Δεν εξάλειψες την εγκληματικότητα ρε μεγάλε.Αν δεν την εξαλείψεις θεωρητικά,πώς θα φτάσεις σε μια καλύτερη κατάσταση στην πράξη?
Καλή η νοήμουσα κοινωνία σου (και εγώ κάπως έτσι την φαντάζομαι),αλλά χωρίς αστυνομία πώς θα αντιμετωπίσεις τους επικίνδυνους για την ανθρωπότητα ανθρώπους?
Πολύ απλό.
Καλό,αλλά στην ιδανική σου την κοινωνία θα υπάρχουν τόσο φασιστοκρατικές περιοχές?Περίεργο…
Και αν μετά σου πει ότι θέλει να ενσωματωθεί στην κοινωνία τι θα τον κάνεις?Και δεν είναι ένας…
(Ο κύριος με το κόκκινο καπέλο προφανώς εκτελεί διπλή υπηρεσία ως “αντιεξουσιαστής”).
Σοβαρά τώρα, η αστυνομία είναι βασικό εργαλείο εξουσίας σε κάθε κρατική δομή που έχω υπόψη μου. Αν έχεις οποιαδήποτε ουσιαστική ή/και έμπρακτη διαφωνία με αυτούς που ασκούν εξουσία, θα τη βρεις απεναντί σου, είτε είσαι εγκληματίας του ποινικού δικαίου είτε ιδεολόγος επαναστάτης.
Φυσικά, οι δεύτεροι, επειδή έχουν εκπεφρασμένο στόχο την ανατροπή ή αντικατάσταση της όποιας δομής ασκεί τον πολιτικό έλεγχο, αποτελούν και στόχο Νο1. Και, εξίσου φυσικά, η όπου δομή εξουσίας έχει τα μέσα και την τεχνογνωσία να εμφυσήσει μίσος στους αστυνομικούς απέναντι στους ιδεολογικούς τους εχθρούς.
Στην περίπτωσή μας βέβαια, η δομή εξουσίας είναι, for all practical purposes που λένε και οι Άγγλοι, χούντα, οπότε οι αστυνομικοί (η συντριπτική πλειοψηφία αυτών τουλάχιστον) χουντίζουν, για να μην πω τίποτε χειρότερο.
Σου εξήγησα οτι η εγκληματικότητα σ’ένα (κατα προσέγγιση) 90% οφείλεται σε κοινωνικές ανισότητες και ρατσισμό. Όταν αυτά εξαλείφονται, σου μένουν μόνο τα κωλόπαιδα και οι ψυχοπαθείς, για τους πρώτους υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός, για τους δεύτερους, έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα (βαριέμαι να ποστάρω, ψάχτο στο ίντερνετ), πάω για ύπνο.
Παιδιά, ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μου σχόλιο: Πέφτετε με τα μούτρα να “φάτε” τη Νένιελ που ρώτησε κάτι, ξεχνώντας οτι το σκεπτικό της μοιράζεται η [U]πλειοψηφία[/U] του κόσμου αυτή τη στιγμή γύρω μας. (εκτός φόρουμ). Περί “ασφάλειας” κλπ. Μη το ξεχνάτε αυτό, θεωρώ οτι θα έπρεπε όλους μας να μας προβληματίσει.
Γι’ αυτό και επιμένω πως τέτοιες ερωτήσεις χρειάζονται ουσιώδεις απαντήσεις, πέραν των κλασικών “τα χεις με μπάτσο?” κλπ…
Κατα τ΄άλλα:
Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν ένα αστυνομικό σώμα λογοδοτεί και επιλέγεται μέσα απο το σώμα των πολιτών, την κοινωνία των οποίων οφείλει να προστατέψει. Η δικαιοσύνη εδώ πηγάζει απο την [I]πλειοψηφία[/I] του κόσμου, στην οποία πλειοψηφία και είναι υπόλογοι οι αστυνομικοί. Κάτι που δεν ισχύει με το κοινωνικό σύστημα στο οποίο ζούμε, όπου η δικαιοσύνη συνιστά περισσότερο ρητορική έννοια πλέον…
Απο κει και πέρα εγκληματικότητα και “παρανομίες” (όπως τις ορίζει ο καθένας) θα υπάρχουν πάντα, όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Νένιελ εγώ δεν έχω πρόβλημα να ποστάρεις ό,τι θέλεις, απλά μετά μη θίγεσαι από τις ειρωνικές απαντήσεις. Έτσι είναι τα φόρα, νο χαρδ φίλινγκς και τα ρέστα.
