Μα αυτή είναι απλά μια σπασμωδική κίνηση. Δε θα φέρει αποτέλεσμα.
Αυτό που περνάει από το χέρι μας, είναι στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουμε ΣΩΣΤΑ. Λες “να κάνουμε ό,τι μπορούμε”. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε;
Μάνο είδα ότι παρέθεσες μόνο το μισό ποστ. Με το υπόλοιπο, αυτό που γράφω και εδώ, ότι το κυριότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι ψηφίζουμε με συνείδηση και μνήμη, δε συμφωνείς;
Συμφωνώ, αλλά αυτό που κουόταρα είνα περισσότερο επί του θέματος “Μποϊοκτάζ στο γάλα 9-14 ιουνιου”, και αυτό που ήθελα να γράψω αλλά δεν έγραψα επειδή βαρέθηκα
Συμφωνώ με το δέχτερ. Σίγουρα η στάση μας απέναντι στα καταναλωτικά προιόντα είναι σημαντική, ειδικά όταν μιλάμε για προιόντα πολυεθνικών κλπ. Αλλά εδώ μιλάμε για είδη πρώτης ανάγκης, συγκεκριμένα για είδη διατροφής. Δε γίνεται να κάνουν οι πάντες απεργία πείνας, πόσο μάλλον για πολύ καιρό.
Τόσοι μιλούν πια για την ακρίβεια και έχουν φτάσει να τη θεωρούν ως “το μεγαλύτερο πρόβλημα των καιρών μας” (όπως είπαν σε κανάλι στις ειδήσεις). Είναι σαφώς πρόβλημα, δε διαφωνώ, αλλά το μεγαλύτερο?? Σα να λέμε πως η μεγαλύτερη αξία/ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου δεν είναι άλλη απο την κατανάλωση προιόντων. Όχι πως δεν ισχύει αυτό υπο ένα κυνικό πρίσμα, για τον σύγχρονο homo consumens, αλλά είπαμε.
Τόσοι σκάνε λοιπόν για την ακρίβεια, αλλά οι ίδιοι ταυτόχρονα δεν έχουν πολιτική συνείδηση και αγνοούν πως το δέντρο μπορεί να συνδέεται με το δάσος. Και έτσι βλέπουν μόνο μια όψη του προβλήματος, αδιαφορώντας ταυτόχρονα και για το μερίδιο ευθύνης που μπορεί να έχουν/έχουμε πάνω σε αυτό. Που όπως σωστά ανέφερε η δέχτερ, φαίνεται για παράδειγμα στις εκλογικές αποφάσεις.
Εν ολίγοις, χωρίς να λέω όχι σε κινήσεις μποικοτάζ (υπό σωστές συνθήκες και με προβληματισμένο κόσμο - και όχι απλά διψασμένους καταναλωτές - μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα), πιστεύω πως δεν είναι αρκετό, όταν μιλάμε για μποικοτάζ με ημερομηνία λήξης. Είναι κάτι σαν “τη μέρα χωρίς αυτοκίνητο” ας πούμε.
Ναι και μένα με προβλημάτισε αυτό σε σημείο που λέω αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά, γιατί και οι εταιρίες ξέρουν ότι την ταδε μέρα θα αρχίσει πάλι ο κόσμος να παίρνει γάλα, αρα σιγά μην αλλάξουν οι τιμές γι’ αυτό. O μόνος τρόπος για να υπάρξει κάποια λύση θα ήταν να γινόταν μποϊκοτάζ εως ότου αλλάξουν οι τιμές -όσο αυτό πάρει- πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει
Και το κακό είναι ότι -στην περίπτωση μου τουλάχιστον- πολλά αγαπημένα μου συγκροτήματα δεν τα χω δει ακόμα. Αν τα χεις δει πιο εύκολα να τα μποϊκοτάρεις.
Έλεος ρε παιδιά. Το μισό λίτρο νερό κοστίζει μισό ? και θέλετε να κάνετε μποϋκοτάζ στα γάλατα που είναι πιο ακριβά από το νερό? Καταλαβαίνετε τι μου λέτε? Το γάλα είναι η αιτία της ακρίβειας? Για όποιον δεν το έχει πάρει χαμπάρι, το γάλα στην Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη) και οι κτηνοτρόφοι που προμηθεύουν με γάλα τις μεγάλες εταιρείες πληρώνονται με ψίχουλα λόγω της χαμηλής τιμής τους.
Σόρυ, αλλά είναι επιεικώς ηλίθιο αυτό το μποϋκοτάζ…
Μπορουμε να ζησουμε χωρις τις συναυλιες, οποτε πιο το νοημα του μποικοταζ για ν’ αλλαξει κατι στον χωρο; Παραειναι μπορζουαζιστικο να μποικοταρεις κατι τετοιο οταν υπαρχουν πιο ουσιωδης αναγκες.
To ΙΝΚΑ στην Ελλάδα ειναι απλά για να υπάρχει,και οσο για την καταναλωτική συνειδηση του Ελληνα δειτε τι γινεται στα μαρκετ οταν προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα…
Oχι ρε Καρβου! Στην Αγγλια με πολυ υψηλοτερους μισθους, το λιτρο στο γαλα ειναι γυρω στα 90 λεπτα!
