Καλλιτέχνης: ΕΡΓΟ ή ΠΡΑΞΗ (βίος);

Να’σαι καλά, Shadowcaster :lol:
Ευτυχώς που είμαι στις καλές μου και δεν αρπάζω κανα κλαδί ε.

Στο θέμα μας:

Θα ακουστεί εντελώς τυποποιημένο αυτό που θα γράψω, αλλά στην εποχή μας (ΟΥΑΟΥ) η τέχνη μοιάζει σαν να έχει εκφυλιστεί σε προϊόν. Και γι’αυτό είναι κάπως διαφορετικό να μιλάμε πλέον για παραλληλισμό έργων και πράξεων του καλλιτέχνη. Για ένα λεπτό τώρα σκέφτηκα με ποια κριτήρια θεωρούμε κάποιον “καλλιτέχνη” και καταλήγω στο ότι δεν μνημονεύουμε κάποιον ως τέτοιο για τις πράξεις του, αλλά για τα έργα του, και πάλι, ο λόγος για τον οποίο θα έχουμε ως σημεία αναφοράς τα έργα του θα είναι ότι με αυτά συνδεόμαστε κατά μεγάλο ποσοστό σε ατομικό επίπεδο και πολύ λιγότερο σε συλλογικό. Είναι λίγο περίπλοκος ο συλλογισμός μου, όσο περίπλοκο είναι και το θέμα που πραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά για όποιον κατάλαβε πάω να δείξω την ομοιότητα ανάμεσα στην “φθορά” της έννοιας της τέχνης και του πώς αξιολογούμε πλέον έναν καλλιτέχνη. Μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα αντιληπτό αυτό που θέλω να πω αν εστιάσουμε στη μουσική που ακούμε. Ας παρουμε για παράδειγμα τους Led Zeppelin. Δεν θυμάμαι κανείς να σύγκρινε την μουσική τους με τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να αποφασίσει αν θα τους βάλει ψηλά στη συνείδησή τους ως καλλιτέχνες. Ή για τους AC/DC, δεν θυμάμαι να τους παραδέχτηκε κανείς επειδή ό,τι υποστήριζαν μέσω της τέχνης τους το έκαναν πράξη.

Δεν θα ήθελα να γράψω περισσότερα σε αυτό το σημείο, μου φαίνεται ότι θα πλατειάσω αν το επιχειρήσω και το post θα βγει κουραστικό (περισσότερο απ’όσο ήδη είναι ;p).

Ο Καβάφης, παρεπιπτόντως, ποτέ δεν με εντυπωσίασε.

Ενδιαφέρουσα κουβέντα αν και είναι απ’αυτές που δεν βγαίνει άκρη με τίποτα …

βασικα για μενα ο καλλιτεχνης μπορει να κανει οποιοδηποτε επαγγελμα…
πχ…μπορει ναναι οικοδομος που φτιαχνει κατι - καπως- με ιδιαιτερο τροπο…
μπορει ναμαι και εγω που προσπαθω να κανω κατι με καποιο ιδιαιτερο τροπο…
εξου και το καλλιτεχνης στο σεξ…:roll:
εργο και πραξη με καποιο ιδιαιτερο τροπο - εκλεπτισμενο - προτοποριακο…καλλιτεχνης…ειναι ωραια να νιωθεις καλλιτεχνης τελικα…:stuck_out_tongue:

Για να επιστρέψω λίγο στο αρχικό ζήτημα του τόπικ, τείνω περισσότερο προς το να πιστέψω πως τελικά ο ίδιος ο καλλιτέχνης είναι οι πράξεις του, το έργο του ουσιαστικά είναι στιγμαία αποτυπώματα είτε του βίου που διάγει είτε του βίου που θα ήθελε πιθανώς να διάγει. Το έργο όμως αυτόματα αυτονομείται όταν έρθει σε επαφή με το κοινό (εδώ έρχεται η σχέση τέχνης-κοινού που ανέφερε ο αγαπημένος μας θεατρίνος), με την έννοια ότι ενδέχεται να πάρει διαφορέτικές ερμηνείες.

Νομίζω ότι οι δύο απόψεις, από τη μία “μας ενδιαφέρει το δημιούργημα και όχι τι κάνει ο καλλιτέχνης στη ζωή του” και από την άλλη “απορρίπτω το έργο του λόγω των πράξεων του” είναι μάλλον αφελείς. Ανάμεσα στο μαύρο και στο άσπρο υπάρχουν πολλές αποχρώσεις γκρίζου και σε κάθε δημιούργημα ή καλλιτέχνη δεν μπορούμε να αποδώσουμε την ίδια.

__Λακωνικότατα και “εξαιρετικότατο” -γι’ αυτό αγαπάμε τόσο Κρισπ. :slight_smile:

Πραγματικά συμφωνώ μέχρι κεραίας.

