Κάποιος έπρεπε να κάνει τη βρώμικη δουλειά (νομίζω είμαστε αρκετοί που ακούμε το νέο τους πόνημα) και το ανέλαβα εγώ. Και εννοώ το άνοιγμα του thread, αφού αυτό που δεν αναλαμβάνω με τίποτα είναι να περιγράψω το δίσκο, παρά μόνο με σύντομα σχόλια. Άλλωστε κανείς που γνωρίζω δεν θα τον περιέγραφε καλύτερα από τον άρχοντα του σκότους.
Σοκ λοιπόν με το πόσο προοδευτικος και άμεσος ταυτόχρονα είναι ο νέος δίσκος των Σκοτσεζων. Avant garde αισθητική χωρις να είναι ο αυτοσκοπός, black metal κάπου στον πυρήνα, απαγγελίες, σαξόφωνα και βιολιά, πολιτικοποιημενος/κοινωνικά ευαισθητοποίημενος στίχος. Arcturus, Dodheimsgard, A forest of stars οι πιο προφανείς metal επιρροές. Ίσως και λίγο Anathema της μεσαίας περιόδου και λίγο από Primordial. Ίσως η αγγλική και ιρλανδική καταγωγή των τριών τελευταίων να υπαρχει σαν άμεση επιρροή αλλά να υπάρχει και συσχέτιση λογω πληθώρας κοινών επιρροών στα βάθη των συνισταμένων της κουλτούρας.
Δύο μεγάλα έπη (The law of asbestos και Palimpsest/Cable street again), κομμάταρες με υπνωτιστικους ρυθμούς και extreme ξεσπάσματα (πχ Beton brut, Tragic heroin ) , οπερετικη αισθητική (how the mighty have vision), φανταστικές progressive συνθέσεις με την αίσθηση του κατεπείγοντος (Plattenbau Persephone praxis, Apathy as arsenic lethargy as lead), εναλλαγές, jazz επιρροές, απρόβλεπτο songwriting και όραμα που συναντάει τον πειραματισμό και προσφέρει ουσία χωρις φτηνό εντυπωσιασμό. Επίσης στιγμές που καρφώνονται στο μυαλό από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις. Πράγματα που δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.
(Δεν έχω καν ακούσει τον πρώτο δίσκο τους, που έχει μπει συνοπτικά στη λίστα αναμονής, λόγω καταπληκτικων κυκλοφοριών το τελευταίο διάστημα)
Αναπτύξτε!