Το 6 ηταν και η μονη φορα που ηταν καλος.
Να πω και κατι. Οσο και να αγαπαμε Up the Hammers, προσωπικα δεν γουσταρω να βλεπω αγαπημενες μπαντες εκει. Μεγαλο ποσοστο του κοσμου, ειδικα απο εξω, ερχονται για την φαση. Ειδα πολλους πχ να φευγουν στου Riot City, ενω μετα παιζανε Liege Lord κ οι Solitude. Η φαση δεν εχει το παλμο που χει οταν παιζει μια μπαντα με το κοινο της. Δεν βοηθανε και ιδιαιτερα ολοι αυτοι οι βετερανοι. Οι Liege Lord πχ τιμιοι, αλλα με κακο ηχο, οι Solitude 4/5 επος και το 1/5 αλλα και το πλεον βασικο σε στιγμες κακιστος, σε στιγμες οκ.
Το 2006 πχ που το Αν και το Underworld ηταν πιτα με κοσμο καμενο για τους Solitude, ακομα και να μην παταγε σε μια νοτα ο Lowe, οι απο κατω τραγουδησαμε κυριολεκτικα ολο το σετ. Ολα τα ριφ. Οτι και να γινοταν η φαση θα ηταν τελεια. Και ηταν.
Ενταξει προφανως και δεν εχω θεμα ουτε με το Up the Hammers, αυτο ελειπε, ουτε με τον λαο που το τιμαει, απλα ειναι διαφορετικη εμπειρια καλως η κακως.
Προσωπικά πρώτη φορά είδα Solitude Aeturnus.
Η μπάντα (πλην Lowe) είχε τρομακτική απόδοση.
Πραγματικά οδοστρωτήρας. Με όρεξη και ενέργεια. Ήχος φοβερός.
Ο Lowe όμως ήταν απογοητευτικός.
Κρίμα.
Τα λοιπά Old season καλοί και τίμιοι στο άνοιγμα (δεν πρόλαβα Vultures Vengeance), Wrathblade, δεν είμαι οπαδός είδα όμως, γιατί είχα χρόνια και άκουσα καλά σχόλια. Δεν ενθουσιάστηκα και πολύ με τη μουσική, χωρίς να μπορώ να πω ότι είχαν κάτι αρνητικό εκτελεστικά. Νομίζω πρέπει να υπάρχει λίγο παραπάνω κίνηση και ενέργεια από τα μέλη (πλην μπασίστα και τραγουδιστή). Live αυτό θα ήταν αναβάθμιση. Επίσης, μου φάνηκε ότι έπαιξαν λίγο. Ίσως δεν είχαν προβάρει αλλά τραγούδια.
Ironsword τους εχασα σχεδόν όλους.
Riot city ήταν φοβεροί. Πήραν κεφάλια εύκολα. Μου θύμισαν παλιές συναυλίες των Enforcer με την ενέργεια και την κίνηση που είχαν. Over the top τσιριδες, σολίδια και ριφ να φεύγουν παντού. Η καλύτερη εμφάνιση της ημέρας overall.
Και θεωρώ ότι έχουν ακόμα βελτίωση.
Liege lord πολύ καλοί, με λίγο χαμηλά τη φωνή. Καλό σετλιστ και διαφορετικό από την τελευταία φορά που έπαιξαν. Το κοινό γουσταρε.
Αυτά.
ΧΩΡΙΣ να έχω δει το τώρινο, ντάξ, ο λοου, αν δεν έχει τραγουδήσει τα κομμάτια 100 χρόνια και δεν πολυπροβάρανε, όπως πολλά που έρχονται για 1-2 σοου, εεεε… παίζει να είναι και μέτριος κτλ.
