Μουσική και Οπαδοί

γιγαντιαία ακυρώτητα. το οτι κάποιοι μοιράσανε φάπες στο σταματούκο κάπου στην Ελλάδα δεν λέει απολύτως τίποτα. είμαι απόλυτα σίγουρος πως σε εκατοντάδες άλλες γωνιές του πλανήτη έχουν πέσει μάπες γιά τους judas priest, maiden, metallica όπως έχουν πέσει μάπες γιά τον ολυμπιακό, τη ρίβερ πλέητ, την ουνιβερσιδαδ ντε τσιλε. όπου υπάρχει οπαδηλίκι υπάρχουν και τα ανάλογα επακόλουθα εκτος αν πιστέυεις πως κάποιες μπάντες έχουν μόνο οπαδούς καθηγητές πανεπιστημίου ή θαυμαστές του Γκάντι ενώ κάποιες άλλες μαζέυουν όλη τη πλέμπα. μήπως τελικά είσαι και συ ελιτιστής και δεν το ξέρεις?

ναι, τερμα ακυρα.

ΞΕΡΕΙΣ για τι πραγμα μιλαω…

Οι Μανογουοραδες “εχουν αυτο-χριστει” τρου.
και εννοειται οτι μπορει να μη μιλαω για τη πλειοψηφεια,ομως σιγουρα οι “φανατικοι” της μπαντας ,τουλαχιστον απ’οσο τους εχω δει, ειναι πολυ παραπανω απο οπαδους αλλων μπαντων.Και οσο μεγαλωνει καποιος με αυτη τη μπαντα,τοσο περισσοτερο παιζει να βγαινει προς τα εξω.
Τωρα αν εσυ ή ο “χ” ειστε φανατικοι οπαδοι τους αλλα οχι σε αυτα τα πλαισια, εισαι κι εσυ εικονα της μπαντας. Στο ποσα θα ξερεις για αυτη,ποσα θα εχεις σκασει στα προϊοντα τους, στο ποσο πολυ σε ξεσηκωνουν.
Ομως αυτο δεν φαινεται ως μανογουορας.
Το να το ξερουν οι κολλητοι σου οτι εισαι ή να φορας καποιο “διακριτικο” ειναι εντελως κατανοητο.
Αλλα καταλαβε για ποια μεριδα των οπαδων της μπαντας μιλαω…και πες μου σε ποια μπαντα παιζει κατι αναλογο τουλαχιστον εδω στην Ελλαδα.
ΔΕΝ λεω οτι δεν υπαρχει οπαδιλικι σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μεγαλη μπαντα.
Απλα εδω στο Αθηνα, εγω βλεπω μονο αυτους (απο μεταλ ε?και οχι γενικα σε φαση Μπλακμεταλλαδες)

εντιτ. ΤΕΣΠΑ, εγω το ληγω γιατι δεν εχω και κανενα παραπανω λογο να ασχοληθω ή και να εκφρασω καποια αλλη αποψη.ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΑΝΤΑ

συγνώμη ρε φίλε, πόσοι μανογουοραδες έχουνε μείνει πιά στην Αθήνα που κάνουνε την παρουσία τους τόσο αισθητή? εγώ 4-5 ξέρω που τριγυρνάνε τώρα πιά και ασχολούμαι απο το 91. το 95 ήταν πολύ περισσότεροι και σίγουρα πιό εκδηλωτικοί, τότε ήταν που “μας βγήκε το όνομα” και το πληρώνουμε ακόμα και σήμερα. στο σεφ το 92 ήταν 10.000 νοματαίοι, το 2007 σε φεστιβαλ ήταν μετα βίας 4.000. τώρα πολύ πιο εκδηλωτικοί και σίγουρα πολλαπλάσιοι είναι οι οπαδοί των slipknot ας πουμε. δεν υπάρχει κανένα μανογουρικό κίνημα πιά οπότε εσεις που εχθρεύεστε τη μπάντα δεν χρειάζεται να κυνηγάτε πιά άλλους ανεμόμυλους.

Ντάξει ρε και μένα δεν μ’αρέσει η μπάντα ας πούμε αλλά το να βάζεις ταμπέλα στους οπαδούς της είναι άκυρο …

Μες στις χιλιάδες οπαδών σίγουρα θα βρεθούν μερικοί που είναι λίγο πιο ουγκα ουγκα απ’τους υπόλοιπους αλλά θα βρεθούν και οι συνειδητοποιημένοι. Έτσι πάει πάντα

Γιγαντιαία αλήθεια είναι φίλτατε Τραμπάκουλα. Από πολλές πλευρές.

