Οχι φυσικα.
Οταν μιλαμε για τετοια πλασματα, που για το γουστο τους σκοτωνουν 100 ανθρωπους, δεν βλεπω το λογο να τους αφηνουμε να περπατανε στον πλανητη…
Η αξια της καθε ζωης δεν ειναι ιδια, αλλα εξαρταται απο τις επιλογες που κανει το καθε ατομο.
Ε αυτος με αυτη την αδιανοητη επιλογη του να εκτελεσει τοσα αθωα παιδια, ειναι απλα ενα παρασιτο που πρεπει να εξαλειφθει. Simple as that !
Κατά την άποψή μου δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ απλό.
Και ναι,μπορεί να φαίνεται πολύ απλό,αλλά υπάρχουν παράγοντες που το καθιστούν εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα.
Εγώ πχ τάσσομαι κατά σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις,και αν με δυσκολεύουν πάρα πολύ κάτι τύποι σαν αυτόν τον Νορβηγό στις απόψεις μου,θυμάμαι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.
Το θέμα χρειάζεται δικό του θρεντ αν δεν έχει ήδη.
Σε κατι τετοιες περιπτωσεις ομως, αυτοι οι ‘‘παραγοντες’’ που αναφερεις, πανε βολτα…
Πάνε βόλτα στον συναισθηματικό παροξυσμό που δημιουργείται σε αυτές τις περιπτώσεις (πολύ λογικός,αν σκότωναν το παιδί μου ίσως άλλαζα και αυτή μου την άποψη,ΑΛΛΑ),μακροπρόθεσμα δεν πάνε καθόλου βόλτα.
Είναι καθολικοί και διαχρονικοί.Αν τους λάβεις υπόψη σου και τους ‘πιστέψεις’,δεν έχει ‘ναι μεν,αλλά κοίτα αυτό το τέρας’.
Και αυτό ισχύει από τον ‘Δράκοντα’ που δεν ήταν τόσο ‘Δράκοντας’ ως τον Χίτλερ.
Night*Sky,κατανοητό,αλλά τα βλέπεις πολύ απλά τα πράγματα και καμία νομοθεσία δεν λειτουργεί έτσι.Και ευτυχώς δηλαδή.
Αν σε 21 χρονια, αυτος συνεχισει το ‘‘εργο’’ του με αλλα 100 νεκρα παιδια, θα λες παλι ευτυχως ? :roll:
Ναι, καποια πραγματα ειναι πολυ πιο απλα απ’οτι δειχνουν.
Ναι, έχεις δίκιο Floydized… Ευτυχώς που δεν ισχύουν τέτοιοι νόμοι σήμερα (τουλάχιστον στα περισσότερα μέρη ανά τον κόσμο). Και σίγουρα η εφάρμογή τους είναι απάνθρωπη καθώς προσβάλλουν πρώτα απ’όλα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και πιστεύω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (παλαιότερα που ίσχυαν) μπορούσε ο οποιοσδήποτε χωρίς αιτία να ενοχοποιήσει κάποιον, έτσι απλά… Θέλω να πώ δηλαδή ότι ενέχει ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας σε αυτές τις περιπτώσεις (στερεί κάποιος τη ζωή κάποιου άλλου παρακινούμενος από προσωπικούς λόγους). Αν και να σου πω, στην προκειμένη περίπτωση είμαστε κάπως αντικειμενικοί… ‘‘ό,τι κι αν έκανε… είναι ένας ‘άνθρωπος’…’’ αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη… αν το καλοσκεφτείς είναι ότι διέπραξε ένα κτηνώδες έγκλημα με μίσος, μανία και χωρίς λόγο(αν και κατ’εμέ κανένας φόνος δε δικαιολογείται), με θύματα εκατό αθώα παιδιά… άμα μπούμε για λίγο στη θέση των συγγενών… πώς θα αισθανόμασταν; Εγώ πάντως με μεγάλη μου ευχαρίστηση θα τον έπιανα και θα τον έπνιγα με τα ίδια μου τα χέρια και χωρίς την παραμικρή τύψη…
Ναι αλλα δεν γινεται το σωφρονιστικο συστημα να βασιστει σε υποκειμενικα κριτηρια και εν θερμω σκεψεις των συγγενων των θυματων ή αισθηματων αυτοδικιας. Ετσι ειναι τα πραγματα, η χρηση της θανατικης ποινης δεν βοηθησε ποτε και πουθενα και εν τελει ουτε τον πονο των συγγενων μειωνει σε βαθος χρονου, ισως μονο παροδικα.
