Πάει ο Παπανδρέου στη Γουάσινγκτον, επίσημη επίσκεψη/συνάντηση με Ομπάμα.
Εκεί που κάθονταν και τα λέγανε, ανταλλάσσανε απόψεις κτλ., πετάει ο ΓΑΠ στο μαύρο:
-Ρε συ Μπαράκ, να σε ρωτήσω κάτι; Πώς τα καταφέρνεις και διαχειρίζεσαι τόσο αποτελεσματικά μια τόσο δύσκολη θέση όπως του προέδρου των ΗΠΑ, κάνεις την πολιτική σου αποδεκτή και αρεστή και γενικώς ποιό είναι το μυστικό σου και είσαι τόσο ΓΑΜΑΤΟΣ;
-Α, είναι απλό, Τζορτζ, απαντάει ο Ομπάμας. Το μυστικό είναι να έχεις έξυπνους υπουργούς και εν γένει συνεργάτες στην κυβέρνησή σου, που να βασίζεσαι στα brains τους για να λύνεις τα προβλήματα.
-Δηλαδή; Ξαναρωτάει ο Παπανδρέου. Φέρε μου ένα παράδειγμα να καταλάβω καλύτερα τί εννοείς.
-Μισό λεπτό, κάνει ο Ομπάμα.
Σηκώνει το τηλέφωνο και παίρνει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, το Τζο Μπάιντεν.
-Έλα, Τζο, ο Πρόεδρος. Έρχεσαι λίγο;
Έρχεται ο Μπάιντεν.
-Ορίστε Πρόεδρε.
-Να σε ρωτήσω κάτι ρε Τζο. Ας υποθέσουμε ότι οι γονείς σου έχουν ένα παιδί που δεν είναι ούτε αδερφός ούτε αδερφή σου. Ποιός είναι;
-Εύκολο, Πρόεδρε, απαντάει ο Μπάιντεν. Εγώ είμαι αυτός.
-Κατάλαβες τί εννοώ Τζορτζ; γυρνάει στον Παπανδρέου ο Ομπάμα.
Ο Παπανδρέου γυρνάει στην Αθήνα σκεφτικός και αποφασίζει να διαπιστώσει κι εκείνος με τη σειρά του πόσοι έξυπνοι είναι οι δικοί του συνεργάτες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Φωνάζει τον Πάγκαλο.
-Πες μου Πρόεδρε, λέει ο Πάγκαλος φτάνοντας.
-Δε μου λες ρε Θόδωρε. Ας υποθέσουμε ότι οι γονείς σου έχουν ένα παιδί που δεν είναι ούτε αδερφός σου ούτε αδερφή σου. Ποιός μπορεί να είναι;
Ο Πάγκαλος σκαλώνει και πέφτει σε συλλογή.
-Χμμμμ αυτό που με ρωτάς θέλει σκέψη Πρόεδρε. Να το ψάξω λίγο και θα σου απαντήσω.
Πάει λοιπόν ο Πάγκαλος στους δικούς του συμβούλους και συνεργάτες και τους θέτει το πρόβλημα που του βαλε ο Παπανδρέου. Άσχετοι όλοι όμως, κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει. Ο Πάγκαλος αρχίζει να αγχώνεται. “Ε ρε πούστη, ρόμπα θα γίνω στον πρόεδρο, δεν μπορώ να απαντήσω μια απλή ερώτηση”. Κάποια στιγμή παίρνει το μάτι του τον Παπακωνσταντίνου να περνάει.
-Γιώργο, Γιώργο, του φωνάζει τρέχοντας προς το μέρος του. Θέλω τη βοήθειά σου.
-Πες μου Θόδωρε, λέει ο Παπακωνσταντίνου.
-Γιώργο, ας υποθέσουμε ότι οι γονείς σου έχουν ένα παιδί που δεν είναι ούτε αδερφός ούτε αδερφή σου. Ποιός μπορεί να είναι;
-Έλα ρε Θόδωρε, απλό είναι, απαντάει ο Παπακωνσταντίνου. Εγώ είμαι αυτός!
Χαρούμενος ο Πάγκαλος πάει στον Παπανδρέου.
-Πρόεδρε, τη βρήκα την απάντηση στην ερώτησή σου!
-Α, ωραία, κάνει ο Παπανδρέου. Λοιπόν, ποιό είναι το πρόσωπο που ψάχνουμε να βρούμε;
-Είναι απλό, λέει ο Πάγκαλος. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου!
Ο Παπανδρέου ακούγοντάς τον κάνει επικό φέησπαλμ.
-Τί λες ρε ηλίθιε!
…και συνεχίζει:
-Η σωστή απάντηση είναι ο Τζο Μπάιντεν!