Μην ξεχνάς πως ο μγκθρν λέει πολλές φορές, κι όχι όλες, αλλά και ότι αυτή η φράση ισχύει κυρίως για τα πράγματα είτε τα γουστάρεις είτε όχι.

Ρίξε μια ματιά για το ποιοι περίπου είναι οπαδοί της δικής σου μπάντας απ’ το φόρουμ. Εγώ ξέρεις τι βλέπω? Χωρίς καμία εμπάθεια και διάθεση να υποτιμήσω την προσπάθεια που κάνετε, που είναι σημαντική, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο σοβαρές μπάντες, βλέπω πιτσιρίκια και άτομα που δεν έχουν διαμορφώσει εντελώς τη μουσική τους ταυτότητα.

Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

η αλήθεια είναι πως διανύω μια δεύτερη νιότη :oops:

εγω συμφωνω με τραμπακουλα.
πιστευω πως σε καμια περιπτωση οι οπαδοι δεν ειναι ο καθρεφτης μιας μπαντας.
το οπαδιλικι συναντιεται στους φιλους πολλων συγκροτηματων και σε καθε περιπτωση ειναι γραφικο (εκτος αν αφορα τους maiden :stuck_out_tongue: ).

φάουλ να αναφέρεις ως παράδειγμα τους Ανώριμους…
αφού δεν έχεις έρθει ποτέ σε μιά συναυλία μας, γιατί ρισκάρεις με τέτοιου είδους συμπεράσματα? θα εκπλαγείς από την ποικιλία σε ηλικίες και στύλ, πίστεψέ με. άλλωστε δεν θα έχεις δει και πολλές εμφανίσεις ελληνικών συγκροτημάτων με 300 άτομα από κάτω. δέστο και σαν μιά αλλαγη! πάντως βλέπω πως κάτι σε ενοχλεί με τη μπάντα μου, κάτι σε πικραίνει από την πρώτη μέρα. πάνω κάτω ξέρω τι είναι, το συναντώ συχνά. το πρόβλημα είναι πως εκφέρεις την άποψή σου χωρίς να ξέρεις τα στοιχειώδη γιά τους Ανώριμους. κάνε πρώτα μιά έρευνα βρε αδερφέ, άκου κανένα κομμάτι γιατί έχεις μείνει στο 2004, κάνε μιά βόλτα από το facebook και το myspace και δες ποιά είναι τα “άβουλα”, “μη κατασταλαγμένα” και “ανευ μουσικής ταυτότητος” άτομα που μας ακούνε. μην αφήνεις την εμπάθειά σου να σε εκθέτει έτσι. σε βλέπω που προσπαθείς με τόση επιμονή να διαχωρήσεις τους Ανώριμους από τις υπόλοιπες μπάντες (οι άλλοι είναι σοβαροί, εσείς όχι). έχω κάνει τον κόπο να σου απαντήσω με μακροσκελέστατα πόστς και στο παρελθόν (βλέπε τοπικ γιά το φεστιβάλ του Rock Hard) αλλά τελικά κάποια πράγματα δεν θέλεις να τα δεις και τα αγνοείς επιδεικτικά. τεσπά, δεν μπορούμε να τους κερδίσουμε όλους και να τους κάνουμε φίλους μας. πρέπει να υπάρχει και η αντιπολίτευση γιά να μας θυμίζει πως είμαστε σε καλό δρόμο.

θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους αναγνώστες αν μερικές φορές γίνομαι απότομος αλλά δεν μου αρέσει καθόλου να απαξιώνει ο καθένας την προσπάθεια που καταβάλουμε και τον κόσμο που μας στηρίζει με ατάκες του στυλ “το κοινό σας δεν έχει διαμορφώσει μουσική ταυτότητα”. τέτοιοι χαρακτηρισμοι είναι απαράδεκτοι και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Eμεις δεν ειμαστε ουτε οπαδοι ουτε γραφικοι ρε χαζε …την αληθεια λεμε. 8)

Παντως, θα συμφωνησω με Τραμπακουλα.

Οι ταμπελες δεν ειναι ωραιο πραγμα ειτε για μπαντες ειτε για οπαδους.

να προσθεσω, αν και εχουμε βγει off topic, οτι το θεμα ταμπελας δεν ισχυει μονο για οπαδους συγκεκριμενου συγκροτηματος, αλλα για ολοκληρα ειδη, οπως οι ‘‘μπλακαδες’’, οι ‘‘θρασαδες’’.
δηλαδη υπαρχει μια ταση να θεωρουμε δεδομενα καποια χαρακτηριστικα για τους ανθρωπους που ακουνε καποιο ειδος, με αποτελεσμα η σχεση μουσικης - ακροατη να γινεται παθητικη.