Καμαλότ, δεν πιστεύω ότι είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε ότι η τήρηση των κανόνων σε ένα διαφορετικό σύστημα είναι διαφορετική συζήτηση από το ρόλο ενός κατασταλτικού μηχανισμού στο τωρινό σύστημα.
Για παράδειγμα όταν δεν υπάρχει η έννοια της ιδιοκτησίας με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα, γιατί να υπάρχει ο μηχανισμός εκείνος που να την προστατεύει?
Αλλά για να καταλάβω σήμερα η αστυνομία γάμησε στα δακρυγόνα και το ξύλο τους διαδηλωτές και μεις κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση για το πώς θα διασφαλίζεται η ομαλή συμβίωση σε μια αταξική κοινωνία ας πούμε?
Επίσης, κάθε ΣΟΒΑΡΗ δομή εξουσίας (που να θέλει να διατηρηθεί στη θέση της δηλαδή) “οφείλει” να έχει ανθρώπους στην αντίπαλη πλευρά ή ανθρώπους που να μπορούν να υποκριθούν ότι ανήκουν στην απέναντι πλευρά.
Από τότε που ανακαλύφθηκε το youtube όμως, το υποκριτικό ταλέντο βρίσκει το δρόμο του και σε μεγαλύτερο κοινό. π.χ. (αν δεν το ανέβασε κανένας ακόμα): http://www.youtube.com/watch?v=ihahWeFvmfE (στο 4:43)
Συμφωνώ.Και ειδικά στην τελευταία σου φράση βασίζεται και ο κυρίως κορμός του ερωτήματος που πλανάται.
Στην πρώτη σου παράγραφο δίνεις κάπως έμμεσα μια πιθανή λύση (άμεση και ευφήμερη εκλογή ενός σώματος από την κοινωνία),η οποία ήταν και το αρχικό ζητούμενο…κάτι που δεν το έκανε κανείς
ChrisP,αν προσέξεις,κάνω ιδιαίτερη μνεία για το πλαίσιο στο οποίο θέτεις την συζήτηση.Υπονόησα ότι προφανώς δεν θα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα με σήμερα (ιδιοκτησίας κλπ).Αλλά ο εγκληματίας καταφέρεται και ενάντια στη ζωή,στο περιβάλλον,κλπ.Δεν είναι όλα τα εγκλήματα κοινωνικά.
Για το 2ο που λες,με αυτή την λογική,δεν θα έπρεπε να υπήρχε ονλάιν χρήστης στο φόρουμ,έπρεπε να είστε όλοι πλατεία,και όλοι εμείς οι ‘επαρχιώτες’ στα πούλμαν για σύνταγμα
[Ναι ρε συ ChrisP, τα ξέρω Επίσης λίγο δύσκολο να θιχτώ πραγματικά από άτομα που δεν με ξέρουν. Οπότε no problem. Γι’αυτό σου λέω, συνεχίστε από κει που μείνατε.]
τεσπα μια βασικη αληθεια ειναι σε γενικες γραμμες αυτο που ειπε ο μπαν στη προηγουμενη σελιδα τωρα νομιζω οτι η συζητηση τεινει λιγο να ξεφυγει σε γενικοτερες αταξικες δομες αλλα νομιζω πρεπει να συγκεντρωθουμε πιο πολυ στο σημερινο θεμα
παρολ αυτα χαιρομαι που αυτο το φορουμ εχει τοσο ωραια μυαλα
Ελπίζω να μην τους έβαλαν να φορέσουν πάλι τη στολή μετά το οκτάωρο, γιατί αλλιώς μιλάμε και για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας (αν υπάρχει ακόμα δηλαδή).
Ειναι τοσο περιεργο οσο κ η απαντηση που σου εδωσα πριν.
Μαλακα τι συζηταμε τωρα? Πες μου στο θεο που πιστευεις
Πρωτον, κ τωρα υποτιθεται πως γινεται ελεγχος για περιπτωσεις “σκαρτων” μπατσων. Οπου μαλλον οι ελεγχοι ειτε δεν ειναι αποτελεσματικοι ειτε ειναι ολοι η αντε εστω πολλοι απο αυτους (για να μην πανε τζαμπα κ τα δακρυα για τα παληκαρια της διας) σκαρτοι κ ξεμειναμε απο καλους μπατσους.
