Περί αστυνομικής βίας, ρατσισμού (video-σοκ) και ΕΛ.ΑΣ

Αναμενόμενο δυστυχώς. Όπου να ναι θα βρουν και τη γιάφκα. Στάνταρ πράματα.

Σήμερα μου είπαν οτι δε διαλέγεις άμα πας στα ΜΑΤ ή σε κάποιο άλλο σώμα, αλλά σε βάζουν. Δε ξέρω τι παίζει, όποιος γνωρίζει ας με διαφωτίσει…

Οι σταθμοι του ΗΣΑΠ, απο τοτε που εγινε η επιθεση στον αστυνομικο, εχουν γεμισει ομαδες αστυνομικων. Μαλιστα σημερα μπανιζαμε ολοι παρεα (πολιτες-αστυνομοι) μια απιστευτη ξανθια στον σταθμο του ΚΑΤ:lol:

Απλα δεν μπορω να καταλαβω τι σκοπο εχει η παρουσια τους στους σταθμους… να γινουν πιο ευκολος στοχος? Αφου θεμα ασφαλειας δεν τιθεται… η μηπως τιθεται…?

Μίλαγα πριν κανά τετράμηνο με έναν ειδικό φρουρό και μου έλεγε ότι επιλέγεις να πας στα ΜΑΤ , δε σε βάζουν με το ζόρι. Μάλιστα και αυτός θα ήθελε να πάει γιατί είχε παραπάνω μισθό. Αν θυμάμαι καλά 1200 ευρώ.Καλό παιδί( ο ειδικός φρουρός) αλλά βλάκας :stuck_out_tongue:

Επιτέλους έχω ίντερνετ ξανά!!! (προς απογοήτευση του ΒΑΝ :p)

Δε νομίζω πως κάποιος γίνεται ΜΑΤ. Αστυνομικός γίνεσαι και σε στέλνουν στα ΜΑΤ. Και δε το θεωρώ θλιβερό το να θέλει κάποιος να γίνει αστυνομικός. Παραμένει, στη “θεωρία” τουλάχιστον, ένα σημαντικότατο κοινωνικό λειτούργημα, που χρειάζεται έξυπνους, τίμιους και φιλοσοφημένους ανθρώπους για να είναι-γίνει και στην “πράξη”. Είναι σαν να θεωρείς θλιβερό το να γίνει κάποιος γιατρός, γιατί πολλοί γιατροί ζητάνε φακελάκι:wink:

Και βασικά, ούτε τα ΜΑΤ θεωρώ θλιβερό σώμα. Θλιβερή θεωρώ (όλοι μας βασικά, αλλά καλό είναι να το λέμε που και που) το τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Αλλιώς κι αυτά έχουν ένα λόγο που υπάρχουν. Άλλο που στα επεισόδια δε τον δικαιολόγησαν…

Εντιτ: Τώρα είδα την απάντηση σου, όπως είπα δεν ξέρω πως γίνεται κάποιος ΜΑΤ… :wink:

Αν το δουμε διαλεκτικα το ζητημα, η υπαρξη των ΜΑΤ εδραιωνεται στην υπαρξη κοινωνικων αντιθεσεων και στην απουσια συναινεσης στην κυριαρχη πολιτικη απο τα διαφορα κοινωνικα στρωματα. Η υπαρξη λοιπον των ΜΑΤ λειτουργει ως ασπιρινη. Αφου δεν μπορουμε (η δεν θελουμε ή δεν μας ενδιαφερει) να εξαλειψουμε τις κοινωνικες αντιθεσεις (πονοκεφαλος), χρησιμοποιουμε ως παροδικο παυσιπονο τα ΜΑΤ. Οταν ξαναεμφανιστει ο πονοκεφαλος, ξανα ασπιρινη. Καποια στιγμη ομως ο οργανισμος (κοινωνια) θα συνηθισει στην ασπιρινη και ο πονοκεφαλος δε θα περνα. Τοτε πιθανον θα χρειαστουν ισχυροτερα παυσιπονα.