Λοιπόν απαντώ εδώ με ριπόρτ για να μεταφερθούν τα ποστ μας στο τόπικ των ανώριμων.

  1. Τίποτα δεν είναι φάουλ αγαπητέ, είστε δισκογραφημένοι καλλιτέχνες και εκτίθεστε στο κοινό εσείς και το έργο σας.
  2. Αλήθεια δεν έχω έρθει ποτέ σε συναυλία σας, και θα χαρώ να το κάνω κάποια στιγμή, δεν έχω κόλλημα, σε ένα σκασμό συναυλίες πάω άλλωστε, και θα χαρώ να τα πούμε από κοντά.
  3. Δεν είπα ότι τους ανώριμους δεν τους ακούνε άτομα διαφόρων ηλικιών και στυλ.
  4. Φυσικά δεν έχω δει συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων με 300 άτομα από κάτω. Η πλειοψηφία των ελληνικών συγκροτημάτων δεν έχουν συμβόλαιο, δεν έχει δίσκο, κι ο κόσμος δεν καταδέχεται να αγοράσει ούτε το ντέμο τους. Έτσι, να παίζουν οι μπάντες που κάνουν κάτι εντελώς μόνες τους ή οι μπάντες της Σπιναλόγκα ή της Venerate σε λιγοστά άτομα κι εσείς να καυχιέστε για τα 300.
  5. Ότι με ενοχλεί κάτι είναι γεγονός. Δεν έχει να κάνει απευθείας με τους Ανώριμους, αλλά με ότι ο κόσμος στηρίζει Ανώριμους αγνοώντας άλλα πράγματα. Δες εδώ μέσα, γιατί εγώ από εδώ μέσα παίρνω αφορμή: τόπικ Aνώριμοι 34 απαντήσεις, Poem 31 replies, πάλι καλά που οι Nightstalker έχουν 40κάτι. Αλλά ξέρω, αυτούς τους σπρώχνει και το ξεπουλημένο το Χάμερ που τους Ανώριμους τους πολεμά.
  6. Το πρόβλημα δεν είναι ότι εκφέρω την άποψη μου για τους Ανώριμους χωρίς να μην έχω ακούσει τίποτα ή ότι δεν έχω κάνει update από το 2004 ή ό,τι άλλο. Και τα τραγούδια σας έχω ακούσει, και τα κλιπάκια σας έχω δει. Το πρόβλημα είναι ότι νομίζεις ότι διαχωρίζω τις μπάντες σε σοβαρές και μη. Κάνεις μέγιστο λάθος. Τις διαχωρίζω σε μπάντες που δεν κάνουν χαβαλέ και σε μπάντες που κάνουν χαβαλέ. Δεν είπα ποτέ ότι η προσπάθειά σας δεν είναι σοβαρή ούτε ότι η μπάντα σας δεν είναι σοβαρή.
  7. Μη βάζεις λόγια στο στοματάκι μου, το ποστ μου που σχολιάζεις δεν περιέχει τη λέξη άβουλα.

Μπορώ να πω και άλλο ένα εκατομμύριο πράγματα, αλλά σκασίλα μου. Αφού έχετε μάθει αυτούς που σας κριτικάρουν να τους ταμπελώνετε εσείς ως εμπαθείς, από την εποχή που σας κριτίκαραν το πρώτο demo στο χάμερ μέχρι σήμερα, τα δικά μου λόγια περιττεύουν. Όλοι σας χτυπάνε κάτω από τη ζώνη. Κάπου θα πιάσει κι αυτό. Όλες οι αυτοκρατορίες χρειάζονται εχθρούς, και πραγματικούς και αόρατους, πρόβλημα δικό σας να μάθετε να τους ξεχωρίζετε.

Αν μιλάμε για “οπαδούς” μπορεί το κοινό να είναι συγκκεριμένο, ναι, αν μιλάμε για “ακροατές” γενικά όμως, υπάρχουν πολλοί, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Προσωπικά πάντως ακούω με ευχαρίστηση Ανώριμους. Έπειτα, το να έχει διαμορφώσει “πλήρως”, 100% κάποιος τη μουσική του ταυτότητα δεν είναι απαραίτητα θετικό πάντα - μερικές φορές οδηγεί στον αρτηριοσκληρωτισμό και στο στένεμα των μουσικών οριζόντων κάποιου.

