Ρωτησα,απαντηση δεν πηρα κι ετσι πηρα πρωτοβουλια μονος μου.
Ξεκαθαριζω γοτι προκειται για προσωπικη αποψη που εκφραζει αποκλειστικα εμενα και κανεναν άλλο.
Η επιλογη βγηκε με αιμα ,δακρυ και πονο,μαχαιρι στην καρδια βλεποντας αγαπημενες μου ταινιες να με κοιτανε στα ματια και να μου λενε:??Eμενα ρε μαλακα,γιατι δεν με εβαλες στη δεκαδα???
Αντε τωρα να απολογουμαι σε κάθε ταινια προσωπικα.
Βαθια αναπνοη και ξεκιναω μη αξιολογικα:
1)??Τhe Shining??(1980)του Stanley Kubrick
Ειπα ότι δεν θα τις βαλω αξιολογικα,αλλα αυτή είναι σιγουρα η πρωτη ασυζητητι.Για μενα η καλυτερη μεταφορα βιβλιου του King,εχει εξοχη ερμηνεια από Jack Nicholson,υποδειγματικη σκηνοθεσια από Kubrick και γενικως είναι μια ταινια τρομου αριστη απ?ολες τις αποψεις!!!
2)??The Thing??(1982) του John Carpenter
Remake παλιοτερου sci fi/b movie των 50?s,προκειται για τον ορισμο του hοrror ιδιωματος στα 80?s!!!Λατρεμενος Kurt Russell,φοβερα special effects για την εποχη,υποδειγματικη ατμοσφαιρα κι ενταση και gore που προκαλει αλλεπαλληλα jump out!!!ΘΡΗΣΚΕΙΑ,απλα!!!
3)??Videodrome??(1982)του David Cronenberg
Τελικα με μεγαλο κοπο βαζω αυτό το ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ!!!
James Woods,Debbie Harrey και μαεστρος Cronenberg απλα θεριζουν.Τα εφφε πειστικοτατα και πολύ λειτουργικα συνδραμουν καταλητικα στη δημιουργεια μιας υποδειγματικης για το ειδος ταινιας που ξεμπροστιαζει ολες τις αποκρυφες σκεψεις μας,τα κολληματα μας και την ηδονοβλεπτικη/σαδιστικη πλευρα που κρυβουμε μεσα μας!!!ΕΠΟΣ!!!
4)’‘The Beyond’’(1981)του Lucio Fulci
Η καλυτερη του για μενα.Απιστευτο gore made in Italy.
Μεγαλη ταινια,αποθεωση του τρομου,αηδια και σαπιλα.ΑΠΟΘΕΩΣΗ!!!
5)??Evil Dead?? (1981)του Sam Raimi
H ταινια λατρευεται παθολογικα απο τους fanσ του ειδους,επηρεασε ειλκρινα πολύ το ειδος,εχει έναν ηθοποιο που ταυτιστηκε με το style και το υφος,τον Bruce Campbell.
Δεν παιζεται ο Raimi,που μαλακιστηκε στη συνεχεια με Spiderman και mainstreamιλικια.
Ευτυχως που επανηλθε με την ταινιαρα ,το ??Drag Me To Hell??φυσικα!!!(Ναι,σας τα εχω πρηξει,το γνωριζω!)
6)?‘Tenebrae’’(1982)του Dario Argento
H πρωτη μου επαφη με Αgento ηταν αυτη,φοιτητης ων,στην Λεσχη του Μετσοβειου Πολυτεχνειου που εδειχνε ταινιαρες καθε Τριτη κ Παρασκευη και πηγαινα σχεδον ανελλιπως!!!Αδικω ισως το ‘‘Phenomena’’,αλλα πρωτη αγαπη και παντοτινη!!!
7)??Αliens??(1986)του James Cameron
Εχω πει πολλακις ότι με remake κ sequels δεν ασχολουμαι,αλλα ρε σεις αυτό εδώ είναι ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ ρε πουστη μου,πολύ μεγαλη δλδ!!!
8 ??Der Vierde Man??(1983)του Paul Verhoefen
Κατ?αρχας αυτή είναι η καλυτερη ταινια του Ολλανδου σκηνοθετη.Ειναι η δευτερη αγαπημενη μου ταινια ολων των εποχων και αν και δεν είναι καθαρο horror,εχει πολλα στοιχει του ειδους.Βασιλευει η παρανοια,η ταινια δεν παιζεται,τα σκηνικα με τις αραχνες είναι απιστευτα.Επαναλαμβανω πως δεν ειναι horror με την εννοια που ολοι ξερουμε,αλλα ειναι ενα ιδιαiτερο film με ψυχολογικο τρομο και πολλη ψυχεδελεια!ΑΥΤΑ!!!
9)??Τhe Hitcher??(1986)του Robert Harmon
Ολοι λατρευουμε Rutger Hauer και ολοι προσκυνησαμε την ερμηνεια του σε αυτό το αριστουργημα τρομου!!!ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!!!
10)??Possesseion??(1981)του Andrzej Zulawski
Eδω θα εχει πολυς κοσμος ενσταση ,αλλα το film είναι ποιημα!!!Sam Neil,Isabelle Adjani και γενικα γαμησε τα!Δεν είναι για ολους αυτή η ταινια,δεν είναι mainstream,είναι ενοχλητικη,είναι αποκοσμη,είναι σαπια και ξερω κοσμο που πραγματικα τη θεωρει σκουπιδι κι αλλους(σαν κι εμενα δλδ) που την θεωρουν κομψοτεχνημα!!!
Εχω αφησει εξω πολλα,το ξερω.Δεν εχω βαλει ??Hellraiser??,??Friday 13th??,??Nightmare On Elm Street??,??Evil Dead 2??.??Re-Animator??,’‘The Serpent And The Rainbow’’,και αλλα πολλα…Επισης από τις ονοματαρες Carpenter k Cronenberg εβαλα από μια ,για να χωρεσουν κι αλλοι δημιουργοιι.
Ακουω προσθεσεις,διαφωνιες κι αντιδρασεις???.