Ευρωλίγκα 2024-2025

Άντε μια μέρα έμεινε, να δούμε λίγο σκεπτόμενο μπασκετάκι :exclamation:

Δεν κάνω power rankings καθώς τα θεωρώ υπερβολικά τυχαία, αλλά πρόβλεψη tier κατάταξης κανονικής περιόδου, ως εξής:

A: Top-4
B: Παρυφές 4άδας – Λογικά 8άδα
C: Παρυφές 8άδας – Λογικά play-in
D: Παρυφές play-in
E: Υπερπροσπάθεια για play-in αλλά στο τέλος μηδέν εις το πηλίκο
F: Πάτος

ALBA Berlin

Κανονικά θα έπρεπε να έχει αποβληθεί από τη διοργάνωση, αλλά τι να κάνουμε υπάρχουν και οι δημόσιες σχέσεις. Έφυγε ο (καλός παίκτης) Thiemann, ήρθε ο (καλός αλλά να τον δούμε σε αυτό το επίπεδο) Trevion Williams, πάλι όσα φάμε κι όσα βάλουμε θα είναι η φάση.

Tier F

Anadolu Efes Istanbul

Στη θεωρία δυνάμωσε, στην πράξη θα φανεί πόσο θα κουμπώσουν οι νεόφερτοι Αμερικάνοι (Nwora, Johnson) και αν ο Thompson ξαναθυμίσει τον πόιντ γκαρντ της Μπασκόνια. Larkin και Beaubois ναι μεν σταθερές αλλά πλέον κοιτάζουν το prime τους προς τα πίσω.

Tier C

AS Monaco

Ξεκινάει με αρκετά προβλήματα τραυματισμών και επίσης δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι σκέφτηκαν με τον Παπαγιάννη. Αναβάθμιση βέβαια με Korkmaz στην περιφέρεια. Την βλέπω λίγο χειρότερα από πέρσι, από την άλλη έχει «εδραιωθεί» εδώ και μια τριετία στην 8άδα.

Tier B

Baskonia Vitoria-Gasteiz

Ως συνήθως θα παίξει το γνωστό run’n’gun, θα αναδείξει 1-2 παίκτες (Baldwin ή/και Forrest), θα χαιρόμαστε να τη βλέπουμε στις καλές βραδιές αλλά δύσκολα να καταφέρει το κάτι παραπάνω.

Tier C

Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade

Πολύ ενδιαφέρον project, πολύ ταλέντο και επιλογές στην περιφέρεια, αλλά και φτώχεια στους ψηλούς. Αυτή τη στιγμή το ρόστερ είναι σε ανισορροπία, αν και πιστεύω ότι θα διορθωθεί μέσα στη χρονιά.

Tier C

EA7 Emporio Armani Milan

Περιφέρεια επιπέδου BCL, καλοί forwards κι ένας Nebo στο «5». Από τις πιο ασόβαρες διαχρονικά ομάδες της διοργάνωσης, θα κάνει μερικές νίκες ώστε μαθηματικά να έχει ελπίδες μέχρι της 31-32η αγωνιστική αλλά το τέλος θα είναι ίδιο με το περσινό.

Tier E

FC Barcelona

Μεγάλη αναβάθμιση στον προπονητή, αρκετά στοχευμένες προσθήκες ώστε να απλώσει τις επιλογές σε άμυνα και επίθεση. Ο Punter δεν θα χρειάζεται να κάνει τα πάντα όπως πέρσι στην Partizan κι αυτό πιστεύω θα τον απελευθερώσει. Γενικά φέτος τους πιστεύω όσο καμιά άλλη χρονιά πρόσφατα.

Tier A

FC Bayern Munich

Θα παίξει σωστό, σύγχρονο και τίμιο μπασκετάκι γενικά αλλά το ρόστερ δεν είναι για πολλά. Απλά δεν είναι και για πέταμα.

Tier E

Fenerbahce Beko Istanbul

Όλοι τη βλέπουν μεγάλο φαβορί επειδή «Σάρας από την αρχή», εγώ προφανώς τη βλέπω στις πραγματικά καλές ομάδες της διοργάνωσης αλλά παίζει κι ένα hype παραπάνω από το πραγματικό μου φαίνεται. Παράγοντας η υγεία του Baldwin, τραυματίας τέλειωσε πέρσι τη χρονιά, τραυματίας την ξεκινάει.

