Αγαπημένοι Ηλεκτρονικοί Δίσκοι Των 90's (Finish The Sympathy)

τελικά είπα να μην κάνω κανονικό δημοψήφισμα για τους ηλεκτρονικούς δίσκους των 90’s, καθώς είναι ένα περιορισμένο είδος σε μια συγκεκριμένη δεκαετία και δε θα είχε νόημα.προτιμότερο είναι να το κάνω υπό τη μορφή που υπάρχουν και άλλα threads στα δημοψηφίσματα με αγαπημένους δίσκους κάθε ιδιώματος ανά δεκαετία, ώστε να γίνει και κάποια κουβέντα.
πάμε λοιπόν:

Massive Attack - Blue Lines (1991)

bristol, 1991.
φαντάζομαι την έκπληξη που θα ένιωσε ο μέσος ακροατής ακούγοντας το Safe From Harm…το blue lines κατηγοριοποιήθηκε ως hip hop, ελλείψει άλλου όρου, αλλά όλοι ήξεραν πως παρά τα κάποια rapαρίσματα, ο δίσκος ενέπλεκε το dub, το hip hop και την elecronica με έναν αριστοτεχνικό τρόπο και εξαιρετικά πρωτότυποτρόπο.άξια αναφοράς είναι η shara nelson, που με τις ερμηνείες της έκανε πιο ευκολοάκουστο και mainstream το όλο εγχείρημα, όπως π.χ. σε τραγούδια μνημεία σαν το Unfinished Sympathy.
το θέμα είναι πως οι δίσκοι που βαφτίζουν ένα ιδίωμα δεν είναι πάντα αριστουργήματα.απλά λογίζονται ως τέτοια χάριν σεβασμού.το blue lines όμως και βαφτίζει το trip hop, και είναι αριστούργημα.

Portishead - Dummy (1994)

οι έτεροι μεγάλοι του bristol, portishead, τάραξαν τα νερά της μουσικής των 90’s το 1994 με την κυκλοφορία του dummy.τότε υπήρχε ακόμη σύγχυση με τους όρους trip hop και hip hop.και αν το ντεμπούτο των massive attack είχε κατηγοριοποιηθεί από κάποιους ως hip hop, η έλλειψη rapαρισμάτων καθιστούσε αδύνατο να θεωρηθεί το dummy ως hip hop.
το dummy είναι συνάμα ένας cool δίσκος, και μια έκρηξη συναισθημάτων.οι ερμηνείες της gibbons είναι αληθινή κατάθεση ψυχής και την κατατάσσουν ως μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες όλων των εποχών.ο geoff barrow γίνεται ένας από τους πατέρες του trip hop και από τους καλύτερους σύγχρονους συνθέτες, ενώ πρέπει να γίνει αναφορά και στον adrian utley για τη δουλειά του στις κιθάρες.άκου την κιθάρα στο Glory Box και θα καταλάβεις…
mysterons, sour times, roads, biscuit,glory box…ύμνοι αιώνιοι.
κάποια βράδια θεωρώ πως είναι ο καλύτερος δίσκος όλων των εποχών.

Sneaker Pimps - Becoming X (1996)

οι βρετανοί sneaker pimps το 1996 έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον “καυτό” trip hop χώρο εκείνη την εποχή.αυτό που έκαναν ήταν ιδιαίτερο.συνδύασαν το trip hop και κάποια techno beats με κιθαριστικά μέρη.και το έκαναν πολύυυυυ καλά…
δε λείπουν και chillout στιγμές, όπως το Six Underground, το οποίο θεωρώ από τις κορυφαίες στιγμές των 90’s, και αποτέλεσε το λόγο που ο δίσκος παρέμεινε στο billboard για 23 συνεχείς εβδομάδες.
η keli dayton ανέβασε πάρα πολύ το δίσκο με τις ερμηνείες της.αμέσως μετά την περιοδεία για το δίσκο την έδιωξαν, και οι sneaker pimps ποτέ δεν έφτασαν ξανά τα ίδια επίπεδα με αποτέλεσμα να διαλυθούν…

Monolake - Hongkong (1997)

πάμε λίγο και εκτός βρετανίας.
οι γερμανοί monolake με το ντεμπούτο τους πάτησαν σε ανεξερεύνητα τότε μονοπάτια για την ηλεκτρονική μουσική.minimal techno και ambient, και ένας δίσκος αφάνταστα επιδραστικός στη σύγχρονη techno και clubίστικη μουσική.μπορεί σήμερα συνθέσεις σαν το Cyan να φαίνονται ελαφρά ξεπερασμένες, αλλά φαντάσου πως το ημερολόγιο γράφει 1997.εξωγηίνο ε?

