Κάνε το δικό σου best of της αγαπημένης σου μπάντας (Διαβάστε πρώτα το αρχικό ποστ)

Προετοιμαζόμενοι σιγά-σιγά για το καλοκαίρι…

Savatage

Living for the night

In the dream

Red light paradise

The price you pay
Strange wings
24 Hrs. ago

Hounds
When the crowds are gone
Gutter ballet

St. Patrick’s
Tonight he grins again
Believe

Sleep
Edge of thorns
Conversation piece

Symmetry
Watching you fall

One child
This is the time (1990)
This isn’t what we meant

The wake of Magellan

Morphine child

Μου λείπουν πολλά-πολλά κομμάτια που θα τα ήθελα σε μία Savatage συλλογή -ακόμα κι από τα “υποδεέστερα” (αν είναι δυνατόν…) “Power of the night” και “Fight for the rock”. Γενικά ακούγοντας ξανά τη δισκογραφία τους, διαπιστώνω ότι δυσκολεύομαι τελικά να αποφανθώ αν οι Savatage μεγαλούργησαν περισσότερο στο άμεσο, heavy metal στυλ τους ή στο ορχηστρικό/πομπώδες. Μιλάμε για αδιαμφισβήτητες κορυφές και στα δύο είδη. Επίσης θέλω να ομολογήσω ότι αν και δήλωνα (και συνεχίζω να δηλώνω) αμετανόητη groupie του Ζαχαρία, ο Oliva τελικά βγάζει μεγαλύτερο πόνο και πάθος στις στιγμές που τα τραγούδια ζητάνε κάτι τέτοιο (π.χ. τα περισσότερα πιανίστικα κομμάτια του “Streets”). Ωστόσο η ζεστασιά και “ήρεμη δύναμη” που αναβλύζουν από τη φωνή του Stevens είναι κι αυτά μοναδικά στοιχεία.

Πόσες πιθανότητες να ακουστούν έστω και κάποια κομμάτια από τα παραπάνω στην Κατερίνη;

8 Likes

Holy shit

1 Like

Κάποια deep cuts τα γουστάρω πολύ περισσότερο από τα πιο προφανή (“Chance”, “Hall of the mountain king” κλπ.).

1 Like

λάθος νήμα?

Sorry διόρθωσα.

Εντωμεταξυ The Price You Pay, Strange Wings και Symmetry ειναι ξεκαθαρα στο τοπ 10-15 μου τραγουδιων Savatage, ουτε για πλακα deep cuts. Μαλλον legendary τραγουδια που οσοι ξερω θεωρουν αριστουργηματικα θα τα ελεγα.

Και για μενα. Αυτα τα 3 και το Conversation Piece ειναι τα πουλεν μου

Symmetry μόνο κλάμα, δεν υπάρχει πιο υποτιμημένος Sava δίσκος από το Handful of Rain.

4 Likes

Το λοιπόν η λίστα των LOST δεν ήταν τόσο τυχαία, καθώς το πέρασμα της δισκογραφίας το έκανα ενόψει επερχόμενου live μιας και θα τους ξαναδώ -αν όλα πάνε βάσει προγράμματος- στο Βερολίνο σε δώδεκα μερούλες (17 χρόνια μετά την τελευταία φορά σε εκείνο το φιλόδοξο Gagarin Open Air fest για όποιο θυμάται).

Το σχετικό billing όμως απογειώνεται (θέλω να ελπίζω) από τη συμμετοχή των nwobhm ηρώων ANGEL WITCH οπότε πάμε μια βόλτα κι απ’ τα δικά τους λημέρια -σύντομη θα είναι άλλωστε με μόνο 5 full-lengths, δύο εκ των οποίων δεν υπάρχουν κάν στο spotify (hint: δεν πειράζει).