Tier B

LDLC ASVEL Villeurbanne

Σίγουρα δείχνει να γίνεται μια προσπάθεια να ανέβει κάπως επίπεδο, αλλά ακόμα εγώ δεν βλέπω πώς θα είναι σταθερά ανταγωνιστική. Ίσως την αδικώ λίγο, θα δείξει.

Tier F

Maccabi Playtika Tel Aviv

Σοβαρή αποψίλωση του περσινού ρόστερ, τραυματισμοί (Gabriel) και απουσία έδρας. Δύσκολα να κάνει κάτι καλό.

Tier D

Olympiacos Piraeus

Στα χαρτιά το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας μας. Στην πράξη, μεγάλο στοίχημα η χημεία και η αποδοχή ρόλων. Ο Petrusev ξεκίνησε γαμιώντας, όταν γυρίσουν οι Fall, Milutinov θα πεις σε αυτούς κάντε στην άκρη ή στον Filip? Όποιος απ’ τους Vildoza, Goss δει τους χρόνους του να συρρικνώνονται θα κάτσει φρόνιμος; Ο Peters θα προσφέρει όντας ξανά σε ρόλο κομπάρσου (στο σούπερ κάπ πήρε συνολικά 4 σουτ); Εδώ σε θέλω σκακιστή. Παρολαυτά το μέχρι τώρα δείγμα λέει ότι σε 4 ματς με άλφα ανταγωνισμό (τουρνουά Κρήτης και σουπερ καπ), πάντα κάποιος βρισκόταν να τραβήξει την ομάδα στο σκοράρισμα ενώ παράλληλα η άμυνα -με κάποιες εξαιρέσεις- έχει λειτουργήσει σε καλό βαθμό -παρά την απουσία του Fall.

Tier A

Panathinaikos AKTOR Athens

Αυτό που έχει να φοβάται είναι παίκτες που πέρσι ταβάνιασαν. Αυτό που έχει να χαίρεται είναι ότι ο Brown -λογικά- θα δώσει πολύ ποιοτικά 20λεπτα και ο Yurtseven το ίδιο (αν και μου φάνηκε περίεργο το πόσο λίγο έπαιξε την Κυριακή) και έξτρα πολυτέλεια ο Osman.

Tier A

Paris Basketball

Όπως ήρθε, θα φύγει.

Tier F

Partizan Mozzart Bet Belgrade

Ίσως το πιο ενδιαφέρον project της φετινής διοργάνωσης. Ήδη διάφοροι εγχώριοι Ζοτς-groupies την βάζουν μέχρι και φαβορί για F4, αλλά ΟΚ, ας μιλήσουμε πιο λογικά. Πολύ καλό και ισορροπημένο το υλικό (ίσως ένα κλικ κάτω οι ψηλοί) αλλά δεν παύει να είναι 10+ νέοι παίκτες και κάποιοι χωρίς εμπειρία απ’ τη διοργάνωση. Πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά θα ανεβαίνει σε χημεία πάντως.

Tier B

Real Madrid

Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η επιλογή να πάει σε Feliz και Rathan-Mays για τα γκαρντ. Επίσης είναι απώλεια ο Yabusele και ο Garuba είναι πολύ διαφορετικό παίκτης. Γι’ αυτό την βάζω ένα σκαλί κάτω σε σχέση με πέρσι, παρότι οι Campazzo, Musa, Hezonja (όταν κρατάει το λίγο μυαλό που έχει στο κεφάλι του), Tavares και Ibaka είναι ελίτ παίκτες.

Tier B

Virtus Segafredo Bologna

Καλή ομάδα με εμπειρία, αλλά και γερασμένη και σε μαραθώνιο 34 αγωνιστικών αυτό θα μετρήσει.

Tier D

Zalgiris Kaunas

Τη Ζάλγκιρις απαγορεύεται να την υποτιμάμε, αλλά απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, δύσκολα να διεκδικήσει κάποια διάκριση παρόλο το στρωτό μπάσκετ που αναμενόμενα θα παίξει. Η έδρα θα της δώσει κλασικά νίκες που θα την κρατήσουν μαθηματικά στο κόλπο της 10ης θέσης μέχρι ένα σημείο. Αν ο Tyrone Wallace αποδειχτεί νέος Evans μπορεί και ν’ ανέβει ένα tier.