Kαλα μιλάμε έχετε γεμίσει τον πλανήτη threads

:bow2: [SIZE=“5”]LEFTFIELD - LEFTISM[/SIZE] :bow2:

Σούπερ τούμπανο δίσκος. Μνημείο βασικά

4 δισκους που τα ακουω ακομα 16-15-14-12 χρονια μετα την κυκλοφορια τους.

Massive Attack - Protection
Tricky - Maxinquaye
Hooverphonic - A new stereophonic sound spectacular
Massive Attack - Mezzanine

Απαραιτητα και τα 4.

Δεν είμαι και ο ειδικός στα ηλεκτρονικά αλλά ναι διάολε οι Prodigy κατέχουν κι αυτοί θρόνο σε αυτό το θρεντ, με τα τρία Έπη τους:

Τhe Εxperience (1992)

Music For The Jilted Generation (1994)

Fat Of The Land (1997)

3 ΕΠΗ από μία μπάντα του ηλεκτρονικού ήχου που μεγαλούργησε στα 90’s, επιρρέασε όσο λίγες, και κατάφερε να μαζέψει υπό τους ήχους της και τους πιο διαφορετικούς ηχητικά ακροατές. Πολλοί μπροστά οι τύποι.

Προσωπικά αγαπημένα? Τα 2 πρώτα φυσικά που αναφέρω.

(Δε πρωτοτύπησα! Αλλα ας υπάρχουν τα προφανή)

αυτό όμως είναι ένα thread που έπρεπε να γίνει.8)

το leftism είναι από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών.διαρκεί 70 λεπτά, και παρόλα αυτά μετά θες κι άλλο…
ένας δίσκος που πρέπει να ακούσει τώρα όποιος περιφρονεί την house…

και οι τρείς δίσκοι που αναφέρει ο awake είναι αριστουργήματα.όσο για το mezzanine ίσως και να είναι ο καλύτερος ηλεκτρονικός δίσκος των 90’s.αν ξεκινήσεις να μιλάς για αυτόν το δίσκο, δε σταματάς ποτέ…:stuck_out_tongue:

τέλος, να μην ξεχάσω να αναφερθώ σε μια σημαντικότατη σύνθεση για το trip hop, το Rap 2 του isaac hayes (RIP).για ρωτήστε τους portishead και τον tricky…

edit: από prodigy εγώ είμαι στο experience.πόσο πιο μπροστά από την εποχή του διάολε?

Χωρίς να έχω μεγάλη επαφή με το χώρο, κάθε φορά που ακούω το In sides των Orbital, το μόνο που έχω να πω είναι: “μουσικές ιδιοφυίες”

κλικ

χορρορ καλα που μου το θυμισες κ ξεχασα να βαλω τη δισκαρα του tricky

και των orbital καρα-δισκαρα

μπραβο ντεκαρντ το ξεχασα κ αυτο

edit.

οι orbital έχουν βγάλει τόσους δίσκους, που κάπου ψιλοχάνομαι.το in sides πάντως άνετα μπαίνει μέσα στους 20 καλύτερους ηλεκτρονικούς δίσκους των 90’s.

Thievery Corporation - Sounds From The Thievery Hi - Fi (1997)

το trip hop στην ενηλικίωσή του.
οι αμερικάνοι thievery corporation έχουν κυκλοφορήσει εξαιρετικούς δίσκους (όπως και εξαιρετικές πατάτες…) και στα 00’s, αλλά ο μοναδικός δίσκος που κυκλοφόρησαν στα 90’s είναι Α-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ο-ΥΡ-Γ-Η-Μ-Α.διαρκεί 75 λεπτά, και μπορώ να ξοδέψω μια ολόκληρη μέρα ακούγοντάς το και κοιτώντας το ταβάνι.
πολλές επιρροές από jamaica μεριά (:rasta:) σε ένα άρτιο lounge ηχοτόπιο.η αμερική μπαίνει γερά στο παιχνίδι με δικό της τρόπο.
νιώστε:
2001 Spliff Odyssey

  1. FSOL - Dead cities (1996)
    Όλοι οι υπόλοιποι τα κουβαδάκια τους και σε άλλη ηλεκτρονική παραλία…

  1. dj Shadow - Endtroducing (1996)

  1. Tricky - Maxinquaye (1995)
    Το νόθο παιδί της σκηνής του Bristol.

Cool, όλοι δισκάρες ποστάρουν. Δεν τα έχω ακούσει όλα-όλα βεβαίως, αλλα εως τώρα έχουμε ποστάρει όλες τις υερκλασσικούρες (για πολλές από τις οποίες πχ massive attack, portishead) έχετε ήδη αποθεώσει στο υπερ - φουλ εδώ στο rocking forum.