Όπως είπα πάνω, κάνω τον διαχωρισμό ανάμεσα στους “οπαδούς” και στους “ακροατές”. Για τους οπαδούς και μόνο, βρίσκω την άποψη “οι οπαδοί είναι ο καθρέπτης μιας μπάντας” σωστή. Ωστόσο έχει να κάνει με το πως ορίζει ο καθένας τη λέξη “οπαδός” φυσικά. Εγώ τείνω να την ορίζω αρνητικά.

Ανοίγω το θρέντ επειδή υπάρχουν νύξεις στο τοπικ με τους Manowar.
θα μεταφέρω εδώ όλα τα ποστ και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί εδώ.

σχετικα με αυτο που ειπε ο red rum σχετικα με το κοινο των ελληνικων μπαντων, θελω να πω οτι υπαρχει μια πικρη αληθεια σε αυτο, αλλα απο την αλλη ειναι και το ειδος της μουσικης ενας παραγοντας.
η μουσικη των ανωριμων ειναι αμεση κι ευκολοακουστη( με την καλη εννοια) κι ετσι πιο ευκολα προσβασιμη, αλλα και ευκολο στο να διαδοθει.
επισης, υπαρχει και το θεμα επιλογης μιας μπαντας, ποιους ακροατες θελει να ‘‘τραβηξει’’, αν θελει να μεινει στο underground και ποσο επαγγελματικα (με οτιδηποτε αυτο περιλαμβανει) βλεπει την προσπαθεια της.

φυσικά και καυχιέμαι γιατί ο κόσμος στις συναυλίες μας ερχόταν και όταν είμασταν εντελώς μόνοι μας, χωρίς καμία εταιρία και χωρίς καμία θετική αναφορά στον τύπο. δεν είμαστε τα χαιδεμένα παιδιά της πολυεθνικής που ξεφύτρωσαν από το πουθενά.

οι πολύ καλοί Poem είναι ένα νέο συγκρότημα με ένα δίσκο ο οποίος είναι εξαιρετικός. δεν καταλαβαίνω όμως γιατί θα έπρεπε το τόπικ τους να έχει μεγαλύτερη απήχηση καλά και σώνει. είναι επειδή σου αρέσουν περισσότερο? δεν το βρίσκω σοβαρό επιχείρημα. θα σου θυμίσω απλά πως οι Ανώριμοι υπάρχουν από το 1993 και έχουν 5 demo και 3 άλμπουμ.

και που ακριβώς υστερεί μια μπάντα που κάνει και χαβαλέ έναντι μίας που δεν κάνει? είναι λιγότερο επαγγελματική ή γιά κάποιο ανεξήγητο λόγο αξίζει λιγότερης προσοχής?

χμμμ δεν τους ταμπελώνουμε όλους αλλά εσύ με την φοβερή σου επιχειρηματολογία την κέρδισες την ταμπέλα. μίλα επί της ουσίας, κάνε σοβαρή κριτική και όχι κατινιες του τύπου “με ενοχλει που μαζεύετε κόσμο επειδη κάνετε χαβαλέ” ή “άλλοι αξίζουν περισσότερο από σας”. Χώρος υπάρχει γιά όλες τις μπάντες.

με τα σπλιτ και τα ντιλιτ χάθηκα λίγο, σορυ

Ο ελιτισμός που βγάζουν άτομα για συγκεκριμένα συγκροτήματα πολλές φορές με έχουν κάνει να αντιμετωπίσω αυτά τα συγκροτήματα με αρνητική προδιάθεση πριν καν ακούσω ολοκληρωμένη δουλειά τους…Αυτή η αντιμετώπιση του στυλ “ανακάλυψα νέα θρησκεία” με ξενερώνει απίστευτα.Αν νομίζουν ότι κάνουν καλό τι να πω…

πιστευω οτι ειναι λογικο καποιος να βλεπει με αλλο ματι τους ανωριμους λογω του χαβαλε τους, ομως γι αυτο φταει καθαρα το οτι οι στιχοι ειναι ελληνικοι.
και μη μου πειτε ολοι εσεις (κι εγω μαζι) που ακουτε municipal waste, tankard και λοιπους χαβαλετζηδες οτι ειναι πιο σοβαροι απο τους ανωριμους.
ειναι καθαρα το θεμα της γλωσσας που επηρεαζει τον Ελληνα ακροατη.

αυτό μπορεί απλά να είναι ενθουσιασμός και όχι απαραίτητα ελιτισμός

Πιστεύω ότι μπορώ να διακρίνω τη διαφορά:wink: