Γαλλικος,ρωσικος και σουηδικος κινηματογραφος,παραμενουν τοπ για μενα… μπεργκμαν,ταρκοφσκυ και μετα ολους τους αρχηγους της νουβελ βαγκ,τρυφω,γκονταρ(ποοοσοοο θεος),κτλ,προσκυναω δλδ…απο ισπανια, μπουνιουελ και σουρεαλισμος γραψαν ιστορια,ενω μεγαλη βρετανια,εβγαλε μοντυ παιθον,κεν λοουτς,νικολας ρογκ,πητερ γιεητς,οπωτε τι να πεις δλδ…η ευρωπη για μενα,ειναι το κεντρο του παγκοσμιου κινηματογραφικου χαρτη…(παραδοξως,ο ιταλικος,δεν μου αρεσει τοσο-βεβαια με αρκετες εξαιρεσεις,ειπαμε δλδ,αλλα δεν με γεμιζει οπως πχ ο γαλλικος…)…για να μην πιασω ολες τις χωρες,ενδεικτικα γαλλια,σουηδια,ρωσια(καλα νασαι δλδ),αγγλια και ισπανια,προσφεραν τα μεγιστα και εξερευνησαν καθε πτυχη και σημασια του κινηματογραφου…οπωτε το αγαπημενο μου ειδος,αν το πουμε ετσι,κινηματογραφου,ειναι κυριως απο την ηπειρο μας…
γουσταρω αρκετα βεβαια japan και τριγυρω,μιας κ κουροσαβα ηταν ενας…αλλα πλην τουτου,ειμαι και γενικοτερα φαν των ταινιων και της φιλοσοφιας αυτου του λαου/λαων,απο ανιμε μεχρι οτι θες,οπωτε γουσταρω τρελα…
αμερικανικος,ανεξαρτητος και μη,καλα ειναι…εχει τις στιγμες του,παρακολουθω και περισσοτερο τα τελευταια χρονια,αλλα την αξια που εχουν για μενα οι παραπανω χωρες,κινηματογραφικα,δεν ακουμπαει…τεσπα,αυτοι που μου αρεσαν οντως,απο Usa,το εχουν χασει πια…υπαρχουν παντως σημερα σκηνοθετες εκει,που κανουν τη διαφορα και καταφερνουν να κλεψουν λιγη λαμψη απο τα περλ χαρμπορ κ τις λοιπες μλκιες,δειχνοντας μας πως δεν ειναι και ολοι πλεον ζωα εκει…(τις αμερικανικες ανεξαρτητες αλα juno κτλ,οκ,μ’αρεσουν,αλλα δεν μπορω να καταλαβω γτ τρελενονται ολοι,οκ,ωραια feel good ταινιακια ειναι,τι το απιστευτο δλδ???)