Kαι αντε με τον καφε, εχεις δικιο στην ελλαδα οι ελληνες αραζουν ωρες, τα ιδια ομως γινονται και με τη βραδυνη διασκεδαση… γερμανια βερολινο που πηγα χριστουγεννα το ποτο 3 ευρω (δε σχολιαζω τις μπυρες γιατι αντε εκει ειναι εθνικο ποτο)…αλλα οταν εχει 3-4 ευρω το whisky για παραδειγμα ε ειναι λιγο ντροπη ελλαδα να εχει 8…
εχεις δικιο οτι δεν πρεπει να κολλαμε στο γαλα και μονο…αυτο ειναι το λιγοτερο…και προφανως απο αυτη την εξαρση της ακριβειας μαστιζονται ολες οι ευρωπαικες χωρες…αλλα εκει ρε γαμωτο εχουν και μισθους το λιγοτερο ικανοποιητικους…
Εδω ρε πτυχιουχος, με μεταπτυχιακο πια, ψαχνω για δουλεια και βρισκω μια σχετικη με τις σπουδες στη καλαματα… και ερχεται και μου λεει ο επιχειρηματιας οτι μου προσφερει 800 ευρω, και με δικα μου εξοδα πληρωμενα για μετακινηση στο χωρο εργασιας 1.,5 ωρα εκτος καλαματας… βαλε και ενοικιο…χαχαχαχαχα…ανεκδοτο δηλαδη…
Όλα αυτά τα μποϊκοτάζ ολίγων ημερών κλπ είναι απλά για γέλια. Και εξηγώ γιατί: 1. Δεν είναι μαζικά. 2. Δεν παίρνω σήμερα γάλα, ψωμί κλπ, αύριο μεθαύριο (ή μια μέρα πριν το μποϊκοτάζ) θα πάρω, οπότε δεν χάνουν τίποτα οι βιομηχανίες. Απλά σε δουλειά να βρίσκονται οι διάφορες οργανώσεις προστασίας (και πράσινα άλογα).
Αν δεν μαζευτούμε σε όλες τις χώρες και δεν τους πάρουμε όλους (πολιτκούς, κεφαλαιοκράτες κλπ) με τις πέτρες, δεν θα αλλάξει τίποτα. Καλό ύπνο…
Βασικά, στην Ελλάδα σχεδόν τα πάντα είναι αδικαιολόγητα ακριβά (μόνο στον καφέ έχω ενστάσεις :p). Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πολύ βαθύ και το πρόβλημα των μισθών σε διπλωματούχους είναι ακόμα βαθύτερο. Δυστυχώς δε βλέπω πως θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση (ειδικά όταν από τις παρατάξεις ακούω ομιλίες-ευχολόγια και όχι λύσεις…).
Μας βγάζω πολύ εκτός θέματος, αλλά θα το πω γιατί θα σκάσω. Όταν πέρσι έλεγα πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να βγάζει 600 Μηχανολόγους Μηχ. το χρόνο όταν η Ελβετία δε βγάζει ούτε 50 (η Ελβετία δεν είναι τυχαίο παράδειγμα… Είναι χώρα με πάρα πάρα πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν Μηχανολόγους και με τεράστια παράδοση, βιομηχανία και ένα από τα καλύτερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο) πολλοί μου έλεγαν πως θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να σπουδάζουν σε όποιο πανεπιστήμιο ήθελαν και για όσα χρόνια ήθελαν. Αυτή τη στιγμή και εσύ και εγώ, για να βρούμε δουλειά με ικανοποιητικά λεφτά, πρέπει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε πάρα πολλούς όμοιους με εμάς, οι οποίοι μόνο το μισθό μας ρίχνουν, εμάς μας κάνουν αναλώσιμους στις εταιρείες και προφανώς εμείς δεν έχουμε και διάθεση να ασχοληθούμε με κάτι άλλο (π.χ. ναυτικός, υδραυλικός, κλπ) χαραμίζοντας τα χρόνια που δώσαμε στις σπουδές μας…