Εκκίνηση κάνουμε με την short εκδοχή του “Baphomet” απ το θρυλικό “Metal for Muthas” LP, ενώ το “Sweet Danger” EP εκπροσωπείται απ’ το “Hades Paradise” με το μόρτικο μπάσο του. Τι να πούμε τώρα για το ομώνυμο κομμάτι του ντεμπούτου (και της μπάντας), “ΓΙΟΡ ΑΝ ΕΝΤΖΕΛ ΓΟΥΙΤΣ!!!” ξελαρυγγιαζόμασταν σ’ εκείνο το φανταστικό λαηβ στο ΑΝ κάπου το ‘09. Ρίχνουμε λίγο την ένταση με τα mellow κουπλέ του “Sorcerers” (ή “Sorceress” διαλέχτε και πάρτε) και στο εναρκτήριο ριφφ του “Angel of Death” παίρνουμε μια τζούρα πρωτο-θρας (τυχαίο;). Κλείνοντας την πρώτη περίοδο της μπάντας δεν θα μπορούσαν να λείπουν το “Loser” 7’’ και το “They Wouldn’t Dare” που τελικά δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο του σε κανονική κυκλοφορία.

Κάπου εδώ ο Heybourne αλλάζει ρότα, αφήνει το μικρόφωνο (δε μου αρέσουν ιδιαίτερα τα φωνητικά του Tattum) και τα “Screamin’n’Bleedin’” και “Frontal Assault” προσπαθούν να είναι κάτι μεταξύ επικού και εμπορικού metal. Δεν τα λέω και άσχημα, αλλά συνολικά αφήνουν μια “δεν τρέχει και τίποτα αν δεν τα είχα ακούσει ποτέ” επίγευση. Είναι και οι δίσκοι (με so-bad-its-awesome εξώφυλλα, να σημειωθεί) που δεν υπάρχουν στο spotify, ωστόσο αν θέλει κάποιος να πάρει τζούρα, προσωπικά επιλέγω τα “Fatal Kiss” και “Religion (Born Again)” αντίστοιχα.

Κάπου εδώ διάλειμμα με το “Resurrection” demo του 1998 όπου για κάποιο λόγο προσπάθησαν να πάνε με το nu-metal ρεύμα, είναι λίγο αστείο το αποτέλεσμα, ωστόσο το “Inertia” έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον, εξ’ ου και το συμπεριλαμβάνω -τέτοιος είμαι.

Ευτυχώς πάντως, η επάνοδος στα late 00s τόσο του παραδοσιακού metal όσο και του occult rock (μιας και πάντα είχε σχετική θεματολογία το σχήμα) ενεργοποιούν εκ νέου τον Heybourne, με αποτέλεσμα δύο εξαιρετικές για μένα κυκλοφορίες, τα “As Above So Below” και “Angel of Light” με μικρή προτίμηση στο τελευταίο. Τρομερό μπάσιμο το “Dead Sea Scrolls”, ριφάρες ατελείωτες και το ελεγειακό “Witching Hour”. Στα ίδια μονοπάτια το “Death from Andromeda”, ενω στο “Condemned” μοιάζει να πετυχαίνουν 30+ χρόνια μετά το μείγμα επικοντούμ/mainstream πουέψαχναν στα 80ς. Κλείσιμο της λίστας με το υπερέπος “The Night is Calling” το οποίο υπάρχει απ’ την αρχική περίοδο του σχήματος, πρώτη φορά ηχογραφείται επίσημα εδώ και το οποίο απ’ ότι φαίνεται είχε εκτιμήσει πολύ κάποιος κύριος Leif Edling με αποτέλεσμα λέει να το διασκευάζει με τους NEMESIS.

PS. @apostolisza8 φτιάξε για KD

14 Likes

Sorceress

2 Likes

Τι λαιβαρα. Κι επισης θυμαμαι να εχω αγορασει σχετικα φρεσκο το αυτοκινητο και να μην θυμαμαι αν το ειχα κλειδωσει εκει που το ειχα παρκαρει. Αλλα δεν αφηνεις το λαιβ, σωστα; Με το σφυριγμα της ληξης εφυγα σφαιρα, φυσικα το ειχα κλειδωσει.