Tier E

13 Likes

Τα τσαλια (15-18)

Άλμπα: Αποτέλεσμα δημοσίων σχέσεων η παρουσία της στην διοργάνωση. Δεν βλέπω διάθεση για βελτίωση
Βιλερμπάν: Για μεγάλο μπάτζετ και άνοδο ακούω αλλά πέραν του γηπέδου δεν βλέπω να τρέχει κάτι αξιόλογο αγωνιστικά
Παρι: Ξέρουν ότι ήρθαν για 1 χρόνια και έπραξαν αναλόγως. Και αυτοί δεν είναι για πολλά
Μπάγερν: Δεν ξέρω αν είναι hot take αλλά για εδώ την κοβω. Ίσως είναι ευχάριστη στο μάτι αλλά μέχρι εκεί. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα κάνει ο Χέρμπερτ στην Ευρωλίγκα

Αυτοί που θα το παλέψουν αλλά… (11-14)

Βίρτους: Όλα τα ατού της είναι σε μεγάλη ηλικία και έχασε Λιουντμπεργκ. Ίσως το παλέψει μέχρι ένα σημείο αλλά δεν νομίζω να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.
Μακαμπι: Χωρίς τον περσινό κορμό και χωρίς έδρα για μέχρι εδώ είναι. Ίσως εκτεθουμε θα δείξει.
Αρμάνι: Αιωνίως ασοβαρη αυτή η ομάδα κάπως θα τα καταφέρει και φέτος να χρυσοπληρώνει και να μην κάνει τίποτα
Ζαλγκίρις: Νιώθουν από μπάσκετ οι Λιθουανοί και πιστεύω θα κάνουν ζημιές σε όποιον δεν προσέξει. Χάσανε Έβανς αλλα έχουν Φρανσίσκο για να δούμε πως θα πάει.

Play offs/ins (5-10)

Μπασκόνια: Επαιξε η θέση ανάμεσα σε Μακάμπι και Ισπανούς αλλά πήγα με τους 2ους. Όχι απαραίτητα επειδή ο Λασο είναι εγγύηση play off (που είδαμε στην μπαγερν ότι δεν είναι) αλλά επειδή μου αρέσουν αρκετές απ’ τις μονάδες τους
Ερυθρός Αστέρας: Βελτιωμένος σε σχέση με πέρσι από άποψη ρόστερ. Σίγουρο play in τον κόβω και μάλλον και 8αδα. Θα ήθελα λίγο καλύτερους ψηλούς όμως.
Εφές: Πολλές αλλαγές εκ Αμερικής δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη. Λογικά εκεί που ήταν πέρσι θα είναι και φέτος
Φενέρ: Η έτερη τουρκική ομάδα. Όλοι την βλέπουν f4 αλλά εγώ θα διαφωνήσω γιατί έχω κλειδωμένη την 4αδα στο μυαλό μου.
Μπαρτσελόνα: Άλλη μια ομάδα που είναι καλύτερη από πέρσι κυρίως στον πάγκο. Δεν είναι τόσο καλύτερη για να με κάνει να αλλάξω την περσινή της τύχη πάντως.
Μονακό: Σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα εδώ βλέπω μια ομάδα ελαφρώς χειρότερη από πέρσι. Ο Παπαγιάννης δεν ξέρω με ποια λογική αποκτήθηκε ενώ ο Κορκμαζ έχει γυρίσει αρκετά βαρύς και δεν ξέρω πότε θα επανέλθει. Τα ίδια με πέρσι και αυτοί κόβω.

F4 (1-4)

