Περί αστυνομικής βίας, ρατσισμού (video-σοκ) και ΕΛ.ΑΣ

“ΔΕΡΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ…”

Το πιο πρόσφατο περιστατικό άσκησης βίας που είδε το φως της δημοσιότητας στο 4ο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας αποδεικνύει ότι η κατά καιρούς αυθαιρεσία των οργάνων του δεν είναι μεμονωμένα ή τυχαία περιστατικά, αλλά πρακτική που εκφράζει τη φιλοσοφία του διοικητή του γύρω από το θέμα “συνετισμός” και την αποκατάσταση της τάξης. Μιας και το είχε δηλώσει κι ο ίδιος το 2004, σ’ένα σχετικό ρεπορτάζ μαζί με την “εξομολογηση” ότι οι μέθοδοί του αποδίδουν καλύτερα μακριά από τους δημοσιογράφους και φωτογραφικές μηχανές.

“Και το ξύλο έπεφτε…ράι θρου” - έτσι, παραφράζοντας το παλιό τραγούδι του Ζαμπέτα, μπορούμε κάλλιστα να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί στο πασίγνωστο και αμαρτωλό πλέον 4ο αστυνομικό τμήμα στην Ομόνοια. Άλλωστε, στον ίδιο περίπου “ρυθμό” είχαν κινηθεί και οι απαντήσεις που μας είχε δώσει, τον Ιούλιο του 2004, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που κάναμε για το περιβόητο αστυνομικό τμήμα (η “φήμη” του έφτασε ώς το Συμβούλιο της Ευρώπης), ο μέχρι πρότινος διοικητής του Τμήματος ασφαλείας Γιάννης Ξυναριανός: “Πρώτα απ’ όλα εγώ δεν χτυπάω ποτέ δεμένο άνθρωπο, το θεωρώ ανανδρία, Στις επιχειρήσεις, όμως, πολλές φορές δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Όσο για την ανάκριση, έχουμε την πείρα και τη γνώση ώστε να καταλαβαίνουμε πότε οι συλληφθέντες μάς λένε ψέματα και πότε όχι. Όμως, άνθρωποι με αισθήματα είμαστε και μας ανεβαίνει, καμιά φορά, το αίμα στο κεφάλι”.

Όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ, το αίμα στο κεφάλι ανέβαινε συχνά στο συγκεκριμένο τμήμα και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο κύριος διοικητής και οι άντρες του δεν θέλουν μπροστά τους ούτε τον Τύπο ούτε (πολύ περισσότερο) φωτογραφικές μηχανές. Η “δουλειά”, για να γίνεται καλά, πρέπει να γίνεται πάντα πίσω από κλειστές πόρτες: “Ο κρατούμενος, άμα δει κάμερα και δημοσιογράφο, αύριο το πρωί θα πάει στον εισαγγελέα και θα του το πεί. Και εγώ μετά θα μπλέξω με τον εισαγγελέα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εγώ σου τα λέω έτσι όπως είνα τα πράγματα. Έτσι; Αυτοί ψάχνονται, γι’ αυτά ψάχνονται. Για κάτι τέτιοα ψάχνονται, για να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Γιατί εγώ πάω να βγάλω… όχι το μεροκάματό μου, γιατί εγώ εδώ πέρα δεν βγάζω μεροκάματο, πάω να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο και ο εισαγγελέας κοιτάζει το γράμμα του νόμμου. Καλό το γράμμα του νόμου, αλλά…” μας είχε εξηγήσει τότε ο σήμερα πλέον σε διαθεσιμότητα διοικητής Γ.Ξυναριανός. Λιτός, σαφής και απόλυτος - η παρουσία δημοσιογράφου απαγορεύεται έτσι αυστηρώς και διά ροπάλου.
“Για πλάκα το κάναμε” δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο αρχιφύλακας - εμπνευστής και σκηνοθέτης του βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και σοκάρισε το πανελλήνιο με τη βαρβαρότητα του. Και μπορεί οι δηλώσεις του τελευταίου να έρχονται σε αντίθεση με αυτές (του 2004 τουλάχιστον) του διοικτ΄τη του, επί της ουσίας όμως δεν διαφέρουν καθόλου μα καθόλου μ’ εκείνες. ίισως, μάλιστα, να μη διαφέρουν και οι απόψεις τους περί ανδρισμού, αφού, όπως είδαμε στο βίντεο, τα χέρια των νεαρών παραβατών ήταν εντελώς ελεύθερα.
Εν θερμώ για πλάκα, η “ξυλοθεραπεία” στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα ήταν φιλοσοφία που έγινε θεσμός. Όπως και έχει το πράγμα, πάντως, και οι δύο σε διαθεσιμότητα σήμερα αξιωματικοί είχαν τιμηθεί με εύφημες μνείες και έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης στο αστυνομικό σώμα.

Όσο για τον Γ.Ξυναριανό, τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξηςς υποστήριζαν ότι “θεωρείται ιδιαίτερα ικανός και χρήσιμος αξιωματικός για να ελέγχει τη δραστηριότητα των κακοποιών στην περιοχή της Ομόνοιας”. Γι’ αυτόν το λόγο πριν από δύο χρόνια του δόθηκε εντολή μετακίνησης στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων. Όμως υπήρξε “άνωθεν” παρέμβαση, ώστε να παραμείνει διοικητής στο Τμήμα Ασφάλειας στην Ομόνοια.
“Ιστορία μου αμαρτία μου” ειναι ο τίτλος που ταιριάζει γάντι στο τμήμα, που το 1925 αντικατέστησε το σταθμπο Χωροφυλακής. Στην αρχή στεγαζόταν στη συμβολή των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου. Το 1961 μεταφέρθηκε στην οδό Σωκράτους και πριν από δύο χρόνια στο σημερινό του κτίριο στη Βερανζέρου. Έχει να επιδείξει αρνητικούς “πρωταγωνιστές” σε κάθε εποχή. Από τους προδικτατορικούς “κουρείς”, στα μεταχουντικά “σταγονίδια” και στους σύγχρονους νταβατζήδες. Από την Χρυσή Αυγή μέχρι το οργανωμένο έγκλημα. Όλες οι ανωτέρω κατηγορίες βρήκαν στο 4ο πρόσφορο έδαφος δράσης. Εδώ αναβίωνε το ξεχασμένο “σπορ” του κουρέματος - το Γενάρη του 1999-, ενώ οι σφαλιάρες στους νεαρούς παραβάτες είναι στην ημερησία διάταξη. Όμως, στο απόγειο της “αμαρτωλής” του δόξας έφτασε μετά τα μέσα της δεκαετίας του '90. Τότε που κυκλοφορούσε η φήμη ότι “διοικητής” του Τμήματος ήταν η γνωστή μαστροπό και προσφάτως δολοφονηθείσα Βάγια Ζήση."
Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το ρεπορτάζ του ΕΨΙΛΟΝ τον Ιούλιο του 2004, όταν χτυπούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου για τα όσα διαδραματίζονται κατά καιρούς στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα. Φαίνεται πως κανείς από τους αρμόδιους τότε δεν το άκουσε ή, αν το άκουσε, το αγνόησε επιδεικτικά. Στην Ομόνοια ο χρόνος, ούτως ή άλλως, είχε παγώσει πίσω, σε άλλες εποχές και πρακτικές, ενώ κατά τις ημέρες που ακολούθησαν ο εμπλουτισμός της λίστας αυθαιρεσιων συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς.

Στα περιστατικά άσκησης βίας και αυθαιρεσίας των “σερίφηδων” του 4ου Αστυνομικού Τμήματος μετά το 2004, που έδωσαν μπόλικο υλικό στο “Εσωτερικών Υποθέσεων”, συμπεριλαμβάνονται συμμετοχή άντρα του Τμήματος σε ένοπλη ληστεία (υπόθεση ΕΛ.ΤΑ.), διαπόμπευση και μπουγελώματα χειμώνα καιρό τοξικομανών, κλοπές χρημάτων από αλλοδαπούς, ξυλοδαρμοί εις βάρος ημεδαπών και αλλοδαπών…
Μάλιστα, ένας 36χρονος Μαροκινός άφησε εκείε την τελευταία του πνοή, ύστερα από το άγριο ξυλοδαρμό, καθώς η προτίμηση του Τμήματος στους αλλοδαπούς είναι γνωστή. Η “φιλοσοφία” του είναι απλή, κλασική και διακηρυγμένη: για την εγκληματικότητα φταίνει οι αλλοδαποί.

Όμως, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος ο διοικητής Ασφάλειας του Τμήματος, “οι αλλοδαποί είναι τις περσσότερες φορές και τα θύματα αυτής της εγκληματικότητας”, κυρίως από τις απάτες που στήνουν οι συμπατριώτες μας.
Τον τίτλο του σκληρότερου αστυνομικού τμήματος το 40 δεν τον πήρε “αέρα”. Τον κατέκτησε με τα “όπλα και τον τσαμπουκά” και -απ’ ότι φαίνεται- όχι μόνο δεν θέλουν να αποποιηθούν έναν τέτοιο “τίτλο”, αλλά να αναδεικνύουν αυτήν την μαγκιά ανά πάσα στιγμή. Αρκεί μια “στραβή” ματιά, ένα αντισυμβατικό ντύσιμο και φέρσιμο προς τους “φρουρούς” του νόμου…
Θυμάμαι πολύ καλά τον τσαμπουκά τους στις περπολίες και στις επιχειρήσεις στις οποίες τους ακολουθούσαμε. Έδειχναν να μην τους απασχολεί καθόλου η παρουσία ενός δημοσιογράφου κι ενός φωτογράφου. Μάλιστα, πολλές φορές μού έδιναν την αίσθηση ότι το παράκαναν επίτηδες, για να μας εντυπωσιάσουν - και για κάποιους απ’ αυτούς είμαι βέβαιος. Άλλωστε, έδειχναν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη φωτογράφηση.
Στις μέρες μας (τρία χρόνια μετά το πρώτο ρεπορτάζ) και ενώ όλα τριγύρω αλλάζουν, στην περιοχή ελέγχου του 4ου Α.Τ. αποδεικνύεται πως όλα τα ίδια μένουν.

δεν ειρωνεύομαι. Ειλικρινέστατα το εννοώ αυτό με το Μόγλη. Όταν μου απαντάτε ότι δε σας ρώτησαν για το να είστε μέλη της ελληνικής κοινωνίας, τότε σας απαντάω ευθέως, ότι δε σας κρατάμε με τη βία. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας, να συνεισφέρουμε και να τη βελτιώσουμε. Αν δε σας ενδιαφέρει τότε μπορείτε ελεύθερα να εξοριστείτε και να χωρίσουν οι δρόμοι μας… Δε σας κρατάμε με το ζόρι…

Το θέμα μας, αν δε το έχετε καταλάβει, δεν ήταν αν είναι τέλεια και ιδανική η κοινωνία μας, αλλά το γιατί δε σας ρώτησαν για να γίνεται μέλη αυτής της κοινωνίας. Θέλετε να είστε μαζί μας? Γιατί αν δε θέλετε τότε ναι, δε θα έπρεπε να έχετε υποχρεώσεις ενάντια στο Ελληνικό κράτος μεν (αστυνομική ταυτότητα, ησυχία το μεσημέρι, υποχρεωτική στράτευση), αλλά δε θα μας ενδιέφερε ούτε η άποψη σας για την κοινωνία μας, ούτε θα μπορούσατε να παρασιτείτε εκμεταλλευόμενοι τον κόπο της συλλογικής εργασίας τόσων ατόμων.

Ο λόγος που δε σας ρώτησε κανένας για το αν θέλετε να είστε μέλος της ελληνικής κοινωνίας, είναι γιατί κανένας δε σας κρατάει. Αλλά από τη στιγμή που επιλέγετε να γίνεται μέλη αυτής της κοινωνίας, θα πρέπει να υπακούτε στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την κοινωνία.