Κι άλλο ένα, και personal favorite :

[SIZE=“5”]RED SNAPPER - MAKING BONES[/SIZE] :bow::bow::bow:

Καταπληκτικός δίσκος. Δεν είναι καθόλου straight electronica, έχει μεγάλη ανάμιξη με την τζαζ, και βγήκε από την για πολλά χρόνια Μέκκα του πειραματικού ηλεκτρονικού ήχου , την Warp Reocrds. Τα παλικάρια παίζουν εκπληκτική μουσική, και ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ. Πόσο γουστάρω όταν γίνεται αυτό. Ντραμς. κοντραμπάσσο, κιθάρα, με πολλά effects, πακέτο με καταπληκτικά εύστοχες τρομπετιές από τον Wallet, και με φοβερά ραπαρίσματα από τον Mc Det,όπως και ανησυχυτικά / αιθέρια (ναι,ταυτόχρονα) φωνητικά από την Alison.

Ιδού το βίντεο που βγήκε από το αλμπουμ,για ένα από τα πιο συναισθηματικά κομμάτια των 90’ς :

[SIZE=“3”]IMAGE OF YOU[/SIZE]

http://www.youtube.com/watch?v=EIPIPHgJCC0

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ. Ο δίσκος έχει μεγάλη ποικιλία, και γράφουν κομμάταρες. Τι μάγκες, και τους είδα πέρυσι στο κωλο-ροντέο γμτ. Τίποτα δεν έβλεπα

Κι άλλη ΑΠΕΙΡΗ ΑΠΕΙΡΗ ΑΠΕΙΡΗ ΡΕ ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ,απο τα καινούργια:

[SIZE=“3”]SPACE SICKNESS[/SIZE] Και τιτλάρα κιόλας

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=100804989&searchid=4206c09a-750d-4c2f-8c36-7f95b2c3cf2a

Εύκολα το πιο άρρωστο κομμάτι τους.

Καλά μου αρέσουν απίστευτα όμως. Ούτε βαλτός να ήμουν,χαχαχαχαχα

για κάτι posts σαν το απο πάνω έφτιαξα αυτό το thread.ωραίος.:thumbup:
οι red snapper είναι φοβεροί και άνετα η πιο υποτιμημένη ηλεκτρονική μπάντα των 90’s.αγαπημένος μου δίσκος τους είναι το prince blimey, αλλά λέω να αφήσω τον awake να μιλήσει γι’αυτό.8)

πάμε σε κάτι επίσης κλασικό:

Portishead - Portishead (1997)

ο δεύτερος δίσκος των portishead βρίσκεται υπό τη σκιά του dummy.όμως, αν και βρίσκεται στο ίδιο ηχητικό καλούπι, διαφέρει αρκετά.αν το dummy είναι ένας εσωστρεφής δίσκος και βγάζει ένα συναίσθημα απογοήτευσης, το portishead είναι πιο οξύ και “επιθετικό” και ακόμα πιο σκοτεινό.άκου π.χ. το Seven Months.επίσης κομμάτια σαν το All Mine θα μπορούσαν να βρίσκονται στους τίτλους αρχής κάποιας παλιάς ταινίας james bond.
Don’t resist
We shall exist
Until the day I die
Until the day I die
τουλάχιστον ισάξιο με το dummy.

πωπω θα πεσει φωτια να με καψει τον ξεχασα στην αρχικη 4αδα μου 8O8O8O

2 λεξεις κ φευγω.

Μαζι με mezzanine , στα 2 πιο αγαπημενα-headfuck-mindfuck-πειτε το οπως θελετε ηλεκτρονικα αλμπουμ των 90s

Φανταστειτε το 2001 του κουμπρικ γυρισμενο στα 90s και τον κουμπρικ να πινει τους απειρους μπαφους

Ε, αυτος ο δισκος θαταν το ΤΕΛΕΙΟ soundtrack.

[SIZE=“5”]ΔΙΣΚΟΣ-ΕΠΟΣ.[/SIZE]

9,5/10

το μόνο εξωγήινο που βλέπω εδώ είναι αυτά που γράφεις στο τέλος, αν και τα λές καλά πιο πριν, στην αρχή του θρέντ. που να ακούσεις δλδ και τπτ minimal synth/ new wave των early 80΄ς :!:

χαχα…η αλήθεια είναι πως το minimal synth των 80’s δεν το κατέχω…πάντως οι monolake έχουν έναν πιο υδάτινο ήχο και εμπλέκουν και το ambient.εκείνη την εποχή έκανα παρέα με κάποιον που άκουγε μόνο trance/psychedelic και είχα σκαλώσει από τότε με το hongkong.πάντως τον θεωρώ από τους δίσκους προπομπούς της σημερινής techno που ακούγεται (συνήθως ρεμιξαρισμένη) στα clubs.