Πούστη ΚρισΠ, και ετοίμαζα σιδηρόδρομο :!:

Βασικα. Τι σημασια εχει το ποιον του καλλιτεχνη και το πως ξοδευει την ωρα του εξω απο τα στουντιο; Ο αλλος μπορει να τρυπιεται, ο αλλος μπορει να πηδιεται, ο αλλος μπορει να κανει και τα δυο.
Εμεις παιρνουμε το αποτελεσμα ολων αυτων. Αν ηταν να ερευνουσαμε την προσωπικη ζωη του καθε καλλιτεχνη και να απορριπταμε τα “μαυρα προβατα”, δεν θα ακουγε κανεις pantera ή down πχ. Σιγουρα αν ακους κομματια μιας μπαντας και καποια στιγμη ο φροντμαν κανει δηλωση εξωφρενικη για τα δικα σου επιπεδα, θα ξινισεις τα μουτρα σου. Αλλα ΓΟΥΑΤ ΔΕ ΧΕΛΛ. Χεστο και απλα ακου τι εβγαλε ο ανθρωπας.

(π.σ. ειμαι μεγαλη ντορς φανμποισσα.
π.σ.2. κιρατζο Ο ΝΤΕΡΙΣ ΓΑΜΕΙ.
π.σ.3. ειμαι και χΕλλοουην φανμποισσα. HElloween.)

Αν ήταν κατα συρροή βιαστής ή παιδόφιλος ή πούλαγε πρέζα, αλλά παρολαυτά λάτρευες τη μουσική του, θα τον αντιμετώπιζες το ίδιο?

αυτό ακριβώς που λέει ο κρισπ

Kλασικο παραδειγμα ο Pete Townshed των The Who.Τρομερος μουσικος αλλα τον συλλαβανε γιατι ειχε ξεσκισει την πιστωτικη του με το να επισκεπτεται sites με παιδικη πορνογραφια και μετα εγινε πιο καραγκιοζης με τις δικαιολογιες που ελεγε για να τα μπαλωσει…
Οποτε τυχαινει να ακουω τραγουδια τους τα οποια ειναι γαματα παντα ερχεται στο μυαλο μου αυτος ο γελοιος και με πιανει μια αηδια.

Ο κρισπ δε λέει τίποτα.

Δεν είπα αν εγώ επηρεάζομαι ή όχι από τι κάνει στην εκτός τέχνης ζωή του ο καλλιτέχνης. Απλά ήθελα να επισημάνω ότι όταν κάποιος λέει “δεν με ενδιαφέρει η ζωή του, εγώ τη μουσική ακούω” πρέπει και να το εννοεί συνολικά. Προσωπικά επηρεάζομαι σπάνια, και κυρίως όταν κάποιος είναι δηλωμένος ναζί και το περνάει μέσα από το image και τους στίχους του. Αν και πάλι, όταν κάποιος είναι ναζί κατά 99% είναι και εγκεφαλικά καθυστερημένος οπότε και η όποια μουσική του ένα μάτσο σκατά θα είναι άρα δεν τίθεται καν δίλημμα.

Συμφωνώ, καθώς είναι πολύ δύσκολο εως αδύνατο ένας βιαστής, παιδόφιλος κ.τ.λ να γράφει σωστούς στίχους και καλή μουσική με την αντικειμενική σκοπιά αφού οι κακές πράξεις που θα κάνει πιθανότατα να αντικατοπτριζονται κατα καποιο τροπο μεσα απο τη μουσικη του.Για παραδειγμα οταν εμαθα οτι ο John Phillips των The Mamas and the Papas ειχε σεξουαλικες σχεσεις8O8O8O με την κόρη του ενιωσα απιστευτη αηδια που μου ισοπεδωσε με τη μια το ενα χαρουμενο χιτακι που ηξερα απο αυτους.[-X[-X[-X

Άρα δε συμφωνείς. :wink:

Συμφωνώ, καθώς είναι πολύ δύσκολο εως αδύνατο ένας βιαστής, παιδόφιλος κ.τ.λ να γράφει σωστούς στίχους και καλή μουσική με την αντικειμενική σκοπιά αφού οι κακές πράξεις που θα κάνει πιθανότατα να αντικατοπτριζονται κατα καποιο τροπο μεσα απο τη μουσικη του.

απο τις πιο ηλιθιες αποψεις που εχω ακουσει εβερ.

ναι γιατι ο chaplin η ο polanski εκαναν για τον πουτσο ταινιες. η ο Poe ειναι για πεταμα ξερω γω.

Παντως δεν τους βλεπεις το ιδιο οπως θα τους εβλεπες χωρις να τα εκαναν αυτα. Εστω και υποσυνειδητα σε επηρεαζει.