Γενικως παντως οσο εξαιρετικα ξεκινησαν οι AW, επεσαν θυμα των δικων τους επιλογων. Θα μπορουσαν να εχουν πολυ καλυτερη καριερα. Τουλαχιστον αφησαν καλη παρακαταθηκη.

1 Like

Αυτοί και το 90% του NWOBHM ξέρω γω

1 Like

Ναι, δεν το ειπα καλα, εχεις δικιο. Δεν μιλαω για στο 80% απο αυτο το 90% που αναφερεις, αυτες εξαφανιστηκαν. Τελος παντων, εχω την αισθηση οτι το αλλο 20%, οι πιο “καλες” μπαντες της εποχης, επεστρεψαν γρηγοροτερα απο τους AW στη δισκογραφια.

Νομίζω πως οι περισσότερες μπάντες δεν είχαν ούτε τα μέσα ίσως και ούτε την θέληση για κάτι παραπάνω. Μιλάμε για παρέες της διπλανής πόρτας που απλά έβγαζαν το άχτι τους με τη μουσική. Λίγοι είναι αυτοί που το είδαν πιο επαγγελματικά (και οι περισσότεροι από αυτούς απέτυχαν, ναι).

Το ότι εμείς γουστάρουμε τη μουσική αρχαιολογία και κατόπιν εορτής μπορούμε να πούμε πως οι τάδε θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλή καριέρα, δεν νομίζω πως συνάδει με τις βλέψεις της ίδιας της μπάντας τότε.

Προφανώς δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό κανενός και πολύ πιθανό να λέω χαζομάρες επομένως, αλλά αυτή την αίσθηση έχω. Δεν λέω φυσικά πως θα αρνιόταν κανείς την εμπορική αναγνώριση και ένα καλύτερο στάτους, αλλά έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι μουσικοί της φάσης (ως επι το πλείστον άνθρωποι της εργατικής τάξης) είχαν σαν κύριο μέλημα να παίξουν τη μουσικούλα τους, να βγάλουν στην τέχνη τους όσα κουβαλάνε, να πιουν και 2 μπύρες μετά το λάηβ και να πάνε σπίτι τους μετά.

Όνειρα όλοι θα είχαν, οι συνθήκες όμως ήταν κόντρα και αισθάνομαι πως ήταν μια πραγματικότητα που οι περισσότεροι είχαν αποδεχτεί.

ΥΓ. Ακριβώς αυτός ο απλός, ανθρώπινος χαρακτήρας και η πιο προσγειωμένη φύση των μουσικών του NWOBHM λειτούργησε σαν καταλύτης στο να αγαπήσω τον ήχο. Πάντα ένιωθα πως ακούω μουσική από ανθρώπους που με καταλάβαιναν, παρά τις χρονικές και τοπικές διαφορές μας.

9 Likes

You asked, and you shall receive, by the pricking of my thumbs, something wicked this way comes, και δίχως πολλά πολλά παραθέτω την εξής λίστα.

Αρχικά, για τους δίσκους, μην τα ξαναλέω, έχω σολάρει γερά για πάρτη Του πριν από έξι χρόνια, πέρα από κάτι σεντόνια σε κάτι 52 σε φορουμικά σοκάκια,

και η κατάταξη δεν αλλάζει.

Πάμε τώρα στα κομμάτια. Είπα να παίξω με τους κανονισμούς που τους διάβασα διαγώνια, οπότε 12 στουντιο δίσκοι → 24 κομμάτια, σωστά; Ε, πάω με αυτό.

Fatal Portrait (1986).
Όποιο το θεωρεί το χαμένο MF άλμπουμ, να το ακούσει με τα αυτιά και όχι με όσα έμαθε από διάφορους μέταλ μύθους.
The Candle γιατι είναι το απόλυτο ίντρο σε μια δισκογραφία μεγάλων ίντρο κομματιών. Επίσης, ουουουουυυυυυ και τα μυαλά στα κάγκελα, οι λιπόψυχοι μακριά.
Lurking In The Dark, πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα βασιλικής εποποιίας σε όλο του το μεγαλείο.
Halloween γιατί αυτοί είμαστε. Επίσης, το καλύτερο μέταλ κομμάτι με αυτό τον τίτλο.

Abigail (1987)
The Family Ghost, για το προτο-μπλακ ριφφ του και την αδιανόητη τελειότητά του, το ομότιτλο απλά και μόνο για εκείνη την αλλαγή στα 40 δευτερόλεπτα, και το συνθακουστικο κλεισιμο, που ακόμη με ψαρώνει. Για τρίτη επιλογή, θα πάω με A Mansion In Darkness, γιατί ειλικρινά τώρα, πως γίνεται μετά από 666 ακροάσεις να ηχεί τόσο αγχωτικό ακόμη, τόσο σκοτεινό, πφφφ. Κλάμα.

Them (1988)
Ευκολάκι κάπως εδώ, στην κορυφαία στιγμή του Βασιλιά, του μεταλ και των κονσεπτ δίσκων εκείνης της χρονιάς. Welcome Home για τη yayaka του καθενός, ήδη σκέφτομαι τον παροξυσμό όταν το παίξει το καλοκαίρι. Πάμε τώρα σε Mother’s Getting Weaker γιατί πρόκειται περί απαυγάσματος θεατρικότητας, και The Accusation Chair, επειδή στο δεύτερο μισό κάθε σοβαρού KD δίσκου υπάρχει το περίπλοκο κομμάτι που ενώνει την πλοκή και εμβαθύνει, και οφείλουμε να ρίξουμε φως σε αυτή τη σεναριακή τεχνική αποθεώνοντας την καλύτερη εκδοχή της. Ειλικρινά, πόσα πράγματα γίνονται σε σχεδόν 4μιση λεπτά, αλητεία. Stop it!

Conspiracy (1989)
ΟΚ, τα έχω πει και αναλυτικά για δαύτο, το οκτάλεπτο "At The Graves* δεν γινεται να λείπει αν και ως τσουτσέκι που ήμουν πριν έξι χρόνια, δεν το είχα βάλει στην playlist του αφιερώματος, που την είχα ταξινομήσει και συναυλιακά ο βλαμμένος, σπόιλερ πολλά κοινά:

Summary
  1. Out Of The Asylum (“Them”) (1:44)

2. Welcome Home (“Them”) (4:36)

3. The Invisible Guests (“Them”) (5:04)

4. Sleepless Nights (“Conspiracy”) (5:05)

5. Eye Of The Witch (“The Eye”) (3:47)

6. The Candle (“Fatal Portrait”) (6:40)

7. The Trial (“The Eye”) (5:13)

8. From The Other Side (“The Spider’s Lullabye”) (3:51)

9. LOA House (“Voodoo”) (5:33)

10. A Visit From The Dead (“Conspiracy”) (6:13)

11. Victimized (“Conspiracy”) (5:21)

12. Behind These Walls (“The Eye”) (3:45)

13. The Puppet Master (“The Puppet Master”) (4:41)

14. Bye, Bye Missy (“Them”) (5:09)

15. Funeral (“Abigail”) (1:30)

16. Arrival (“Abigail”) (5:26)

17. Α Mansion In Darkness (“Abigail”) (4:35)

18. The Family Ghost (“Abigail”) (4:05)

19. Abigail (“Abigail”) (4:50)

20. Halloween (“Fatal Portrait”) (4:13)

Από εκεί και πέρα, το Sleepless Nights το καίω για να πετάξω μέσα A Visit From The Dead επειδή μεράκλωσα Δευτέρα βράδυ, γιατι μιλάμε για τρομερό edging μέχρι να μπουν οι κιθάρες και ο μύστης να απογειώσει τα πάντα με απίστευτη ισορροπία φωνητικών γραμμών και ριφφς σε μια καταραμένη χημεία,

Summary

image

και φυσικά, Victimized, γιατί πολύ απλά είναι το τέλειο heavy metal.