Και μένα δε μου αρέσουν πολλά πράγματα στην ελληνική κοινωνία και αυτά που δε μου αρέσουν τα λέω δημόσια με σκοπό να μεταπείσω όσους μπορώ, αλλά από τη στιγμή που αποφασίζει η πλειοψηφία, δε μπορώ να κάνω τίποτα άλλο. Καλώς ή κακώς η Πάνια έχει περισσότερη τηλεθέαση από το κανάλι της Βουλής και τα 2 κόμματα της Βουλής έχουν τη στήριξη του 85+% των Ελλήνων. Είναι αφελές να νομίζετε ότι τα ενήλικα μέλη αυτής της κοινωνίας, που την έχουν στηρίξει οικονομικώς τόσα χρόνια (κάτι που εμείς δεν έχουμε κάνει στον ίδιο βαθμό) και που έχουν τόσες εμπειρίες, είναι πρόβατα που θα πρέπει να κάνουν αυτό που επιθυμούμε εμείς και να σκέφτονται με το δικό μας τρόπο σκέψης.

Συγγνώμη αλλά εμένα αυτό μου φαίνεται λίγο φασιστικό και μου δείχνει πολύ έπαρση και βεβαιότητα ότι κατέχετε την απόλυτη αλήθεια…

Ασφαλώς και δε ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς, αλλά περισσότερο σε μια φιλελεύθερη ολιγαρχία όπως σωστά αναφέρθηκε. Το πολίτευμα στο όποιο ζούμε έχει περισσότερο τις ρίζες του στην αρχαία Ρώμη και την republic, (republic, απο το res publica, σημαίνει διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, όπως ακριβώς διαχείριση είναι και η πολιτική στις μέρες μας) παρά στην αρχαιοελληνική δημοκρατία, όπου δημοκρατία σήμαινε να έχει ο δήμος/λαός την εξουσία με άμεσο τρόπο (παρά τους πολλούς περιορισμούς που ασφαλώς υπήρχαν)…
Και φυσικά στις μέρες μας όλα τα πολιτεύματα απανταχού της οικουμένης (και οι πιο στυγνές δικτατορίες ακόμα) χρησιμοποιουν/επικαλούνται τον όρο “δημοκρατία” για να αυτοαποκαλέσουν τους εαυτούς τους… Είναι βλέπετε γοητευτικός σαν όρος. Όπως και άλλες ωραίες έννοιες, όπως “ελευθερία” π,χ, που ασύστολα διαστρεβλώνονται απο πολιτικούς…

Παρόμοια σαν αυτά πάνω έχω γράψει αναλυτικότατα όχι πολύ παλιά και στο θέμα για τις εκλογές. Επειδή όμως ταιριάζει, αντιγράφω και περνάω αυτούσιο ένα κομμάτι που έγραψα εκεί, πάνω στη σύγχρονη δημοκρατία όπως την περιέγραφε ο γνωστός οικονομολόγος Σουμπέτερ… (ο οποίος δεν ήταν αριστερός, μάλλον φιλελεύθερος θα λεγα).

Ένας πολύ σημαντικός οικονομολόγος του 20ου αιώνα, ο Σουμπέτερ, περιγράφει το σύγχρονο μοντέλο δημοκρατίας ως “ανταγωνιστικό”. Σε αυτό το μοντέλο, λέει, δεν είναι απαραίτητοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες. Κάθε πολιτική δραστηριότητα, πέραν της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ή της συμμετοχής σε κόμματα, συλλόγους ή σωματεία θεωρείται δυσλειτουργική. Το μοντέλο αυτό είναι ουσιαστικά προσανατολισμένο στο οικονομικό μοντέλο της ελεύθερης αγοράς και στο κέντρο του έχει τον ανταγωνισμό των ελίτ, ενώ οι πολίτες έχουν ως κύριο ρόλο να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τις υποψήφιες προς εκλογή ελίτ, στον αγώνα τους για την εξουσία. Με άλλα λόγια, η δημοκρατία κάτω απο αυτή την οπτική, δεν είναι παρά ένας πλουραλισμός των ελίτ. Μάλιστα, η αντίληψη αυτή θεωρεί δεδομένη, ως κάτι “φυσικό”, την αποχή και την απάθεια του λαού. “Η πολιτική και η άσκηση της αφορά τους λίγους”.

