη που εξέφρασα αφορά την “Τέχνη”. μόνο. για άλλα θέματα, έχω άλλη άποψη.
Χμ…οκ εγώ νομίζω ότι είναι ελευθερία έκφρασης και στη μια και στην άλλη περίπτωση χωρίς καμία διαφορά…Αλλά οκ, σεβαστή άποψη…
Για να μην βγαίνουμε οφτόπικ το λήγω κι εγώ εδώ μ’αυτό το παράδειγμα.
Αυτό το εξώφυλλο, όταν μιλάμε για μουσική, είναι τέχνη.
Αν ήταν πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα, δελτίο ειδήσεων, ή φυλλάδιο του δημοσίου ξερωγώ, θα ήταν τσόντα.
Αυτή είναι για μένα η διαφορά. Προσωπική άποψη πάντοτε.