Παρτιζάν: Είμαι απ’ αυτούς που ενθουσιάστηκαν με Παρτιζάν. 3η χρόνια εκτός f4 δεν έμεινε ο Ζοτς και οι κινήσεις τις είναι εξαιρετικές. Εκτός αιωνίων δεν υπάρχει παίχτης που να έχω μεγαλύτερη περιέργεια να δω από τον Τζόουνς που αν κάνει ότι και με το Ν. Σουδάν θα τρίβουμε τα μάτια μας. Αν μπορεί ο Αταμάν τον 17ο να τον κάνει πρωταθλητή τότε μπορεί και ο Ζοτς να πάει μια καινούρια ομάδα f4
Ρεάλ: Τρίζει η καρέκλα της όσων αφορά την σίγουρη παρουσία στα f4 αλλά παραμένει Ρεάλ. Αν και με αλλαγές είναι ακόμα μια δύναμη της διοργάνωσης.
ΠΑΟ: Οι περσινοι πρωταθλητές έχουν προσθέσει Μπράουν αντί βιλντοζα που δεν έπιασε ποτέ, έναν ποιοτικό σέντερ που έλειπε πέρσι και τον Οσμάν. Να πω παραπάνω; Αν δεν είναι αυτή η ομάδα σίγουρη για f4 ποια είναι;
ΟΣΦΠ: Κλείνω με εμάς. Δεν ξέρω αν έχουμε την καλύτερη ομάδα της ιστορίας μας. Ξέρω ότι η ομάδα είναι ανώτερη από πέρσι, ανώτερη και απ’ τον τελικό του 22. Ο Μπαρτζώκας έχει έναν πονοκέφαλο αλλά αυτόν τον πονοκέφαλο που λένε ευχάριστο καθώς είναι πλήρης σε κάθε θέση. Ο Σάσα έχει γυρίσει καλύτερος, ο Φουρνιε αν προσαρμοστεί είναι ο closer που θέλαμε και ο Πετρουσεφ πάει για χρόνια καριέρας. Νομίζω θα δούμε ωραία πράγματα φέτος.

Καλή σαιζόν να έχουμε.

10 Likes

Πονάς Καμπάτζζζο;

Συμφωνώ σε όλα, κρατάω μόνο μια επιφύλαξη για την Μπάγερν.
Έχει ποιοτικό ρόστερ, αν το δείξει στο γήπεδο την βλέπω για την 10αδα.

Υ.γ Και τώρα μόλις είδα ότι κέρδισε την Ρεάλ. :smile:

1 Like

Τo λεγoμενo καλα θα παει αυτo :joy:

1 Like

Γιώργο μου έτσι (πεντάδα θωμά-σακ-παπ-πίτερς-πετρούσεφ στο 4ο δεκάλεπτο) δεν πάμε πουθενά, ξανασκέψου τα πράγματα όσο είναι καιρός.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η φετινή χρονιά, και είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα. Ίσως κάποιες γκέλες στην αναμπουμπούλα που επικρατεί όσο οι ομάδες ακόμα φορμάρονται να στοιχήσουν, διότι προβλέπω να κρίνονται πάλι κομβικές θέσεις στις 1-2 νίκες διαφορά. Ακόμα και στη διαφορά πόντων, που χτες ήταν ίσως εν τέλει το σημαντικότερο που έχασε ο Ολυμπιακός όπως πήγαινε το ματς.

Το μόνο που μένει σχεδόν πάντα σταθερό είναι οι Ιταλικές ομάδες, που φαίνονται σταθερά underachievers. Έχουμε δρόμο, αλλά…

Επίσης, στην EL χωρίς αρκετούς παίκτες με εμπειρία από EL (ή έστω ανάλογο επίπεδο), είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την πατήσεις. Υπό αυτή την έννοια, δεν είμαι σίγουρος πως έχτισαν το ρόστερ στην Παρί. Με πιο έμπειρους παίκτες τον Μάουντο Λο, του Ουατάρα και τον Κεβάριους Χέιζ, πόσο μακριά μπορεί να πάει;

Εμείς μπήκαμε στη διοργάνωση με ένα ημι-μπλαζέ υφάκι του στυλ “τους έχουμε”, το οποιο βλέπω να υπάρχει γενικώς και ίσως αποτελέσει θεματάκι. Αυτό και το κατακόρυφο ντεφορμάρισμα του Ντίνου. Στην προκειμένη περίπτωση, η διαφορά ποιότητας ήταν πολύ μεγάλη για να την πατήσουμε αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Βασικά, δεν θα είναι σχεδόν σε κανένα άλλο ματς έτσι. Από την άλλη, σε στιγμές, η περιφέρειά μας σου δίνει την εντύπωση ότι πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να την σταματήσει κάποιος άμα πάρει μπρος.