Αυτά… Δε ξέρω πως το θέμα εδώ κατέληξε να είναι η δημοκρατία, το θέμα μιλάει για την αστυνομική βία, επομένως ίσως και αυτά που λέω και όσα ειπώθηκαν παραπάνω να είναι “off topic” μεν, ωστόσο απο τη στιγμή που είναι στην ουσία μια ενδιαφέρουσα κουβέντα γιατί όχι? :stuck_out_tongue:

:roll:

@Προς Karvou:

Όλα καλά και ωραία που λες, απλά όσο αφορά το θέμα του αν επιλέξαμε να ζούμε εδώ ή όχι, που αναφέρεις, εμένα πάντα με τραβούσε η περισσότερο “υπαρξιστική” αντίληψη που στην ουσία λέει οτι έχουμε ριχτεί σε αυτό τον κόσμο, μάλλον τυχαία (άλλος έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα, άλλος στον Καναδά, άλλος στην Αφρική, άλλος σε πλούσια οικογένεια, άλλος σε φτωχή, άλλος σε χώρα με χριστιανικό θρήσκευμα, άλλος σε μουσουλμανική, κλπ) και παρολ’ αυτά είναι πλέον στο χέρι μας τι ακριβώς θα κάνουμε με αυτό. Τι στάση θα έχουμε δηλαδή απέναντι στον κόσμο αυτό, και απέναντι στους εαυτούς μας, κατά πόσο θα γίνουμε ένα με τον κόσμο και τη φύση, κατά πόσο θα αποξενωθούμε κλπ.

Οι επιλογές δηλαδή έρχονται εκ των υστέρων, έτσι όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, και φυσικά αυτό είναι απλά η άποψη μου. :slight_smile:

ναι, αλλά τώρα βγαίνουμε πολύ εκτός θέματος… Το θέμα εδώ είναι αν είναι σωστό το να μην υπακούμε σε νόμους και κανόνες που δε μας αρέσουν μεν, αλλά είναι απόφαση της κοινωνίας στην οποία ανήκουμε… (και πάλι βέβαια εκτός θέματος :p)

Είμαστε όλοι Off Topic σε πολλά στη ζωή αυτή, μην ανησυχείς!

Ήθελα απλά να κάνω ένα σχόλιο πάνω σε κάτι που ανέφερες. Και πάνω σε αυτό που λες τώρα, μου ήρθαν αυτόματα στο νου οι διαφωτιστές φιλόσοφοι, ο Ρουσσώ και το Κοινωνικό Συμβόλαιο… που ασχολούνται αναλυτικά με το θέμα των Νόμων και της Κοινωνίας… Φυσικά χρόνο τώρα δεν έχω να γράψω λεπτομέρειες! Άσε που άμα το έκανα θα εκτροχιαζόμασταν τόσο, που θα εκτοξευόμασταν στο διάστημα απο τη Γη! :lol:

Ας πω απλά πως τους νόμους τους δημιουργεί το Κράτος, που κοινωνιολογικά δεν ισοδυναμεί με αυτό που λέμε Κοινωνία, που είναι ευρύτερος σαν όρος. Το Κράτος σχετίζεται με τον διοικητικό μηχανισμό, ενώ η Κοινωνία με το σύνολο των πολιτών και των θεσμών που την απαρτίζουν.

Αυτά τα ελάχιστα… Α, ας πω και τέλος πως κανένα δημοψήφισμα που και που (και συχνά, και πολύ συχνά…) δε θα με χάλαγε καθόλου… Π,χ, τώρα κάποιο σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις…

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάντα ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή φασισμού.