Δεν θέλω να μιλάω με υποθέσεις και τόσο πολύ.
Καταλαβαίνω την οργή όλων μας και επίσης ξέρω πόσο “λογικό” θα μας φαίνονταν το να “εξαλειφθούν” αυτά τα άτομα.Ακόμα και εγώ παραπάνω έκανα λόγο για “υπάνθρωπο”.
Όμως υπέρτατη αξία παραμένει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν μπορείς πλέον να πραγματώνεις την φυσική εξόντωση.Κάτι τέτοιο το παρατηρούμε στα Ευρωπαϊκά σωφρονιστικά συστήματα.
Αυτό είναι το μεγαλείο που μας άφησε ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη και αυτή είναι η φιλοσοφία που επικρατεί.
Κατά το γνωστό, “για να επιτύχεις τον σεβασμό της ζωής,πρέπει να την τιμήσεις ο ίδιος”.
Οπότε ναι,συνεχίζω να λέω ευτυχώς και χαίρομαι(πέρα από τους προφανείς λόγους ότι δημιουργούνται τεράστια κολλήματα με τις θανατικές ποινές,ακόμα και ηθικής φύσης,έως και γκάφες)καθώς ο νόμος δέχεται τον άνθρωπο ως τέτοιο και όχι σαν ζώο,και του αναγνωρίζει την δυνατότητα να “αλλάξει”.Θα μου πεις γίνεται αυτό πάντα;Όχι φυσικά.
Και γενικά δεν νομίζω μετά το τέλος των 21 ετών,αυτός ο τύπος να μην ελέγχεται και να ενεργεί όπως και τώρα.Και βασικά δεν ξέρω το νομοθετικό σύστημα εκεί πάνω για να ξέρω τι γίνεται ακριβώς μετά τα 21 χρόνια.
Όμως μιλήσαμε πιο γενικά για θανατική ποινή,και παραπάνω είναι η γνώμη μου:)
Ναι βρε Σόφι μου, δε διαφωνώ και ούτε είπα ότι πρέπει να τον κρεμάσουν άμεσα (αν και θα του άξιζε) …απλώς είπα ότι από δω που είμαστε και γράφουμε, όλοι τα βλέπουμε αντικειμενικά τα πράγματα… πάντως η ουσία είναι ότι ευτυχώς που δεν υπάρχουν τέτοιες ποινές. Εντούτοις όμως και κρεμασμένο να τον έβλεπα και σφαγμένο καταβάθος καμία εντύπωση και λύπη δε θα μου προξενούσε το γεγονός… τουναντίον θα έλεγα όσο ‘‘σκληρό’’ και αν ακουγεται…
Xίλιες φορές ο Αμερικάνικος τρόπος σκέψης από την Νορβηγική χαζομάρα που θα αμολήσει αυτόν τον τύπο στο δρόμο σε 21 (μπορεί και 15 διαβάζω τώρα #-o) χρόνια!
Οι Αμερικάνοι το αντίστοιχο τους “μπουμπούκι”, τον ΜcVeigh που τίναξε το κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα το '95 τον εκτέλεσαν το 2001 και ο συνεργός του ο Nichols σαπίζει ακόμα (και εκεί θα πεθάνει) σε απομόνωση στην υψηλότερης ασφάλειας φυλακή της χώρας.
Oι Νορβηγοί με το -τάχα μου- ανθρωποκεντρικό, μοντέλο τους με την έμφαση στον σοφρωνισμό, πάνε να βάλουν το μεγαλύτερο αυτογκόλ σους εαυτούς τους για τους λόγους που παραθέτουν τα παιδιά παρακάτω:
Σε μερικές περιτπώσεις ο σοφρωνισμός δεν δουλεύει! Και πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στο να προστατεύσεις τους πολίτες και την κοινωνία!
Νεκρος να δεις τι ωραια θα ηγηθει ως ειδωλο και ηρωας μιας βλαμμενης οργανωσης, εκτος αν νομιζετε οτι υπαρχουν λιγοι ψυχακηδες γυρω μας. :roll:
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ.