Τέσπα. Τεράστια κουβέντα. Όταν θα έρθεις Αθήνα, θα οργανώσουμε ένα meeting και θα αμπελοφιλοσοφούμε με ουζάκια και μεζέδες
μα ααυτο είναι το νοημα του μποικοταζ να …στερεισαι κατι προκειμένου να δειξεις την υπερβολή και να επιλεγεις τον αυτο σεβασμο σου σαν καταναλωτης ειτε το προιν ειναι :τσιχλες είτε ACDC(:papas: )
To μονο καλο που θα εκανε το μποικοταζ στο γαλα θα ηταν στις αγελαδες.Πρεπει να ειναι δυσκολο να σου τραβανε καθε μερα τα βυζια…
Aυτή η “μείωση” πιο πολύ σαν κοροϊδία μου φαίνεται…
Οι ληστές (γιατί τέτοιοι είναι) μέσα σε ένα χρόνο αυξάνουν τις τιμές βασικών ειδών ανάγκης από… 20% έως 70%, την τιμή του ρεύματος 20%, εισητήρεια αεροπορικά, ΚΤΕΛ κλπ. και τώρα προβάλλουν μία ΨΕΥΤΟΜΕΙΩΣΗ του 3% ως… το υπέρτατο χάρισμα με μόνο στόχο να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους…
Η “αντιπολίτευση” και οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση ορισμένα επιδόματα, ως ελεημοσύνη μήπως και αποτραπούν οι εξεγέρσεις (όπως η πολύ καλή κίνηση απαλλοτρίωσης του Σκλαβενίτη με τους σύγχρονους αγωνιστές-Ρομπέν των δασών).
Η ακρίβεια είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί, άλλοτε με μικρότερες και άλλοτε με μεγαλύτερες εξάρσεις, ως πάγια τακτική των κεφαλαιοκρατών (αγοράζουμε φθηνά την εργατική δύναμη και πουλάμε ακριβά τα κέρδη μας από το μόχθο της).
Μόνη διέξοδος είναι η αντίσταση και η εξέγερσημ με οποιονδήποτε τρόπο (είτε απαλλοτριώσεις, είτε μποϊκοτάζ) για να υπερασπιστεί το δίκιο του ο θιγόμενος λαός στα προϊόντα που ο ίδιος παράγει.
Δεν νομίζω πως ο κτηνοτρόφος κάνει όλη την ειδική χημική επεξεργασία στο γάλα για να βγει όπως το παίρνουμε εμείς από τα ράφια. μπορεί να κάνω και λάθος όμως, δεν έχω ιδιαίτερη γνώση πάνω στο ζήτημα…
παιδια μη χανετε το νοημα…αν εσεις οι ιδιοι δεν στηριξετε τετοιες προσπαθειςς ποιος θα το κανει??
εγω ναι! θα στερηθω το γαλα μου 3-4 μερες! και Οχι!! δεν θα παρω για να εχω απο πριν.
τι ειναι αυτα? κοροιδευομαστε?
κι ας πιστευεις οτι δεν θα το κανει κανενας αλλοσ…γιατι να μην το κανεις εσυ???
Βασικά το μποϊκοτάζ έχει νόημα αν γίνει για κάνα εξάμηνο ξέρω γω. Ή και παραπάνω. Τ¨οτε θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος προσφοράς-ζήτησης. Για 3-4 μέρες δεν ιδρώνει το αφτί κανενός.
Συνεχίζω να πιστεύω πάντως ότι αν οι τιμές συνεχίσουν σε αυτόν τον ρυθμό αύξησης, οι οργανωμένες απαλλοτριώσεις θα είναι εξίσου δραστικές.
To ντου δεν έγινε σε σούπερ μάρκετ πολυεθνικής αλλά σε Ελληνική εταιρεία
Ναι. Οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν ένα όριο στο πόσα μετρητά μπορούν να έχουν στο κατάστημα, ένα “μάξιμουμ” που η τράπεζα θεωρεί λογικό να χαθεί σε περίπτωση ληστειας. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα και κλαπούν, οι υπάλληλοι έχουν προσωπικές επιπτώσεις.