ΥΓ - Και το off topic καλά κρατεί, και το διαστημόπλοιο αυτή τη στιγμή διασχίζει το Άλφα του Κενταύρου…

:slight_smile:

Karvou εμενα δεν μ αρεσει η κοινωνια στην οποια ζω.Σε ποιον αρεσει αλλωστε ο καπιταλισμος;Αλλο αν οι περισσοτεροι τον ανεχονται.Εγω παντως οχι.Δεν ανεχομαι την ανισοτητα και την εκμεταλλευση απο το αφεντικο μου.Επιθυμω μια δικαιη κοινωνια που φυσικα,δεν θα την βρω στην ζουγκλα.Επειδη ακριβως δεν εχω εναλλακτικη λυση και για να ζησω πρεπει να υποστω την εκμεταλλευση των αφεντικων(οπως σχεδον ολοκληρος ο πληθυσμος) παλευω για να αλλαξω αυτην την κοινωνια.

Πως μου ζητας να σεβαστω τους νομους οταν αυτοι οι νομοι εχουν φτιαχτει για να προστατευουν αυτο το τερατουργημα που ονομαζεται καπιταλισμος;Αν οι νομοι ειχαν ψηφιστει αμεσοδημοκραρικα απο τους ιδιους τους πολιτες,προς οφελος τους,θα τους σεβομουνα.Τωρα ομως οχι.

Και δεν επιθυμω απο “τα ενηλικα μελη” αυτης της κοινωνιας να κανουν οτι επιθυμω αλλα να δουν ποιος ειναι ο εχθρος τους και ποιο ειναι το συμφερον τους.

Τα είπες όλα μόνος σου… Θυμάμαι στην αναφορά στο Γκρέκο τα σχόλια του Καζαντζάκη για την αλαζονεία του και την έπαρση που είχε όταν επέστρεψε από τις σπουδές του πίσω στην Κρήτη.

Τη συζήτηση δε θα την πάω στο επίπεδο του καπιταλισμός ή όχι. Εγώ τουλάχιστον θα απέχω…

Κακα τα ψεματα ομως αν θελουμε να βλεπουμε το δασος και οχι το δεντρο, απο τη στιγνη που ο καπιταλισμος ειναι το επικρατουν οικονομικο συστημα παραγωγικων σχεσεων, σε συνδιασμο με την οποια “ηθικη” πρεσβευει, το να τον αφηνουμε εξω απο παρομοιες συζητησεις (που ουσιαστικα αφορουν την ιδια την κοινωνια και τις σχεσεις αναμεσα στους κοινωνικους ανταγωνιστες) μονο ως εθελοτυφλια μπορει να χαρακτηριστει…

είπα ότι δε θα συμμετάσχω σε μία τέτοια συζήτηση. Εξάλλου κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να βρεθεί κάποιος κοινός κώδικας επικοινωνίας. Λίγος σεβασμός στην επιθυμία μου δε βλάπτει…

απλα μια απλη παρατηρηση εκανα, πανω απόλα σεβομαι την επιθυμια σου και γι’αυτο δεν θα συνεχιζα ετσι κ αλλιως τετοια συζητηση…

Οι διάφορες καταλήψεις που διώκονται από κάθε κράτος πρεσβεύουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής,
βασισμένο σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες όπου κάθε μέλος έχει ΤΗΝ ΙΔΙΑ αξία.
Η ελευθεριακή κοινότητα της Κριστιάνια στην Δανία απολάμβανε καθεστώς αυτονομίας από το δανικό κράτος, και λειτουργούσε χωρίς νόμους κλπ., αλλά μόνο με βάση ορισμένους ηθικούς κανόνες που αποδέχονταν τα μέλη της και είχε οργάνωση οριζόντιας κολλεκτίβας, δηλαδή κάθε απόφαση για αυτήν λαμβάνονταν από τη γενική συνέλευση των μελών της, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Φέτος το δανικό κράτος αποφάσισε να καταργήσει το καθεστώς αυτονομίας και να χώσει εκεί μέσα ανάμεσα σε όλα τα άλλα και αστυνομικούς, δηλαδή το κατ`εξοχήν σύμβολο της καταπίεσης και της “συμμόρφωσης” κάθε αντιφρονούντα.

