Εχμ, όχι! Δεν είναι οι “νέοι Metallica” και ούτε πρόκειται να γίνουν! Και νομίζω πως ούτε οι ίδιοι θα το ήθελαν!
Ακόμα και το είδος που παίζουν, οι A7X ξεκίνησαν ως metalcorάδες και εξελίχθηκαν σε πιο πειραματική progressive metal μπάντα, δηλαδή καμία σχέση με τους Metallica. Επιρροή ναι, ιδίως στο Hail to the King, αλλά ποτέ δεν έμειναν στάσιμοι, εξελίχθηκαν και εξακολουθούν να το κάνουν σε κάθε άλμπουμ τους και ποτέ δεν κολλάνε μια “ταμπέλα”. Τους άδικει ο χαρακτηρισμός “νέοι Metallica”, γιατί στη συνείδηση πολλών γίνεται η σύγκριση δύο εντελώς ανόμοιων γκρουπ… Και πάντα σε αυτή τη σύγκριση θα βγαίνουν χαμένοι/ριγμένοι. Οι A7X αντιπροσωπεύουν το “μετά 2000” μέταλ όπως (θα έπρεπε, κατ’ εμέ, να) είναι, γκρουβάτο, εξελικτικό και φρέσκο, χωρίς φανφάρες και φλυαρίες, δεν είναι άλλωστε τυχαίο που θεωρούνται κορυφαίοι σε αυτό που κάνουν.
Δεν διαφωνώ καθόλου, απλα πιστεύω οτι μπάντες που έχουν την δυνατότητα να γίνουν η επόμενη τεράστια μπάντα του είδους θα έπρεπε να δίνουν περισσότερο πάνω στη σκηνή,. Κυρίως εννοώ να παίζουν περισσότερο. Τα μεγάλα συγκροτήματα του παρελθόντος έγιναν μεγάλα γιατί έπαιζαν πολλή ώρα, είχαν σόου και γενικά τα έδιναν όλα στο σανίδι.
Έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα, συνήθως οι νέες μπάντες δεν ξεπερνούν τη μιάμιση ώρα σετλιστ. Οπότε μάλλον πρέπει να το πάρουμε ως δεδομένο και να μην στεκόμαστε εκεί. Οι Avenged Sevenfold αντιμετωπίζουν και κάποια θέματα, οπότε έχουν και ελαφρυντικό. Αλλά, καλώς ή κακώς, έχουν αλλάξει οι εποχές, τώρα υπάρχει περισσότερος επαγγελματισμός και λιγότερη ψυχή (δεν αναφέρομαι στους A7X), έτσι μου φαίνεται.
Οι δισκογραφικές επιλογές τους πριν το The stage αυτό έδειχναν
Όπως ο ήχος και το στυλ τους
αλλά δεν το υποστήριξαν ποτέ λάιβ
Απλά οι Α7Χ είχαν παικταραδες με τον Syn να είναι από τους καλύτερους της γενιάς του και μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτό το υβριδικό Metallica Slayer Pantera riff με maidenικα δισολιδια και λίγο από GnR - Slash
Πάντα είχαν ωραίο γούστο στο πώς θα μπουν οι επιρροές σε ένα μιξερ που θα βγάλει κάτι νεανικό και μοντέρνο
Εξάλλου την 3αδα City of Evil - Avenged Sevenfold - Nightmare δεν την έβγαλε κανείς άλλος της γενιάς τους
Εντιτ : Εγώ πιστεύω δύο πράγματα σε αντίθεση ίσως με την πλειοψηφία. Αφενός μετά το Nightmare έριξαν τη ζαρια να γίνουν νέοι Μεταλλικα με το Hail , δεν τους εκαστε, ταυτόχρονα έκαψε φωνή ο Shadows και επειδή είναι μουσικαρες το αποδέχθηκαν αμέσως πηγαίνοντας πολλά βήματα μπροστά εξελίσσοντας το στυλ τους σε κάτι πολύ πιο ντελικάτο ( άκρως τιμητικό ) . Αφετέρου η στροφή τους εκτός από καλλιτεχνική άποψη ήταν και αναγκαία γιατί εμφανώς ο Ματτ δεν μπορεί . Πχ χθες ένιωσα ότι για 40ρης έχει όσες βοήθειες έχει ο Χαλφορντ στα 70 . Τραγουδούσε, άφηνε το μικρόφωνο και ακούγονταν από πίσω η φωνή του ακόμα . Δεν θα πω κονσέρβα, θα πω delay με ουρά
5 λεπτά bat country > όλο το λαιβ και αγκαλιά τον 13χρονο Αποστόλη που ειχε τετοιες μουσικες αδυναμιες εκεινη την εποχη.