Διαλέγεις. Και στο λέω γιατί πρόσφατα τσακωνομουν με μια κοπέλα για το κατά πόσο τα ΜΑΤ είναι καλά παιδιά ή όχι. Μου έφερνε το κλασσικό, ηλίθιο επιχείρημα ότι “και αυτοί διαταγές παίρνουν” και της απαντούσα ότι: “δεν μειώνεται η ευθύνη τους, στην τελική αυτοί διάλεξαν να είναι στα ΜΑΤ και να παίρνουν διαταγές”. Και αυτή μου έλεγε οτι ο γκόμενος της αδερφής της που είναι ΜΑΤατζής μπορεί να το διάλεξε αλλά στην πραγματικότητα “αναγκάστηκε” να το διαλέξει αφού είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να μεταφέρει κρατούμενους στον Κορυδαλλό και να γίνει ΜΑΤατζής. Και μετά με ρωτούσε: “Δηλαδή αν εσύ ήσουν μπάτσος τι θα διάλεγες; Να μεταφέρεις κρατούμενους και να συναναστρέφεσαι με εγκληματίες ή να γίνεις ΜΑΤατζής και να έχεις και ένα επιπλέον επίδομα;”. Και απαντούσα: “Δεν μπορώ να μπω σε αυτή την λογική γιατί δεν θα ήμουν ποτέ μπάτσος”…

Ναι βρε κάρβου αλλά τι να κάνουμε τα ΜΑΤ λειτουργούν κάπως συγκεκριμένα όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό δεν είναι η άποψη μου, είναι πραγματικότητα. Το παράδειγμα με το γιατρό και το φακελάκι ατυχές. Ο γιατρός σπουδάζει για να σώζει ζωές και να θεραπεύει, ο Ματατζής για ποιο πράγμα σπουδάζει?

Για να βαράει…

18.500 και πηγε στα ΜΑΤ?

ναι οι δημοσιογραφοι ειναι γτπ γενικα αλλα οχι οτι ολη την ευθυνη την εχουν αυτοι. η αστυνομια δηλαδη δεν εχει ευθυνη? αυτοι ποτε θα αναγνωρισουν τα λαθη τους? ας τα βαλει με αυτους που τον εβαλαν 20χρονων στα ΜΑΤ στα εξαρχεια.

Λάθος. Τα ΜΑΤ είναι μονάδες αποκατάστασης τάξης. Υπάρχουν, γιατί πριν τα ΜΑΤ, όταν γίνονταν επεισόδια την αποκατάσταση της τάξης την επιφορτιζόταν … ο στρατός. Οι χωροφύλακες συνήθως αποτύγχαναν και έτσι ο στρατός, έπαυε να προστατεύει τα σύνορα της Ελληνικής Δημοκρατίας και επιτεθόταν σε πολίτες. Τα ΜΑΤ ήταν αυτά που όφειλαν να επιτεθούν στις οργανωμένες επιθέσεις ιδιωτικών περιουσίων που έγιναν το τελευταίο μήνα (κι ας μη το έκαναν), δικιά τους δουλειά είναι το να αποκαθιστούν τη τάξη όταν γαύροι-βάζελοι πλακώνονται στην Ιερά Οδό, κλπ. Δεν είναι κάποια από τις 3 εξουσίες για να διορθώσει τα σκατά της κοινωνίας μας. Η δουλειά τους ναι, είναι αυτή του παυσίπονου όπως εύστοχα τόνισες, αλλά δε τα κάνει αχρείαστα.

Ίσα ίσα, μετά από τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο, νομίζω πως είναι ακόμα επιτακτικότερη η ανάγκη για την ύπαρξη των ΜΑΤ που θα δουλεύουν σωστά και δε θα επιτήθονται σε πολίτες που ενεργούν απολύτως νόμιμα.

Κοίτα, νομίζω πως ο τελευταίος μήνας ήταν μήνας που επιβεβαίωσε πως η κοινωνία μας χρειάζεται τα σωστά ΜΑΤ (κι όχι αυτά που ζήσαμε). Και επαναλαμβάνω, πως τα ΜΑΤ δε θα γίνουν ξανά χρήσιμα για τη δημοκρατία μας με ευχολόγια, ούτε με το να επιτήθεσαι σε όσους είναι μέσα σε αυτά και να δημιουργείς ένα αίσθημα φόβου, για κοινωνική απομόνωση, σε όποιον μπαίνει σε αυτά, αλλά μόνο με πολίτες που θα κράξουν τις κυβερνήσεις που τα χρησιμοποιούν λάθος και με πολίτες που δε θα κολώσουν να γίνουν ΜΑΤ-αστυνομία-εξουσία-κλπ και να εφαρμόσουν τις ιδέες τους. Το να καταργήσεις τα ΜΑΤ και να τα θεωρείς υπεύθυνα για τα πάντα, δε λειτουργεί ούτε σαν παυσίπονο (όπως τα ΜΑΤ). Είναι “πονάει πόδι, κόβω πόδι”…

