Καπνίζετε?

ΟΤΑΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ:

Σε 20 λεπτά:
Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό.
Η θερμοκρασία των άκρων ανεβαίνει στο κανονικό.

Σε 8 ώρες:
Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό.
Το οξυγόνο ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε 24 ώρες:
Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Σε 48 ώρες:
Ενδυναμώνει η γεύση και η όσφρηση.

Σε 72 ώρες:
Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα.
Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.

Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες:
Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο.
Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.

Από 1 έως 9 μήνες:
Σταματάει ο βήχας και η κούραση.
Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο.
Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.

Μετά από 5 χρόνια:
Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (ένα πακέτο την ήμερα) μειώνεται (κατά 50%) από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000.

Μετά από 10 χρόνια:
Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται.
Οι πιθανότητες άλλων καρκίνων (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου), κύστεων (νεφρών και παγκρέατος) μειώνονται.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ “ΑΝΕΒΑΖΕΙ” Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ;

“Δούρειος Ίππος” για το τσιγάρο είναι η νικοτίνη, μία ελαιώδης χημική ένωση που περιέχει άζωτο. Αν υποθέσουμε ότι ο καπνιστής τραβάει μόνο μία ρουφηξιά από το τσιγάρο του και στη συνέχεια το σβήνει, ο μηχανισμός που τίθεται σε λειτουργία αμέσως μετά είναι ο εξής: η νικοτίνη που εισπνεύσθηκε μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει παντού συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο φτάνει μέσα σε 8 έως 18 δευτερόλεπτα. Εκεί διεγείρει τους νευρώνες και αυτομάτως στέλνονται διάφορα μηνύματα στα όργανα του καπνιστή: δίνεται η εντολή να εκκριθεί αδρεναλίνη, “ειδοποιείται” η καρδιά να αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα, τα αγγεία συσπώνται, απελευθερώνεται γλυκόζη κ.λ.π. Η νικοτίνη σε μικρή ποσότητα διεγείρει, ενώ σε μεγάλη ναρκώνει και προκαλεί το θάνατο. Η περιεκτικότητα της στο αίμα πέφτει κατά 50% μισή ώρα μετά από μία ρουφηξιά και κατά 75% στα τρία τέταρτα της ώρας. Η δράση των ορμονών που εκκρίθηκαν διαρκεί επίσης περίπου μίση ώρα. Από τη στιγμή που μειώνεται η περιεκτικότητα της νικοτίνης στο αίμα, ο καπνιστής νιώθει την ανάγκη να ανεβάσει εκ νέου τα επίπεδα της, γι’ αυτό οι περισσότεροι καπνίζουν περίπου ένα πακέτο την ημέρα - δύο τσιγάρα την ώρα. Στους μανιώδεις καπνιστές η νικοτίνη σωρεύεται στον οργανισμό και “αρκεί” ακόμα και για τις ώρες του ύπνου.

Επειδή πάντως, τα επίπεδα μειώνονται πολύ στη διάρκεια της νύχτας, το πρωινό τσιγάρο προκαλεί πάντα μία έντονη ευχαρίστηση - γεγονός που αποδίδεται στο ότι η νικοτίνη προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης, μίας ουσίας που μοιάζει με ορμόνη, αλλά είναι νευροδιαβιβαστής. Η ντοπαμίνη συνδέεται με το αίσθημα της ικανοποίησης και της απόλαυσης του σεξ ή του καλού φαγητού. Τα επόμενα τσιγάρα πάντως ανάβονται μηχανικά, γιατί δεν προκαλούν το ίδιο αίσθημα ευχαρίστησης. Ο οργανισμός μένει σχετικά αδιάφορος, επειδή τα επίπεδα της νικοτίνης δεν προλαβαίνουν να πέσουν στο μηδέν, και έτσι οι νευρώνες δεν διεγείρονται όσο με το πρώτο τσιγάρο. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, η νικοτίνη -δυστυχώς- διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε να δημιουργούν νέους νευρώνες για την υποδοχή της, με αποτέλεσμα, όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο περισσότερα τσιγάρα να ζητά. Οι νέοι νευρώνες “απαιτούν” τη δική τους “δόση” και το αίσθημα “κορεσμού” των εγκεφαλικών νευρώνων από νικοτίνη ικανοποιείται πλέον με όλο και μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων. Σύμφωνα με τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, αυτοί οι επιπλέον νευρώνες που κάνουν τον άνθρωπο να αποζητά όλο και περισσότερη νικοτίνη αρχίζουν να ατροφούν και να εξαφανίζονται περίπου ενάμισι μήνα μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Η ανάμνηση, όμως, της ευχαρίστησης που έφερνε κάποτε η νικοτίνη, - προκαλώντας έκκριση ντοπαμίνης - διαρκεί, και έτσι ο πρώην καπνιστής μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρεκτραπεί και να ξαναρχίσει το κάπνισμα.

ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ…

Πρόκειται για την ίδια δηλητηριώδη ουσία που εκπέμπεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Ενώ η νικοτίνη κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, το μονοξείδιο του άνθρακα της στερεί το έχτρα οξυγόνο που της χρειάζεται. Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά ένα - δύο δέκατα. Αυτή η “κόντρα” γίνεται αιτία για πολλές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.

ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Η ΠΙΣΣΑ…

Ανάμεσα στις 4.000 ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, η πίσσα είναι από τις πλέον βλαβερές. Πρόκειται για ένωση πολλών και καρκινογόνων ουσιών, έχει σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή. Επικάθεται στους βλεννογόνους τους στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου αυτών των περιοχών, αλλά και στην εκδήλωση εμφυσήματος, χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων κ.λ.π. Ο οργανισμός εν τω μεταξύ αναλώνει όλα τα αποθέματα βιταμίνης C.

ΤΑ “ΘΕΤΙΚΑ” ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ, Η ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ…

Βοηθά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων, δυσάρεστων και οδυνηρών καταστάσεων.

Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης σας.

Σας χαλαρώνει.

Το βλέπετε σαν διάλειμμα στη δουλειά.

Σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα σε στενάχωρες στιγμές.

Νοιώθετε ότι σπάει η ανία σας σε περιόδους πλήξης.

Δίνει “δουλειά” στα χέρια σας.

Σας βοηθάει να μην παχύνετε.

Κάνει τις ευχάριστες στιγμές ακόμα πιο απολαυστικές.

Σας γλιτώνει από τα συμπτώματα απεξάρτησης.

Σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές.

Είναι “δεμένο” με τον καφέ ή το ουίσκι σας και αναπόσπαστο “επιδόρπιο” μετά από κάθε γεύμα ή μετά το σεξ.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ… ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ!

ΠΡΙΝ ΔΙΑΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟΝ “ΕΧΘΡΟ”. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΑΣ…

Καταγράψτε κάτω από ποιες συνθήκες ανάβετε πιο συχνά τσιγάρο (ανία, άγχος, παρέα, μοναξιά, τηλεόραση, χαρτιά, με τον καφέ κ.τ.λ.)

Βαθμολογήστε την επιθυμία σας από το 0 μέχρι το 5, δηλαδή με το μηχανικό άναμμα μέχρι το “απόλυτα αναγκαίο”.

Εντοπίστε τις φάσεις κατά τις οποίες ανάβετε τσιγάρο μηχανικά, χωρίς δηλαδή να το επιθυμείτε ιδιαίτερα και κάντε μία προσπάθεια να αρχίσετε να το κόβετε σταδιακά σε αυτές ακριβώς τις σχετικά αδιάφορες φάσεις.

Βρείτε από πριν κάτι που θα σας χρησίμευε για αντιπερισπασμό τις στιγμές που θέλετε πολύ να ανάψετε τσιγάρο. Δοκιμάστε τη χαλάρωση, ή τη γυμναστική, τη βόλτα, το σεξ, τους φρουτοχυμούς, τις ασκήσεις αναπνοής κ.λ.π.