Στα σοβαρά, PR απάλευτοι σε βαθμό seppuku, αλλά είχαν μπόμπα ήχο.
Α7Χ παρακολουθώ τις αναλύσεις σας, φασαιοτουρίστας ήμουν εκεί, να πω μόνο πως είναι μπάντα που, πέρα από παικταράδες, δηλαδή ακόμη και σε τραγούδια του σετ που λεω τι μαλακίες ακούω, χαιρόμουν τις κιθάρες, και διαθέτουν μια ετσιθελική αύρα του πως και πόσο μεγάλοι έγιναν, κάνοντας διαρκώς του κεφαλιού τους, με άγνοια κινδύνου, όπως το να ανοίγεις τα σετ σου ετσι. Ικανοποιητικός ήχος.
Είχε βοηθήματα, επίσης στα Afterlife & A Little Piece of Heaven άκουσα τη φωνή του Rev, και ναι, ίσως και του Shadows, ήταν λίγο συγκεχυμένα τα φωνητικά.
Εγώ Metallica/Pantera ακούω στα Nightmare/Hail, γενικά ένα μιξ όπως λες, αλλά πολύ πετυχημένο, στο Nightmare τουλάχιστον. Το Hail (στα αυτιά μου) ακούγεται λίγο ανέμπνευστο, σαν να γράφτηκε στο πόδι, πράγμα στο οποίο δεν μας είχαν συνηθίσει ως τότε και ευτυχώς δεν μας συνήθισαν ποτέ. Αλλά τους δικαιολογώ. Κατ’ αρχάς, δεν έχασαν μόνο τον αδελφό τους και έναν εξαιρετικό μουσικό, αλλά και βασικό συνθέτη/στιχουργό. Ο Rev και ο Shadows ήσαν οι βασικοί δημιουργοί, με τον πρώτο να διαφοροποιείται ως προς τις επιρροές του σε κάποια κομμάτια, όπως πχ στο A Little Piece of Heaven που είναι μία εξολοκλήρου δική του σύνθεση (ανάτρεξε στους Pinkly Smooth). Οπότε ήταν λογικό να μην έχουν βρει ακόμα τα πατήματά τους και νομίζω ότι η όχι μεγάλη απήχηση του Hail εβαλε την έμπνευσή τους σε τροχιά και τους άνοιξε νέες προοπτικές, και μου κάνει τόσο ξεκάθαρη τη δυναμική αυτών των μουσικών που ρίσκαραν και κέρδισαν.
λέει κάποιος να βάζανε trivium. χα. εδώ είχαν βάλει τζίντζερ σε helloween, δεν βάζουν γκρουπ που τραβάνε τον ίδιο οπαδό. θα πετάγανε ίσως κάνα ξέμπαρκο, μπας και έρθει κάποιο άλλο πιο ετερόκλητο κοινό, δλδ κάνα female fronted. (lacuna αν δεν είχαν κλείσει λχ.)
Εγώ το είπα. Το έχω καταλάβει, για μένα είναι λάθος αλλά τέσπα. Πιο πετυχημένα lineup μέχρι στιγμής Accept/Bruce Dickinson/Judas Priest & Haken/Mastodon/Dream Theater, σχετικά όλα μεταξύ τους, μεγάλη προσέλευση κόσμου που πάει και γουστάρει και δεν σκέφτεται να πληρώσει 70 ευρώ για να παρακολουθήσει ΜΙΑ μπάντα. Όλα τα άλλα είναι κουτοπονηριές που μόνο αντίθετα αποτελέσματα φέρνουν.
Απο θεμα αποδοσης και ηχου μου φανηκαν τουμπανοι.
Οσον αφορα το θεμα της διαρκειας, ναι μεν επαιξαν 1:30 ωρα αλλα ηταν μια γεματη 1:30 ωρα χωρις φανφαρες και πολυλογιες. Προσωπικα εχω θεσει ως ιδανικη διαρκεια για εναν headliner τη 1:45 με μινιμουμ τη 1:30 οποτε οk!
Το παραπονο μου κυριως εχει να κανει με το σετλιστ. Ιδανικα θα ηθελα:
α) 2 παλια χιτακια τυπου beast & the harlot, chapter four στη θεση των cosmic, mattel
β) να μπουν με μια δυαδα δυνατη και οχι με τραγουδια απο το τελευταιο τους
γ) να μη κλεινουν με το a little piece… Κραξτε αλλα το βαριεμαι παρα πολυ και το θεωρω φουλ αντικλιμακτικο.
Τελος, τι παιχτουρα ειναι ο Gates. Αληθινος guitar hero!