The Eye (1990), ή αλλιώς τι λέει gothic heavy metal και ουχί gothic metal (ιου);
Το Trial (Chambre Ardente) μπαίνει με τα μπούνια γιατί παραείναι θαρραλέο και overachieving μέχρι σήμερα με τη δόμησή του για να δουλεύει, μέχρι να έρθει η εκτόνωση του “confess witch” και να τα κάνει όλα μπιλμπάο. Το Father Picard είναι μέχρι σήμερα ένα από τα αγαπημένα μου deep cuts (?) στη δισκογραφία του Τεράστιου και περνάει το τεστ, δείγμα κιόλας της πιο σφιχτής, και κιθαριστικά ατμοσφαιρικής προσέγγισης σε παραγωγή, φωνητικά και κιθάρες του γκρουπ στο δίσκο. Ναι, ξέρω, όλοι θέλουμε το μάτι της μάγισας, αλλά πείτε μου, μπαίνει το “Behind These Walls”, η φωνητική γραμμή και τα πλήκτρα απο πίσω, δεν σας ταξιδεύουν; Δεν κάνουν τα πάντα μωβ; Δεν είναι το πιο ταξιδιάρικο, οριακά νταλκαδίαρικο κομμάτι δίχως να είναι καν αυτός ο σκοπός του; Πω. Και σπάσιμο με σολάρα. Είναι και τόσο παιχταράς ο Άντυ ο Λαρόκ και κάθε axeman δίπλα στον King, που είναια πό τις λίγες μπάντες οι MF & KD που μέχρι σήμερα δεν έχω βαρεθεί τα κιθαριστικά τους σόλο, όπως έπαθα στο 75% του κλασικου μεταλ που μου αρεσε. Έεετσ.

The Spider’s Lullabye (1995)
Oι MF διανύουν ένα από τα καλύτερα ποιοτικά reunions στην ιστορία του μέταλ, οι KD βρίσκουν σπίτι στη metal blade μετά το τέλειο σερί με την roadrunner, βασικά μετά από ένα 5/5 που ελάχιστες άλλες μπάντες, ίσως και καμία δεν κατάφερε στον ήχο, και έχουμε τώρα μια περίοδο που οι ημικόνσεπτ δίσκοι του King είναι λίγο hit or miss, και επειδή εγώ δεν τα έζησα όταν βγήκαν θα εκτελέσω ψυχρά και χλατσωτά με επιλογές αλήθειας.
From The Other Side γιατί συνδυάζει μπετόν κούρδισμα, ποδοβολητό, ααααα, και σοβαρή φωνητική γραμμή, κοινώς, τέλειο κομμάτι.

Graveyard (1996)
Τα 90ς έχουν χτυπήσει για τα καλά, η Φωνή σπάει λίγο, το Black Hill Sanitarium όμως ακόμη χτυπάει για τη στιχάρα: “this is for the mentally ill, for those that have lost the will” και τα μυαλά στα κάγκελα. Κομπλέ δισκάκι, MID για τα δεδομένα της Εξοχότητός Του.

Voodoo (1998)
Μάλλον το άλμπουμ από τα ύστερα '90s του Βασιλιά στο οποίο γυρνάω συχνότερα, κυρίως επειδή με έπιασε και το βαλτο/crossroads/αμερικανοδαιμονοκονσεπτ, και το εναρκτήριο LOA House θα έπρεπε να παίζει όταν μπαίνουν οι Hornets στην αρένα, αλλά τέλος πάντων. Οι δολοπλοκίες του μεσιέ Salem περνάνε με χαρακτηριστική άνεση, σε μια τρομερά εμπνευσμένη στιγμή για εκείνη την περίοδο, και σταματώ εδώ για να βγει η λίστα.