Μην αγνοείτε τις διαφημίσεις των τσιγάρων και μην τις αντιμετωπίζετε σαν ταμπού. Απεναντίας, να τις κοιτάτε προσεκτικά και να αναλύετε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να σαγηνεύσουν ή και να παραπλανήσουν τον καταναλωτή. Γελοιοποιήστε τον τρόπο με τον οποίο συνδέουν το τσιγάρο με έναν προκλητικό τρόπο ζωής, με τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας και την αντιστρόφως ανάλογη σχέση που έχει το κάπνισμα με το σεξ. Εάν καταφέρετε να δείτε αυτές τις διαφημίσεις με χιούμορ και να αποκρυπτογραφήσετε λογικά τη χρήση των χρωμάτων τους και των μηνυμάτων τους, όχι μόνο θα πάψετε στο μέλλον να επηρεάζεστε έμμεσα από αυτές, αλλά θα βοηθήσετε πολύ τον εαυτό σας να απαλλαγεί από τη συναισθηματική φόρτιση που ήδη νιώθετε για το τσιγάρο και από την υποσυνείδητη επιρροή των διαφημίσεων αυτών επάνω σας κατά το παρελθόν.
Συμφιλιωθείτε με τις αδυναμίες σας και να μην απορρίπτετε τον εαυτό σας επειδή νιώθει εξαρτημένος από το τσιγάρο. Εάν το τσιγάρο δεν είχε τίποτα το θετικό, κανένας δεν θα κάπνιζε. Το θέμα είναι να μπορέσετε σταδιακά να βάλετε στη ζυγαριά τα αρνητικά του και να την αφήσετε να γείρει προς την απεξάρτηση.

Τα ηρεμιστικά χάπια γενικά δεν ενδείκνυνται και προκαλούν πολλές φορές εξάρτηση. Πιθανόν, όμως, εν κατακλείδι να βλάπτουν λιγότερο από το τσιγάρο. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι βοηθήθηκαν σημαντικά από αυτά για να αντιμετωπίσουν είτε την προοπτική να κόψουν το κάπνισμα (παίρνοντάς τα δύο εβδομάδες πριν από τη διακοπή) είτε στη συνέχεια, όταν ο εκνευρισμός τους από τη διακοπή ήταν αφόρητος για τους ίδιους ή για το περιβάλλον τους.

Καπνίζετε συνειδητά, δηλαδή όπως όποια άλλη δραστηριότητα κάνετε, και πείτε “τώρα θα καπνίσω ένα τσιγάρο”. Έτσι, σιγά-σιγά θα αποσυνδέετε το τσιγάρο από παράλληλες δραστηριότητες, όπως είναι η οδήγηση, το γράψιμο ή το τηλέφωνο, το συνειδητό κάπνισμα βοηθά μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση του “μηχανικού καπνίσματος”.

Πίνετε πολλά νερά, για να αποτοξινώνεται ο οργανισμός και να καθαρίζει συχνότερα, ώστε να αποβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης και να μπορέσετε να απαλλαγείτε πιο γρήγορα από το σύνδρομο στέρησης.

Να λετε συχνά στον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας το όνομά σας, ότι τον αγαπάτε. Να προσπαθήσετε συνειδητά και με ευαισθησία να το επαναλαμβάνετε και όταν ανάβετε τσιγάρο.

Μη βλέπετε το κόψιμο του τσιγάρου σαν θυσία, κατά την οποία χάνετε μία χαρά για γενικά και αόριστα “καλή υγεία”, αλλά σαν ανταλλαγή μιας μικρής χαράς με άλλες, πολύ μεγαλύτερες.

Πηγή : www.nosmoking.gr

:twisted: Έχω διαβάσει τόσα πολλά γύρω από τους κινδύνους του ποτού και
του τσιγάρου, που αποφάσισα να κόψω το διάβασμα.
:smiley:

Ρε γαμώτο μας τα πρήζουν που μας τα πρήζουν στα σχολεία με αυτά,μας τα πρήζετε και εδώ?