αλλιώς να σαι στην ακμή και να έχεις κάνει 5-10 πρόβες και να παίζεις και αλλιώς πάμε να κάνουμε δυο σοού. φυσικά και εχω δει άτομο, επαγγελματία, να κουμπώνει με 2 πρόβες πάνω σε πολύ δύσκολα κομμάτια, αλλά εκεί ο τύπος έπαιρνε και λεφτά που παίρνει μέλος μεσαίο μεγάλης μπάντας και όντως απέδιδε εξαιρετικά. ήξερε σε ένα μήνα στίχους σε 8 κομμάτια, ήρθε με δικό του εξοπλισμό κτλ.
δεν το δικαιολογώ, απλά λέω.
Μόνο whw
Phantom Spell-Blaze!!!
-
Riot City με τεράστια διαφορά, πήραν κεφάλια, μακάρι να μπορούσα να κάτσω σήμερα και για το αφτερ πάρτυ μόνο για αυτούς.
-
While Heaven Wept, βούρκωσε ο Tom, βουρκώσαμε κι εμείς στο Vessel, κρίμα που τελείωσε έτσι μια πολύ αγαπημένη μου μπάντα, πιστεύω είχαν να δώσουν 2-3 δισκάρες ακόμα σίγουρα.
-
Atlantean Kodex, μάλλον, πρώτη φορά τους έβλεπα, περίμενα εμφανισάρα και δεν ήταν τέτοια αλλά δατς μη. Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι πρόβλημα είχε η άλλο στο παίξιμό της στα σόλο και απάντηση δεν έχω, αν ξέρει κανένας κιθαρίστας ας διαφωτίσει.
-
Phantom Spell, Blaze όπως είπε και ο από πάνω. Στους δεύτερους φάνηκαν να γουστάρουν και οι Σάκης Τόλης/Νεμθεάνγκα που τους έβλεπαν μαζί.
Κατά τα άλλα, δυστυχώς έχω μόνο αρνητικά να πω για το 2ήμερο και δε θα το κάνω για να μη γίνω ο μίρλας του τόπικ. Ας αναφέρω μόνο για τους Triumpher (που καιγόμουν να δω σχεδόν πιο πολύ από Atlantean) ότι με τέτοια εμφάνιση δεν κάνεις νέους οπαδούς. Α, και για Ironsword που ειλικρινά δεν το πίστευα αυτό που έβλεπα/άκουγα.
Δεν θα τα πω για τις μπάντες καθώς κάνω κρακ τα δάχτυλα μου για κείμενο κόλαφο, μόνο While Heaven Wept και Phantom spell όμως, που ο Kyle ήταν ο μόνος που μίλησε ανοιχτά για αντιφασισμό - σε σύντομη ανταλλαγή μηνυμάτων που του το ανέφερα, είπε πως πολλοί του το είπαν αυτό το πράγμα και του έκανε θετική εντύπωση που τουλάχιστον, το πήραν θετικά ότι κάποιος επιτέλους το έκανε. Α, και πως αν η μοναδική σου επαφή με τον Lowe ήταν η εμφάνιση των Candlemass το 9 (πανωλεθρία), το προχθεσινό ήταν σχεδόν δικαίωση.
Σχόλια που έχουν να κάνουν με γενικότερη οργάνωση
- Το φεστιβαλ δεν χωράει πια στο γκαγκαριν. Και η Λιοσίων είναι πολύ επικίνδυνο μέρος να αράζει μεθυσμένος κόσμος. Εγώ πλέον το οραματίζομαι σε μια τεχνόπολη με δικό του μπαρ (ή και του δήμου το εντός της τεχνόπολης με της φθηνές τιμές του) και φαγητά.
- Το φεστιβάλ δεν απευθύνεται πλέον στο ελληνικό κοινό και από μία άποψη, καλά κάνει. Όταν ένα φεστιβαλ μεγαλώνει αρχίζει και φιλοξενεί κόσμο από όλες τις χώρες που ενδιαφέρεται για το λαηναπ του. Κι ας είναι εκεί για τη φάση. Σε διάφορες κουβέντες που αντάλαξα με πολλά κορίτσια της σκηνής που βρεθήκαμε στο φεστ μετά από χρόνια, καθώς οι περισσότερες έχουν φύγει για εξωτερικό ή άλλες πόλεις, εξέφρασαν όλες μια ανακούφιση που δεν είχε τόσους Έλληνες το φεστ (μιλάμε για συντριπτικό ποσοστό ξένων φέτος) και όλοι φερόνοτουσαν με ευγένεια (είμαστε ρε γαμώτο, πολύ κακιά φάρα σε αυτό το θέμα) και περνουσαμε όλες καλά με ηρεμία.
- Το φεστιβάλ, είναι φεστιβάλ - @Red_Viper αυτό που περιγράφεις ισχύει για όλα τα φεστιβάλ που έχω βρεθεί, ανεξαρτήτως χώρας και ανεξαρτήτως UTH. Αλλιως θα απολαύσεις ενα συγκρότημα μόνο του και αλλιώς σε μια φεστιβαλική εμπειρία που όλα κινούνται γρήγορα και κουραστικά. Και αλλιώς θα πληρώσεις, βέβαια.
- Υπάρχει ένα τεράστιο αρνητικό που είναι αποκλειστικά ευθύνη των συγκροτημάτων που δεν παίζουν την πρώτη μέρα ενος φεστιβάλ - η απόφαση τους στο ποσες ουσίες θα καταναλώσουν πριν την εμφάνιση τους επειδή το γιορτάζουν. Άκουσα πολλές φορές την ατάκα “ήπιαμε πολύ εχθές” και φαινόταν. Δουλεύεις όμως και οκ ροκ εν ρολ και αλητεία, δικαιωμά σου, αλλά κάνε τα μετά το σετ.
Ήθελα να το γράψω κι εγώ και το ξέχασα, πολλά χειροκροτήματα εκείνη την ώρα και είδα και γκριμάτσες έγκρισης σε φάση “μπράβο, για δες που κάποιος κάτι είπε” ![]()
Επίσης, βλέπω κανείς δεν το ανέφερε, το video επικήδειο σε όσους έφυγαν πριν την εμφάνιση του Manilla Road tribute, ήταν στην αρχή λίγο κριντζ αλλά όσο περνούσε η ώρα, αρχίσαμε όλοι και μυξοκλαίγαμε.
Τον Alan δεν θα ήθελα να τον δω στα δυο καλύτερα κομμάτια Manilla Road, αλλά κάπως το κατάπια.
Φωνη δεν υπαρχει, το κεφαλι δεν κουνιεται ουτε με γερανο, αλλα η μερα στην Θεσσαλονικη ηταν πολυ καλυτερη εμπειρια για μενα.
Eternal Champion κ Procession δεν μου αρεσουν, αλλα τους χαρηκα κ τους δυο κ με κανανε να τους ξανα ακουσω για επανεκτιμηση.
Οι Liege Lord ειχαν πολυ καλυτερο ηχο, γενικα εξαιρετικος ηχος το eightball, απο την Αθηνα κ ο κοσμος εδωσε πιο πολυ πονο.
Solitude Aeturnus περασα καταπληκτικα. Η μπαντα ακομα καλυτερη απο την Αθηνα , ο ηχος φοβερος κ ο Lowe ακομα χειροτερος😁. Δεν την παλευει μια. Το μισο σετλιστ δεν πρεπει να το τραγουδησε Ο τυπος εχει κ φοβερη αγνοια κινδυνου η θρασος. Φερεται στην σκηνη λες κ η αποδοση του ειναι αψογη. Ευτυχως ο κοσμος προς τα μπρος ηταν πολυ πιο κομπακτ κ γουσταρε κ τραγουδαγε τα παντα κ αναπληρωσε το κενο. Δωσαμε οτι ειχαμε για τους υπολοιπους 4 αγαπημενους.
Πολυ περιεργη μπαντα οι Solitude. Εχουν αποκτησει μια μυθικη υποσταση λατρειας που κανει ιδιαιτερη την εμπειρια. Δεν μπορω να φανταστω αλλη μπαντα να βγαινει ετσι ο τραγουδιστης της κ να την επευθημουν τοσο απο κατω. Υπηρχαν φασεις που εβριζα δυνατα κ φωναζα την απογνωση μου κ 2 δευτερολεπτα μετα χτυπιομουνα σαν να μην υπαρχει αυριο. Πολυ ειδικη περιπτωση μπαντας.
Ενα απλο παραδειγμα, Guns N’ Roses. Δεν ειναι ειδικη η περιπτωση της μπαντας, ειδικη ειναι η περιπτωση των οπαδων γενικως ![]()
Γενικα ναι ειμαστε καμμενοι, αλλα νομιζω ο Lowe πιανει πατο σε συτο τον τομεα. Το gap μεταξυ του παρελθοντος κ του παροντος ειναι αβυσσαλεο Πρεπει να το ζησεις για να καταλαβεις. Οποιον κ να δεις γυρω σου στο λαιβ τα τραγουδαει καλυτερα απο αυτον
o lowe στα καλά του Γ@ΜΟΥΣΕ. 2006 μια χαρά ήταν πιο πίσω - ακόμα καλύτερα. αλλά και …στους καντλμας, καλά ήταν, αλλά δεν έκατσε ποτέ να μάθει τους στίχους και τα έκανε μεσοβέζικα. τι να πει κανείς.
Καλα για μενα στσ καλα του ηταν τοπ 2. Πισω μονο απο τον Ανταμς. Περασμενα μεγαλεια.
Αχεμ… Messiah… αχεμ.
Μπορω να σκεφτω τουλαχιστον 10 καλυτερους απο τον Lowe και μαλιστα το βραδυ που κοιμαμαι, χωρις να σκεφτομαι. Νταξ, φωναρα ειχε. Εχει. Γουατεβα. Αλλα αυτο που εκανε τοτε με τους Candlemass ηταν για κλωτσομπουνιδια. Και διαβαζω οτι δεν εχει αλλαξει. Γιατι δεν υπαρχει μια μπαντα να παρει εμενα; Χαλια ειναι η φωνη μου, αλλα τα ιδια τραγουδαμε με τον Lowe. Τπτ δλδ.
Καλα γουστα ειναι αυτα δεν εχει νοημα. Κορυφη κ ο Messiah, αλλα μου αρεσει πολυ πιο πολυ ο Lowe στα ντουζενια του. Κ τον Langquist προτιμω απο τον Μessiah βασικα σαν υφος κ χροια
Καλα, για τα γουστα δεν εχω να πω κατι. Αλλα ναι, βγαζει νοημα αν μιλαμε για φωνητικες ικανοτητες και εκταση.
Αν εννοουσες οτι στα καλα του ηταν τοπ2 αγαπημενος σου τραγουδιστης επειδη γουσταρες ειναι πολυ οκ. Αν εννοουσες οτι ειχε τη 2η καλυτερη φωνη εβερ ξερω γω, τοτε δεν ειναι αντικειμενικο. Ο Messiah ηταν απλως ενα παραδειγμα λογω του κοινου συγκροτηματος. Υπαρχουν αλλοι 100 ανωτεροι του Lowe, ακομη κι αν αυτο δεν ειναι μετρησιμο μεγεθος.
Ας μην πιασουμε και το θεμα του επαγγελματισμου, γιατι θα βγαλω χολη (για “εκεινη” τη συναυλια παντα).
ρεαλιστικά, κανένας απο τους τραγουδιστές που ήταν στους καντλμας, δεν ειναι άφωνος. μπορείς να πεις άτεχνος ή όχι επαγγελματίας, ή ότι δεν μου αρέσει η χροιά, ή οτι πχ βρίσκω τον μεσσία, υπερβολικό και δεν μ αρέσει, αν και … ντάξ. θα είναι λίγο κουφή η άποψη. αλλά αποψάρα, δεκτό. δεν μπορούσα λόγω βάρδιας να δω κι εδώ, οπότε. θα μείνω με τις παλαιές καλύτερες αναμνήσεις.
Ας κάνω και γω ένα μικρό ριβιού.
Άφιξη πέμπτη μεσημεράκι, γρήγορο ετοίμασμα στο σπίτι και βουρ για αγαπημένο αν. Leatherhead πρώτη φορά έβλεπα και απλά επιβεβαίωσαν την άποψη που είχα ακούγοντάς τους. Γαμήσανε . Πωρωτική εμφάνιση , τρομερή φωνή. Battle Ram για τη συνέχεια στα γνωστά τους στάνταρ. Όχι κάτι σούπερ αλλά πάντα εκεί όταν παίζει ο gianluca. Dexter Ward προτίμησα να συνεχίσω την τσιπουροποσία, τις κοινωνικές επαφές και να προετοιμαστώ για τους αγαπημένους. Procession κύριοι. Έφταιγε το γεγονός ότι ήταν εξαφανισμένοι κάμποσα χρόνια , έφταιγε το γεγονός ότι είχα καιρό να δω κάτι που γουστάρω τόσο πολύ? Υπερκαυλωτική εμφάνιση . Παίξτε και 2 κομμάτια παραπάνω ρε μάστορες. Όπως έμαθα βέβαι ο δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος και θα μας ξαναεπισκεφθούν σε πρώτη ευκαιρία. Eternal champion για το τέλος. Να πω την αλήθεια δεν είδα πολύ. Πρέπει να κατέβηκα στο 3 κομμάτι και να είδα 4-5 μέχρι που η γυναίκα παρέδωσε (οινό)πνευμα και την κάναμε.
Παρασκευή μεσημεριανό φαγητάκι και στην ώρα μας για Old season καθώς vultures δε μου λένε και πολλά. Old Season αγαπάω υπερβολικά αλλά με το Frank. Όχι πως είναι κακοί τώρα αλλά είναι άλλη μπάντα. Ακούσαμε Mortals of mettle όμως οπότε δε μπορούμε παρά να είμαστε ευχαριστημένοι. Ιδανική συνέχεια με wrathblade. Άλλη πολύ αγαπημένη μπάντα που ποτέ δεν απογοητεύει όπως δεν έκανε και τώρα.Ironsword και riot city ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερος φαν οπότε προτίμησα να εξασκήσω τα μέτρια αγγλικά μου. Liege Lord συνειδητοποίησα ότι ήταν η 5η φορά που τους έβλεπα και ήταν μακράν η χειρότερη. Θες ο ήχος, θες ότι ο κομέου δεν είχε ανάσες, θες οτι ήταν παρασκευή και 13. Από την άλλη δε γίνεται να μην απολάυσεις τα έπη που έβλεπες να παίζονται. Και πάμε στο ζουμί τώρα. S.A. αγαπητοί. Μία μπάντα προσκύνημα, μια μπάντα κάτι παραπάνω από ένα αγαπημένο συγκρότημα. Ας είχα μείνει καλύτερα με τις αναμνήσεις του 2006. Είκοσι χρόνια μετά η μπάντα ήταν το ίδιο ΤΙΤΑΝΙΑ αλλά έλειπε η φωνή. Ρόμπερτ άστο ρε μαλάκα, μη μας γαμάς άλλο. Μία με κάντλεμας, μία την παρασκευή. ΤΙΤΑΝΑ john perez σε αγαπάω. Το βράδυ συνεχίστηκε στο παλιόπαιδο και δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα καλά για εμένα.
Σάββατο μεσημέρι φαγητό στην εξωτική αχαρνών και δυστυχώς χάσαμε το μεγαλύτερο μέρος από phantom spell. 3 κομμάτια που είδα γόυσταρα τη ζωή μου. Kyle παιχταρά μου τι κρύσταλλο φωνή έχεις ρε φίλε. Πως τους πετσόκοψες έτσι στο τέλος??? Μόνο αγάπη. Triumpher να σας πως την αλήθεια ποτέ δεν έχω καταλάβει όλον αυτόν το ντόρο, οπότε δεν παρακολούθησα. Blaze μεγάλη λατρεία, είδα όλο το σετ αλλά κάτι έλειπε(βλέπε υστερόγραφο). Kodex όπως έχω ξαναπεί αν εξαιρέσεις το pnakotic demos οι δίσκοι δε με έχουν πιάσει ιδιαίτερα. Σε συνδυασμό ότι πρέπει να είναι διψήφιος ο αριθμός που τους έχω δει, η απόφαση ήταν ευκολάκι. WHW πάρα πολύ αγαπημένη μπάντα. Οι 2 προηγούμενες φορές που τους είχα δει βέβαια παρόλο που η εμφάνιση ήταν άψογη, το συναίσθημα του δίσκου δεν έβγαινε δυστυχώς. Το σάββατο το βράδυ όμως γράφτηκε ιστορία όμως. Tom Phillips σε αγαπάμε ποτέ σε σε ξεχνάμε. Κλάψαμε και μεις μαζί σου ρε μαλάκα. Από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία του φεστιβάλ για μένα. Φτάνοντας στο τέλος τα συναισθήματα είναι ανάμικτα καθώς ακόμα δεν ξέρω τι νιώθω για το tribute. Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ καρχαρίας μας ξέρει πόσο το αγαπάμε, του το έχουμε δείξει έμπρακτα, του το έχουμε πει χιλιάδες φορές οπότε δεν ξέρω τι νόημα έχει όλο αυτό.Τέλος
Υ.Σ. την κουβέντα του @Red_Viper για το πόσο έχει αλλάξει το φεστιβάλ την καταλαβαίνω απόλυτα. Τολμώ να πω ότι πλέον δεν είναι φεστιβάλ μουσικής. Πιο πολύ σε φεστιβάλ εντυπωσιασμού πάει. Τι έγινε παίδες? Τα έχουμε δει όλα και η συμμετοχή μας περιορίζεται σε σήκωμα γροθιάς και σέλφι με φόντο τη σκηνή? Όποιος θυμάται την προηγούμενη εμφάνιση blaze στο κύτταρο μπορεί να καταλάβει τη διαφορά. Για να μη πάω πιο πίσω. Για τον ΜΑΡΚ , για τον ΚΕΝΝΥ και για πολλούς άλλους είμαστε η αγαπημένη τους πολή για λάιβ γιατί δεν είμασταν όπως είμαστε τώρα. Γιατί κάποτε έτρεχε ιδρώτας και αίμα από τους τοίχους. Εκ των πραγμάτων αυτό δε μπορεί να συμβεί στο γκαγκάριν αλλά ρε φίλε πολύ ψόφια τα πράγματα.
Θα ξαναπεταχτώ να δώσω, πέρα από τον φεστιβαλικό, και τον παράγοντα της ηλικίας. Όταν ο μέσος όρος είναι 45 και το κατώτατο όριο ηλικίας 28, δεν αντέχει το σώμα να στάζουν αίμα οι τοίχοι, πόσο μάλλον σε όλες τις μπάντες. Δυστυχώς ο ήχος δεν έχει πολύ νέο κόσμο, σε αντίθεση με punk, hardcore, black, metalcore, ποστπειραματικοκατι κτλ που πλέον νιώθω γριά σε τέτοιες συναυλίες στα 32 μου ενώ στα trad heavy είμαι από τους μικρότερους.