Αντίστοιχα στην περίπτωση του Σούπερ Μάρκετ η “μαγκιά” αυτών που έκαναν το ντου μπορεί να κοστίσει την δουλειά κάποιου από την “γενιά των700?” για να καλύψει η επιχείρηση την ζημιά της. Άρα σωστά το θέτει ο Μάνος87.
Τώρα σχετικά με το μποϋκοτάζ και επειδή αναφέρθηκε αρκετά η λέξη “πολυεθνικές” έχω δύο παρατηρήσεις:
To μποϋκοτάζ στο φρέσκο γάλα ειδικά δεν θίγει καμμία πολυεθνική. Όλες οι εταιρείες που πουλάνε φρέσκο γάλα στην Ελλάδα είναι Ελληνικών συμφερόντων.
Μου κάνει εντύπωση που οι διοργανωτές του μποϋκοτάζ επέλεξαν το γάλα για την πρωτοβουλία τους και όχι κάποια άλλη κατηγορία όπου έχουμε πολύ πιό χειροπιαστά παραδείγματα μεγάλων διαφορών τιμών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών για το ίδιο ακριβώς προϊόν πολυεθνικής. (π.χ. το παράδειγμα του Metal Laws για τα δημητριακά της Nestle σε Ελλάδα και Αγγλία).
Και σε αυτή την περίπτωση πάντως θεωρώ πως οι συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν πάντα βάση. Επειδή έχουμε το ίδιο νόμισμα και οι συγκρίσεις εγιναν εύκολες δεν σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει σύγκλιση τιμών από τη μία χρονιά στην άλλη, πόσο μάλλον πως η σύγκλιση θα γίνει προς τα κάτω στις τιμές και προς τα πάνω στους μισθούς. Η Ευρωζώνη περιλαμβάνει χώρες με διαφορετικές οικονομίες που είχαν ιστορικά διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού, επιτοκίων και μισθών. Οι τοπικές θυγατρικές των πολυεθνικών χάραζαν τιμολογιακές και εμπορικές πολιτικές στην κάθε χώρα με βάση αυτά τα διαφορετικά δεδομένα καθώςκαι με βάση τις τοπικές διαφορές στις εμπορικές πρακτικές και τον τοπικό ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που πέρασαν στο ? όλες αυτές οι χώρες, υπήρχαν ήδη σημαντικές αποκλίσεις τιμών ανάμεσα τους. Απλά τα Ελληνικά ΜΜΕ το ανακάλυψαν αυτό και το παίζουν ως θέμα φέτος.
Για το τι καταφέρνουν οι “απαλλοτριώσεις” απάντησα πιό πάνω…
Θεωρώ πως οι τμές δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε αυτό το ρυθμό. Και αυτό όχι λόγω των “απαλλοτριόσεων” αλλά λόγω της μεγάλης μείωσης του τζίρου των Σούπερ Μάρκετ (και κατ’ επέκταση των προμηθευτών τους) αυτή τη στιγμή.
Ο κόσμος -που έτσι και αλλιώς είναι στριμωγμένος οικονομικά- έχει τρομάξει και έχει εκνευριστεί μετά από τα σχετικά θέματα που πάιζουν στα ΜΜΕ και έχει περιορίσει τις αγορές του στα απόλυτα απαραίτητα.
Τα “καρότσια” έχουν γίνει “καλάθια”…
Και αυτό είναι τελικά πολύ πιό αποτελεσματικό για να περάσει μηνύματα από κάθε “απαλλοτρίωση”: Όταν η ζήτηση πέφτει…
Δηλαδη αν εσυ δουλευεις σε ενα σουπερμαρκετ και σου σκασουν 50 ατομα με καδρονια, θα σου ζητησει η επιχειρηση και το λογο γιατι τους αφησες να κανουν ντου??? Η να στο θεσω αλλιως αν εσυ στην επιχειρηση σου, κανουν ντου 50 ατομα και στα σηκωσουν ολα θα ζητησεις το λογο απο τους εργαζομενους??? . Οσον αφορα τις τραπεζες ολα τα λεφτα ειναι ασφαλισμενα οποτε οσα και να κλαπουν δε τρεχει και τιποτα… αν ηταν να εχουν επιπτωσεις οι υπαλληλοι οι μισοι τραπεζικοι στην αθηνα θα επρεπε να εχουν απολυθει με τοσες ληστειες.