Ακριβώς και εγώ θεωρώ εντελώς σάπια αυτήν την κοινωνία, αλλά όχι εξαιτίας των ανθρώπων αλλά λόγω του ότι η δομή της σερβιρίστηκε μεθοδικά και ύπουλα, με αποτέλεσμα ακόμα και την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο πολλοί να την θεωρούν απολύτως φυσιολογική.
Και οραματίζομαι την αντικατάσταση της από κάτι εντελώς διαφορετικό.
¶σχετα από αυτό όμως όταν κάποιος νόμος είναι απάνθρωπος ή θεωρώ ότι εναντιώνεται στα συμφέροντα των μελλών της θεωρώ καθήκον μου να εκφράσω την αντίθεση μου σε αυτόν και να πώ την γνώμη μου. Και
δεν υποχρεώνω κανέναν να ακολουθήσει τα πιστεύω μου, αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιόν λόγο δεν πρέπει να ασκούμε κριτική στους νόμους. Στο κάτω κάτω στην ελευθερία της σκέψης πιστεύω, ο καθένας με τις απόψεις του. Δεν αποπειράθηκα να πείσω κανέναν με τη βία να συμφωνήσει μαζί μου.:wink:

μα δεν τίθεται λόγος για το αν πρέπει να ασκούμε κριτική ή όχι. Αυτό είναι δικαίωμα αναφαίρετο όλων μας. Όταν διαφωνούμε όμως με ένα νόμο και επιλέγουμε να μη τον εφαρμόσουμε, δε μπορούμε μετά να έχουμε και την απαίτηση να μην υποστούμε και τις συνέπειες… (εν τω μεταξύ πλέον ούτε που θυμάμαι από που ξεκίνησε η κουβέντα και πώς κατέληξε εδώ…:p)

Εννοείται χρειάζεται να ασκούμε κριτική στους νόμους, όχι στην ύπαρξη τους, αλλά στο περιεχόμενο τους. Οι νόμοι δεν έπεσαν κάποτε απο τον ουρανό, δεν είναι οι 10 Εντολές, που τις δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα και ως έχουν, μια για πάντα. Αντιθέτως συνιστούν ανθρώπινα δημιουργήματα, για να εξυπηρετούν ανθρώπινους σκοπούς, που στρέφονται προς το συμφέρον είτε του κοινωνικού συνόλου, είτε ορισμένων κοινωνικών ομάδων, είτε του υπάρχοντος κοινωνικού και πολιτικού συστήματος και της εξασφάλισης της λειτουργίας του.

Η αρχαία Αθήνα με την άμεση συμμετοχή των πολιτών της πάνω στην κατασκευή των νόμων έχει πολλά να μας διδάξει σ’ αυτό. Όπως και το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, λίγα χρόνια πριν, στην Γαλλία και σε κάποιες άλλες ευρωπαικές χώρες για παράδειγμα. Τότε που ως και τα περίπτερα στην Γαλλία πωλούσαν αντίγραφα του, ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος και να σχηματίσει άποψη. Μια απόφαση που στα μέρη μας απο την άλλη πέρασε στα “κρυφά” σχεδόν, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του λαού πάνω στο θέμα.

Οι νόμοι οφείλουν να υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο, όχι το αντίθετο.

ΥΓ- Η κουβέντα έχει εκτροχιαστεί ώρα τώρα, είπαμε, σερφάρουμε στο διάστημα τώρα, ίσως σε κάποια απο αυτές τις μυστήριες τρύπες κενού που ανέφερε ο karvou :stuck_out_tongue:

ΜΕΤΣΑΛ!

Θεοί!!!

(δεν έχω ήχο γιατί δεν έχω συνδέσει τα ηχεία ακόμα, αλλά: ) θέλω και εγώ να παίξω!!!

Γκεη.

Σαν αδερφες χτυπανε ο ενας τον αλλον…:lol:
Ειδικα το αλματακι ειναι deep πουστρε!!!:lol: :lol:

Ευηχώς που έχουμε αυτούς να μας προστατεύουνε το βράδυ,δεν ξέρω πως θα κοιμόμουνα χωρίς την σκέψη των υπέροχων αστυνομικών μας…[-X

Απο τον παιδικό σταθμό που συνηθίζουν να πηγαίνουν σάμπως μάθουν 5 πράγματα είναι τραβηγμένο το βίντεο?