Ο στρατιωτικός που έκανε τη δουλειά πριν τα ΜΑΤ, ήταν εκπαιδευμένος στο να σκοτώνει…:wink:

Εδω θα πεταχτώ και γω σαν την τσουτσού και θα κάνω τον δικηγόρο του Διαβόλου…

Όλοι εσείς ρε παιδιά πόσο σίγουροι είστε ότι σε 10 χρόνια θα έχετε δουλειά?
Εγώ είμαι 28, με σταθερή δουλειά στον ιδ. τομέα, αλλά πάλι το μέλλον με φοβίζει,όσο αφορά τον παράγοντα “ανεργία”.
Δεν το λέω προσωπικά, και δεν γνωρίζω για κανέναν σας ούτε τι κάνει στη ζωή του, ούτε μου πέφτει λόγος. Έχετε κάθε δικαίωμα να είστε αντίθετοι με αυτό το επάγγελμα (μη με παρεξηγείτε, ούτε εγώ θα μπορούσα να είμαι αστυνομικός με την καμία), αλλά έχει και πολύς κόσμος το δικαίωμα να μην ταυτίζεται ιδεολογικά με το “τέλος στα Σώματα Ασφαλείας ΤΩΡΑ”.
Ειδικά κάποια παιδιά από επαρχία/χωριά/ακριτικές περιοχές έχουν μπροστά τους το τρίλημα “σπουδές/αβέβαιο μέλλον/τρώω σκατά”, “χωράφι/αβέβαιο μέλλον/τρώω σκατά” ή “Αστυνομία/Στρατός/τρώω χειρότερα σκατά αλλά θα έχω δουλειά μέχρι να πεθάνω”. Τα βάζεις στη ζυγαριά και παίρνεις τις αποφάσεις σου, ανάλογα με τις προτεραιότητές σου στη ζωή.
Μην το υποτιμούμε κι αυτόν τον παράγοντα τόσο αβίαστα…

Στην Ελλάδα φίλε μου Βαγκέλις πάντα φταίνε οι “άλλοι”. Όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ποτέ “εμείς”. :wink:

Δεν κατάλαβα τι εννοείς…

Έντιτ: Τώρα είδα τα υπόλοιπα που είχες γράψει. Στην αρχή διάβασα μόνο το δικό μου Quote. Ενταξει αυτό δεν μου λέει κάτι. Όπως και ο στρατιωτικός τυπικά δεν είχε εντολές να σκοτώνει έτσι και τα ΜΑΤ τυπικά δεν έχουν εντολές να βαράνε απλά. Αλλά το κάνουν με την ανέχεια των από πάνω τους. Το ότι κάποτε είμασταν μια χώρα τυφλών και πλέον έχουμε γίνει μια χώρα μονόφθαλμων δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνουμε εκεί. Στην τελική πορείες χωρίς την παρουσία των ΜΑΤ είναι πάντα και οι πιο ειρηνικές. Τις προάλες έγινε μια πορεία διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια χωρίς την παρουσία ούτε ενός αστυνομικού και δεν άνοιξε ούτε μύτη, δεν έσπασε ούτε μία βιτρίνα (ναι στα Εξάρχεια, το άνδρο εγκληματιών). Τα ΜΑΤ υπάρχουν απλά για να φοβήζουν τον κόσμο και να μην διαμαρτύρεται. Υπάρχουν για να βαράνε και να πετάνε χημικά απρόκλητα και αναίτια έτσι ώστε να σε αποτρέψουν από το να διαμαρτυρηθείς ξανά. Το ότι δεν υπάρχει νεκρός από τα ΜΑΤ είναι απλά θέμα τύχης αν κρίνει κανείς από τις τακτικές τους. Ακόμα και η παρουσία τους στα γήπεδα δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Στα δικά μου μάτια είναι και αυτοί χουλιγκάνια. Όπως πλακώνονται οι κάφροι οπαδοί μεταξύ τους έτσι πλακώνονται και οι ΜΑΤατζήδες με τα χουλιγκάνια. Στα δικά μου τα μάτια είναι η ίδια και η δικιά τους λογική όσον αφορά τα επεισόδια στα γήπεδα. Το να βλέπω ΜΑΤατζήδες να πλακώνονται με κάφρους οπαδούς ειναι σαν να βλέπω κάφρους οπαδούς να πλακώνονται μεταξύ τους.