Καλα, εφαγα και αλλη μια φρικη σημερα. Τα ολοϊδια δημητριακα που παιρνω στην Αγγλια 2 ευρω και 20 λεπτα (Cookie Crisp της Nestle, ναι ειμαι φλουφλης ), εδω στα σουπερ μαρκετ κανουν 3 EΥΡΩ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ!!! 50% AKΡΙΒΟΤΕΡΟ. Πλακα μας κανουν δηλαδη???
Mια παρατηρηση…σε τσεχια, αυστρια που βρεθηκα προσφατα το γαλα ειναι παμφθηνο…κατω του ευρω… και επισης αυστρια (εχω παει τρεις φορες και εχω πια με σχετικη ιδεα) τα περισσοτερα ειδη στα σουπερμαρκετ ειναι μακραν φθηνοτερα απο τα ιδια ακριβως στην ελλαδα…και μιλαμε για μια χωρα με βασικο μισθο 1500 ευρω… Εδω πηγα στο κεντρο της Βιεννης, στη stefanplatz, κατι αντιστοιχο του διδυμου συνταγματος/ερμου, αλλα ετη φωτος μπροστα, σε κυριλε καφε και πηρα καφε με 2 ευρω…σε ενα απο τα πιο τουριστικα μερη της ευρωπης… ελεος δηλαδη…τροφιμα, διασκεδαση, ρουχα πιο φθηνα απο ελλαδα, και μιλαω για προιντα ιδιων εταιριων…μονο τα cd ηταν ακριβοτερα…χαχα
Στο εξωτερικό ο ξένος παίρνει καφέ, τον πίνει και σε μισή ώρα φεύγει και έρχεται νέος πελάτης στο τραπέζι. Στην Ελλάδα έρχεται μια παρέα, παραγγέλνει ένα καφέ και δευσμεύει το τραπέζι για κανά 2ωρο. Αναγκαστικά και ο “καφετζής” θα υπερκοστολογίσει τον καφέ. Από την άλλη τα take away του καφέ (π.χ. “Γρηγόρης”, κλπ) διατηρούν χαμηλές τιμές.
Δεκτόν πως σε άλλες χώρες το γάλα είναι πιο φθηνό (αν και εκεί παίζουν κι άλλα θέματα… π.χ. επεξεργασία που δέχεται το γάλα, συντηρητικά, όγκος και μέθοδοι παραγωγής κλπ που μεταβάλλουν το περιθώριο κέρδους), αλλά ειλικρινά το μποϋκοτάζ στο γάλα (και σε μια περίοδο που ο η Δέλτα του Βγενόπουλου ανακοίνωσε μείωση τιμής 3% (!)) εμένα με βρίσκει εξαιρετικά δύσπιστο. Άσε που δεν καταλαβαίνω τι αποτέλεσμα θα έχει. Θα πέσει η τιμή του γάλατος και θα πέσει μετά τι? Η τιμή του πετρελαίου ή του μισόλιτρου νερού? Πρόβλημα θα δημιουργηθεί, μόνο στους κτηνοτρόφους όλης της Ελλάδας, όχι στα υπερκοστολογημένα προϊόντα…
Παρεμβαση ξανα, αν στην ελλαδα ο ελληνας καθεται στο καφε κανα 2ωρο, στην αυστρια καθεται αλλο τοσο…δε φανταζεσαι ποση ωρα καθονται οι αυστριακοι στον καφε…λιωνουν κανονικα…εδω διαβασα στο γεωτροπιο της εκευθεροτυπιας οτι καλλιτεχνες,αρχιτεκτονες δινουν ως διευθυνση αλληλογραφιας αυτη του καφε που συχναζουν, γιατι κλεινουν 8ωρα χαλαρα…και προσεξε σε μια χωρα με μεγαλυτερα λειτουργικα εξοδα (ενοικια, μισθοι)…εδω η βιεννη ειναι απο τα πλεον τουριστικα μερη στον κοσμο (οσο τουρισμο εχει η βιεννη σε ενα χρονο δεν εχει ολοκληρη η ελλαδα), και παρολ’αυτα, αν και θα μπορουσαν, η διασκεδαση ειναι φτηνη…
edit: οσον αφορα την κινηση βγενοπουλου με το γαλα δελτα, η κινηση αυτη μια μερα μετα την παρουσια του στη βουλη, οπου απαντησε στα περι συμπαιχνιας με κυβερνηση-deutche telekom για την πωληση του ΟΤΕ, και ουσιαστικα κρεμασε την κυβερνηση οτι πουλησε τζαμπα τον ΟΤΕ, μονο τυχαια δε ηταν… εχοντας φαει λασπη απο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ βγαινει μια μια κίνηση φιλολαικου τυπου, για να δειξει οτι και καλα σκεφτεται τον απλο κοσμο…
ε τώρα τι να σου πω? Για τέτοιες ειδικές περιπτώσεις δε μπορώ να σου πω. Στην Ελβετία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία και στη Γαλλία που έχω πάει και το έχω δει με τα ματάκια μου, καφετέρια του ελληνικού στυλ δεν είδα…
Kαι εγώ έχω πάει στην Αυστρία 3 φορές και οι άνθρωποί αφού φάνε αντέ και διαβάσουν και την εφημερίδα τους η συζητήσουν λίγο φεύγουν. Μόνο οι έλληνες που μπήκαμε μέσα στα διάφορα cafe καθόμασταν για ώρες:p