Δευτερον, αυτον εχει κ τωρα. Συν της καταστολης, που κυριως ασχολειται ενα αλλο κομματι της. Πριν δηλαδη που δεν ηταν η χωρα σε αυτη τη χαοτικη οπως λες κατασταση, λειτουργουσε οπως την θελεις? Κ με την καταστολη πως θα την ηθελες ακριβως? Γιατι σιγουρα με τα δεδομενα που μιλαμε καπου θα χρειαζοταν να εμφανιστει κ αυτη.
Τριτον, εφοσον λες πως ολα πρεπει να γινουν απο την αρχη γιατι να ξαναπειραματιστουμε σε ενα ειδη αποτυχημενο μοντελο?
(πολυ φιλοσοφικη κουβεντα παντως που νωμιζω κουραζει τους συμφορουμιτες)
Βιαστή μου Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Βιαστή μου Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Βιαστή μου Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη,
Σήμερα το πρωί γύρω στις 11.30, καθώς κατευθυνόμουν με έναν φίλο μου προς τη διασταύρωση των οδών Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου ομάδα της ΕΛ.ΑΣ μας διέταξε προς προληπτικό έλεγχο της τσάντας ώμου που κρατούσα και σωματικό έλεγχο στον φίλο μου.
Η τσάντα μου ανοίχτηκε παρουσία 10 περίπου μελών των ΜΑΤ.
Μέσα της βρέθηκαν ένα αντίτυπο ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη, το οποίο σκίστηκε από τα όργανα έννομης τάξης επιτόπου, ένα μπουκάλι Malox με το οποίο με περιέλουσαν, μια χάρτινη μάσκα αγορασμένη από φαρμακείο κι ένα μπουκάλι νερό.
Ανάμεσα στα αντικείμενά μου υπήρχαν στυλό, κάποια φυλλάδια από γερμανικές θεατρικές παραστάσεις του Βερολίνου που είχαν ξεμείνει από πρόσφατο ταξίδι(ανάμεσα τους φυλλάδιο από την παράσταση του Berliner Ensemble με τίτλο Freedom and Democracy I Hate you το οποίο επίσης σκίστηκε επιτόπου) αλλά και ένας διαφημιστικός σελιδοδείκτης από gay βιβλιοπωλείο του Βερολίνου ο οποιός έγινε αντικείμενο έντονου χλευασμού και αντιδικίας ανάμεσα στους 10 αστυνομικούς που με «εξέταζαν».
Κατά τη διάρκεια του κλήρου για το περιεχόμενο της τσάντας μου, ο πιο αφοσιωμένος εργάτης της ομάδας χώνοντας στην κυριολεξία ένα γκλόμπ πάνω από το παντελόνι μου, στον πρωκτό μου με ρωτούσε τι ομάδα είμαι στο ποδόσφαιρο.
Μεταφέρθηκα με περιπολικό στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ για εξακρίβωση προσωπικών στοιχείων σ? ένα τμήμα με επιγραφή «ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΖΩΗΣ» όπου μετά από μια ώρα αφέθηκα ελεύθερος. Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων στην ΓΑΔΑ αλλά και στο περιπολικό ήταν παραπάνω από φιλική και άψογη.
Δεν υπέγραψα κανένα έγγραφο προσαγωγής κι ούτε έλαβα γνώση των σχετικών εγγράφων που συμπληρώθηκαν.
Οδηγούμενος πια ελεύθερος στην Λεωφ. Αλεξάνδρας έλειπε μέσα από την τσάντα μου ο χρυσός βαφτιστικός μου σταυρός και 20 ευρώ.
Θα ζητήσω την αρωγή παντός δικαστηρίου εντός και εκτός της Ελληνικής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό και την δίκαιη τιμωρία των βιαστών μου, των ηθικών αυτουργών του βιασμού μου αλλά και του βανδαλισμού των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη.
Μετά ταπεινοτάτης τιμής,
Ταπεινωμένος και βιασμένος
Μάνος Λαμπράκης
Θεατρικός Συγγραφέας
Χρωστάμε όλοι μια μεγάλη συγνώμη στην ελληνική αστυνομία, καθώς αποδεικνύεται ότι οι κουκουλοφόροι στο γνωστό βίντεο δεν ήταν αστυνομικοί αλλά αγανακτισμένοι οδηγοί της ΕΘΕΛ. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, το θέμα θεωρείται πλέον λήξαν.