1 Like

Ακατανόητη εντελώς κίνηση που δείχνει ότι ομάδα και κοουτς ακόμα ψάχνεται και είναι μπερδεμένοι, ως προς ρόλους χρόνους ποιος ξεκινάει ποιος κλείνει τα ματς κλπ

Πολλές ομάδες έκαναν γκέλα , η δικιά μας ήττα δεν είναι τέτοια ευτυχώς .

Προσωπικά αισιοδοξω, θέλει υπομονή ακόμα 2 μήνες

Και οι δύο ομάδες είναι φανερά ανέτοιμες. Θέλει υπομονή, δεδομένα η ποιότητα είναι υψηλότατη.
Ο ΠΑΟ με την Άλμπα ήταν μετριοτατος, συνεχίζοντας από τα φιλικά και το Σούπερκαπ.
Απλά εκεί μέτρησε η τεράστια διαφορά σε ατομική ποιότητα και πήραμε το ματς. Οι νέοι ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί και είναι λογικό, ειδικά ο Μπράουν που είχε απουσία αρκετών ημερών και ο Οσμάν που θέλει το χρόνο του όπως και ο Φουρνιε στον Ολυμπιακό.

Μου κάνει και λίγο εντύπωση βέβαια η αγωνιστική εικόνα της ομάδας στο ξεκινημα, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με πέρισυ που ξεκινήσαμε με 12 νέους παίκτες.

Ακόμα όμως είναι η αρχή, είδαμε τι έπαθαν και οι Ρεαλ, Μπαρτσελόνα, Παρτιζάν.

H ανετοιμότητα είναι ένα πράγμα, η προσέγγιση του παιχνιδιού είναι ένα άλλο.
Ελπίζω να δω διαφορετική στα επόμενα ματς κι ας μην βγαίνει λόγω ανετοιμότητας.

1 Like

Χτες πρέπει να είδα τον χειρότερο Ολυμπιακό έβερ κατ’ αναλογία ρόστερ και (ανύπαρκτης) ποιότητας αντιπάλου.

Παρολαυτά και ασχέτως της άθλιας απόδοσης, η προσέγγιση ήταν καλύτερη από το προηγούμενο παιχνίδι.

Κάντε κάτι με τα τρίποντα (και τις βολές) :exclamation:

Άλλη μια τραγική ευρωλιγκάτη διαιτησία επίσης (και για τις δύο ομάδες).

1 Like

Έκαναν το ματς να διαρκέσει 02:30 ώρες οι διαιτητές, κάπου έλεος

1 Like

43 βολές (νέο ρεκόρ Ευρωλίγκας) σε ματς των 70 πόντων.

Δε νομίζω.

ΚΑΚΟΣ ο ΠΑΟ στο ξεκίνημα της χρονιάς και κάποια πράγματα δεν βγάζουν νόημα…

Και πέρσι τέτοια εποχή, οι εφημερίδες του Γιαννακόπουλου τα ίδια παραμύθια ξεκινούσαν για ‘ρεκόρ βολών’ του Ολυμπιακού, κλπ. Φέτος άρχισαν πάλι δεξιά και αριστερά να υποστηρίζουν περί ρεκόρ βολών για να χτίσουν κλίμα. Μην ψαρώνετε

Πέρσι τέτοια εποχή

Summary

Δεν σπάει το ρεκόρ με τις 36 βολές του Ολυμπιακού - Σε έναν αγώνα, περισσότερες από έξι ομάδες σε 3 ματς!

Για την ιστορία, ο ΠΑΟ στο τελικό με την ΤΣΣΚΑ το 2007 εκτέλεσε 47 βολές. Κατά τα άλλα ο αρθρογράφος πίστευε τον Οκτώβρη του 2023 πως δύσκολα θα ξεπεραστούν οι 36 βολές του Ολυμπιακού μέσα στη σεζόν!

Ψάχναμε όλο το καλοκαίρι ψηλό για να καταλήξουμε τελικά στον Γιουρτζεβέν…

Μεσίνα παραιτήσου, γίνεσαι ο Μουρίνιο του μπάσκετ.

Απίθανο Μιλάνο, συνεχώς βρίσκει νέους τρόπους να μας διασκεδάζει.

3 Likes

τι ελπίδα να είχε ο Μεσινα μπροστά σε αξιοπρεπή κοουτς σαν τον Τρινκιερι ;

Τώρα χαζεύω Μπαγερν - Παρί και η ζωή και το μπασκετ είναι ωραία ξέρω γω

1 Like