Transatlantic

Πόσο ταλέντο μπορεί να μπει σε μία μπάντα? Αν και έχω απογοητευτεί πολλές φορές από σούπερ γκρουπ αυτή τη φορά ήταν αλλιώς!

Η allstar μπάντα των [B]Mike Portnoy/B, Neal Morse(guitars, vocals, keyboards), Roine Stolt(vocals, guitars) και [B]Pete Trewavas/B έδωσε και συνεχίζει να δίνει διαμάντια δίσκους του progressive rock.


Γράψανε τo SMPTe το καλοκαίρι του 1999 και κυκλοφόρησε το 2000 από την Inside Out, κατάφερε μέσα σε 78 λεπτά να μας ταξιδέψει πίσω στο προγκ που αγαπήσαμε μέσα από μπάντες όπως οι Yes ή οι King Crimson περασμένα όλα μέσα από το φίλτρο των ήχων που παίζουν στις μπάντες τους (κυρίως Spock?s Beard και Flower Kings, ενώ η σχέση με τους Dream Theater σταματά στο drumming του Portnoy). Όταν είχα πρωτακούσει το δίσκο είχα κολήσει με το πρώτο κομμάτι (All Of The Above) που απλώνει σε 6 μέρη τα 31 λεπτά (!) αλλά και τα υπόλοιπα κομμάτια είναι ένα κι ένα.
tracklist:

1.All Of The Above (31:00),
2.We All Need Some Light (5:47),
3.Mystery Train (6:54),
4.My New World (16:18 ),
5.In Held(twas) In I (17:25 Procol Harum cover)

Το 2010 κυκλοφόρησε (επιτέλους) σε βινύλιο, μια special έκδοση(ίδια με το limited cd νομίζω) με ένα bonus lp που περιέχει τα

-My New World Pt.1(alt.take, neal lead, different lyrics),
-My New World Pt.2(alt.take, neal lead, different lyrics),
-We All Need Some Light(roine lead vocals, alt. mix),
-Honky Tonk Woman(studio jam),
-Oh Darlin?(studio jam),
-My Cruel World(original demo)


Ένα χρόνο μετά (2001) βγάζουν το Live In America, μια άχρηστη κίνηση κατά τη γνώμη μου αφού όσο κι αν ήθελα να τους δω live είναι περίεργο να βγάζεις live με ένα μόνο δίσκο πίσω σου. Ηχογραφημένο στις 24/6/2000 στο 930 Club (κλαμπάρα!) της Washington DC περιλαμβάνει τα 5 κομμάτια του άλμπουμ(έξω η διασκευή των Procol Harum) + πολλά περάσματα/τζαμαρίσματα/διασκευές (γι?αυτό και κρατάει 100 λεπτά)


Το 2001 όμως βγάζουν και το Bridge Across Forever, έναν απίστευτο δίσκο που περιέχει 4 κομματάρες:
1.Duel with the devil (26:43),
2.Suite Charlotte Pike (14:30),
3.Bridge across forever (5:32),
4.Stranger in your soul (26:06)
Στη limited edition βρίσκουμε τα:

-Shine on You Crazy Diamond(15:27 Pink Floyd cover),
-Studio Chat (4:50),
-And I Love Her (Studio Jam 7:53 The Beatles cover),
-Smoke On The Water (Studio Jam as "Transpacific 4:20 Deep Purple cover),
-Dance With The Devil (Original Demo 9:01),
-Roine’s Demo Bits (Original Demo 11:58 )

Το 2003 βγήκανε διάφορα πράγματα σε cd τα οποία εγώ δεν άκουσα ποτέ αλλά ας τα αναφέρουμε:
1)άλλο ένα ζωντανό άλμπουμ, το Live In Europe (θυμάμαι το 6 στο Hammer αλλά όχι το δίσκο αφού δεν το πήρα ποτέ). Έχει ηχογραφηθεί στην Ολλανδία και βγήκε και σε dvd.
2)Oι καμένοι ίσως ψάξουν και το (limited στις 3000 κόπιες) promo cd Bridge Across Europe Tour 2001 με 4 κομμάτια:

-duel with the devil (11:30 special edit),
-learning to live (14:01 Dream Theater),
-Road To Sanctuary (13:50 Flower Kings),
-At The End Of The Day (16:28 Spock?s Beard)

3)SMPT:e-The Roine Stolt Mixes. O Stolt είχε μιξάρει λέει αρχικά αλλιώς το πρώτο άλμουμ και είπανε να το βγάλουνε και αυτό στην αγορά (=αρπαχτή)


Έπρεπε να φτάσουμε στο 2009 για να δούμε νέα studio δουλειά και αυτή ήταν το The Whirlwind που είχε μόνο ένα κομμάτι, το 78λεπτο The Whirlwind. H limited edition είχε ένα ακόμη cd ομως:

Spinning (9:58 ),
Lenny Johnson (4:20),
For Such A Time (5:22),
Lending A Hand (8:43),
The Return Of The Giant Hogweed (8:26 Genesis),
A Salty Dog (4:59 Procol Harum),
I Need You (4:39 Beatles),
Soul Sacrifice (10:00 Santana)


Όπως και τις άλλες φορές ένα χρόνο μετά ήρθε και το live Whirld Tour 2010:Live In London σε τριπλό cd αν και σύντομα πρέπει να πάρω/δω το διπλό dvd.

Πραγματικός οδηγός για να γνωρίσει κάποιος την μπάντα…βάση όλων αυτών θα τσεκάρω…μεγάλη αμέλια που δεν τό’χα κάνει μέχρι τώρα:):!:

Πολύ καλό ποστ MindcrimeK αλλά είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει ήδη θρεντ;:-k

Θα μου έκανε εντύπωση να μην το έχει ανoίξει κανένας Outshined… :smiley:

:lol:

Κι όμως δεν πρέπει να έχω ανοίξει κάποιο thread (γενικά δεν πολυανοίγω).
Τον μικρό μου φόρο τιμής στη μπάντα και στο τελευταίο αριστούργημα τον έκανα με το [U]review[/U] στο πρόσφατο dvd τους (που λέω να ξαναβάλω σε λίγο, έτσι για το καλό).

Δεν έχω καμια δυνατότητα να είμαι αντικειμενικός μαζί τους. Η μουσική τους, η ροή στις μελωδίες, οι εναλλαγές στα φωνητικά, η παραγωγή, το feeling, όλα σ’αυτή την μπάντα μου ακούγονται τέλεια.

Eννοείται πως έχω εκδόσεις και παρα-εκδόσεις, έχω παραγγείλει κι όλα τα βινύλια και περιμένω να έρθουν αρχές του άλλου μήνα.

Δεν ξέρω πόσο τυχαίο μπορεί να είναι, αλλά όταν πήρα το άλλο υπερ-έπος DVD, “Live In Europe” το 2003, κόλλησα τόσο πολύ με το medley στο δεύτερο μισό του “Abbey Road” που από τότε δεν έχω σταματήσει να ακούω το αυθεντικό άλμπουμ.

Μα πραγματικά, ακούστε πως ερμηνεύουν οι Morse και Gildenlow (5ο μέλος της μπάντας) το “Golden Slumbers”.

Θα επαναλάβω την τελευταία φράση του review…

Transatlantic έχω ακούσει τα πάντα, είναι απίστευτη η ποσότητα και η ποιότητα της μουσικής για ένα side project. Προσωπικό αγαπημένο το Bridge Across Forever.

Aπό Transatlantic έχω ακούσει μόνο το Whirlwind το οποίο για μένα είναι άνετα μέσα στους 10 κορυφαίους δίσκους της δεκαετίας.Το να δημιουργήσεις ένα μόλις κομμάτι 70 λεπτών το οποίο δεν γίνεται βαρετό είναι τεράστιος άθλος, πόσο μάλλον και να το αποδώσεις όλο live.Αυτό το καιρό θα ασχοληθώ και με τους άλλους δίσκους τους για να δω πόσο θεοί μπορεί να είναι.

Και ενώ η αντικειμενικότητα κόβει βόλτες σε άλλα θρεντς, να πούμε απλά ότι μαζί με τους Flower Kings και τους Beardfish (και άλλοι βέβαια…) είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το “παραδοσιακό” progressive rock συνεχίζει να βγάζει μεγαλειώδη πράγματα, επικά σε διάρκειες και απλησίαστα σε ποιότητα. Βασικό αυτό.
Ευτυχώς οι Transatlantic, αν και στην ουσία είναι project (γιατί τότε, όταν πρωτοσχηματίστηκαν δε μίλαγε κανείς για supergroup βέβαια) καταφέρνουν και βγάζουν ένα μοναδικό δέσιμο και μια ατμόσφαιρα ανεπανάληπτη ότι κάνουν ακριβώς ό,τι γουστάρουν και παίζουν μόνο για την πάρτη τους μουσική που λατρεύουν και ο καθένας από αυτούς βοήθησε να επανέλθει στο προσκήνιο με τη μπάντα του. Και θα’ναι περιττό να μιλήσουμε για τις επιμέρους μπάντες των μελών.

Μέχρι πριν λίγο καιρό για καλύτερο δίσκο θα ανέφερα το Bridge Across Forever, αλλά φουλ το πακέτο του Whirlwind, με άλμπουμ-περιοδεία-dvd είναι από εκείνα τα λίγα πράγματα που αυτή η μουσική είναι ικανή να διατηρήσει ένα υπερθεϊκό στάτους και μια μυθοπλασία που σε καιρούς που το εύπεπτο πρωταγωνιστεί στη μουσική. Και ειδικά επί σκηνής αυτοί οι τύποι μαζί με τον Daniel, προσφέρουν ένα αυθόρμητο prog πάρτυ που δύσκολα θα καταφέρει να δώσει άλλη μπάντα. Απερίγραπτα πράγματα, ακόμα και το report φαντάζει πολύ λίγο μπροστά σε αυτά που κάνουν. Ή έστω και το dvd τους μια τέτοια εικόνα παρουσιάζει.

Στο rocking πάντως, εσείς οι 2-3-5 που ακολουθείτε τους transatlantic από την αρχή τους, είχατε με αφορμή το Whirlwind (και μεις ως οπαδοί πρωτίστως), το φουλ πακέτο που λέγαμε.

Πραγματικά πιστεύω ότι - όπως και για το prog rock γενικότερα - ειδικά για τους Transatlantic έχουμε μια κάλυψη που λίγα μέσα (συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς τύπου) παρουσίασαν.

Ανταποκρίσεις από δύο συναυλίες στο εξωτερικό, μια δικιά τους και μια στο High Voltage Festival, reviews για δίσκο και live cd/dvd και διπλή συνέντευξη με τους Stolt και Morse.

Ο “δύσκολος” της παρέας για να βρουν χρόνο ήταν ο Mike. Πιστεύω πως αργότερα μέσα στο 2011 ή το αργότερο το 2012 θα βρεθούν για νέο υλικό. Αν καταφέρουν και γράψουν κάτι καλύτερο από το The Whirlwind, τότε ίσως όντως το 2012 να είναι το έτος καταστροφής…:lol:

Δυσκολεύομαι πολύ να φανταστώ τι μπορεί να είναι καλύτερο απ’το Whirlwind.

Για μένα αγαπημένος δίσκος της δεκαετίας που μας άφησε μάλλον, δηλαδή πραγματικά δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός ό,τι και να πω. Πριν απ’αυτό είχα ασχοληθεί ελάχιστα μαζί τους αλλά ο συγκεκριμένος δίσκος έδωσε την απαραίτητη ώθηση και έλιωσα και τα προηγούμενα. Δισκάρες αμφότερα, με το ντεμπούτο να’ναι ένα κλικ παρακάτω, για μένα. Το να τους δεις ζωντανά είναι τρομερή εμπειρία, είναι απίστευτα χορταστικοί.

Έχω την εντύπωση πως σε ό,τι εμπλέκεται ο Morse, το αποτέλεσμα πάντα είναι τουλάχιστον πολύ καλό.

Δεν ξέρω τι μπορούμε να περιμένουμε από’δω και πέρα λόγω της φύσης του συγκροτήματος, αλλά δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμονες για ό,τι προσέφεραν σ’αυτή τη μουσική στα 00s.

Bump λόγω νέου δίσκου.
Πώς φτιάχνεις κάτι αντίστοιχο του The Whirlwind άραγες…?

Σίγουρα όχι προσπαθώντας να φτιάξεις κάτι καλύτερο του “The Whirlwind”.

Οκ, μου το έχουν επιβεβαιώσει σε συνεντεύξεις όσο ο Neal, όσο και ο Roine, αλλά είναι καλό το ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ξέρω πως η βασική δυσκολία ήταν το πρόγραμμα του Pete και δευτερευόντως του Mike, οποίος είναι όμως τόσο ψημένος με τους Transatlantic που θα έβρισκε χρόνο.

Ο Neal έχει συνήθως μια θεματική ιδέα, την οποία παρουσιάζει στους άλλους. Την “χτίζει” με τον Roine, στην πορεία προσθέτει στοιχεία ο Pete και στο τέλος όλα μαζί τα βάζει σε τάξη ο Mike. Πάνω κάτω αυτή είναι η διαδικασία όπως μου την έχουν εξηγήσει.

Από το πρώτο άλμπουμ τους λάτρεψα, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι η μπάντα που έχω πάνω από όποια άλλη μουσικά. Είναι απλά μαγεία στ’αυτιά μου.

Θα έχει και περιοδεία μετά. Λογικά άλμπουμ και περιοδεία μέσα στο 2014 τα βλέπω.

[B]TRANSATLANTIC @Bataclan (Paris 15.3.2014)[/B]

ναι κάποιοι ψάχνανε αναπτήρα στο we all need some light αλλά η φωτιά έκαιγε παντού, την έβλεπες στα μάτια 2,500 γάλλων και … πώς να περιγράψεις το τρίωρο προγκ όργιο αυτών των απίθανων τύπων που μας άφησαν αποσβολωμένους?. Με άψογο ήχο και χωρίς φτιασίδια ούτε κατάλαβα πως πέρασαν από το 25λεπτο into the blue στο my new world και από τη μπαλάντα shine στο 30λεπτο medley του whirlwind (αντε γεια!), από κει πέρα χάθηκα, το σετλιστ νομίζω ήταν ίδιο με όσα είχαν προηγηθεί στο τουρ με μόνη εξαίρεση την προσθήκη ενός κομματιού για την κόρη του Morse. Μαγική βραδιά από όπου και αν την πιάσεις από το κάνω ενκορ μιας ώρας γιατί μπορώ με all of the above και stranger in your soul μέχρι το κλείσιμο του ματιού στο ride the lightning πουσκασε το εξώφυλλο των μετάλικα ?

τα βιντεο δε περιγράφουν σωστά τι έγινε οπότε βάζω απλά τη μπαλάντα
[B][U]Shine live at Bataclan[/U][/B]

Λέτε να πάνε και για 5ο άλμπουμ;

[B][U]απάντηση[/U][/B] (και πολλά-πολλά ωραία ακόμα λεγόμενα από τον Pete)

Χαρας ευαγγελια για ολους τους πιστους οπαδους της υπεργκρουπαρας.Αποτι φαινεται ηχογραφουν αυτες τις μερες το νεο αλμπουμ(Αυτη τη φορα δεν σκοπευω να χασω το tour)

3 Likes

Morse-Portnoy σε δημιουργικό οίστρο.

1 Like

Τα τελευταία 20 χρόνια παρέα.

Με την ευκαιρία να πω ότι το “The Whirlwind” είναι σίγουρα στο τοπ-5 μου και πιθανότατα στην κορυφή των καλύτερων progressive rock άλμπουμ της τρέχουσας χιλιετίας.

3 Likes

Αυτό δεν το σχολιάσαμε.

1 Like

Θα ηθελα να τους εβλεπα ζωντανα αυτους.

2 Likes

Να το κάνεις. Τρομεροί απλά. Και προσπαθούν να το πάνε ένα level πιο πάνω, παίζοντας 3,5 ώρες, σε πιο μεγάλα venues κλπ.

Κάθε φορά που βλέπω αυτό το meme τους θυμάμαι και γελάω…

image

6 Likes