House Of God (2000)
Από μουσική εξωφυλλάρα, οπότε για την τιμή των όπλων επιλέγουμε το The Pact, επειδή ανά στιγμές ηχεί σαν να άνοιξαν οι ουρανοί και ορδές πετούμενων ελοχίμ να κατεβαίνουν για κυνήγι σε έναν βάναυσο τυφώνα. Επίσης, μερακλίδικα ριφφς με τραβήγματα, που απλά οι τύποι τα έβγαζαν από την κωλότσεπη για πλάκα.

Abigail II - The Revenge (2002)
Αυτό ήταν κάτι που έγινε. Αντιδημοφιλής άποψη: Η πλοκή μια χαρά είναι για b-movie, δεδομένου πως στα (πολύ) καλά του ο Βασιλιάς εύκολα μπορούσε να πάρει τους στίχους και να τους πουλήσει ως βιβλία με λίγη ανάπτυξη παραπάνω, τρομερός στιχουργός, τα “mommy” του “Little One” ακόμη με κάνουν να νιώθω άβολα, οπότε πάμε με αυτό.

The Puppet Master (2003)
Ε, ναι, τώρα μιλάμε. Από τα καλύτερα μέταλ άλμπουμ του 21ου αιώνα. Insert υποχρεωτικό βίνδεο με Βασιλιά να αφηγείται με φουλ creepy τρόπο την πλοκή εδώ. To ομότιτλο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ κομμάτι και μπαίνει αταβιστικά, Blood To Walk γιατί, κύριε Βασιλιά αν μας ακούτε, έτσι να πάει και το νέο τριπλό σας αλμπουμάκι όταν έρθει, αν επιτρέπετε μια ταπεινή παρεμβασούλα. Για το τρίτο, αν με έπαιρνε, θα μπορούσα να πάω με τα Χριστούγεννα του μικρού σατανοτυμπανιστή, αλλά θα πρότεινα το Magic γιατί μιλάμε για εξόχου ποιότητος τυρί.

Give Me Your Soul…Please (2007)
Ομολογουμένως, όσο περνάνε τα χρόνια εκτιμώ παραπάνω αυτό το δίσκο, αλλά δεν θα ήθελα με τίποτα να είναι το κύκνειο άσμα της μπάντας, δηλαδή κρίμα. Πάσχει από όλα τα αρνητικά των '80s metal κυκλοφοριών στο δεύτερο μισό των '00s, οπότε πάμε με τις πσαγμένες κιθάρες του Black Of Night, που αν το ηχογραφούσε η μπάντα στην late '80s καύλα και νιότη της, μάλλον θα αποκτούσε κολοσσιαίες διαστάσεις. Ή έτσι σιγοψιθυρίζω, όσο αναλύω τα επιμέρους του, που ΟΚ, ακόμη με κερδίζουν.

Για περισσότερες ψύχραιμες απόψεις, που για καποιο λογο το παρον ποστ και το άνωθεν BG δεν καλύπτουν, αλλά και αποκλειστικά track-by-track analysis, τα λέμε Μαλακάσα στην ν-οστή μπύρα, να σκοτώσουμε και την ώρα μέχρι να βγει ο Μέγιστος στην σκηνή.