Και ποσο μαλλον δεν δουλευει, οταν μιλαμε για [B]συνειδητη πολιτικη σταση[/B] ενος 30χρονου ανθρωπου.
Να σοφρωνησεις ΤΙ ακριβως σε αυτη την περιπτωση ???
Ο ανθρωπος αποφασισε τα τελευταια χρονια οπως διαβαζουμε οτι πρεπει να υπαρξει καθαροτητα φυλης και εθνους, μεσα απο συγκεκριμενη πολιτικη στρατηγικη. Και ετσι αποφασισε να σκοτωσει τα παιδια ενος κεντροαριστερου κομματος.
Την ψυχιατρικη παραφροσυνη/τρελα την γιατρευεις καπως, αυτην εδω την συνειδηση ΠΩΣ γινεται να την αλλαξεις ???
Άλλο ηγούμαι κυκλοφορώντας ελεύθερος, άλλο γίνομαι μάρτυρας. Και για το τελευταίο υπάρχουν λύσεις, δες τι έγινε με την εκταφή του Ρούντολφ Χες την περασμένη εβδομάδα!
Αλλά εγώ δεν έγραψα να τον σκοτώσουν απαραίτητα, αυτό στην Ευρώπη δεν θα καθόταν καλά σε πολύ κόσμο. Οι Αμερικάνοι έχουν άλλη κουλτούρα στο θέμα, γουστάρουν την απόδοση δικαιοσύνης σε φάση True Grit/κομμάντα τη νύχτα στο σπίτι του Μπιν Λάντεν!
Μπορούν απλά οι Νορβηγοί να τον κλειδώσουν κάπου να μην τον ξαναδεί άνθρωπος μέχρι το θάνατο του; Θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για τους ίδιους να κόψουν το βήχα σε κάθε επίδοξο μιμητή.
Για να μην μπερδευόμαστε οι επιλογές δεν είναι “τον σκοτώνω” ή “τον βάζω μέσα 10 χρόνια και μετά άπλα”
Για αυτό λέω,επί του συγκεκριμένου,ότι δεν ξέρω πως λειτουργεί η νομοθεσία στην Νορβηγία.Μου φαίνεται όντως “κάπως” το ότι σε 15 χρόνια θα είναι ελεύθερος,αλλά αυτό δεν αποτελεί και βάση για να πούμε “αα πρέπει να θανατωθεί”.
Τι να κάνουμε,τα παράπονα σας,στον Διαφωτισμό και τον Φιλελευθερισμό που τόσο επηρέασε.
:roll:
Ο φιλελευθερισμός προαπαιτεί την ευθύνη για τις πράξεις μας Floydized. Δεν είναι “anything goes” ούτε να βρούμε ελαφρυντικά για τον κάθε εγκληματία μήπως του μιλούσε απότομα ο μπαμπάς του…
Είπα εγώ τέτοιο πράγμα ρε θείε;:-s
Σοκαριστικά τα γεγονότα στη Νορβηγία και πραγματικά δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς για τις ψυχές που χάθηκαν.
Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο, είναι το πως κοινωνίες που δεν είχαν σχέση με τέτοια γεγονότα ξαφνικά και σταδιακά πλέον αρχίζουν αυτά να γίνονται μέρος της καθημερινότητάς τους. Δεν μπορώ να πω ότι το βρίσκω τυχαίο γεγονός…Σε λίγο θα αποζητάμε όλοι την προστασία, το φακέλωμα, τον έλεγχο. Και από ποιους θα το ζητάμε…
Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οδεύει προς πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Nα παρανόησα την πρόταση σου που κουόταρα ανηψιέ; #-o:p
Δεν ξέρω.Εγώ απλώς διαφωνώ με την θανατική ποινή και συμφωνώ με την Ευρωπαϊκή λογική.Εξήγησα πριν γιατί.
Για αυτό και είπα χαριτολογώντας όσοι συμφωνούν με την θανατική ποινή και κατακρίνουν την μη ύπαρξή της εδώ,να τα ρίξουν στις αρχές του Διαφωτισμού και εν συνεχεία στον Φιλελευθερισμό!