Δε θα πεις “ωραιος ο Manson τι κι αν εσφαξε την οικογενεια του Polanski,δε βαριεσαι.”#-o

No Country for Old Men…:roll:

Εγω επηρεαζομαι αναλογα με το τι ‘‘λαθος’’ ή στραβο εχει κανει ο καθενας. Αδιαφορω αν παιρνει πρεζα ή αν ειναι γκευ, αλλα αν ειναι παιδοφιλος, ναζι ή δολοφονος ξερω γω, τοτε ναι επηρεαζομαι. Και δεν υπαρχει περιπτωση να ασχοληθω με την μουσικη του ή να σκασω λεφτα για cd του, για live κτλ… Δεν προκειται να δει δεκαρα απο εμενα. Γιατι το βασικο ειναι καποιον να τον θαυμαζεις σαν καλλιτεχνη και ταυτοχρονα σαν ανθρωπο, σαν προσωπικοτητα. Οπως τον Dio που ειναι το πρωτο παραδειγμα απαραμιλλου ηθους που μου ερχεται, αλλα και πολλους αλλους…

Έχεις ένα σοβαρό point εδώ. Και στην τελική, είναι πολύ σύνηθες ένας καλλιτέχνης να είναι πειραγμένος στο μυαλό. Αν ήταν φυσιολογικοί απόλυτα, τότε μάλλον θα ήταν τραπεζικοί υπάλληλοι ξέρω γω. Βέβαια από την άλλη, άλλο το ειδικό βάρος ενός Poe και άλλο του τύπου των Mamas & The Papas. Ο πρώτος είναι διαχρονική ιδιοφυϊα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητίσει αυτό. Ο δεύτερος έκανε ένα χιτάκι και κάτι τρέχει στα γύφτικα.
Γενικά λοιπόν, εμένα με επηρεάζουν κάτι τέτοια ανάλογα την περίπτωση αλλά σε γενικές γραμμές δεν με επηρεάζουν.

Για Motorhead το λες αυτο;;;

Γιατι απο τη μια θυμαμαι οτι σ’ αρεσαν κι απο την αλλη θυμαμαι και μια φωτογραφηση που ο Λεμμυ ηταν τιγκα στις σβαστιγγες κι ετσι.

Βασικα, το μονο στο οποιο με επηρεαζει η ζωη των μουσικων ειναι η ταυτιση μαζι τους.

Δε θα ηθελα να γινω σχεδον σαν κανεναν απο τους ροκ-σταρς (ειδικα των 70ς-80ς), ομως μπορω να λατρευω τη μουσικη τους.

το θεμα ειναι οτι αυτη η λογικη μπαζει. πρωτον δεν ξερεις τι κανει ο καθενας στην προσωπικη του ζωη. δευτερον το τι κανει δεν σημαινει οτι αντικατοπτριζεται μεσα απο την τεχνη του. δηλαδη αν εχει σκοτωσει καποιον δεν σημαινει οτι ειναι μισανθρωπος και κατ’ επεκταση οτι και η μουσικη του θα ειναι το ιδιο. τριτον θα αποφασισεις για το τι ανθρωπος ειναι αναλογα με το εγκλημα που εχει διαπραξει χωρις να γνωριζεις την ζωη του η τις συνθηκες που τον οδηγησαν σε μια εγκληματικη πραξη? πεμπτον πως διαχωριζεις τα λαθη? αν δερνει την γυναικα του η τα παιδια του ειναι οκ η οχι? εκτον πως καθοριζεται το καθε εγκλημα οπως η παιδεραστια για παραδειγμα? ειναι το σεξ με ανηλικο η ο βιασμος? γιατι αν ειναι το πρωτο τοτε η μιση ροκ σκηνη δεν παιζει να μην εχει παει με 15χρονες μαστουρομενες γκρουπις ξερω γω.

δεν λεω οτι δεν μπορει να σε επηρεασει καθολου η συμπεριφορα ενος καλλιτεχνη αλλα δεν εχει αμεση σχεση το τι κανει στην προσωπικη του ζωη με το τι ειναι σαν καλλιτεχνης. αν εχει να σου πει κατι δεν βλεπω τον λογο να μην τον ακους. εκτος αν αυτα που προβαλει μεσα απο την τεχνη του αντιβαινουν στην συμπεριφορα του οποτε μπορεις απλα να πεις οτι ειναι υποκριτης. αλλα και παλι δεν λεει κατι. ας πουμε αν σ’αρεσουν οι deicide θα σταματησεις να τους ακους επειδη ο αλλος εκανε θρησκευτικο γαμο?

τωρα στον ιδεολογικο τομεα, αν ειναι πχ ναζι και αυτο βγαινει μεσα απο την μουσικη του τοτε λογικο να μην μπορεις να ταυτιστεις και να μην σ’αρεσει. αλλα αν δεν ειναι ξακαθαρο η οι δηλωσεις του δεν εχουν σχεση με τη μουσικη του τοτε τι? περιεργη περιπτωση.

εμενα παντως αυτο που θα με επηρεασει στο αν θα δωσω λεφτα η οχι σε ενα μουσικο η μπορει να με ξενερωσει, ειναι η σταση του ως προς την μουσικη και το κοινο. πχ δεν θα δινα ποτε λεφτα για αλμπουμ Kiss αλλα bolt thrower παιζει να σκασω στο λαιβ και ας μην εχω ακουσει ακομα αλμπουμ τους.

που ακιρβως το ειδες αυτο? γιατι τον λεμμυ τον εχουν ρωτησει και εχει αρνηθει κατι τετοιο (οτι ειναι ναζιστης) απλα εχει πει οτι εχει τρελα με τον β’ παγκοσμιο και ειναι συλλεκτης αντικειμενων.