Μα δεν είπα να διαλυθούν τα ΜΑΤ. Απλά λέω ότι όπως είναι τώρα βαράνε αδιακρίτως κόσμο. Δηλαδή δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Να γίνει αστυνομικός, αλλά να ξέρει και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος του όμως, έτσι;

εχεις απολυτο δικιο και αυτο το βλεπω επειδη ειμαι απο Εβρο και ειναι πολυ λογικο πολοι που δεν εχουν τα λεφτα να σπουδασουν, να επιλεγουν στρατο η αστυνομια και καλα κανουν, απλα επειδη στην αστυνομια δεν (πρεπει να) μπαινεις με λογικη ΕΠΟΠ (θα ξυνω τα αρχιδια μου και θα παιρνω τα 1000 το μηνα) και επειδη ερχεσαι σε αμεση επαφη με τον πολιτη πρεπει να εισαι σωστος. Το αν εισαι απο φτωχη οικογενεια κτλ δεν δικαιολογει τιποτα αν δεν μπορεις να κανεις σωστα τη δουλεια σου.

Μα πρώτος πρώτος είπα πως δε λειτουργούν σωστά. Αυτό που λέω, είναι πως είμαι ενάντια στο αίσθημα κοινωνικού αποκλεισμού που αρχίζει να δημιουργείται (εδώ και χρόνια) για όποιον Έλληνα πολίτη αποφασίζει να γίνει στρατιωτικός ή αστυνομικός. :wink:

Μαζί σου κάρβου. Απλά ας κουνήσουν και λίγο τον κώλο τους οι αστυνομικοί να δείξουν ότι δεν τους αξίζουν όλα αυτά που τους καταλογίζουμε.

ε καλα δεν νομιζω οτι ισχυει και τοσο γιατι και μπατσοι γουρουνια δολοφoνοι να φωναζεις, οταν τον γνωριζεις τον αλλον προσωπικα δεν θα τον αποκλεισεις λογω του επαγγελματος αν των θεωρεις οκ σαν ατομο.

θα ξαναναφερω το κλασικο παραδειγμα απο την ψυχαναλυση του “αυστηρου δασκαλου”. Ο αυστηρος δασκαλος λοιπον, αντιδρα με αυταρχικοτητα και ενιοτε με βια οταν οι μαθητες του δεν ερχονται διαβασμενοι ή κανουν φασαρια στην ταξη. Αν τον ρωτησεις γιατι αντιδρα αυταρχικα, θα σου απαντησει οτι λυπαται πολυ, δε το θελει να αντιδρα ετσι αλλα…ειναι η δουλεια του. Εδω ακριβως ερχεται η ερωτηση : " Δε σου αρεσει η δουλεια σου φιλε μου? - Παραιτησου". Η ψυχαναλυση προχωρα παραπερα το παραδειγμα του αυστηρου δασκαλου, και μας λεει οτι η μεταθεση της ευθυνης των πραξεων μας , σε ενα εξωτερικο Αλλο (η δουλεια, η στην περιπτωση των ΜΑΤ ο ανωτερος ιεραρχικα) μας απογυμνωνει απο τις πιθανες τυψεις και εμφανιζεται το συναισθημα της Απολαυσης. Ναι δερνω, δεν μου αρεσει αλλα εκτελω εντολες. Αρα δεν ευθυνομαι εγω, ευθυνεται ο ανωτερος μου ιεραρχικα. Αποποιουμενοι λοιπον των ευθυνων, μπορουμε να απολαυσουμε τις πραξεις μας. Γιαυτο θα παρατηρησει κανεις στην περιπτωση των ΜΑΤ, με τι λυσσαλεα ευχαριστηση επιτιθονται. Εντολη να σκοτωσουν αν δωθει απο ανωτερο, θα το πραξουν μετα χαρας, εξαλλου η ευθυνη βαραινει τον προισταμενο.

Οποτε αυτο που θελω να πω ειναι το εξης : Δεν σου αρεσει που εισαι ματατζης φιλε μου? Παραιτησου. Αλλιως δεν με πειθεις.