Re paidia enta3ei…Auta yparxoun gia na 3erete ti einai auto pou vazete sto stoma sas kai oxi mono… Twra an den goustareis na to kopseis,ok! Den 8a sto epibalei kaneis! Dikia sou einai h zwh opws 8eleis thn katastrefeis!Chill out! :wink:

Συμφωνω με τον sirjim φαινεται πως το να κοψουμε το διαβασμα ειναι η μονη προφανης λυση…! :lol: :lol: :lol: Και προτιμοτερη σιγουρα… :wink:

είναι ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ; και όχι ΚΑΠΝΙΖΕΤΑΙ; 8)

το τσιγάρο καπνίζετΑΙ… εσείς καπνίζετΕ ;
(να προσέχουμε λίγο την ορθογραφία ε :stuck_out_tongue: )
κατά τα άλλα… όσοι θέλουν να καπνίζουν, δικαίωμά τους, αρκεί να μην ενοχλούν με τον καπνό τους, τους γύρω και να σέβονται τουλάχιστον την υγεία των άλλων (και πρέπει να αυξηθεί και άλλο η φορολογία :twisted: )

:evil: :evil: :evil: :evil:

ΕΕΕΕΕΕ!Το lucky πηγε απο 2.70e σε 2.80e…Αυξηθηκε,δε σου φτανει;;;;
:lol: :lol: :lol:

όχι βρε… εννοώ να πάει από 10 και πάνω :lol:

AAAA,Mη το γελας…!Τι θα κανουμε μετα εμεις τα καημενα αμα παει απο 10 και πανω…Δεν ειναι καθολου αστειο θα ελεγα… :smiley:
Τελικα ομως τι εννοουσε ο ποιητης;;;Καπνιζεται το τσιγαρο ή καπνιζετε εσεις;;;; :lol:

…sto epomeno episodio

Αν δεν καπνίζετε μπορεί να σας σκοτώσει το καυσαέριο, μπορεί να σας πατήσει αμάξι και στην καλύτερη θα ζήσετε 10 χρόνια παραπάνω, το θέμα είναι ότι μια φορά ζούμε και αξίζει να ζούμε όπως γουστάρουμε.Καπνίζουμε λοιπόν όσο περισσότερο μπορούμε για τον ίδιο λόγο που πίνουμε μπύρες, τρώμε κρέατα, τρέχουμε στο δρόμο!!!Life’s A Bitch And Then You Die

όχι! δεν κανίζεται… :stuck_out_tongue:

…εμείς καπνίζουμαι. :stuck_out_tongue:

και εμείς… :lol:

… κι απ’ότι βλέπω εδωμέσα…δεν καπνίζετΑΙ μόνο το τσιγάρο, αλλά καπνίζετεΕ κι άλλα δενδρίλια!!! :roll:

Γιατι το λες αυτο καλε;;;Τι αλλο θα μπορουσαμε να καπνιζουμε εμεις τα αθωα περιστερακια και τι ακριβως σε οδηγησε σε αυτο το συμπερασμα;;;; 8O

Ε, μα ΠΕΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ! Ν’αγιάσει το στόμα σου δηλαδή!!!

E λοιπον το τσιγαρο ποτε δεν το καταλαβα… :?
Πρωτη φορα καπνισα Α’ Λυκειου που εβλεπα την κολλητη μου να καπνιζει με τετοια ευχαριστηση ή/και να λυσσαει οταν δεν ειχε τσιγαρο και αλλους δηλαδη που εκαναν το ιδιο και ειπα:“Ας καπνισω κι εγω πρεπει να ειναι πολυ ωραια” :lol: …Τραβαω μια τζουρα, δυο τρεις…Ε δεν καταλαβαινα τιποτα …Αφου νομιζα οτι κανω κατι λαθος… :roll: Αλλα οχι δεν εφταιγα εγω…Το μονο που καταλαβα ειναι οτι εβηχα και μιλαγα σαν νταλικερης για τις επομενες 2 μερες…Και το δοκιμασα κι αλλες φορες απο τοτε παλι χωρις να καταλαβω το νοημα της συνηθειας που λεγεται τσιγαρο… :?

Αφου ειλικρινα ποιο λογικο μου ακουγεται το να κανει καποιος ενα τσιγαριλικι απο την αποψη οτι στην τελικη αφου και με τα δυο καταστρεφεις την υγεια σου τουλαχιστον με αυτο φτιαχνεσαι κιολας, τουτεστιν αποκομιζεις κατι, εστω στιγμιαια…
Υ.Γ.:Δεν κανω τσιγαριλικι
Υ.Γ. 2:Δεν ειμαι αντικαπνιστρια