14 Likes

Μακάρι να ίσχυε αυτή η απροβλημάτιστη προσέγγιση για όσο το δυνατόν περισσότερους, φοβάμαι όμως ότι για πάρα πολλούς, ακριβώς επειδή ήταν εργατόπαιδα, ήταν όντως όνειρο μεγάλο να πετύχουν ως μουσικοί. Αν όχι να γίνουν σούπερσταρς, να μπορούν να ζουν στοιχειωδώς από τη μουσική τους ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν τις δουλειές που έκαναν και τις θεωρούσαν εφιάλτη. Δεν είναι εικασία αυτό, υπάρχουν μαρτυρίες. Ο Biff των Saxon - που στα 18 του δούλευε ανθρακωρύχος για να ζήσει - έχει πει ότι ήταν στα πρόθυρα της κατάθλιψης και ότι ήταν αποφασισμένος να γίνει διάσημος παίζοντας μουσική ώστε να “αποδράσει”. Άλλα πρώην και νυν μέλη των Maiden, των Tank, των Holocaust κ.ά. έχουν περιγράψει αντίστοιχες καταστάσεις, ΟΚ όχι πάντα σε τόσο βαριές δουλειές όπως ορυχείο, άλλος δούλευε σε εργοστάσιο, άλλος σε μαγαζί, κοινός τόπος πάντως ήταν η λαχτάρα για φυγή από τη σκληρή / ανιαρή πραγματικότητα με όχημα τη ροκ/μέταλ μουσική.

Και άλλωστε ακριβώς επειδή ονειρεύονταν να γίνουν πετυχημένοι μουσικοί αντί για μεροκοματιάρηδες, πιστεύω, την πάτησαν οι περισσότεροι σε μια πορεία. Επειδή - δυστυχώς για το NWOBHM - ουσιαστικά συνέπεσε χρονικά με το hair metal απέναντι, που η τεράστια επιτυχία του άσκησε τρομερή πίεση στους Βρετανούς καθώς διαμόρφωσε ένα μοντέλο επιτυχίας το οποίο όμως δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν. Και το “δυστυχώς” πάει στο ότι όλα αυτά τα νέα, άπειρα παιδιά ήταν πολύ ευάλωτα σε νουθεσίες από παραγωγούς, μανατζαραίους και λοιπά τσουτσέκια, βάλε λίγα πλήκτρα, γράψε καμιά μπαλαντούλα, κάνε τη μουσική σου λίγο πιο ρομαντική να διευρύνεις το κοινό σου. Τους τρέχανε κι αυτωνών τα σάλια να γράψουν χιτάκια, την πατήσανε μεγαλοπρεπώς την μπανανόφλουδα.

Δεν είναι τυχαίο που τα δύο μεγαλύτερα ονόματα τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από το NWOBHM ήταν αυτοί που κινήθηκαν στα δύο άκρα και απέφυγαν εκείνη την γκρίζα ζώνη μέσα στην οποία βούλιαξαν (σχεδόν) όλοι οι υπόλοιποι: Οι Maiden που ήταν ασυμβίβαστοι, αποφασισμένοι να μη δεχτούν ούτε μισή έξωθεν παρέμβαση (και βέβαια είχαν και την τύχη να συνεργαστούν με ανθρώπους που τους πίστεψαν και τους βοήθησαν να παίξουν το παιχνίδι με τους δικούς τους όρους, από τον Smallwood μέχρι τον Birch) και οι Def Leppard που χωρίς αναστολές έγιναν πιο Αμερικάνοι ηχητικά κι απ’ τους ίδιους τους Αμερικάνους.

Από κει και πέρα κάτι Diamond Head, κάτι Angel Witch, κάτι Raven κ.ο.κ. που προσπάθησαν να πατήσουν σε δύο βάρκες - και βρετανική σκληράδα και εμπορικές πινελιές παρακαλώ - τελικά πήραν το μακρύτερο. Πάλι καλά δηλαδή που οι Saxon μετά από μια δεκαετία, σχεδόν, σύγχυσης και αποπροσανατολισμού κατάφεραν εν τέλει να επιστρέψουν δυναμικά.

5 Likes

Να μιλάς καλύτερα. Ποια δεκαετία.

Συμφωνώ με τα άλλα.

Σιγά εσύ, σου θίξαμε το σόλιντμπολοφροκ (x20)

1 Like

φοβερο, μου αρεσει πολυ

2 Likes

Ναι ρε και μένα αλλά άσε να τον πειράξω λίγο

1 Like