δεν λέει ο Mule πως θα ο υπάλληλος θα υποστεί τις επιπτώσεις επειδή δεν έσωσε τα λεφτά, αλλά θα υποστεί τις επιπτώσεις γιατί κρατούσε περισσότερα μετρητά στο κατάστημα από όσα του είχαν δώσει εντολή οι εργοδότες του…
Oι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε αυτόν τον ρυθμό. Για δυο λόγους:
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτοι.
Η τιμή του πετρελαίου συνεχώς αυξάνεται.
Το (1) είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα με το οποίο καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί. Το (2) είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οδηγεί σε γενικότερη άυξηση των τιμών. Σε τέτοιες περιόδους τα προϊόντα που επιδέχονται τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις είναι τα λεγόμενα ανελαστικά ως προς την ζήτηση. Δηλαδη αυτά που όσο και να ανέβει η τιμή ο κόσμος θα τα αγοράζει είτε επειδή είναι πρώτης ανάγκης είτε επειδή έχει συνηθίσει να το κάνει. Τέτοια προϊόντα είναι το γάλα, το ψωμί, τα φρούτα/λαχανικά, ο καφές, τα φάρμακα και πολλά άλλα. Ακόμα και τα ναύλα των πλοίων.
Η απαλλοτρίωση μοιάζει εντελώς extreme σαν έννοια και είναι προφανές αφού η πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί αυτονόητη την ατομική ιδιοκτησία. Δεν θέλω να ανοίξω τέτοια κουβέντα εδώ αλλά πριν απορριφθεί μετά βδελυγμίας, σκεφτείτε μήπως κι εσείς ήδη απαλλοτριώνετε κάποια προϊόντα.
Επισης οσον αφορα την αυξηση των τιμων τον τομεα των τροφιμων παγκοσμια προσθεσε και τα ακολουθα
Η εγκαταλειψη σε χωρες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης , περιπου 2.000.000 εκταριων γεωργικων εκτασεων. Εδω ας σημειωσω πως η πρωνη Σοβιετια, μαζι με Καναδα, ΗΠΑ, αποτελουσαν τους μεγαλυτερους σιτοβολωνες του πλανητη.
Η στροφη πολλων παραγωγων σε χωρες του τριτου κοσμου , και οχι μονο, στην πιο επικερδη -σε σχεση με τα τροφιμα- βιομηχανια των βιοκαυσιμων. Εκατομμυρια στρεμματων, πρωην γεωργικων εκτασεων μετατρεπονται σε φυτωρια πρωτης υλης των βιοκαυσιμων.
Η αλματωδης αυξηση καταναλωσης κρεατος σε Ινδια-Κινα (μιλαμε για το μισο πληθυσμο του πλανητη). Αρα αυξηση καταναλωσης κρεατος παγκοσμια -> αυξηση παραγωγης ζωοτροφων -> δεσμευση γεωργικων εκτασεων για παραγωγη πρωτης υλης ζωοτροφων.
Η έξαρση ακραιων καιρικων φαινομενων, λογω της μολυνσης του περιβαλλοντος, καταστρεφει χιλιαδες σοδιες ετησιως.
χαχα…μωρε ναι …αλα στη προκειμενη περιπτωση δεν ειχαμε ληστεια χρηματων αλλα αρπαγη προιοντων… οποτε τι θα σου πει ο εργοδοτης???οτι δεν παλεψες να κρατησεις το τελαρο με τις ντοματες??? σουρεαλιστικο το φανταζομαι…