να το ψάξεις τότες! θα γουστάρεις.

απλά αυτό που μου φάνηκε κάπως είναι ότι θεωρείς πολύ προχωρημένο το άκουσμα για 1997, ενώ αυτό το στυλ είχε παιχτεί αρκετά χρόνια πιο πριν, όπως πχ

(1990 - για να παραμένουμε και εντός της δεκαετίας)

α! και κάτι ασχετο-σχετικό με το θρεντ

David Whitaker: ο άνθρωπος που έκανε τα soundtracks των παιχνιδιών της Amiga στα τέλη 80’ς - αρχες 90’ς.

ακούστε τα όλα στο βίντεο, είναι υπέροχα.

Να προσθέσω

και φυσικά

ενδιαφέρον μου ακούγεται.και δε θα έλεγα με τίποτα πως αυτό είναι 1990!βέβαια, οι monolake είναι κάπως πιο απόκοσμοι.και ισως εκεί να είναι το πρωτοποριακό του πράγματος.όπως και να έχει θα το τσεκάρω, καθώς με ενδιαφέρουν τέτοια ακούσματα.
και μιας και πιάσαμε τα trance…

Spicelab - A Day On Our Planet (1994)

το a day on our planet των γερμανών spicelab είναι από τους κορυφαίους trance δίσκους των 90’s.εδώ έχουμε να κάνουμε με διαστημικό αχανές trance σε μεγάλες διάρκειες και με αρκετά ambientοειδή σημεία.όταν το trance αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως μουσική, και όχι ως ήχος για να χτυπηθούν μέχρι τελικής πτώσεως οι raveάδες στα περίφημα πάρτυ των 90’s…
εξαιρετικός δίσκος.

α, και η μουσική για βιντεοπαιχνίδια δεν είναι καθόλου άσχετη με το thread!θυμάμαι πολλές μουσικές από video games που θα ταίριαζαν εδώ μέσα…

Τουρίστας εδώ, οπότε να συμφωνήσω για το “in sides” των Orbital, που από μόνο του το “the Box” εκεί μέσα αγγίζει την τελειότητα, το “maxinquaye” του Tricky, που έχει και την καλύτερη ραπ διασκευή έβερ, δηλαδή το “Black Steel” των Public Enemy, είναι κι άλλα σίγουρα, το “Mezzanine” των Massive Attack oπωσδήποτε, όπως και του DJ Shadow που είπατε μεγάλο άλμπουμ κι αυτό.

Από κει και πέρα…

Unkle - Psyence Fiction (1998 )

Δεν είναι τόσο υπεραπίστευτο χάσιμο όσο το “Never Never land”, αλλά αρκετά trippy και αυτό, αλλά με 90ς αύρα.


The Chemical Brothers
- Dig Your Own Hole (1997)

Ντάξει, αρκετά μέηνστρημ (και λίγο “ξεκωλιάρικο”, μεταξύ μας) αλλά το “Block Rockin’ Beats” δεν ξαναγράφεται.

Aphex Twin - 51/13?Aphex Singles Collection (1996)

Συλλογή είναι, απλά δεν έχω κάποιο δίσκο του ολοκληρωμένο. Ντάξει, τι να πεις για Άφεξ Τουίν, ο τύπος είναι γκουρού. Ακουστικά, και βόλτα στην πόλη το βράδυ. Πράισλεςς.

Δεν βάζω -προφανώς- electro-industrial και τέτοια, μην το ξεχειλώσουμε.

Ίσως επανέλθω.

τι δισκάρες!πραγματικά όμως.
συγκίνησις…

Death In Vegas - The Contino Sessions (1999)

τέλη των 90’s λοιπόν, και το βρετανικό δίδυμο κυκλοφορεί το δεύτερο δίσκο του, που έμελλε να είναι και ο μοναδικός αξιομνημόνευτος που κυκλοφόρησε.
στο σημείο που τέμνεται η σκοτεινή electronica με το dub, εκεί βρίσκεται το the contino sessions των death in vegas.9 αριστουργηματικές συνθέσεις, πολλές από τις οποίες θεωρούνται σήμερα κλασικές.Dirge (από τα πιο συναρπαστικά lalala όλων των εποχών), Soul Auctioneer και Aisha (πόσοι το θυμάστε από το soundtrack του gran turismo 3?) είναι έπη αιώνια.
αυτός ο δίσκος είναι πάρα πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου.

Αχ αυτό το dirge…